Την πρώτη φορά που ο Τσεπούρνοφ μολύνθηκε από τον ιό, ανέκαμψε χωρίς νοσηλεία. Η δεύτερη φορά, ωστόσο, ήταν πολύ πιο σοβαρή
Του Ι., Σ. Σαραϊδάρη
Μην περιμένετε την ασυλία της αγέλης να μας σώσει από την πανδημία του COVID-19, προειδοποίησε ένας Ρώσος καθηγητής αφού σκόπιμα μολύνθηκε και δεύτερη φορά με τον ιό του COVID-19 για να μελετήσει τα αντισώματα που προέκυψαν.
Ο Δρ Alexander Chepurnov, 69 ετών, μολύνθηκε από τον ιό για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο καθώς βρισκόταν σε πτήση από τη Γαλλία με προορισμό το Νοβοσιμπίρσκ έχοντας μια ενδιάμεση στάση στη Μόσχα, αλλά κατάφερε να ανακάμψει στο σπίτι στη Σιβηρία χωρίς νοσηλεία.
Μετά την ανάρρωση, πήρε ένα τεστ που ανίχνευσε την παρουσία αντισωμάτων στο σύστημά του, το οποίο αυτός και η ομάδα του στο Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στο Novosibirisk αποφάσισαν να μελετήσουν.
Παρατήρησαν «τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν τα αντισώματα, πόσο ισχυρά ήταν και πόσο καιρό έμειναν στο σώμα», είπε στο Daily Mail. Αλλά ο αριθμός των αντισωμάτων στο σώμα του μειώθηκε γρήγορα, σημείωσε, και τρεις μήνες μετά την πρώτη ανάρρωσή του, η ομάδα δεν μπορούσε πλέον να ανιχνεύσει την ύπαρξη κανενός πλέον στο σύστημά του.
Καθώς ήταν περίεργος να δει τι θα συνέβαινε σε μια περίπτωση επαναμόλυνσης από τον ιό ο Chepurnov έκανε τον εαυτό του πειραματόζωο και εκτέθηκε σκόπιμα σε ασθενείς με COVID-19 χωρίς προστασία. Έξι μήνες μετά την πρώτη του λοίμωξη, η άμυνα του σώματός του έπεσε και ήταν πάλι άρρωστος με το Covid 19.
«Το πρώτο σημάδι ήταν πονόλαιμος», είπε στο Daily Mail.
Η δεύτερη μόλυνση ήταν πολύ πιο σοβαρή και ο Chepurnov έπρεπε να νοσηλευτεί. «Για πέντε ημέρες η θερμοκρασία μου παρέμεινε πάνω από τους 39C. Έχασα την αίσθηση της μυρωδιάς, η γεύση μου άλλαξε », είπε.
Μέχρι την έκτη ημέρα της ασθένειας, μια αξονική τομογραφία των πνευμόνων ήταν καθαρή. Μέχρι την ένατη ημέρα, μια επανάληψη ακτινογραφίας έδειξε διπλή πνευμονία.
Ωστόσο, μέχρι το τέλος των δύο εβδομάδων, ο ιός δεν ανιχνεύτηκε πλέον στη ρινοφαρυγγική οδό - τον άνω λαιμό πίσω από τη μύτη - ούτε σε άλλα δείγματα.
Με βάση τη δική του εμπειρία, ο Chepurnov κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι μάταιο να ελπίζουμε ότι το φαινόμενο της αγέλης θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19. Ένα εμβόλιο, είπε, θα μπορούσε να συγκεντρώσει ανοσία, αλλά θα ήταν προσωρινή.
«Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, ένα ανα συνδυασμένο εμβόλιο που δεν θα ταιριάζει», είπε.
Επί του παρόντος, τα εμβόλια με βάση τον αδενοϊκό φορέα- εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί για να εισάγουν ένα τροποποιημένο γονίδιο COVID-19 στο ανθρώπινο σώμα για να προκαλέσουν την παραγωγή πρωτεϊνών αιχμής που θα κρατήσουν το άτομο ανοσοποιημένο έναντι του πραγματικού ιού - βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας φυλής για εύρεση μια λύση στην μαζική πανδημία. Ωστόσο, αρκετοί ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του Chepurnov έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι επαναλαμβανόμενες βολές του εμβολίου θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, πυροδοτώντας μια ανοσοαπόκριση ενάντια στο εμβόλιο αντί του πραγματικού ιού.
«Μόλις εγχυθεί ένα εμβόλιο με αδενοϊικό φορέα, δεν θα μπορέσουμε να το επαναλάβουμε επειδή η ανοσία έναντι του φορέα αδενοϊκού θα συνεχίσει να παρεμβαίνει», δήλωσε ο Chepurnov στο Daily Mail.
Μην περιμένετε ότι η ανοσία της αγέλης να μας σώσει από την πανδημία του COVID-19, προειδοποίησε ένας Ρώσος καθηγητής αφού σκόπιμα μολύνθηκε δεύτερη φορά με τον ιό τουCOVID-19 για να μελετήσει τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό.