The strong voice of a great community
2018

Σε αντερη φση ο διεθνς εμπορικς πλεμος

Του Κστα Ρπτη

Αυτοσυγκρτηση για λγους τακτικς σταδιακ εξντληση των πλων που διαθτει η κινεζικ φαρτρα; Στον νο γρο δασμν που επβαλε ο Ντναλντ Τραμπ σε 5.700 εδη εισαγμενα απ την Κνα, συνολικς αξας 200 δισ. δολαρων, η απντηση του Πεκνου για πρτη φορ δεν υπρξε ισοδναμη.

Το κινεζικ υπουργεο Εμπορου, μλιστα, αξιολγησε ρητ το γεγονς τι οι νοι αμερικανικο δασμο (ψους 10%, αλλ με προοπτικ αναπροσαρμογς τους στο 25% με την ναρξη του νου τους) υπρξαν ελαφρτεροι του αναμενομνου.

Εξο και τα κινεζικ αντμετρα που ανακοινθηκαν λγο μετ αφοροσαν αμερικανικ προντα συνολικς αξας μλις 60 δισ. δολαρων.

Θα μποροσε να μιλσει κανες για μια χειρονομα καλς θλησης, σε ανταπκριση και προς τις δηλσεις του υπουργο Εμπορου των ΗΠΑ, Ουλμπουρ Ρος, τι η χρα του δεν αποβλπει στη διατρηση των δασμν στο διηνεκς, αλλ αποβλπει με την αξιοποησ τους στην εκμαευση μιας νας συμφωνας που θα εξασφαλζει ελεθερες και περισστερο ισορροπημνες εμπορικς σχσεις.

να προς τσσερα

Ωστσο, την λλη ψη των πραγμτων αποδδει το γεγονς τι, λγω ακριβς της ασυμμετρας στο σινο-αμερικανικ εμπορικ ισοζγιο, το Πεκνο χει ρθει δη αντιμτωπο με το ριο των πιθανν απαντσεν του.

Με βση στοιχεα του μηνς Αυγοστου, το ψος των κινεζικν εισαγωγν στις ΗΠΑ φτασε τα 44,4 δισ. δολρια (αυξημνο κατ 13,2% σε ετσια βση) και αντιπροσπευε το 20,4% των εξαγωγν του ασιατικο γγαντα σε λο τον πλαντη. Αντστοιχα, οι αμερικανικς εξαγωγς προς την Κνα ανρχονταν σε 13,3 δισ. δολρια, με αξηση μλις 2,3% σε ετσια βση. Πρκειται για μια σχση 1 προς 4, που αφνει την Κνα με εμπορικ πλενασμα-ρεκρ, της τξης των 31,1 δισ. δολαρων.

Αν ο Τραμπ υλοποισει την απειλ του να θεσπσει δασμος στο σνολο των κινεζικν εισαγωγν, εξαπολοντας λλον ναν γρο μτρων ψους 267 δισ. δολαρων, η κινεζικ πλευρ απλς δεν τα βρσκει αμερικανικ προντα για να απαντσει με το διο νμισμα.

Τνος θριαμβολογας

Σε εππεδο επιπτσεων, εκτιμται τι τα τελευταα αμερικανικ μτρα φρενρουν τον κινεζικ ρυθμ ανπτυξης κατ τουλχιστον 0,5% – ποσοστ που μπορε να φτσει το 0,9%, ταν οι δασμο προσαρμοστον στο 25%, και να ξεπερσει το 1,5%, εν υλοποιηθε η απειλ για ναν επμενο γρο ψους 267 δισ. δολαρων.

Η αμερικανικ πλευρ θεωρε τι θα υποστε μικρτερο αντκτυπο –της τξης του 0,2% του ΑΕΠ–, με επιβρυνση του πληθωρισμο κατ τρεις μονδες βσης. λλωστε, για μμεση επιβρυνση των καταναλωτν κατ 20 δισ. δολρια, υπολεπεται κατ πολ της τονωτικς νεσης που συνιστον οι φοροαπαλλαγς Τραμπ.

Εναι για αυτν τον λγο που σε μερδα του αμερικανικο Τπου διακρνει δη κανες ναν τνο θριαμβολογας, εν αντθετα ο Κινζος πρωθυπουργς, Λι Κετσινγκ, κατεξοχν αρμδιος για την οικονομικ πολιτικ, προειδοποησε χωρς περιστροφς τι η κινεζικ οικονομα "αντιμετωπζει δυσκολες".

Σε αναζτηση συμμχων

Μιλντας την Τετρτη στο λεγμενο "θεριν Νταβς", το οποο διοργαννει κθε χρνο το Παγκσμιο Οικονομικ Φρουμ στην Τιαντζν της Κνας, ο Λι Κετσινγκ εξπεμψε λα τα μηνματα που θεωρε τι επεγονται να ακοσουν οι πιθανο εταροι του στη διεθν σκην. Εμφανστηκε ως υπρμαχος του ελεθερου εμπορου και της περαιτρω φιλελευθεροποησης της κινεζικς οικονομας, με παρλληλη στροφ της προς την εγχρια ζτηση και την υψηλ τεχνολογα. Σε αυτ το φντο, λλωστε, φρντισε να τονσει τι η χρα του καταβλλει για δικαιματα πνευματικς ιδιοκτησας ποσ 17 φορς μεγαλτερο απ ,τι κατ την εσοδ της στον Παγκσμιο Οργανισμ Εμπορου το 2001, εν απκλεισε την πιθαντητα ανταγωνιστικς υποτμησης του κινεζικο νομσματος.

μως, η ομιλα που εκφνησε στο "θεριν Νταβς" ο τσρος της μεγαλτερης κλειστς οικονομας στον πλαντη δεν αποτελοσε απλς μια προσπθεια οικοδμησης προφλ, σε αναζτηση συμμχων για να "αντι-Τραμπ μτωπο". ταν και η περιγραφ της ευλικτης αντεπθεσης που ετοιμζεται να εξαπολσει το Πεκνο.

Ανταγωνιστικ μειονκτημα

Εξαγγλλοντας τη μεωση, δη απ τον επμενο μνα, των δασμν στα εισαγμενα προντα (εξαιρουμνων, εννοεται, των αμερικανικν), προς φελος του Κινζου καταναλωτ και σε νδειξη πστης στην απελευθρωση της οικονομας, ο Λι Κετσινγκ αφενς δρομολογε την αντιστθμιση των πληθωριστικν πισεων που θα φρουν οι δασμο Τραμπ, ιδως δι των ενεργειακν εισαγωγν, και αφετρου δημιουργε ανταγωνιστικ μειονκτημα για τις ΗΠΑ. Αρκε κανες αναλογιστε τι το 2017 οι συνολικς εισαγωγς αγαθν προς την Κνα ανρχονται σε 1,84 τρισ. δολρια.

νας λλος τρπος για να αρθρωθε η κινεζικ απντηση θα ταν, ββαια, η χειραγγηση του νομσματος. Ωστσο, ο φβος της φυγς κεφαλαων επιβλλει μεγλη φειδ στην αξιοποηση του συναλλαγματικο πλου απ πλευρς Πεκνου.

Υπρχει, ββαια, ως στατη καταφυγ και η "πυρηνικ επιλογ", την οποα υπαινσσεται το γεγονς τι η Κνα χει μεισει το ψος των αμερικανικν ομολγων που διακρατε στο χαμηλτερο εππεδο απ τον περασμνο Ιανουριο.

Παροδικ στρατηγικο χαρακτρα η διαμχη;

Σε κθε περπτωση, το κρσιμο ερτημα εναι κατ πσον κανες πιστεει (πως μοιζει να χουν πειστε οι πακτες των αγορν) τι η παροσα διαμχη χει χαρακτρα παροδικ χι. Οπωσδποτε κανες δεν περιμνει να ρθει η εκτνωση πριν απ τις ενδιμεσες εκλογς των ΗΠΑ στις αρχς Νοεμβρου – εν η σνοδος κορυφς της G-20 στα τλη του διου μηνς θα δινε μια πρτης τξεως ευκαιρα για μια συνντηση του Τραμπ με τον Σι Τζινπνγκ και ενδεχομνως για την επτευξη συμφωνας.

μως μλλον πρκειται για υπεραισιδοξες εκτιμσεις – που στηρζονται σε μια παρερμηνεα της στσης και των δο πλευρν. Για την Αμερικ, ο εμπορικς πλεμος δεν αποτελε απλς ναν ελιγμ με βση την "τχνη του ντιλ" κατ Τραμπ, αλλ μια προσπθεια αλλαγς της παγκσμιας αλυσδας τροφοδοσας, απσπασης των ασιατικν οικονομιν απ την κινεζικ τροχι και υπερσπισης της αμερικανικς υπεροχς, συμπεριλαμβανομνης της στρατιωτικς.

Αλλ και η κινεζικ πλευρ με πολλος τρπους χει διαμηνσει τι αντιλαμβνεται τον εμπορικ πλεμο ως μαραθνιο, με γεωπολιτικ διακβευμα, και χι ως αγνα σπριντ. Και μνο οι προειδοποισεις του ιδρυτ της Alibaba, Τζακ Μα, τι η διαμχη θα κρατσει "τουλχιστον 20 χρνια" και οι κινεζικς επιχειρσεις θα πρπει με ευρηματικτητα να την αντιμετωπσουν ως "ευκαιρα", λνε πολλ.

capital.gr