«Δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι. Ανοιχτή αγκαλιά σε όλους αλλά να ξέρουμε τι εκφράζουν οι ιδέες μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του άσκησε σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις. Παράλληλα επιτέθηκε κατά «του λόμπι του κατευνασμού» το οποίο όπως είπε, ζητά από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων από απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Σαμαράς ασκώντας κριτική κατά της Ευρώπης για την στάση της στο ενεργειακό πρόβλημα είπε ότι βρέθηκε χωρίς τερματικούς σταθμούς και αγωγούς όταν ήρθε η κρίση στην Ουκρανία, και διαιώνισε την εξάρτηση της από τη Ρωσία.
«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων ως σωτήρια λύση. Αλλά πρέπει να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και να κάνει συμμαχίες για νά ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα», είπε ο κ. Σαμαράς.
Σημείωσε ότι τα νησιά και μέσα σε αυτά και το Καστελόριζο «έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή. Δεν μπορεί να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει διεξοδικά στο ταξίδι του στην Αμερική».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη, ότι τα ενεργειακά ζητήματα συνδέονται με τα εθνικά και εκτίμησε ότι η Τουρκία «αβαντάρει το ρωσικό φυσικό αέριο» γι΄αυτό και εμποδίζει την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.
«Η «Γαλάζια Πατρίδα» μπλοκάρει τον μόνο ανταγωνιστή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, τα κοιτάσματα αερίου που βρίσκονται εκεί που είναι και οι δικές μας ΑΟΖ. Γι΄αυτό η Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «ήρθα να σας μιλήσω για την πατρίδα μας. Για κάποιους δεν είναι πολιτικά ορθό. Δεν είμαι με την λεγόμενη πολιτική ορθότητα αλλά με την πολιτική αλήθεια».
Είπε ότι οι κρίσεις των τελευταίων δυο ετών σε όλα τα επίπεδα αμφισβητούν τον τρόπο ζωής μας, και πρόσθεσε ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες για απαντήσεις γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος. «Καιροί βίαιων ανατροπών είναι αυτοί που ζούμε. Βλέπουμε αυτά που χάνουμε αλλά δεν βλέπουμε τίποτα θετικό σε αυτά που έρχονται. Αυτό το σοκ βιώνει η Δύση», είπε ο κ. Σαμαράς, και αναφέρθηκε στον Πολιτισμό λέγοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πολιτιστικό ρεύμα, και δεν υπάρχουν δημιουργοί. Έκανε λόγο για κατάτμηση της γνώσης στην Παιδεία που δεν παράγει καλλιεργημένους ανθρώπους, ενώ για την Υγεία είπε ότι υπάρχει έκρηξη τεχνολογίας, αλλά και μέτρα κοινωνικής απόστασης για τις πανδημίες που δημιουργούν νέα σύνδρομα και φοβίες.
Εκτίμησε ότι η ποιότητα ζωής είναι προνομιακή μόνο για λίγους και ανυπόφορη για τους πολλούς, ενώ η προσφορά στέγης και η ασφάλεια πολίτη είναι τα δυο μεγάλα προβλήματα της ποιότητας ζωής.
«Η πολιτική μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερεθνικά και μεγαλώνει η απόσταση από την κοινωνία στην Ευρώπη. Δεν θα χαϊδέψω αυτιά, δεν θα ήμουν χρήσιμος στη χώρα ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην παράταξη που υπηρετώ 45 χρόνια. Τα θετικά αναγνωρίζονται γι΄αυτό η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη και αντιμετωπίζονται τα λάθη όπως έγινε με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καλώς εξαγγέλθηκαν τα μέτρα και υπάρχει ανακούφιση αλλά πρέπει ναι υπάρξει μόνιμη λύση ελληνική και ευρωπαϊκή. Πρέπει να το λέμε ότι η Ευρώπη καθυστερεί με μια αναπτυγμένη γραφειοκρατία», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ζήτησε αλλαγή στην τιμολόγηση του ρεύματος, αλλά και στη φορολογία, λέγοντας ότι οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση.
«Χωρίς ενέργεια πολιτισμός δεν υπάρχει. Αποδεικνύεται σήμερα ότι ολόκληρη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος γιατί στηρίχθηκε μονομερώς από τη Ρωσία υπό τις ευλογίες της Γερμανίας εξαιτίας της εξάρτησής της από τη Ρωσία», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε ότι είναι «μύθος ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες με τον ήλιο. Θα γίνει αλλά όχι τόσο γρήγορα. Η κυβέρνηση μας από το 2012 είχε ξεκινήσει να πετύχει την ενεργειακή αυτάρκεια. Είχα καλέσει την Ευρώπη να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην περιοχή μας που είναι και ευρωπαϊκά. Κάποιοι είχαν δεύτερες σκέψεις ο Συριζα αδράνησε, κι εμείς αργήσαμε», είπε και προσέθεσε: «Ηταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών. Τι μήνυμα είχαμε δώσει στις εταιρείες που είχαν πάρει τα συμβόλαια εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται. Ο πρωθυπουργός το διόρθωσε, αλλά η ζημιά έγινε και πρέπει να διορθωθεί όπως το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024 ενώ η Γερμανία θα έχει λιγνίτη ως το 2035».
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι άλλο πράγμα να γίνει η Ελλάδα κόμβος εφοδιασμού από τρίτες χώρες, και άλλο και πολύ πιο σημαντικό να παράγει η Ελλάδα υδρογονάνθρακες και να εφοδιάζει την Ευρώπη.
Χαρακτήρισε σωστές κινήσεις την αγορά αεροσκαφών και πλοίων και κυρίως την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και συμπλήρωσε:
«Θυμίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία που δεν μας στηρίζει. Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις όπως ζητούσε η Μέρκελ. Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του. Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου αλλά συνεχή κλιμάκωση. Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις. Η Τουρκία δεν κάμφθηκε αλλά αποθρασύνθηκε. Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν.»
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι με τη Ρωσία κανείς δεν μίλησε για απειλή κυρώσεων αλλά επιβλήθηκαν κυρώσεις «κατευθείαν στο ψαχνό και σωστά».
Η Τουρκία – όπως είπε ο κ. Σαμαράς – κάνει το ίδιο με τη Ρωσία κάθε μέρα αλλά κυρώσεις δεν επιτρέπονται. «Η αντίφαση των υποκριτών κατευνασμού συνίσταται στο εξής: με την ίδια ευκολία που ζητούν από του Ουκρανούς να αγωνιστούν και σωστά, από εμάς ζητούν να τα δώσουμε όλα. Όταν οι Έλληνες κάνουν ότι και οι Ουκρανοί είναι εθνικιστές. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Σωστά καταδικάσαμε την Ρωσία, αλλά να ξέρουμε ότι μετά τον πόλεμο έρχεται η ειρήνη, και πρέπει να έχουμε στο νου μας την επόμενη μέρα», είπε.
Προειδοποίησε ότι η ένταση στα Βαλκάνια ανεβαίνει διαρκώς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές ανατροπές, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα που ιδεολογικά να εκφράζει τους πάντες: «Δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι. Ανοιχτή αγκαλιά σε όλους αλλά να ξέρουμε τι εκφράζουν οι ιδέες μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει και στα δεξιά δεν χωράει η Ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή», είπε ο κ. Σαμαράς.
Προσέθεσε ότι «όπου μεταλλάχθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν» και ανέφερε ως παράδειγμα τη Ιταλία τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τόνισε ότι στη Γαλλία ο κεντρώος Μακρόν μετατοπίστηκε στα δεξιά και ότι οι θέσεις του για ασφάλεια και μεταναστευτικό «θα προκαλούσαν εγκεφαλικά στην πολιτική ορθότητα στην Ελλάδα».
«Μας ενοχλούν όσοι θεωρούν ντεμοντέ κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν να γίνει η Ελλάδα από χώρα, χώρος, μας συγκινεί η διασπορά που δακρύζει στον εθνικό ύμνο», είπε.
Καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την θέσπιση της απλής αναλογικής η οποία όπως είπε είναι «ολέθρια επιλογή της αριστεράς γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία και σε εξαρτημένες κυβερνήσεις, και γίνεται επικίνδυνο γιατί κάποια κέντρα σύρουν την Ελλάδα σε συμβιβασμό με Τουρκία».
«Δεν θα επιτρέψει Πρέσπες του Αιγαίου η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα. Διχάζει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα χάνει δύναμη και είναι εθνικά αδιανόητη η επιστροφή του στην εξουσία και είμαστε εδώ για να μην το επιτρέψουμε ποτέ», είπε ο κ. Σαμαράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει για την πατρίδα. «Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτό δεν είναι πολιτικά ορθό, ωστόσο εγώ δεν είμαι με την πολιτική ορθότητα αλλά με την πολιτική αλήθεια», ανέφερε.
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς μίλησε για την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων που διανύουμε και επεσήμανε την ανάγκη για καθαρές απαντήσεις. «Ζούμε σε περίεργους καιρούς, σε καιρούς ανατροπών», είπε και πρόσθεσε ότι η Δύση βιώνει ένα σοκ.
«Η κρίση διαχέεται σε όλα τα επίπεδα, στον πολιτισμό, στη ζωή στις μεγάλες πόλεις, στην υγεία, στην πολιτική που όλο και περισσότερο μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερεθνικά».
«Έρχομαι στα της πατρίδας μας. Δεν θα ήταν χρήσιμο να χαϊδέψω αυτιά ούτε για τη χώρα ούτε για την παράταξη. Εξάλλου τα θετικά αναγνωρίζονται , αλλά και τα λάθη αναγνωρίζονται όπως έγινε με τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Το ζήτημα είναι να υπάρξει μόνιμη λύση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη η οποία πολλές φορές καθυστερεί.
Για το ρεύμα χρειάζεται αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία. Οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνιμη λύση. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε όλα όσα συνδέονται με αυτήν.
Αποδεικνύεται σήμερα ότι η πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος γιατί εξαρτήθηκε μόνο από τη Ρωσία με τις ευλογίες της Γερμανίας. Και ήταν λάθος γιατί υπήρξε αντίληψη ότι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε εύκολα και γρήγορα τον άνθρακα με τον ήλιο και τον αέρα».
Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην περίοδο της διακυβέρνησής του που όπως είπε έγιναν κινήσεις για διεθνείς συνεργασίες προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητη ενεργειακά.
«Η πολιτική αυτή ατόνισε γιατί υπήρξαν εκείνοι που είπαν ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό γιατί είμαστε με την πράσινη ανάπτυξη.
Ευτυχώς ο πρωθυπουργός μίλησε για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας, όπως και για την αλλαγή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης.
Σε σχέση με το ενεργειακό σχέδιο με το LNG υπάρχει διαφορά στο να είναι η Ελλάδα ο «μεσολαβητής» που θα μεταφέρει ενέργεια σε άλλες χώρες και άλλο να εξάγει τη δική της ενέργεια.
Η χώρα μας πρέπει να αναπτύξει την οικονομία των υδρογονανθράκων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να διεκδικήσει τα εθνικά της συμφέροντα κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα.
Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που ισχύει σήμερα, προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά – συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου – έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ «ακουμπά» την Κυπριακή.
Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο! Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε, επισήμως, ότι είμαστε… «μοναχοφάηδες» όταν διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης – και της Δύσης ολόκληρης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρωθυπουργός, στο ταξίδι του, σε λίγες μέρες, στις ΗΠΑ, θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά.
Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», που προωθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας! Η “γαλάζια πατρίδα” μπλοκάρει το μόνο «ανταγωνιστή» του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη!
Δηλαδή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται και οι δικές μας ΑΟΖ!
Και γι’ αυτό η Τουρκία υπονομεύει την ισχυρή συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου!
Συμμαχία που είναι προϋπόθεση, για να αναδειχθούν τα κοιτάσματα αυτά και ο εθνικός μας πλούτος, που εκεί βρίσκεται …
Η κυβέρνησή μας αγόρασε τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη – και καλά έκανε. Αγόρασε και τα γαλλικά πολεμικά σκάφη ανοικτή θαλάσσης. Επίσης σωστό.
Και υπέγραψε την Ελληνογαλλική Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής, πράγμα που ήταν το πιο σωστό απ’ όλα!
Θυμίζω, όμως, ότι υπάρχει το γνωστό “λόμπι του Κατευνασμού” στην Ελλάδα. Που έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, οι οπαδοί της εύκολης «τακτοποίησης» των εθνικών μας θεμάτων.
Που ζητούσαν και επέμεναν, να μην πάρουμε πλοία ανοικτής θαλάσσης, και να μην υπογράψουμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί δεν έπρεπε, λέει, να εγκαταλείψουμε … “το άρμα της Γερμανίας”!
Δηλαδή μας έλεγαν, να μην πάμε.
Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, εδώ και χρόνια, συγκρούστηκα με αυτούς τους κυρίους. Διαφώνησα ευθέως με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.
Δεν διαφωνούσα “να συζητάμε γενικά” με την Τουρκία… Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν.
Κι ο Ερντογάν κατάφερε έτσι τελικά να αποφύγει τις κυρώσεις! Όπως ακριβώς επεδίωκε η κα. Μέρκελ…
Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την Τουρκική πλευρά από το Ορούτς Ρέις μέχρι σήμερα. Και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που διαφώνησε με τις διερευνητικές
Γι’ αυτό είπα τότε: «Με Πειρατές δεν κάνεις διάλογο». Γιατί τέτοιος “διάλογος” ενθαρρύνει – και «νομιμοποιεί» στα μάτια τρίτων – την κλιμάκωση των προκλήσεων.
Στο μεταξύ, βέβαια, δεν υπήρξε “ύφεση” στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό Συνεχή κλιμάκωση είχαμε, σε όλα τα μέτωπα…
Έχουν μεταπηδήσει, από τις «γκρίζες ζώνες», στην αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Ληστεύουν τον πλούτο της Κύπρου. Προχωρούν ήδη σε εποικισμό της Αμμοχώστου, όπου εγκαθιστούν τα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα.
Επεμβαίνουν διαρκώς σε όλα τα Βαλκάνια με όπλο το μουσουλμανικό στοιχείο. Και δημιουργούν σταθερά και με στόχο μακροχρόνιο, ζητήματα στη Θράκη. Φωνάζω χρόνια για την Θράκη! Είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας, ειδικά σε μια περίοδο, όπου έχουν ξεσπάσει παντού οι θύελλες του αναθεωρητισμού.
Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας.
Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε…
Τότε κάποιοι προσπάθησαν να με βαφτίσουν…«ακραίο»! Λόμπυ του Κατευνασμού είναι αυτό: — Που συστηματικά ξεχνάει ότι οι εθνικές επιλογές, πρέπει να αντανακλούν τα συμφέροντα μιας και χώρας και τις ελπίδες ενός έθνους! Όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες ενός λαού…
— Είναι ένα λόμπυ που μας ζητάει, να υποχωρήσουμε πλήρως απέναντι στην Τουρκία, που είναι «ισχυρή». Όπως μας ζητούσε προηγουμένως να υποχωρήσουμε και απέναντι στα… Σκόπια, επειδή είναι «αδύναμα»…
Έτσι κι αλλιώς, έχουν βρει το φάρμακο “για πάσαν νόσο”: Κατευνασμό πάση θυσία!
Και δείτε και την καινούργια τους αντίφαση σήμερα: Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα επέβαλε, χωρίς δισταγμό, τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Κυρώσεις που συνεχώς κλιμακώνονται… Γι’ αυτό τον πόλεμο βέβαια – στην Ουκρανία – κανείς δεν μίλησε για “απειλές κυρώσεων” Κατευθείαν «στο ψαχνό»… Και σωστά … Γιατί η Ρωσία ποδοπάτησε το Διεθνές Δίκαιο!
Αλλά το ίδιο ακριβώς δεν είχε κάνει και η Τουρκία; Και συνεχίζει να το κάνει; Και δεν μιλάω μόνο για το συνεχιζόμενο έγκλημα, που ξεκίνησε το 1974 στην Κύπρο. Το κάνει και σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει στο Τουρκολυβικό. Το κάνει στο Αιγαίο. Το κάνει στον αέρα, κάθε μέρα. Το κάνει ξεδιάντροπα στην Αμμόχωστο, παρά τις ρητές διαμαρτυρίες και του ΟΗΕ και της Αμερικής και της Ευρώπης. Το κάνει παντού! Αλλά για την Τουρκία, κυρώσεις δεν παίρνονται!
Και να τώρα η καινούργια αντίφαση των υποκριτών του Κατευνασμού: Με την ίδια ευκολία που ζητούν από τους Ουκρανούς να δώσουν τον “υπέρ πάντων αγώνα” – και σωστά κάνουν – από μας ζητάνε να… τα δώσουμε όλα να τελειώνουμε.
Όταν λοιπόν, οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πατρίδα τους, θεωρούνται ήρωες. Αναρωτιέμαι: όταν οι Έλληνες κάνουν ακριβώς το ίδιο, θεωρούνται…“εθνικιστές”; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά…
Ακόμα αναφέρθηκε στους διεθνείς συσχετισμούς: Τη Δύση δεν την συμφέρει να σπρώξει για πάντα τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας…
Πολύ περισσότερο που και η Ινδία, παγκόσμια πλέον δύναμη, έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Ρωσία.
Και κινδυνεύουμε να δούμε έτσι, έναν ευρύτατο συνασπισμό Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας απέναντι στη Δύση.
Κι αυτός ιστορικά υπήρξε πάντα ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Δύσης και κυρίως της Αμερικής: να τους ενώσει όλους εναντίον της…
Κι απέναντι σε κάτι τέτοιο, δύσκολα και η Δύση θα παραμείνει ενωμένη.
Καταδικάσαμε, λοιπόν, τη ρωσική εισβολή και υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία. Αλλά να ξέρουμε ότι, μετά τον Πόλεμο, έρχεται η Ειρήνη. Και πρέπει να έχουμε από τώρα στο μυαλό μας την “επόμενη μέρα”…
Η ένταση ανεβαίνει και στα Βαλκάνια. Η Ρωσία εξοπλίζει τους Σερβοβόσνιους. Η Κίνα εξοπλίζει την ίδια τη Σερβία. Η Δύση εξοπλίζει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.
Οι σχέσεις Βουλγαρίας – Σκοπίων που διαταράχθηκαν μετά την άθλια Συμφωνία των Πρεσπών
παραμένουν στο “κόκκινο”.
Την ίδια ώρα, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κατατέθηκε το ψήφισμα 741, που αν υιοθετηθεί, θα καθιερώσει το Σεπτέμβριο του 2022, ως μήνα «Μακεδονικής γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού στις ΗΠΑ».
Και θα καλεί τις αμερικανικές αρχές να οργανώσουν και εκδηλώσεις, για τη συμβολή των ψευτομακεδόνων στην Αμερικανική κοινωνία.
Να γιατί ήταν έγκλημα η Συμφωνία των Πρεσπών! Άλλωστε, τον σφετερισμό της Ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια, τον καταγγέλλει σήμερα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Να γιατί η εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών δυναμιτίζει και τα Βαλκάνια συνολικά…
Όπως βλέπετε, οι φωτιές που άναψαν, κινδυνεύουν να διαδοθούν παντού. Γι’ αυτό μιλάω εδώ και χρόνια, για το κίνδυνο μελλοντικών ανατροπών στις ισορροπίες που υπήρχαν ως τώρα.
Και επαληθεύεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έλεγε τριάντα χρόνια πριν , ότι « κανείς δεν δύναται να προβλέψει από σήμερα τους μελλοντικούς συνδυασμούς δυνάμεων» σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Αυτό το «αύριο» ίσως να έχει ήδη φτάσει…
Φίλες και φίλοι, Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει «Ποτάμι». Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι – αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας.
Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά… Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή.
Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί βλέπω γύρω μου, ότι όπου μεταλλάχθηκαν παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν δραματικά.
Στην Ιταλία, το Κόμμα που ανήκει στο ΕΛΚ έχει πέσει στο 9% – από 40% που είχε στο παρελθόν.
Στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν στις εκλογές το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους.
Στη Γαλλία, 4,5% πήρε η υποψήφια των Γκωλικών, που κυβερνούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Δείτε τι έγινε ακριβώς στη Γαλλία: Η νίκη Μακρόν πανηγυρίστηκε απ’ όλους εμάς. Γιατί εκτός των άλλων, εδώ που τα λέμε, είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης που κατά την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση, στάθηκε περισσότερο στην Ελλάδα, από οποιονδήποτε άλλο…
Αλλά, ο “κεντρώος” Μακρόν, πολιτικά έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά! Όπως και ολόκληρη η Γαλλική κοινωνία… Οι θέσεις του σε μια σειρά ζητήματα, από την ασφάλεια έως το Μεταναστευτικό, θα προκαλούσαν… εγκεφαλικά σε κάποιους μοντέρνους ιεροκήρυκες της “Πολιτικής ορθότητας” στην Ελλάδα!
Κι όχι μόνον ο «κεντρώος» Μακρόν. Πάμε και πιο πέρα; Η Σουηδή Πρωθυπουργός – Σοσιαλδημοκράτισσα παρακαλώ – μόλις πριν λίγες μέρες, είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας της απέτυχε.
Το ίδιο και χειρότερα είχε πει η – επίσης Σοσιαλδημοκράτισσα – Πρωθυπουργός της Δανίας.
Η οποία τώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ρουάντα, ώστε να στέλνει εκεί τους παράνομους μετανάστες.
Το λέω αυτό γιατί, ενώ όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης μετατοπίζονται προς τις δικές μας βασικές αξίες, εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι «ψαχνόμαστε».
Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα.
Συμμαχητές και συμμαχήτριες
Ζούμε, πράγματι, σε περίεργους καιρούς.
Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, παντού. Με απρόβλεπτες αναταράξεις…
Γι’ αυτό και πολλοί συμπολίτες μας πιάνουν τον εαυτό τους, να ταλαντεύεται ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απελπισία.
Ναι, μας ενοχλούν πολλές από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.
Αλλά μας δίνει ανακούφιση η αντοχή και η Πίστη του λαού μας,στην Πατρίδα και στις δυνάμεις της.
Ναι, μας ενοχλούν όσοι θεωρούν «ντεμοντέ» κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν η Ελλάδα, από χώρα να γίνει «χώρος».
Αλλά μας εμπνέει ο Ελληνισμός της Διασποράς, που δακρύζει με τον εθνικό μας ύμνο και διαπρέπει σε κάθε γωνιά της γης.
Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός.
Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου.
Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες. Μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά των εκλογών Που θα γίνουν με απλή αναλογική.
Μια ακόμα ολέθρια επιλογή της Αριστεράς, γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία. Ή σε αδύναμες και εξαρτημένες κυβερνήσεις.
Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σήμερα, που κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν –
να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία.
Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…
Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες!
Οι ερχόμενες εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ!
Θα ήταν πια, η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα… Της τραγωδίας ως φάρσα! Όπως έλεγε και ο Μάρξ,
για να με καταλάβει καλύτερα ο κ. Τσίπρας…
Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον κόσμο και το έχει αποδείξει. Με το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χάνει και χρόνο και δύναμη, ενώ διολισθαίνει μόνο σε εθνικές ήττες. Θα ήταν εθνικά αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία. Κι είμαστε εδώ για να μη το επιτρέψουμε!
Φίλες και φίλοι, Πρέπει σε αυτούς τους περίεργους καιρούς, να δώσουμε νέο όραμα. Να πούμε δυο καθαρές αλήθειες στους Ευρωπαίους συμμάχους μας.
Είχα την τιμή να εκπροσωπώ, ως Υπουργός Εξωτερικών, την Ελλάδα 33 χρόνια πριν.
Τότε, οι 12 ηγέτες της Ευρώπης, έδιναν μάχη για περισσότερη πολιτική συνοχή και σύγκλιση των λαών της.
Σήμερα, δυστυχώς, οι ηγέτες της Ευρώπης, απελπισμένα προσπαθούν να σταματήσουν την συνεχιζόμενη, όχι σύγκλιση, αλλά απόκλιση συμφερόντων, απόψεων και ιδεών, των 28 χωρών πλέον της Ευρώπης, που μόνο για μεγαλύτερη συνοχή δεν ενδιαφέρονται πια!
Όμως προσέξτε: Όταν οι ηγεσίες των λαών δεν δείχνουν αποφασιστικότητα και συνέπεια σε όσα διακηρύσσουν, τότε οι λαοί τους δεν δεσμεύονται σε ένα κοινό μέλλον, παλινδρομούν και τελικά διαιρούνται!
Στη χώρα μας τώρα, οφείλουμε να εξηγήσουμε στους νέους ανθρώπους, πώς θα ζήσουν και πως θα δημιουργήσουν οικογένεια.
Με φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Να τους απαντήσουμε πως θα τα βγάλουν πέρα, όταν ο μισθός τους είναι 700 ευρώ και το ενοίκιο 500…
Πρέπει επίσης, να αποκαταστήσουμε πλήρως το Κράτος Δικαίου. Γιατί εάν ακόμα και σήμερα, δύο κουκουλοφόροι, αποδεδειγμένα ψευδομάρτυρες, παραμένουν ατιμώρητοι, και επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, τι να περιμένει ο απλός πολίτης;
Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Να ξαναβρούμε τις προτεραιότητές μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Να ανταμείβουμε, συστηματικά, τους συνεπείς πολίτες! Και να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, τη μεσαία τάξη.
Ιδιαίτερα την Ασφάλεια των πολιτών! Βήματα γίνονται, αλλά οι συμμορίες οργιάζουν ακόμα. Δείτε τι έγινε προχθές με τις εκτεταμένες καταστροφές στο Αριστοτέλειο. Πώς να το κάνουμε;
Δεν είναι «δικαίωμα» των συμμοριών να βανδαλίζουν. Είναι υπέρτατο δικαίωμα της κοινωνίας, να νοιώθει ασφαλής. Η ανεξέλεγκτη βία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πολιτών. Και αποξενώνει τη μεσαία τάξη.
Ακούστε: Δεν ήλθα εδώ απλώς για να σας βγάλω ένα «πατριωτικό» λόγο. Ήλθα να σας μιλήσω για το παρόν και το μέλλον. Μη κάνετε λάθος: Ο Πατριωτισμός δεν είναι μόνο ρομαντική ανάμνηση από το χθές. Είναι και σύγχρονη πυξίδα για το αύριο!
«Πατρίδα» είναι το εθνικό συμφέρον που πρέπει να προασπιστούμε προς τα έξω. Όπως κάνουν όλες οι χώρες που προκόβουν. «Πατρίδα» είναι και το «δημόσιο συμφέρον», χωρίς το οποίο δεν θα λειτουργήσει η δημοκρατία μέσα στη χώρα. «Πατρίδα» είναι ό,τι μας ενώνει, ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας κάνει περήφανους, ό,τι μας θυμίζει ποιοί είμαστε, ό,τι μας σπρώχνει να πάμε, όλοι μαζί, μπροστά!
Αυτό το «όλοι μαζί» είναι η Πατρίδα. Και το Σύνταγμά μας, στο ακροτελεύτειο άρθρο του εναποθέτει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, πού; Στον πατριωτισμό των Ελλήνων!
Υπέρτατο κριτήριο, για τον καθέναν από μας, για κάθε μας απόφαση, είναι η Πατρίδα! Με την πατρίδα μας, δεν θα παίξουμε. Η Ελλάδα, νέο εκτροχιασμό δεν αντέχει και δεν θα δεχθεί! Τελεία και παύλα!
Κι αυτό μόνον η δική μας Παράταξη μπορεί να το εγγυηθεί Η δική μας παρουσία! Η κυβέρνησή μας, Ο πρωθυπουργός μας,
Οι βουλευτές μας, Όλοι εμείς, οι Φιλελεύθεροι, οι Κεντρώοι, οι Συντηρητικοί, οι Δεξιοί, οι Πατριώτες!
Είμαστε η Λαϊκή, η Αστική, Και πάνω από όλα, η Πατριωτική Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία!