Oops! Something went wrong while submitting the form.
Συναγερμός από ΠΟΥ: Επιταχύνεται η εξάπλωση του ιού, συγκαλεί την επιτροπή εκτάκτων αναγκών.
Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συγκαλεί εκ νέου την επιτροπή εκτάκτων αναγκών έξι μήνες μετά την κήρυξη του πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η επιτροπή, που πρόκειται να συνεδριάσει πιθανότατα εντός της εβδομάδας, θα επαναξιολογήσει την πορεία της πανδημίας, προκειμένου να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες προς τον οργανισμό και να εισηγηθεί ενδεχομένως νέα μέτρα σε μια στιγμή όπου η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση παγκοσμίως, χωρίς επισήμως τουλάχιστον ακόμη, να ανακοινώνεται κατά πόσο έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα.
Έως σήμερα έχουν πεθάνει περισσότεροι από 640.000 άνθρωποι σε σύνολο κρουσμάτων περίπου 16 εκατομμυρίων, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο γενικός διευθυντής Τέντρος Γκεμπρεγέσιους. «Και η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, τις τελευταίες έξι εβδομάδες τα κρούσματα έχουν σχεδόν διπλασιασθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «παρ' ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει, οι βασικοί πυλώνες απάντησης στην πανδημία είναι οι ίδιοι, δηλαδή πολιτική ηγεσία, ενημέρωση, δέσμευση στην τήρηση μέτρων και ενεργή συμμετοχή του πληθυσμού».
Η πανδημία του νέου κορονοϊού είναι μακράν η χειρότερη υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού. Μόνο με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, από την χρήση μάσκας έως την αποφυγή των συναθροίσεων, θα μπορέσει ο κόσμος να νικήσει τον ιό, τόνισε.
«Όπου τηρούνται τα μέτρα, τα κρούσματα μειώνονται. Μόλις υπάρχει χαλάρωση, αυξάνονται», είπε, επαινώντας τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα που έθεσαν εστίες διάδοσης υπό έλεγχο.
Οι εξάρσεις του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές, περιλαμβανομένων και αρκετών όπου οι αρχές θεωρούσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει την ασθένεια, προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, καθώς οι θάνατοι πλησιάζουν τις 650.000.
Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικότερο να συνεχίσουν τα κράτη να τηρούν αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, η κοινωνική αποστασιοποίηση, παρά να προσπαθούν να ορίσουν αν αντιμετωπίζουν δεύτερο κύμα, νέες εξάρσεις ή τοπικές εστίες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Σχολιάζοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τόνισε ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν επ' αόριστον, και οι χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας.
«Όσο περισσότερο κατανοούμε την ασθένεια, όσο περισσότερο την παρατηρούμε αυστηρά, τόσο πιο επιτυχημένα θα μπορούμε να την αφαιρούμε με χειρουργική ακρίβεια από τις κοινότητές μας», είπε.
Βρετανία: Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από την Ισπανία
Στο μεταξύ, το Σάββατο το Λονδίνο σόκαρε τους ξενοδόχους και τους παραθεριστές ανακοινώνοντας ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι επιστρέφουν από την Ισπανία. Το γεγονός αυτό θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τον ισπανικό τουρισμό, καθώς ήδη η σεζόν κρεμόταν από μια κλωστή.
Το Φόρεϊν Όφις διεύρυνε την οδηγία του για την Ισπανία, προτρέποντας τους Βρετανούς να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια όχι μόνο στην ηπειρωτική Ισπανία αλλά και στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά, από σήμερα 27 Ιουλίου.
«Δεν είναι μόνο άδικο, είναι και εντελώς παράλογο» ανέφερε η ένωση Ισπανών ξενοδόχων CEHAT, αναφερόμενη στην καραντίνα. Η ένωση αντιπρότεινε να εφαρμοστεί ένα σύστημα αμοιβαίων τεστ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι τα μέλη της θα καλύπτουν το κόστος των εξετάσεων για τους τουρίστες που θα φτάνουν στην Ισπανία.
Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων πριν από έναν μήνα, στην Ισπανία τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή αναφέρθηκαν 6.361 νέα κρούσματα και ότι παρακολουθεί στενά 361 εστίες του νέου κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Καθώς τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Καταλονία και την Αραγονία, ενώ πολλές άλλες περιοχές έχουν χαμηλότερη αναλογία μολύνσεων σε σύγκριση με τη Βρετανία, η 14ημερη καραντίνα επικρίθηκε ως δυσανάλογο και παρορμητικό μέτρο.
Γερμανία: Υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου»
Στο μεταξύ, το γερμανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για τον ιό.
Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων. Νωρίτερα, την επιβολή υποχρεωτικής εξέτασης για κορονοϊό σε όσους επιστρέφουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου» είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ενώ, μετά τον εντοπισμό εστίας κρουσμάτων σε φάρμα της νοτιοανατολικής Βαυαρίας, ανακοίνωσε υψηλότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες περιορισμού της πανδημίας.
Με το βλέμμα στους τουρίστες οι οποίοι θα επιστρέψουν από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, ακόμη και εντός Ευρώπης, ο κ. Σέντερ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο κάποιοι ταξιδιώτες «να φέρουν μαζί τους» και τον κορονοϊό και ανακοίνωσε ότι ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όποιος προσγειώνεται στα αεροδρόμια Μονάχου και Νυρεμβέργης, μπορεί εθελοντικά να υποβληθεί σε τεστ δωρεάν. Ήδη, όπως ανακοίνωσε η βαυαρική κυβέρνηση, 1500 άτομα έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.