The strong voice of a great community
2017

   

Α. Τσπρας: "ταν ο Ανδρας ψετης;"

Για τον Ανδρα Παπανδρου, τη γννηση, τη διαδρομ και την κατληξη του ΠΑΣΟΚ μιλ ο Αλξης Τσπρας σε ρθρο του που δημοσιεεται στην κυριακτικη εφημερδα "Documento" που κυκλοφορε με πρωτοσλιδο ττλο: "ταν ο Ανδρας ψετης;".

Ο πρωθυπουργς σχολιζει και περιγρφει "το πς να μικρ πολιτικ κμμα με το στγμα μλιστα του εξτρεμιστ..." "σε ελχιστα χρνια μεταμορφθηκε σε μεγλο κμμα εξουσας που βαλε τη σφραγδα του στη διαμρφωση της Μεταπολτευσης",

πως και το "πς το ΠΑΣΟΚ της νκης και της αλλαγς" κατληξε "σμμαχος της σκληρς Δεξις".

Τονζει τους βασικος παργοντες για τη ραγδαα νοδο του ΠΑΣΟΚ απ τη στιγμ που εμφνισε το πολιτικ του πρσωπο με τη διακρυξη της 3ης του Σεπτμβρη: Η συσσωρευμνη κρση εκπροσπησης των λακν κοινωνικν δυνμεων της μετεμφυλιακς περιδου. Ο ριζοσπαστισμς των νων εργατικν και μικροαστικν στρωμτων της εποχς που αμφισβητοσαν βαθι τις δομς του κρτους και της οικονομας. Η χαρισματικ προσωπικτητα του Ανδρα Παπανδρου, που συμβλιζε το ατημα της Αλλαγς και της ρξης με το ττε κατεστημνο. Επισημανει τι ο Ανδρας Παπανδρου δχτηκε τα σφοδρ πυρ του κατεστημνου της εποχς, ως "λακιστς", "λαοπλνος", "ψετης", "επενδυτς σε απτες και αυταπτες", για να τονσει πως η αλθεια εναι τι "διθετε το πολιτικ αισθητριο να διαγνσει την ιστορικ στιγμ της Μεταπολτευσης, τα ζητομενα και τις μεγλες δυναττητες που αυτ νοιγε".

Μιλ για τη σειρ στρατηγικν υποχωρσεων που αλλοωναν βαθμιαα το ριζοσπαστικ πρσωπο του ΠΑΣΟΚ. "Απ το κμμα της αλλαγς περσαμε στην αλλαγ του κμματος", τονζει. "Στον Θερμιδρ του ΠΑΣΟΚ υπρξαν φαινμενα αποκντρωσης της διαφθορς, εκφυλισμο ιδεν και ανθρπων, κυνισμο και καταδολευσης των λακν διαθσεων", φαινμενα που, πως λει, στην εποχ μετ τον θνατο του Α. Παπανδρου προσλαβαν καθολικ χαρακτρα "μχρι να φτσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτ που εναι σμερα". "Ανκανο να αντισταθε στην ορμ του νεοφιλελεθερου ρεματος, που σρωνε και τα σοσιαλδημοκρατικ κμματα, το νο ΠΑΣΟΚ, του Κστα Σημτη και των λεγμενων εκσυγχρονιστν, εξελχθηκε σε αντιπολτευση μχρι μηδενισμο του λεγμενου παλιο ΠΑΣΟΚ", σημεινει και προσθτει τι "το κμμα πρασε σε να εδους ‘νεοφιλελευθερισμο με ανθρπινο πρσωπο', για να κατρακυλσει τελικ σμμαχος της σκληρς Δεξις στην επιβολ του καθεσττος των μνημονων".

Ολοκληρνοντας το ρθρο του, ο πρωθυπουργς αναφρει τι "σμερα εναι πολλο εκενοι που κατηγορον τον ΣΥΡΙΖΑ ως κμμα-συνχεια του ΠΑΣΟΚ". Σημεινει τι οι διαφορς του με τον ΣΥΡΙΖΑ διακρνονται δια γυμνο οφθαλμο, για να προσθσει: "Ωστσο, αν καθαρσει κανες λη αυτ την καμπνια απ τη γνωστ λσπη περ λακισμο, δημαγωγας, ψματος, που δθεν αποτελον κοιν τπο μεταξ του "παλιο" ΠΑΣΟΚ και της νας Αριστερς, θα καταλβει τι πσω της κρβεται ο διος μεγλος φβος. Ο φβος του κατεστημνου, των επικυραρχων, της διαπλοκς και της επιτροπεας: ο φβος μην τυχν και επανλθουν στο προσκνιο και την επικαιρτητα των λακν αγνων τα μεγλα και διαρκ αιτματα της εθνικς ανεξαρτησας, της κοινωνικς δικαιοσνης και της δημοκρατας εκενης που θα επιτρπει στον λα πραγματικ να ασκε εξουσα". Και καταλγει: "Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεται σμερα ως το κμμα που χει ξαναπισει το νμα αυτν των στχων, ττε η κατηγορα γνεται δεκτ. Και με υπερηφνεια".

Πηγ: ΑΠΕ-ΜΠΕ