The strong voice of a great community
2018

Θεσμο: Διασφαλστε πρτα τη στριξη των επιχειρσεων και μετ μιλμε για συντξεις

Της Δμητρας Καδδ

Το σημεο-κλειδ, σμφωνα με διπλωματικς πηγς, στις διαπραγματεσεις που θα λβουν χρα εξ αποστσεως τις επμενες εβδομδες για το μεγλο "deal" αναφορικ με τις συντξεις εναι η δυναττητ της κυβρνησης να αποδεξει τι θα χει το "δημοσιονομικ χρο" για τις παροχς που θεωρον σημαντικς οι θεσμο. Δηλαδ για κινσεις πως εναι η μεωση της φορολογας στις επιχειρσεις και γενικτερα στοχευμνα μτρα που τοννουν τον ιδιωτικ τομα και την ανπτυξη…

Αν η κυβρνηση δηλαδ αποδεξει τι υπρχει υπρβαση απ το στχο του 3,5% του ΑΕΠ, ττοια που να καλπτει επαρκες στοχευμνες παρεμβσεις, ττε θα υπρχουν πιο πολλς πιθαντητες να καμφθον (εν μρει ακμη και συνολικ) οι ενστσεις για το θμα των συντξεων, εξηγον πηγς στις Βρυξλλες.

πως επισημανεται στις διαπραγματεσεις που ολοκληρθηκαν χθες στην Αθνα, (σ.σ. εν μσω αναταραχς για την διαρρο του ΑΜΠΕ περ συμφωνας για τις συντξεις που εν συνεχεα διψευσε κυβερνητικ πηγ, γινε κατανοητ  τι η επτευξη του στχου για πρωτογενς πλενασμα στο 3,5% δεν αμφισβητεται. Οτε καν απ το ΔΝΤ.

Ωστσο, οι δανειστς δεν αποδχονται τι υπρχει επαρκς δημοσιονομικ περιθριο (σ.σ. το μνο που συμφνησαν στην Αθνα εναι για το κοστολγιο των μτρων Τσπρα και αυτ με κποιες αποκλσεις). 

Ωστσο, θεωρεται τι τα αντμετρα 2019- 2020 (που χουν αξα 3,8 δισ. ευρ και μπορον να εφαρμοσθον ως αντβαρο για την περικοπ αφορολογτου συντξεων) εναι πρα πολ σημαντικς και στοχευμνες παρεμβσεις. Κποιοι εκ των θεσμν πιστεουν μλιστα τι εναι σημαντικτερες για το μλλον της χρας απ τη μα μη περικοπ των "παλαιν" συντξεων.

Υπενθυμζεται τι απ την ΔΕΘ ο κ. Τσπας εξγγειλε κποια απ τα αντμετρα (μεωση φορολογας επιχειρσεων, μεωση ΕΝΦΙΑ, κοινωνικς παροχς κλπ). Υπρχουν μως και αλλ που δεν ειπθηκαν (πως εναι η μεωση της φορολογας φυσικν προσπων, της εισφορς αλληλεγγης αλλ και η αξηση του Προγρμματος Δημοσων Επενδσεων).  

Τα σενρια για τις συντξεις

σο για τα σενρια για τις συντξεις χουν λο και λιγτερο, σμφωνα με πληροφορες, στο επκεντρο τους το ζτημα της αναβολς του μτρου. Και τοτο για μα σειρ απ παργοντες.

να ττοιο σενριο δεν θεωρεται τι εναι σκπιμο χι μνο στο εσωτερικ (για πολιτικος λγους χι μνο της κυβρνησης αλλ ακμα και της αντιπολτευσης), αλλ και στο εξωτερικ: θεωρεται τι μεταφρει το πρβλημα προς το χρνο των Ευρωεκλογν. Και τοτο τη στιγμ που αυτ που επιχειρεται εναι το θμα Ελλδα να μην ξαναβρεθε στο "κδρο" της Ευρπης για πολλος μνες

τσι, στο "τραπζι", πραν του βασικο σεναρου πλρους κατργησης του νμου Κατρογκαλου στο σκλος του παλαιν συνταξιοχων (δηλαδ να μην καταργηθε η προσωπικ διαφορ), υπρχουν ενδιμεσα σενρια που συζητονται σε πολιτικ εππεδο (αλλ επισμως δεν χουν τεθε για πολιτικ διαπραγμτευση).

Το επιχερημα της Ελληνικς κυβρνησης στο δημοσιονομικ πεδο εναι τι η περικοπ των συντξεων θα προκαλσει πρα πολ σημαντικ και κοινωνικ και οικονομικ ζητματα, καθς οι συντξεις - σχεδν στο σνολ τους – μετατρπονται σε κατανλωση, ρα σε τνωση της ζτησης και της οικονομας. Και κατ συνπεια σε τνωση και των φορολογικν εσδων και της ανπτυξης. Μλιστα χει κατατεθε και σχετικς πνακας απ τον Υπουργ Οικονομικν Ευκλεδη Τσακαλτο στους θεσμος.

Το διαρθρωτικ ζτημα, δηλαδ το 2ο μτωπο στο πεδο των συντξεων εναι μακροχρνιο. Συνδεται με τη βιωσιμτητα του ασφαλιστικο και του χρους. Σμφωνα με κυβερνητικς πηγς δεν τοποθετθηκαν οι θεσμο κατ την τριμερη παρουσα του στην Αθνα.

Ωστσο οι κυβερνητικς πηγς δεν απκλεισαν αυτ να συμβε μσα στις επμενες εβδομδες. Δηλαδ να χουν ενστσεις για πιθανς διαρθρωτικς παρενργειες της μη περικοπς των συντξεων. Με λλα λγια να εκτιμσουν τι επηρεζει τη βιωσιμτητα του ασφαλιστικο συστματος και ρα τη βιωσιμτητα του χρους (πως αυτ αποτυπθηκε σε συμφωνα του προηγομενου Ιουλου στο Eurogroup).

Επιχερημα της Ελληνικς πλευρς εναι τι καθς το μετρ του 2019 αφορ αποκλειστικ στους παλιος συνταξιοχους, για λγους θνησιμτητας, η επδρασ του σε δημοσιονομικ εππεδο θα φθνει σο περνον δεκαετες. ρα, εκτιμον, δεν θα δημιουργε μακροχρνιο δομικ διαρθρωτικ πρβλημα. Μλιστα χουν δοθε στους θεσμος πνακες που δεχνουν τις προβολς αν δεκαετα σε βθος χρνου ως το 2060.

Το ζτημα αυτ μνει να φανε πως θα εξελιχθε το επμενο διστημα σε επαφς που θα χουν πλον σε πολιτικ εππεδο (EWG και Eurogroup). Αλλ μνει επσης να φανε και μα "παρενργεια" που το τελευταο διστημα χει αρχσει να γνεται κατανοητ στα γραφεα του Υπουργεου Εργασας. πως γραφε το "Κεφλαιο" της προηγομενης εβδομδος, μα διατρηση της προσωπικς διαφορς για τους παλαιος συνταξιοχους μπορε να δημιουργσει θμα νισης μεταχερισης παλαιν και νων. Αυτ, μπορε να χει λλες επιπτσεις με σημαντικ δημοσιονομικ αντκτυπο στο μλλον...

Η διαπραγμτευση στην Αθνα

Χθες τα "φτα" συγκντρωσε το θμα των συντξεων και η επισμανση κυβερνητικς πηγς τι  "αυτ που γραψε το ΑΜΠΕ δεν μπορε να εναι αλθεια, αυτ που διεξγεται εδ δεν εναι διαπραγμτευση, δεν θα μποροσαν οι θεσμο να διαφωνσουν να συμφωνσουν". Ο λγος για το δημοσευμα του ΑΜΠΕ, το οποο επικαλομενο ευρωπακς πηγς μετδωσε πως οι δανειστς θεωρον βισιμο το ασφαλιστικ σστημα της Ελλδας (δηλαδ δεν θεωρον διαρθρωτικ αλλ δημοσιονομικ μτρο την περικοπ των συντξεων το 2019) και δεν αποκλεουν την πιθαντητα οι μεισεις στις συντξεις να μην εφαρμοστον.

Η κυβερντη πηγ επισμανε τι στην Αθνα δεν λαμβνεται καμα απφαση, γνεται ανταλλαγ απψεων. Βεβαως, πως εξηγον παργοντες των διαπραγματεσεων προφανς και – ατπως – συζητσεις γνονται. Ωστσο,  αναμνεται επιπλον δημοσιονομικ στοιχεα ακμη και για το 2018 αλλ και για το 2019. Και τοτο διτι το 2019 εναι "Κλειδ" για τις συντξεις και τσι πρπει να οριστικοποιηθε ο δημοσιονομικς χρος...

Αυτ που χθες επιτεχθηκε εναι να υπρξει σγκλιση αναφορικ με την κοστολγηση των μτρων που εξγγειλε ο Πρωθυπουργς στην ΔΕΘ. Αποκλσεις παραμνουν και  οι  διαπραγματεσεις θα συνεχιστον.

Μλιστα, μπορε το τελικ "μεγμα" αντμετρων να εναι λλο απ αυτ που προαναγγλθηκε στην Θεσσαλονκη. Αυτ θα εξαρτηθε απ το ποια μτρα θεωρονται πιο σημαντικ, αλλ και απ τον δημοσιονομικ χρο.

Η θση των θεσμν θα αποτυπωθε στην κθεση του Νοεμβρου. Θα υπρχουν και συστσεις για την πορεα των μεταρρυθμσεων. 

Η θση των θεσμν

Αλλ και οι θεσμο της ΕΕ στην κοιν "δλωση κλιμακων μετ την πρτη μετα-προγραμματικ αποστολ στην Ελλδα" αναφρουν τι συζητθηκε  η δημοσιονομικ κατσταση και οι προοπτικς της πως αυτς θα ενσωματωθον στο προσχδιο προπολογισμο αλλ και η απομεωση των κκκινων δανεων.  Αναφρεται επσης τι η 1η κθεση σε καθεστς Ενισχυμνης Εποπτεας θα ανακοινωθε τον Νομβριο μαζ με τις φθινοπωρινς εκτιμσεις της Κομισιν.