The strong voice of a great community
2018

Το διπλ αδιξοδο του Ερντογν

Του Κστα Ρπτη

Η εκδκηση εναι να πιτο που τργεται κρο. Και στην περπτωση του Ταγπ Ερντογν το πιτο σερβρει ο Βλαντιμρ Ποτιν, φρνοντας τον Τορκο ηγτη προ αδιεξδου, τη στιγμ ακριβς που οι σχσεις της γκυρας με την Ουσινγκτον καταγρφουν ιστορικ χαμηλ.

Η συριακ κρση, που διαρκε πνω απ επτ χρνια, δωσε στην Τουρκα τη δυναττητα να ξεδιπλσει το μγιστο των φιλοδοξιν της, για προβολ της ισχος της πραν των νοτων συνρων της. Παρλληλα, ως διεθνς αντιπαρθεση δι' αντιπροσπων, προσφερε στην γκυρα τον χρο για ριψοκνδυνους ελιγμος ανμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσα, αναβαθμιζμενη σε γεωπολιτικ "μπαλαντρ".

μως ο κκλος τρα κλενει. Και ο Ερντογν θα πρπει να επιλξει ποια προτιμ απ τις ταπεινσεις που του επιφυλσσουν αντστοιχα ο Βλαντιμρ Ποτιν και ο Ντναλντ Τραμπ.

Ασυνταξες στην Τεχερνη

Η τριμερς συνντηση κορυφς των χωρν-συναναδχων της λεγμενης πρωτοβουλας της Αστνα, τοι της Ρωσας, της Τουρκας και του Ιρν, στις 7 του μηνς στην Τεχερνη αποτλεσε σημεο τομς.

Σε ζωνταν τηλεοπτικ μετδοση της συνδου, ο Τορκος πρεδρος επιχερησε για λλη μα φορ να πεσει τους συνομιλητς του για την ανγκη αναβολς της σχεδιαζμενης απ τη Δαμασκ και τους συμμχους της στρατιωτικς επιχερησης στην ανταρτοκρατομενη επαρχα της ντλιμπ. Επρκειτο για στιγμ μεγλης αμηχανας, αν κρνει και μνο κανες απ το γεγονς τι ο δεινς ρτορας Ερντογν δεν κατφερε να εκφωνσει οτε μα πρταση χωρς συντακτικ λθος. μως ο Ποτιν ξκοψε τη συζτηση – και για του λγου το αληθς λγες ρες μετ ακολοθησαν ρωσικς αεροπορικς επιδρομς στην επμαχη περιοχ.

Με ικανοποηση που δσκολα υποκρπτονταν τα δυτικ μσα ενημρωσης σημεωσαν τις αποκλσεις απ τις οποες πλον δοκιμζεται το τρο της Αστνα. Οι δε Τορκοι ιθνοντες δεν κρυψαν την απογοτευσ τους.

Οργισμνες αντιδρσεις

Με μνυμ του στο Twitter ο Ερντογν τνισε τι η χρα του δεν θλει να συμμετσχει στο "παιχνδι" που παζεται οτε μως και θα μενει απαθς στην ανθρωποσφαγ που απειλεται. Ο εκπρσωπς του, Ιμπραμ Καλν, δλωσε την Τρτη μετ απ συνεδραση του τουρκικο υπουργικο Συμβουλου τι τυχν επθεση εναντον της ντλιμπ "θα υπονομεσει την εξελισσμενη διαδικασα πολιτικς επλυσης" του συριακο ζητματος και θα δημιουργσει "σοβαρ κρση εμπιστοσνης". Κλεσε μλιστα τις ΗΠΑ να συνεργαστον με την Τουρκα για την αποτροπ ενς ττοιου ενδεχομνου. Απ την πλευρ του, ο Τορκος υπουργς Εξωτερικν, Μεβλοτ Τσαβοσογλου, επμεινε στη δυναττητα μιας "ειρηνικς επλυσης" του θματος της ντλιμπ με τερματισμ των επιθσεων και πολυμερ συνεργασα για την εξλειψη των τρομοκρατικν οργανσεων απ την περιοχ.

Υπενθυμζεται τι η ντλιμπ αποτελε τη μοναδικ πρωτεουσα νομο της Συρας που παραμνει εκτς ελγχου της κεντρικς κυβρνησης – χρησιμοποιθηκε δε το προηγομενο διστημα ως καταφγιο σων ανταρτν εγκατλειπαν λλες περιοχς της χρας στο πλασιο των τοπικν συμφωνιν ειρνευσης που διαμεσολαβοσε η Ρωσα.

Ζτημα ασφλειας και γοτρου

Η σημασα της περιοχς για την Τουρκα εναι διπλ: πτεται τσο της ασφλειας σο και του γοτρου της. Με 3,5 εκατομμρια κατοκους και τουλχιστον 30.000 αντρτες, η συνορεουσα με τη Τουρκα ντλιμπ, θα μποροσε να τροφοδοτσει να νο κμα τσο προσφγων σο και τρομοκρατν προς τη χρα του Ερντογν σε μα στιγμ οτως λλως εξαιρετικ ευασθητη λγω της τουρκικς οικονομικς κρσης.

Απ την λλη πλευρ, η γκυρα χει αναλβει την επιτρηση (με 2.000 ντρες σε 12 σταθμος παρατρησης) της γραμμς οριοθτησης των ανταρτοκρατομενων απ τις κυβερνητικ ελεγχμενες περιοχς. Πρκειται για το επιχειρησιακ αντστοιχο του πολιτικο ρλου που διεκδικε στο πλασιο της πρωτοβουλας της Αστνα ως εγγυητς των σουνιτν αντικαθεστωτικν.

Ωστσο η παρουσα των τζιχαντιστν χει ανατρψει πλρως τους τουρκικος σχεδιασμος, αφενς διτι η Δαμασκς και οι σμμαχο της χουν αξιοποισει την παρουσα οργανσεων χαρακτηριζμενων απ τον ΟΗΕ ως τρομοκρατικν για να εκκαθαρσουν τη μα μετ την λλη λες τις "ζνες αποκλιμκωσης" που εχαν εγκαθιδρυθε με τη συνεργασα και της Τουρκας.

Αφετρου, η παρουσα στην ντλιμπ των σκληροπυρηνικν της Ταχρρ αλ Σαμς, πρην Αλ Κιντα στη Συρα (και μλιστα ακριβς στο βρειο τμμα της περιοχς που ελγχει την επικοινωνα με τα τουρκικ εδφη), δυσχερανει το σχδιο δημιουργας ενς οιονε προτεκτορτου της Τουρκας στην περιοχ. Εναι μλιστα χαρακτηριστικ τι, σμφωνα με λους τους αναλυτς, οι επιχειρσεις των συριακν και ρωσικν δυνμεων στην ντλιμπ αναμνεται να εξελιχθον (με μικρ βματα, κατ την προσφιλ τους τακτικ) θτοντας πρτα στο στχαστρο ακριβς τις δυνμεις εκενες που πρσκεινται στην Τουρκα και θεωρονται λιγτερο αξιμαχες.

Σε δο ταμπλ

δη, πντως, η γκυρα χει εντενει την αποστολ οπλισμο, αλλ και την προθηση δυνμεν της νοτως των συνρων, εν απ τα συριακ εδφη που κατχει στρατιωτικ, την Αλ Μπαμπ και τον πρην κουρδικ θλακα του Αφρν, αντιστοχως αποστλλει ενισχσεις του "Ελεθερου Συριακο Στρατο" και εγκαθιστ αμχους της ντλιμπ.

Την δια στιγμ επιχειρε να κρατσει τις ισορροπες με τους εταρους της στη διαδικασα της Αστνα προχωρντας στον χαρακτηρισμ της Ταχρρ αλ Σαμς ως τρομοκρατικς οργνωσης και συνδιαμορφνοντας με τη Ρωσα, το Ιρν και τον ειδικ απεσταλμνο του ΟΗΕ, Στφαν ντε Μιστορα, τον κατλογο καθεστωτικν και αντικαθεστωτικν αντιπροσπων στις συνταγματικς διαβουλεσεις για το μλλον της Συρας.

Εναι δυνατ η επιστροφ στις αγκλες της Δσης;

Η Τουρκα παραμνει επ της ουσας παγιδευμνη. Εν αναβινει τη ρητορικ περ ξωσης του σαντ και συμππτει με τις δυτικς δυνμεις στην καταγγελα οποιασδποτε επμβασης στην ντλιμπ, βρσκεται ακμη σε πολ προβληματικ εππεδο σχσεων με τις ΗΠΑ, εν παραλλλως χει εντενει με πολλος τρπους (αρχς γενομνης απ τον ενεργειακ) την εξρτησ της απ τη Ρωσα. λλωστε σε προηγομενη προθηση των συριακν δυνμεων στην ντλιμπ το φθινπωρο του 2017, το αντλλαγμα που πρσφερε η Μσχα ταν το πρσινο φως για την κατληψη του Αφρν. μως τυχν να τουρκικ επιχερηση κατ των Κορδων, σε αναζτηση γοτρου και ρλου για την επμενη μρα, προορζεται απλς να οξνει την αντιπαρθεση με την Ουσινγκτον, στη φση ακριβς που οι ΗΠΑ καθιστον σαφς τι δεν σκοπεουν να τερματσουν συντμως την παρουσα τους στη βορειοανατολικ Συρα.