The strong voice of a great community
2017

 
 

Ο Μακρν και ο Κοντν

Ωραες οι παρτες και τα μορφα λγια, αλλ ας δομε στα σοβαρ τι μνει πσω πραγματικ και εμπρκτως με την αποχρηση του Μακρν απ την Ελλδα. Ποια ταν η χειροπιαστ αξα της επσκεψης δηλαδ, δεδομνου τι καμι συμφωνα δεν υπογρφηκε υπογρφεται. πως γραψε και κποιος ευφυς «η γαλλικ αντιπροσωπεα ρθε με 40 μλη. Τη συνδευε ο Γλλος πρεδρος»!

Η επσκεψη του Μακρν περιελμβανε δο σκλη: Το συμβολικ και το πρακτικ. Στο συμβολικ περιλαμβνονται τα εξς:

 • Η επσκεψη αυτ καθ εαυτ. Εναι η πρτη του Μακρν σε ευρωπακ πρωτεουσα. Στλνει μνυμα στους Ευρωπαους εταρους, στις ΗΠΑ, στη Ρωσα, στην Κνα τι η Ελλδα εναι χρα πρτιστου ενδιαφροντος για τα γαλλικ οικονομικ και γεωπολιτικ συμφροντα. Το τι βρος χει αυτ το μνυμα για τους αποδκτες εξαρτται απ το τι βρος χει η Γαλλα υπ τον Μακρν.
 • Η «βαρι βαλτσα» του Γλλου προδρου εναι να σαφς μνυμα στη Γερμανα τι η Ελλδα δεν αποτελε αποκλειστικ γερμανικ φουδο προς εκμετλλευση και τι η Γαλλα εναι εδ και εναι τοιμη για deal.
 • Η δλωση του Γλλου προδρου τι η επσκεψ του αποτελε «μνυμα εμπιστοσνης και αππειρα ανδειξης της Ελλδας ως τπου επενδσεων και επιχειρηματικτητας» χει περιορισμνο βρος μχρι εκε που υπρχουν γαλλικς επιχειρσεις. Κανες λλος δεν ενθουσιζεται στη διεθν σκην. Αλλ, οτε και οι Γλλοι. λοι κοιτζουν τους αριθμος, το επενδυτικ περιβλλον και τα στοιχεα της ελληνικς οικονομας. Τα οποα δεν εναι πολ ενθαρρυντικ.
 • Η δλωση εμπιστοσνης στην ελληνικ κυβρνηση τι αφνει πσω την κρση και πει με αισιοδοξα στο μλλον εναι στην πραγματικτητα η ταυτχρονη επιθυμα τατισης του εαυτο του με την περοδο που «και το τελευταο κρτος της ΕΕ βγανει απ την κρση» και το νεμα στους Γλλους επιχειρηματες να εκμεταλλευτον τον φτην ελληνικ πλοτο και το ευνοκ μνημονιακ περιβλλον.
 • Η δλωση του Γλλου προδρου τι ο διος «θα συνεχσει τις προσπθειες στε η Ελλδα να παραμενει στην Ευρωζνη» στλνει μνυμα στην Αθνα τι η Ελλδα δεν χει αποφγει ακμα τον κνδυνο του Grexit, πως επιπλαια εσκεμμνα μεταδδουν τα δελτα ειδσεων. Συμπληρνει, μως, τι η ξοδος της Ελλδας θα σηματοδοτοσε το τλος του ευρ. Αυτ το τελευταο απευθνεται στον Β. Σιμπλε με ποιο βρος χει.
  Για τον διο ταν η ευκαιρα να αναδεξει τον εαυτ του ως νο Ευρωπαιρχη με την κατθεση του ορματς του στην Πνκα για μια Ευρπη των πολιτν και χι των τεχνοκρατν, μια Ευρπη με κοιν προπολογισμ, Κοιν Κοινοβολιο, μια Ενωμνη πολιτικ Ευρπη με μα διεθν πολιτικ παρουσα ναντι των λλων δυνμεων, στα πλασια του ορματος των πατρων της τη δεκαετα του 40’ και του ’50. λα αυτ τα χει πει και στις 29 Αυγοστου στο προεδρικ του μγαρο. Η Πνκα, μως, ταν ο καταλληλτερος χρος για μια τατιση με τον Περικλ!
  (Για σους το αγνοον, ο Μακρν χει μοναδικ αλαζονικ συμπεριφορ και «τα ελαττματα του καλτερου μαθητ της τξης, της ιδιοφυας που κλειδνεται στον πργο του και δεν χρειζεται να επικοινωνε για να δεξει τη χειμαρρδη σκψη του. Οι λλοι δεν εναι ικανο να τον καταλβουν», πως τον περιγρφουν συμπατριτες του.)

  Η Πνκα υμνεται, αλλ η ελληνικ κυβρνηση του σημερινο πρωθυπουργο δια του υπουργο Παιδεας Μπαλτ κατργησε με τον μπαλτ απ τα σχολεα τη διδασκαλα της σημαντικτερης ομιλας στο λφο στην ιστορα της Αθηνακς Δημοκρατας: Του μνου στο πολτευμα της Δημοκρατας ναντι των λλων πολιτευμτων: Του Επιτφιου που εκφνησε ο Περικλς!

 • Τλος, σο κι αν ακογεται παρξενο, συμβολικ στην πρξη εναι η συνοδεα 40 εκπροσπων των μεγαλτερων γαλλικν συμφερντων εταιριν. Στλνει το μνυμα σε λες τις ανταγωνστριες χρες και πολυεθνικς για τη βαρτητα του γαλλικο ενδιαφροντος επ συγκεκριμνων πλουτοπαραγωγικν τομων της Ελλδας. Ο τρπος που θα υλοποιηθε το μνυμα εναι ακμα γνωστος.

 • Τι πρσφερε πρακτικ η επσκεψη

  Εκτς απ τους συμβολισμος, μως, υπρχει και το πρακτικ σκλος της επσκεψης.

  Το χρος θα συζητηθε μετ το 2018, πως θλει και η Γερμανα κανε σαφς ο επισκπτης. Και το χρος μπορε να ελαφρυνθε κυρως με ανπτυξη. Τι σημανει αυτ; Ξεχστε το κορεμα. Πουλστε, επενδστε, ανοξτε μας να αγορσουμε.
  Η λιττητα συνεχζεται με τη δλωση του Μακρν τι «πρπει να υπρξει συλλογικ δσμευση για συνχιση των μεταρρυθμσεων». Κι αυτ εναι το πιο σημαντικ μνυμα προς την ελληνικ κυβρνηση. «Το πργραμμα εναι πργραμμα».
  Ακμα πιο ευθως ο Μακρν, αφο λιβανζει, πως λοι, τον ελληνικ λα για «τις θυσες που χει υποστε» (καμι θυσα. Ληστεα χει υποστε) μεταδδει τι «οι θυσες φρνουν αποτελσματα». Κι αυτ δεν εναι μνο μνυμα στους λληνες «λιττητα για να ευημερσετε» (!). Εναι κυρως μνυμα στους Γλλους εργαζμενους και συνταξιοχους που ζουν τη «λαλαπα» Μακρν. Δηλαδ, την αξηση του ΦΠΑ κατ 1,7%, αντατα ρια στις αποζημισεις απλυσης, μεγαλτερη «ευελιξα» στα ωρρια εργασας και μεωση των συντξεων!
  Κορυφαο εναι το γαλλικ ενδιαφρον για πληση πολεμικο υλικο στη χρα, εκμετλλευσης των χειμαζμενων ελληνικν εταιριν πολεμικο υλικο, πως συμβανει πντα με τις επισκψεις ηγετν απ τις ΗΠΑ, τη Γερμανα, τη Γαλλα κυρως. Ο διος ο Γλλος πρεδρος ταν πρα απ σαφς στο θμα:
  «Η Ελλδα και η Γαλλα χουν παρμοια ορματα και στρατηγικ συμφροντα με μεγλες προοπτικς εμβθυνσης της συνεργασας στους τομες της μυνας και της ασφλειας. Η Γαλλα επιθυμε την οικοδμηση μιας σχσης μυνας που να προσφρει στην Ελλδα τα απαρατητα μσα για να διασφαλσει τα συμφροντ της»! Πσο πιο ανοιχτ να το πει ο νθρωπος.

  Εξαγορς νερο, ρεματος, συγκοινωνιν, λιμανιν, Τραπεζν, τουριστικν υποδομν εναι στο πρτιστο ενδιαφρον των Γλλων επιχειρηματιν που συνοδεουν τον Γλλο πρεδρο. δη στο τραπζι χουν συζητηθε οι περιπτσεις της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, τμματος της ΔΕΗ, της Τρπεζας Αττικς.
  Απ αυτ, το νερ βρσκεται στην κορυφ της γαλλικς ατζντας, καθς η γαλλικ Suez εναι παγκσμιος κολοσσς και βρσκεται στη μποκα του κανονιο πολλν οργανσεων και Αρχν διεθνς. Μεταξ των οποων και του… Παρισιο, που εκτναξε τη χρωση κατ 270% ταν της δθηκε η δρευσ απ τη μχρι ττε δημσια υπηρεσα. Στην Ελλδα, σως τα βρει μπαστονια στην εξαγορ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ, γιατ υπρχει ισχυρ κνημα κατ της ιδιωτικοποησης του νερο.

  Η εταιρα της Μασσαλας CMA CGM υπγραψε δη συμφωνα για το λιμνι της Θεσσαλονκης σε κονσρτσιουμ με τη Γερμανα. Κι αυτ εναι μια γαλλογερμανικ απντηση στην κινεζικ κατοχ του λιμανιο του Πειραι. Ο βαλκανικς βορρς εναι «δικς τους».
  Ο διευθυντς της Bpifrance Nicolas Dufourcq ρθε μετ απ ελληνικ ατημα στα πλασια του ενδιαφροντος να δημιουργηθε Τρπεζα Επενδσεων. Λγεται τι η Societe General, που την χει πατσει δη μια φορ στην Ελλδα της κρσης, ενδιαφρεται για την Τρπεζα Αττικς.
  Οι ελληνικο υδρογοννθρακες εναι στο στχαστρο της TOTAL, που ενδιαφρεται για ρευνες για κοιτσματα πετρελαου και αερου στο Ινιο και ντια της Κρτης.
  Φυσικ, εκτς απ την πλευρ που βλπει τους ελανοντες Γλλους ως επενδυτς υπρχει και εκενη που τους βλπει σαν λαφυραγωγος της ελληνικς περιουσας. Η οποα εναι οικονομικ απαξιωμνη και δνεται μπιρ παρ. Κοινς ξεπουλιται απ την κυβρνηση για το χατρι των δανειστν και των μνημονων.

  Το κυριτερο επιχερημα εναι τι οι Γλλοι δε δνουν δεκρα για την ανπτυξη της χρας παρ ενδιαφρονται μνο για να ξεζουμσουν τον ελληνικ πλοτο σε τιμ ευκαιρας, παρνοντας τα κρδη και χρενοντας τις ζημις και τη συντρηση των επιχειρσεων στους λληνες πολτες. Φυσικ, με αμοιβς αποικας της τρικας, και δικαιματα προ του 1950, για τα οποα φροντζει η κυβρνηση. Καλ ρα πως η ΟΥΛΕΝ και η ΠΑΟΥΕΡ ττε.

  Σε τι συμφωνον Τσπρας- Μακρν;

  Υπρχει μως και το πολιτικ διακβευμα. Τι σχση χει ο αριστερς Τσπρας με τον δεξι Μακρν; Τι σχση χει νας τεχνοκρτης, σμβουλος του γαλλικο δημοσου και στλεχος της Rothschild με ναν μηχανικ που δρωσε να πρει δπλωμα και δεν χει διοικητικ περα; Ας μη μιλσουμε για μρφωση.

  Τι σχση χει νας πρεδρος που υπερασπζεται περικοπς σε εργασιακ δικαιματα και συντξεις στη χρα του για χρη των επιχειρσεων, με ναν πρωθυπουργ που τα νομοθετε υπερασπιζμενος τους … εργαζμενους που σφαγιζει;

  Τι σχση χει νας πολιτικς που φρνει εταιρες για να αγορσουν  δημσιο πλοτο μιας χρας με ναν λλον, που εν διαφημζει την απλχερη προσφορ του πλοτου της χρας του, απ την λλη την ξορκζει ως αποικιοκρατικ και βναυσα καπιταλιστικ;

  Τι σχση χει ο Μακρν που υπερασπζεται την ιδιωτικ εκπαδευση και τα ιδιωτικ πανεπιστμια σαν δημιουργος οικονομας υψηλς επιστμης μαζ με τα δημσια, με τον Τσπρα που χει μενει στα δεκαπενταμελ και στη υπερσπιση του πιο αντιδραστικο καθηγητικο κατεστημνου, που διχνει 50.000 λληνες φοιτητς για ξω;

  Σε τι ακριβς θα συμφωνσουν αυτο οι δο Ξνοι; Γιατ, ο νας ο Μακρν χει μια πολιτικ και την υπερασπζεται εμπρκτως. Εναι φιλελεθερος τεχνοκρτης και το περηφανεεται. Ο λλος, ο Τσπρας, τι θα υπερασπιστε; Τον κρατισμ, τον κρατικοσυνδικαλισμ την παραχρηση του δημσιου πλοτου σαν το νερ; Θα υπερασπιστε το δημσιο που το χαδεει με τον πιο αντιπαραγωγικ τρπο θα παραχωρσει κομμτια του στην ιδιωτικ εκμετλλευση και διαχεριση; Θα υπερασπιστε την … αποδιωτικοποηση του ΟΑΣΘ την ιδιωτικοποηση των συγκοινωνιν;

  Οι Γλλοι ρθαν, αλλ πρξεις δεν γιναν. Και δεν θα γνουν αν δεν αποφασσει η κυβρνηση και ο κ Τσπρας με ποιους θα πει και ποιους θα αφσει. Θα πει με τους επανασττες κατ του καπιταλισμο με τους Γλλους, τους γγλους, τους Αμερικνους, τους Γερμανος καπιταλιστς επενδυτς και τους 44 μεγαλτερους λληνες επιχειρηματες που μχρι χτες τους βριζε για κακοποιος φοροφυγδες και ανλγητους, αλλ τους προσκλεσε λους για αρωγος στη φιστα με τον Μακρν;

  Ο κ Τσπρας μπορε να κοροδεει το νομον κοιν των ιθαγενν, αλλ η κοροδα δεν περνει στους κουτφραγκους. Με τις κουτοπονηρις των ελληνικν κυβερνσεων κυβερννε οι κουτφραγκοι την Ελλδα. Και θα κυβερννε μχρι να σοβαρευτον οι λληνες.

  Γ. Παπαδπουλος- Τετρδης