The strong voice of a great community
2018

Pes' ta sta ellinika

Γ.Παπαδπουλος- Τετρδης

.-

Ο κ Τσπρας χει μια (απ αρκετς) εμμον. Να μη μιλει ελληνικ ταν εκπροσωπε τη χρα του, ετε σε ξνους ηγτες ετε σε διεθνες Οργανισμος. πως τρα στη Συνλευση του ΟΗΕ. Σε αντθεση με λους τους ηγτες λων των κρατν, που μιλνε στη γλσσα τους. Προφανς κανες δεν του χει πει ποτ τι δεν εκπροσωπε τον εαυτ του. Αλλ ναν λα, μια ιστορα, ναν πολιτισμ, μια ταυττητα. στω και ως καρικατορα.

Ο κ Τσπρας δεν χει μθει απ πουθεν, δεν χει σκεφτε και καννας δεν του λει τι απ το πρω μχρι το λλο πρω εκφρζει τα (ποια) συναισθματα και διανοματ του στα ελληνικ. Σιωπηρ προφορικ. Στα γραπτ δεν εναι καθλου καλς.

Στα πλασια της … επαναστατικς και οικογενειακς παιδεας του μαθε απ μικρς να αντιπαθε την Ελλδα. Φανεται. Οι ημιμαθες του μαθαν τι η Ελλδα, η χρα που τυχε να γεννηθε, εναι ταυτσημη με τον φασισμ, την εθνικιστικ αρχαιολατρεα, την πατριδοκαπηλα. Τη δεξι και τον καπιταλισμ. Την Πατρδα. Πατρδα σον μασμα. Αυτ μαθε, αυτ ακολουθε.

Εναι αργ πι για να μθεις σε κποιον την αξα ενς πολιτισμο (ποιου) ταν δεν την ξρει. Και την αξα της γλσσας, με την οποα αισθνεται (ναι, στη γλσσα του αισθνεται καθες) και με την οποα εκφρζει αυτ που αισθνεται σκφτεται. Εναι δσκολο να εξηγσεις σε κποιον που δεν χει ιδα απ ποηση, γιατ ο Ελτης ο Καβφης και ο Σαξπηρ εναι αδνατο να μεταφραστον χωρς να χσουν την νταση και το βθος, την ψυχ, των γραπτν τους.

Τλος, εναι δσκολο να εξηγσεις σε κποιον που δεν χει στοχαστε ποτ του, τι αν γεννιταν απ τους διους γονες σε λλη χρα και μιλοσε λλη γλσσα, αυτ και μνο θα τον κανε ναν εντελς διαφορετικ νθρωπο. ναν λλον.

Ο κ Τσπρας δεν χει συνεδηση, τι ταν μιλει με ξνους ηγτες και στα βματα των μεγλων Οργανισμν δεν εκπροσωπε τον εαυτ του. Οτε τα γοστα του. Εκπροσωπε ναν λα. Εκπροσωπε μα Ταυττητα. Αυτν, που τσο απλχερα παρδωσε στους Σκοπιανος, νομζοντς την ως δευτερεων ζτημα. Εκπροσωπε την ιστορα του λαο του και τον πολιτισμ του. Εκπροσωπε τη μοναδικτητα του λαο του, ανμεσα στις μοναδικτητες λων των κρατν, λαν, φυλν του κσμου.

Ο κ Τσπρας δεν χει μθει και δεν χει σκεφτε, τι η κατργηση της μοναδικτητας και η περιφρνησ της στο νομα ενς φαντασιακο διεθνιστικο πρτυπου, εναι στην ουσα η κατργηση της βιοποικιλτητας, την οποα κατργηση κθε αριστερ κμμα και κνημα στον πλαντη αντιμχεται! πως καθνας που δεν χει συλλογιστε ποτ αυτ που λει τι πρεσβεει, ο κ Τσπρας δεν ξρει τι μνο νας μηχανισμς παργει απολτως μοια αντγραφα, καταστρφοντας λα τα ανμοια: Ο καρκνος.

Δεν χει σκεφτε ποτ προφανς, τι αν δεν σβεσαι την ιδιαιτερτητα των χαρακτηριστικν της πατρδας σου, δεν μπορες να σεβαστες την ιδιαιτερτητα καμις πατρδας. Αν δεν ξρεις την αξα της μιας δεν μπορες να ξρεις την αξα καμις. Αν δεν σβεσαι τη μια, δεν σβεσαι καμι.

Ακμα, ο κ Τσπρας δεν χει καταλβει, τι ταν μιλς σε μια ξνη γλσσα δεν μπορες να εκφρσεις με ακρβεια και με πστη και πθος οτε αυτ που σκφτεσαι οτε αυτ που αισθνεσαι. Ακμα κι αν τα διαβζεις απ να οτο κιου μια δακτυλογραφημνη μετφραση.

Και δεν χει σκεφτε ποτ, πως και καννας απ τον συρφετ που χει γρω του, τι ταν δεν μιλς στη γλσσα σου, δεν ακογεται η γλσσα σου! Μσα στους Οργανισμος και στις επσημες ομιλες στα διεθν fora! Δεν ακογονται τα ελληνικ επισμως. Δεν υπρχουν! Κι αυτ εναι μεγλη προσβολ και υποτμηση για τα 10 εκ. που τα μιλνε ακμα στη χρα του, αλλ και για τα λλα 10 που προσπαθον να τα σσουν με νχια και με δντια, μιλντας τα ξω απ την Ελλδα.

ταν δεν μιλς τη γλσσα σου δεν εκπροσωπες το λα σου. Ο Κστρο, ο Μαδορο, ο Γκαντφι, ο Καμπιλ κι λοι οι ξνοι ηγτες, ασχτως ιδεολογες, σπερναν και σπρνουν τη γλσσα τους με υπερηφνεια στον ΟΗΕ και τα διεθν fora. Η γλσσα τους εναι ο λας τους. Για τη συμπλεγματικ δικ μας κυβρνηση η γλσσα εναι στοιχεο εθνικισμο! ταν πρκειται για την ελληνικ. ταν πρκειται για τα ισπανικ κουβανζικα εναι ξια θαυμασμο και ο πρωθυπουργς κνει και προσφωνσεις σ αυτ!

ταν δεν μιλς τη γλσσα σου περιφρονες το λα σου, αλλ και λο τον Πολιτισμ και τα Γρμματα, που γεννθηκαν απ αυτ και μ’ αυτ τη γλσσα. Που, παρ τις αγρμματες φανατικς κραυγς των συντρφων του κ Τσπρα τι εναι νεκρ γλσσα, αποτελε τα εννα δκατα (9/10) των λξεων, που βγανουν απ το φργμα των δοντιν του πρωθυπουργο και του κθε λληνα.

Ο πρωθυπουργς, αντ να εναι υπερφανος γι αυτ το προνμιο, γι αυτ την τχη, και να αφνει τα ελληνικ να απλνονται στον αρα της Γενικς Συνλευσης του ΟΗΕ … μιλει αγγλικ!! Το να τρτο των οποων εναι με ελληνικς ρζες! Με την ιατρικ και τη βιολογα, να χουν τα δο τρτα των λξεων σε καθαρτατα ελληνικ.

Κανες δεν του επε του κ Τσπρα να αρχσει να κομπορρημονε για τα ελληνικ. Απλς να τα σβεται. Και να ξρει τι να μεγλο μρος απ το σημεριν δυτικ οικοδμημα στηρζεται πνω στα ελληνικ χειργραφα. Ετε αρχαα, ετε βυζαντιν, ετε αραβικ. Αυτ η γνση δεν εναι για να καβαλσεις το καλμι. Αντθετα, χρησιμεει να σεμννεσαι που ξρεις ελχιστα απ αυτ τα πλοτη σου. ποιος κι αν εσαι.

Αντ’ αυτν, ο πρωθυπουργς της Ελλδας, μλησε τρα πλι στην αθουσα της Συνλευσης του ΟΗΕ στα … αγγλικ! πως το συνηθζει. Ετε γιατ θλει να επιδεξει τι μαθε αγγλικ. σα μαθε. Τα τελευταα 4 χρνια, με εππονη προσπθεια ομολογουμνως. Ετε για να αισθνεται τι εναι κοντ στους ισχυρος της ρχουσας english speaking ομοεθνας και χι εκπρσωπος μιας μικρς χρας. Ετε απ ιδεολογικ διαστροφ.

Ο κ Τσπρας δεν ξρει, γιατ δεν χει συναναστραφε ποτ στο παρελθν με τον ξνο παργοντα, οτε καν χει ταξιδψει στον κσμο, τι σε λο τον πλαντη κανες κυβερντης αξιωματοχος δεν σβεται ποιον δεν σβεται την πατρδα του. Επειδ αυτο τη σβονται. τσι, δεν ξρει τι μπορε να τον χαδεουν, αλλ δεν τον σβονται. Και στο πρσωπ του δεν σβονται την Ελλδα.

Σ αυτ το εππεδο, ο ρντοαν και ο Ζεφ αποδεχτηκαν χτες και προχτς στον ΟΗΕ πολ πιο ξιοι εκπρσωποι των λαν τους. Και πολ πιο σοβαρο. Πολ πιο πατριτες. Κι αυτ εναι η αιτα, που καρπαζνουν απανωτ τον κ Τσπρα και την κυβρνησ του. Οι οποοι αποδεικνονται ανξιοι και ανκανοι να εκπροσωπσουν τον πολιτισμ, την ιστορα και το λα που κυβερννε. Εκπροσωπον τα μεγλα αφεντικ τους. In English.