The strong voice of a great community
2018

«Βμβα» απ την Ελβετα: Σενρια ενοποησης «Βρειας και Ντιας Μακεδονας»: Ο πρτος χρτης

Τι λει Ελβετς ιστορικς

Το δρμο στα σενρια για την ενοποηση της «Βρειας Μακεδονας» και της «Ντιας» στην Ελλδα, νοιξε η συμφωνα των Πρεσπν, προτο καλ – καλ διενεργηθε το δημοψφισμα στην ΠΓΔΜ και κυρωθε η συμφωνα απ την ελληνικ Βουλ.

Ελβετς ιστορικς, μλησε για πρτη φορ δημσια για την υποτιθμενη ενοποηση σε ελβετικ ιστοσελδα, η οποα παρουσασε δη τους πρτους χρτες.

Ο Stefan Troebst, Καθηγητς Πολιτιστικς Ιστορας της Ανατολικς Ευρπης στο Πανεπιστμιο της Λειψας, με ειδκευση στην πΓΔΜ θεωρε το προτεινμενο νομα αποδεκτ απ την πλευρ της πΓΔΜ, αλλ ακατανητο απ ελληνικ σκοπι. «Αν υπρχει μια βρεια Μακεδονα, γνεται η υπθεση τι υπρχει και μια ντια. Αυτ εγερει το ερτημα κατ πσο και οι δο “πηγανουν πακτο” και πρπει κατ κποιον τρπο να ενωθον ανλογα», λει χαρακτηριστικ στην ελβετικ ιστοσελδα «blick».

Ολκληρο το δημοσευμα της ελβετικς ιστοσελδας αναφρει τα ακλουθα:

Γιατ υπρχει διαμχη για το νομα Μακεδονα;

Η σγκρουση εξερργη το 1991, ταν η πρην Γιουγκοσλαβικ Δημοκρατα δηλνει την ανεξαρτησα της και δωσε το νομα Μακεδονα (Μακεδονα). Η Αθνα υποστηρζει τι το νομα της Μακεδονας εναι ελληνικς καταγωγς, χρησιμοποιεται δη για το βρειο τμμα της Ελλδας . Οι λληνες φοβονται τι οι γετονς τους θα μποροσαν να διεκδικσουν αυτ τα ελληνικ εδφη. Επ του παρντος, το προσωριν νομα εναι επσημα η Πρην Γιουγκοσλαβικ Δημοκρατα της Μακεδονας (ΠΓΔΜ).

Ποιοι εναι οι Μακεδνες που ψηφζουν την Κυριακ;

Με τους λληνες, οι Μακεδνες συμφνησαν για τη να ονομασα Βρεια Μακεδονα. Εν το νομα επικρατε, οι λληνες με τη σειρ τους θα σταματσουν να εμποδζουν την προσγγιση της πΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορα εναι ως εκ τοτου: «Εστε υπρ της νταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την αποδοχ της συμφωνας μεταξ της πΓΔΜ και της Ελλδας;»

  Η γεωγραφικ περιοχ της Μακεδονας επεκτενεται κυρως στις χρες της Μακεδονας, της Ελλδας και της Βουλγαρας.

Εναι το νο νομα μια καλ λση;

Πρκειται για συμβιβασμ. O Stefan Troebst, καθηγητς της Πολιτιστικς Ιστορας της Ανατολικς Ευρπης στο Πανεπιστμιο της Λειψας, σημεινει: «Αν υπρχει μια βρεια Μακεδονα, η υπθεση υποδηλνει τι υπρχει και μια ντια. Αυτ εγερει το ερτημα κατ πσο και οι δο πρπει κατ κποιον τρπο να ανκουν μαζ και πρπει να ενωθον ανλογα. »

Ποια εναι η διθεση μεταξ των Μακεδνων;

Η αντιπολτευση μιλ για προδοσα. Ακμη και οι επικεφαλς της κυβρνησης χωρζονται: Ο πρωθυπουργς Ζραν Ζεφ διαπραγματεθηκε το συμβιβασμ, ο Πρεδρος Γκιργκε Ιβνοφ με πομπδη λγια, υποστηρζει τι η μετονομασα υπονομεει την εθνικ ταυττητα και καλε για μποκοτζ της ψηφοφορας.

Πς θα πει η ψηφοφορα;

Σμφωνα με το Troebst, η πλειοψηφα των Μακεδνων θα ψηφσει ναι. Ωστσο, ταν αμφβολο αν θα επιτευχθε η απαιτομενη συμμετοχ των ψηφοφρων κατ 50%.

«να σοβαρ πρβλημα εναι οι εντελς ξεπερασμνες λστες εκλογικο καταλγου, στις οποες απαριθμονται απ 1,5 ως 1,8 εκατομμρια πολτες. Στην πραγματικτητα, ο πληθυσμς σε ηλικα ψφου, υπολογζεται σε μλις 1,1 εκατομμρια – οι υπλοιποι ζουν μνιμα στο εξωτερικ, χουν απομακρυνθε χουν πεθνει. Η συμμετοχ στη ψηφοφορα κατ το 50 τοις εκατ προκειμνου να θεωρηθε γκυρο το δημοψφισμα σημανει περπου 900.000 ψφοι»,τονζει ο καθηγητς.

Τι συμβανει εν η ψφος εναι κυρη;

Αυτ που συμβανει πειτα συνταγματικ, εναι ασαφς. σως ττε το κοινοβολιο θα αποφασσει.

Πς θα αντιδρσουν οι ηττημνοι;

Η πρτη αντδραση που αναμνεται εναι μαζικς, ακμη και βαιες διαμαρτυρες. Μλις αρχσουν οι διαπραγματεσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστσο, η αποδοχ θα αυξηθε ραγδαα, πιστεει ο Stefan Troebst.

Πς επηρασε η διαφορ τα δο κρτη;

Η διαμχη τελεωσε το 1994, ταν η Ελλδα επβαλε εμπργκο στη γειτονικ χρα. Η Αθνα μπλοκρει επσης την νταξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη γειτονικ χρα. Ωστσο, η σγκρουση χει ελχιστα αισθητ αποτελσματα στο εμπριο. Οι λληνες εναι οι μεγαλτεροι επενδυτς, χουν δημιουργσει τουλχιστον 5000 θσεις εργασας μνο στην πρωτεουσα Σκπια .

Πς προκυψε η περιοχ της Μακεδονας;

Η γεωγραφικ περιοχ της Μακεδονας καλπτει το σημεριν κρτος της Μακεδονας, τη βρεια Ελλδα και τμματα της Βουλγαρας, της Αλβανας και της Σερβας. Μετ το σχηματισμ και την επκταση του αρχαου βασιλεου της Μακεδονας (7ος αινας π.Χ. ως 146 π.Χ.), το μγεθος της περιοχς λλαξε ξαν και ξαν. ταν η περιοχ ανκε στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα (1299-1922), το νομα Μακεδονα ξεχστηκε. Στα μσα του 19ου αινα ανανεθηκε και χρησιμοποιθηκε για να προσδιορσει μια γεωγραφικ περιοχ. Αφο οι βαλκανικο πλεμοι τερμτισαν τη βασιλεα της Οθωμανικς Αυτοκρατορας το 1912/13, η περιοχ της Μακεδονας, τρα 67.000 τετραγωνικ χιλιμετρα, χωρστηκε μεταξ των διαφρων κρατν.

Η Μακεδονα σε σχση με την Ελβετα

Περιοχ: 25’713 τετραγωνικν χιλιομτρων (41.285 τετραγωνικ χιλιμετρα)
Πληθυσμς: 2,1 εκατομμρια (8,5 εκατομμρια ευρ)
Κατ κεφαλν ΑΕΠ: 5.263 δολρια ΗΠΑ (80’591 δολρια) *
Γλσσα: Μακεδονικς – σε τοπικ εππεδο και της Αλβανας, τουρκικ, Ρομ, Σερβικ , Wallachian
Independence: 8 Σεπτεμβρου 1991
Εθνικ Ημρα: 2 Αυγοστου και 8 Σεπτεμβρου
* Ονομαστικ ακαθριστο εγχριο προν

crashonline.gr