The strong voice of a great community
2017

   

Τα αριθμητικ στοιχεα δεχνουν τι περπου 7.000 αιτοντες συλο χουν συλληφθε στα σνορα του Κεμπκ στο χρονικ διστημα των ξι εβδομδων


Απδοση Ι.Σ.Σ.

Canadian Press

LACOLLE, Que. - Περπου 7.000 αιτοντες συλο χουν παρεμποδιστε στα σνορα του Κεμπκ-Η.Π.Α. τις τελευταες ξι εβδομδες, δλωσαν οι αρχς στα τλη Αυγοστου.

Ο Claude Castonguay του RCMP δλωσε τι η δναμη παρεμπδισε περισστερους απ 3.800 ανθρπους μεταξ 1 και 15 Αυγοστου, εν οι σχεδν 3.000 του Ιουλου ταν σχεδν τετραπλσιοι απ τους 781 απ εκενους του Ιουνου.

"Δεν χουν προηγομενο, δεν χουμε δει ποτ αυτος τους αριθμος", δλωσε ο Castonguay σε ενημρωση των μσων ενημρωσης στη Lacolle, μια συνοριακ πλη του Κεμπκ στην πρτη γραμμ της εισρος ανθρπων που καταφθνουν στον Καναδ απ τις Ηνωμνες Πολιτεες.
 «Ακμα κι αν οι αξιωματικο μας περιπολον 24 ρες την ημρα, λο το χρνο, δεν χουμε δει μοιους αριθμος να εισρχονται στην χρα.»
Σμφωνα με τον Castonguay, να πλθος κατ μσο ρο μεταξ των 200 και 250 ατμων διασχζει καθημεριν τα σνορα, σε παραλληλισμ με τα περπου 500 τομα που διασχζουν  να συγκεκριμνο σημεο.
Η μεγλη πλειοψηφα των αιτοντων συλο - μεταξ ενς 80 και 85% - εναι οι Ατινο.
Στις Ηνωμνες Πολιτεες, η κυβρνηση Trump εξετζει το ενδεχμενο να τερματσει να πργραμμα που χοργησε στους Haitians το αποκαλομενο "καθεστς προσωρινς προστασας" μετ τον τερστιο σεισμ που πληξε το νησ το 2010.
Οι ομδες που συνεργζονται με τους μετανστες λνε τι εκενοι που περνον παρνομα τα σνορα χουν τον φβο της επιστροφς στο αββαιο μλλον της Ατς κτι που θα αρχσει να εφαρμζεται απ τον επμενο Ιανουριο.
Πολλο απ αυτος τους ανθρπους δελεζονται να περσουν στον Καναδ με ψευδες πληροφορες για τις συνθκες μετανστευσης, δλωσε ο εκπρσωπος του Καναδικο υπουργεου μετανστευσης και προσφγων Louis Dumas, στην διρκεια ενημρωσης των εκπροσπων του τπου στην Lacolle.
Σημεωσε τι περπου το 50% των αιτσεων των Ατινν που ζτησαν πολιτικ συλο στον Καναδ το περασμνο τος απορρφθηκαν.
«Το να περσει κποιος στον Καναδ, να ζητσει συλο στον Καναδ δεν αποτελε εγγηση για μνιμη διαμον στον Καναδ", ανφερε ο Δομας.
"Εν οι νθρωποι που ζον στις ΗΠΑ, σε συγκεκριμνες κοιντητες, θα θελαν να ζσουν στον Καναδ και να γνουν μνιμοι κτοικοι, εναι πολ σημαντικ το να ακολουθσουν την ορθ διαδικασα".
Τοτου λεχθντος, ο Dumas επε τι στους αιτοντες ασυλας επιτρπεται να ακολουθσουν τη δουσα διαδικασα και τι υπρχει να ισχυρ σστημα για την αντιμετπισ τους.
Σημεωσε τι ο Καναδς επιλγει περπου 300.000 μετανστες ετησως για να ρθουν στον Καναδ ως μνιμοι κτοικοι.

Εμαστε μια ανοιχτ και φιλξενη χρα", επε ο Dumas.


Σε μια μεταγενστερη συνντευξη Τπου στην δια περιοχ, ο ομοσπονδιακς υπουργς Μεταφορν Marc Garneau ανακονωσε τι να προσωριν καταφγιο 300 δωματων θα εγκατασταθε στην Κορνουλη του Οντ., Εν περπου 20 λλοι αξιωματικο μετανστευσης θα προστεθον στην δναμη του Μντρεαλ για να βοηθσουν στην αντιμετπιση της κρσης.
"Εναι σημαντικ το τι πρπει οι Καναδο να γνωρζουν τι αυτ εναι μια κατσταση που, ναι, εναι εκτς του συνηθισμνου, αλλ εναι πλρως υπ λεγχο", ανφερε ο Γκαρνου.
Ο υπουργς ανακονωσε επσης τι τα καναδικ προξενεα στις Ηνωμνες Πολιτεες θα συνεχσουν να εργζονται για να εξασφαλσουν τι σοι θλουν να ζητσουν συλο στον Καναδ γνωρζουν τους ισχοντες καννες.
"Εκτς αν εστε διωκμενοι θλετε να ξεφγετε απ την τρομοκρατα τον πλεμο, δεν ανκετε στην κατηγορα των προσφγων και εναι σημαντικ να καταπολεμσετε αυτ την παραπληροφρηση που υπρχει εκε", ανφερε.
"Φανταστετε εν εστε μια οικογνεια που ρχεται στον Καναδ που θεωρε φυσικ το τι πρπει να ρθετε και εσες, (ττε) σας πληροφορον τι η περπτωσ σας δεν πληρο τους ρους, εναι να πολ δσκολο ανθρπινο δρμα για να ζσετε".

Canadian Press