The strong voice of a great community
2017

 
 

Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ

Φανολα Αργυρο

Το γγραφο Callaghan προβλεπε γεωγραφικ διαχωρισμ. να ομσπονδο σστημα, που παραχωροσε στο πλασιο του δικοινοτικο χαρακτρα δο αυτνομες διοικσεις που θα λειτουργοσαν σε δο καθορισμνες γεωγραφικ περιοχς σε δο ζνες

Σχδια Denktash και Gunes

Κατ την διρκεια απογευματινς συνντησης της δετερης δισκεψης για το Κυπριακ, στη Γενεη ΙΙ, στις 12 Αυγοστου, μεταξ Γλακου Κληρδη και Raouf Denktash , ο τελευταος πρτεινε λση διζωνικς δικοινοτικς ομοσπονδας αποτελομενης απ δο ομσπονδα κρτη και κατθεσε στον προεδρεων της δισκεψης Βρεταν Υπ. Εξωτερικν και Κοινοπολιτεας James Callaghan, σχδιο με χρτη. Η τουρκικ ζνη να περιλαμβνει το 34% του εδφους της Δημοκρατας βρεια μιας γραμμς που ξεκινοσε απ την περιοχ Λιμντη-Λεκας απ τα δυτικ και φθανε στα ανατολικ περνντας δια μσου του τουρκικο (ελεγχμενου) μρους της Λευκωσας περιλαμβανομνης και της τουρκικς πλευρς της Αμμοχστου και τερμτιζε στο λιμνι της Αμμοχστου. Αν και το θερησε απαρδεκτο ο Γλ. Κληρδη, εντοτοις δχθηκε να το συζητσει περαιτρω αργτερα την δια μρα.

Στις 6.30 το διο βρδυ ο Tορκος υπουργς Εξωτερικν T. Gunes δωσε στον James Callaghan δετερη, δικ του πρταση με δικ του χρτη, για μια δημοκρατα αποτελομενη απ δο αυτνομες ζνες που θα απαρτζονταν απ μια τουρκικ ζνη με 6 περιοχς και μια ελληνικ ζνη με 2 περιοχς... Η τουρκικ ζνη να χει το 34% του εδφους της Δημοκρατας.

Ταυτχρονα ο Denktash πληροφρησε τον Callaghan τι ο Ecevit θα προχωροσε με την δετερη εισβολ και εχε διατξει τον υπουργ του των Εξωτερικν να τελεισει την «δουλει» εκε και τρα.

Την δια μρα ο προεδρεων Βρετανς Υπ. Εξωτερικν και Κοινοπολιτεας Τζιμς Κλλαχαν και το επιτελεο του, προβησαν σε φορτικς πισεις πνω στους Γλ. Κληρδη (προεδρεων της Κυπριακς Δημοκρατας) και Γεργιο Μαρο (λληνα υπ. Εξωτερικν) να δεχθον τις τουρκικς αξισεις. Σε σημεο που ο Callaghan ετομαζε το να προσχδιο μετ το λλο για υπογραφ απ Κληρδη και Denktash πνω στη γραμμ του γεωγραφικο διαχωρισμο. O Κληρδης δεν τολμοσε να υπογρψει σο και να θελε, και εχε πε στον Denktash τι θα τον σκτωναν αν συμφωνοσε σε γεωγραφικ διαχωρισμ. (Mr Clerides had told him that he would be killed if he agreed to a geographical separation).

Βρετανο προσπαθον να πεσουν τον Κληρδη να δεχθε την αρχ του γεωγραφικο διαχωρισμο

Τηλεγρφημα απ την Γενεη προς το Λονδνο στις 12 Αυγοστου 1974 λεγε:

«... Η τουρκικ κυβρνηση χει καταθσει φιλδοξες προτσεις... και απαιτε μια εποικοδομητικ απντηση να δοθε μχρι τα μεσνυχτα... Δουλεουμε πνω στον Κληρδη τσι στε να καταθσει αντιπροτσεις που να αποδχονται τουλχιστον την αρχ του γεωγραφικο διαχωρισμο. Αμφτεροι Κληρδης πιθανν και ο Μαρος σως να μην μπορσουν να ικανοποισουν το τελεσγραφο πως φανεται απ την γκυρα...»

Στις 13 Αυγοστου ρα 10.00 π.μ. ο Γλακος Κληρδης δωσε στον Ντενκτς αντιπρταση με την οποα αποδεχταν διοικητικ αυτονομα και κποια συγκντρωση τουρκικν χωριν εξαιρουμνης της πιθαντητας γεωγραφικς ζνης μετακνησης πληθυσμν. Ο Callaghan επε στους Γλακο Κληρδη και Γεργιο Μαρο τι εν δεν δεχντουσαν γεωγραφικ διαχωρισμ δεν θα ικανοποιονταν οι Τορκοι. πρεπε να αντιμετωπσουν την πραγματικτητα ... Τους πεσε να ετοιμσουν λλη αντιπρταση, η οποα τουλχιστον να δχεται την αρχ του γεωγραφικο διαχωρισμο. Ο Τορκος υπουργς Εξωτερικν Gunes επμενε σε εκ των προτρων αποδοχ Κληρδη τσο για μια γεωγραφικ ζνη σο και για την ανγκη να επιβεβαωνε τη γραμμ σε χοντρς γραμμς εντς των επμενων δο ημερν. Αναφρθηκε σε μια περιοχ μεταξ 30-34% για την τουρκικ ζνη.

Ο Γλακος Κληρδης δεν μποροσε να το κνει εκε και τρα γιατ γνριζε πως η ελληνοκυπριακ κοιν γνμη δεν ταν τοιμη να δεχταν κτι ττοιο. Κληρδης και Μαρος συμφνησαν να πνε στην Λευκωσα και στην Αθνα και να επιστρψουν την επμενη νχτα με καθαρ απντηση. Οι τορκοι το απρριψαν και στις 14 Αυγοστου προχρησαν με την δετερη εισβολ.

Ο Callaghan ετομασε προσχδιο για υποστριξη του γεωγραφικο διαχωρισμο

Την δια μρα,13 Αγουστου, μως, ο James Callaghan διβασε στους Γεργιο Μαρο και Γλακο Κληρδη (αλλ δεν τους δωσε αντγραφο) να νετερο του προσχδιο στοχεοντας στην εξασφλιση υπογραφν απ τους Κληρδη και Ντενκτς και τσι να ικανοποιοσε κπως την Τουρκα στις απαιτσεις της. Το γγραφο προβλεπε γεωγραφικ διαχωρισμ. να ομσπονδο σστημα που παραχωροσε στο πλασιο του δικοινοτικο του χαρακτρα δο αυτνομες διοικσεις που θα λειτουργοσαν σε δο καθορισμνες γεωγραφικ περιοχς, σε δο ζνες...

Παρατθεται αντγραφο του προσχεδου του Callaghan απ τα βρετανικ αρχεα και που αναφρεται στο βιβλο της γρφουσας ‘ Διζωνικ Εκτλεση της Κυπριακς Δημοκρατας 1955-2011’. πως θα δει ο αναγνστης προς το τλος ο Βρετανς συγγραφας του, ανμενε να εξασφλιζε τις υπογραφς Κληρδη/Μαρου. Δεν το κατρθωσε ττε. ?Ολοι αυτο οι πρωταγωνιστς πθαναν. Η προσπθει του Φρειν ?Οφις δια των σημερινν αξιωματοχων του συνεχζεται αμεωτη και αναλλοωτη, 43 χρνια απ ττε και πλιν στην Ελβετα αυτ τη φορ στο θρετρο Crans – Montana. Με Πρεδρο της Κυπριακς Δημοκρατας σμερα τον Νκο Αναστασιδη και τον μνο επιζν σμβουλο απ την ομδα του Γλ. Κληρδη στη Γενεη ΙΙ 1974, τον δικηγρο Πλυ Πολυβου, σμερα να εναι σμβουλος και του Νκου Αναστασιδη.