Της Σύνταξης
“Κορόνα ιός: κοινωνία ώρα μηδέν.”.
Η επέλασή του υπήρξε βίαιη και ξαφνική. Κατέλαβε του πάντες εξ απήνης. Κυβερνήσεις που αντέδρασαν σπασμωδικά και ιατροφαρμακευτικά συστήματα δεκαετιών που ξαφνικά αισθάνθηκαν αδυναμία να εμποδίσουν την επέλαση του τρομερού ιού. Το αποτέλεσμα υπήρξε καταστρεπτικό κυρίως για τις πλέον αδύναμες οικονομικά και υπανάπτυκτες κοινότητες, ενώ τα πλέον αδύναμα και ευάλωτα μέλη της κοινότητας του ανθρώπου πάνω στη γη, πλήρωσαν το ύστατο τίμημα, με την ίδια τη ζωή τους. Παράλληλα τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων της γης, μάταια προσπάθησαν να αντιληφθούν το τι πραγματικά συμβαίνει. Κρατικές οντότητες που αισθάνθηκαν την ανάγκη λήψης μέτρων παρόμοιων με εκείνα των πλέον καταστρεπτικών πολέμων. Οι δημόσιες υπηρεσίες που έκλεισαν, οι επιχειρήσεις και γενικά οι οικονομίες των χωρών που υποχρεώθηκαν να βάλουν φρένο. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έβαλαν λουκέτο στις εισόδους τους και ο πολύς κόσμος βρέθηκε να αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει.
Όπως ήταν επόμενο τα περισσότερα αγαθά εξαφανίστηκαν από τις αγορές και άλλα πρώτης ανάγκης παρουσίασαν ξαφνικά ανοδική πορεία τιμών, φέρνοντας τις οικογένειες με μικρό εισόδημα στους ορίζοντες της απόγνωσης. Τα μεγάλα θύματα, ωστόσο, της επιδημίας, υπήρξαν οι πλέον αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Άτομα τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επιχειρήσεις με το κατώτατο ημερομίσθιο και εκείνοι που εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
Τέλος τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι συνταξιούχοι, οι γεροντότεροι και οι ηλικιωμένοι ασθενείς στα διάφορα ειδικά κέντρα φιλοξενίας, όσοι βέβαια έχουν το προνόμιο να ζουν σε πλούσιες και κοινωνικά ανεπτυγμένες κοινότητες. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του ανθρώπινου όγκου, ένοιωσε έντονες τις τρομερές επιπτώσεις από την επέλαση του φοβερού ιού, πολλοί των οποίων περιήλθαν στους ορίζοντες της απελπισίας. Στην πραγματικότητα, το μεγάλο θύμα αυτής της καταστροφικής περιπέτειας, υπήρξαν οι αδύναμοι οικονομικά και η μεσαία τάξη όλων των κοινωνιών της γης, ανεξαρτήτως πολιτισμού, γλώσσας και εθνικής συνείδησης.
Πέραν δε των μεγάλων απωλειών ζωής, σε αυτές τις κοινότητες, οι επιπτώσεις γίνονται ακόμα ποιο δυσοίωνες, σε τομείς που εφάπτονται των καθημερινών τους αναγκών και κυρίως την απόκτηση των απαραιτήτων αγαθών για να κρατηθούν στη ζωή οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Περιέργως, και σε τελεία αντίθεση. Η τάξη των κατεχόντων, των κατόχων του κεφαλαίου, οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι τράπεζες, δεν φαίνεται να ενοχλήθηκαν και πολύ από την παρουσία του κορόνα ιού, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι με την ευκαιρία του κορόνα ιού, έναντι των αδυνάτων οικονομικά τάξεων, τα μέλη των οποίων περιήλθαν σε απόγνωση.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της πραγματικότητας οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι Καναδοί οφείλουμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως τους πλέον τυχερούς, λόγω του ότι η κυβέρνηση της χώρας κινήθηκε μέσα στα πλαίσια του ανθρωπισμού μιας σύγχρονης κοινωνίας, βάζοντας σαν αρχικό της μέλημα τη βοήθεια και συμπαράσταση των πολιτών.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε με ανοιχτό πνεύμα τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων έχουν γεμίσει με άτομα τα οποία επαιτούν παρακαλώντας για κάποιο βοήθημα, το οποίο θα τους βοηθούσε να απολαύσουν ένα γεύμα. Από τους υπόλοιπους, εκείνους που είχαν την τύχη να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του τραπεζικού οικονομικού συστήματος της κοινωνίας μας, με τη βοήθεια του πιστωτικού συστήματος, κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις μεγάλες πιέσεις των ημερών, κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους πλεονεκτημάτων. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, υπήρξε οδυνηρό με την κατακόρυφη αύξηση των ποσών που υποχρεώθηκαν να δανειστούν. Πέραν αυτού, τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες ή και τραστ, χωρίς καμία απολύτως αιτία, αύξησαν τα ποσοστά των επιτοκίων που χρεώνουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών, κάνοντας έτσι σχεδόν αδύνατη την κάθε πιθανότητα ο κάτοχος να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές του τις υποχρεώσεις, κάτω από τις συνθήκες καραντίνας των αγορών, λόγω του κορόνα ιού.
Αυτό όμως δημιουργεί στην πραγματικότητα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τόσο οι μικροεισοδηματίες όσο και οι μικροεπιχειρηματίες. Έχοντες δε υπόψη, το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα διατήρησε στα ίδια επίπεδα, όπως και προηγουμένως, τα επιτόκιά δανεισμού, εύλογα δημιουργείται ο προβληματισμός για την αιτία και τους λόγους αυτών των αυξήσεων
Είναι ένας προβληματισμός τον οποίο φέρνουμε υπ’ όψη της νέας υπουργού Οικονομικών του Καναδά και είμαστε βέβαιοι ότι θα επιληφθεί των συνθηκών αυτών των αυξήσεων.
“Πατρίδες”