The strong voice of a great community
- Ιολιος 2019

Περισστερα δισεκατομμρια  για την υγειονομικ περθαλψη.

Οι προτεραιτητεςτων επιθυμιν των πρτων υπουργν των επαρχιν της Καναδικς Ομοσπονδας βρσκονται καταχωρημνες σε κατλογο με την ευκαιρα των προγραμματικν δηλσεων της κυβρνησης.

Της Κατερνας Σρας

ΟΤΒΑ - Τσσερις συντηρητικς ιδεολογας  πρωθυπουργο δωσαν στη δημοσιτητα ναν κατλογο με τις επιθυμες τους προκειμνου να συμπεριληφθον απ την κυβρνηση στην Ομιλα απ τον Θρνο (προγραμματικς δηλσεις) που σχεδιζει να παρουσισει η Φιλελεθερη κυβρνηση την εβδομδα αυτν, και απ τις οποες θα εξαρτηθε και το μλλον της κυβρνησης μειοψηφας, δεδομνου του γεγοντος τι αυτ  εξαρτται απ τη ψφο και την ανοχ του κμματος των Νο Δημοκρατν, (Σοσιαλιστν) του NDP. 

Κρια απατηση της λστας εναι η μεγαλτερη χρηματοδτηση των επαρχιακν κυβερνσεων και της τοπικς αυτοδιοκησης, προκειμνου να ανταπεξλθουν επιτυχς στις υγειονομικς ανγκες ναντι του κορνα ιο.

"Βρισκμαστε σε απελπιστικ ανγκη για την υποστριξ σας," δλωσε στο μνυμ του προς την ομοσπονδιακ κυβρνηση ο πρτος υπουργς του Οντριο Νταγκ Φορντ.

Ο πρωθυπουργς του Οντριο  συσκεπτταν με τον συνδελφ του της Γαλλφωνης επαρχας του Κεμπκ François Legault,  τον Τζσον Κννευ  της Αλμπρτα και τον Brian Pallister της Μανιτμπα. Η συνντευξη τπου δθηκε στην πρωτεουσα του Καναδ στην Οτβα προκειμνου να διευκρινισθον οι απαιτσεις των επαρχιν και της τοπικς αυτοδιοκησης, με την ευκαιρα των προγραμματικν δηλσεων της ομοσπονδιακς κυβρνησης. 

Οι πρωθυπουργο δλωσαν τι θλουν να δουν το ομοσπονδιακ μερδιο της χρηματοδτησης για την  υγειονομικ περθαλψη να αυξνεται απ 22 τοις εκατ σε 35 τοις εκατ, να σημεο για το οποο ο πρωθυπουργς του Οντριο δλωσε τι θα πρπει να εναι γρω στα 70 δισεκατομμρια  δολρια για το τρχον τος. 

"Εναι καιρς για την ομοσπονδιακ κυβρνηση να αναλβει το μερδιο που της αναλογε", δλωσε ο πρωθυπουργς του Κεμπκ. 

Οι πρωθυπουργο καλον επσης την Οτβα να επεκτενει το πργραμμα της δημοσιονομικς σταθεροποησης, το οποο παρχει βοθεια στις επαρχες οι οποες  αντιμετωπζουν μια  ετσια μεωση των εσδων των απ την λλειψη πρων.

Το πργραμμα παραμνει το διο  απ το 1995 τα δε κεφλαια  που διατθενται σε επιλξιμες επαρχες περιορζονται σε μλις $ 60 δολρια αν κτοικο. Οι πρωθυπουργο ζητον να αρθε αυτ το αντατο ριο, στε να προβλπονται μεγαλτερα ποσ βοθειας για τις φτωχτερες των επαρχιν και των δμων της ομοσπονδας.

"Η Αλμπρτα παραβρισκταν στην συνεδραση για το συμφρον του  Καναδ," δλωσε ο πρωθυπουργς αυτς της επαρχας, κατ την διρκεια της συνντευξης τπου.   
"Σμερα ωστσο ο Καναδς πρπει να εναι επσης εκε για την Αλμπρτα και τις λλες επαρχες οι οποες  αντιμετωπζουν τη μεγαλτερη οικονομικ και δημοσιονομικ πρκληση απ τη Μεγλη φεση που διερχμαστε λγω του κορνα ιο."

Οι πρωθυπουργο θλουν επσης να δουν την ομοσπονδιακ κυβρνηση να προσθτει λλα 10 δισεκατομμρια δολρια σε υποδομς, κθε χρνο για τα επμενα 10 χρνια, με μια απλοποιημνη διαδικασα γκρισης και "ευελιξα" για τις επαρχες να δαπανσουν τα χρματα σμφωνα με τις δικς τους προτεραιτητες.

Οι Φορντ και Λεγτ, την περασμνη εβδομδα εχαν κνει κλεσμα προς την Οτβα, ζητντας  να αυξσει σημαντικ τις ετσιες ομοσπονδιακς πληρωμς μεταφορς στις επαρχες  για τις ανγκες της υγειονομικς περθαλψης.

Η μεταββαση αυτ των κεφαλαων για το τρχον  τος αναμνεται να  ανλθει στα  42 δισεκατομμρια δολρια στο πλασιο μιας συμφωνας που προνοε να αυξνεται το κεφλαιο κατ τουλχιστον 3 τοις εκατ κθε χρνο. Οι πρωθυπουργο λνε τι το κστος των επαρχιν αυξνεται με περπου διπλσιο ρυθμ.

Πραν αυτο  η ομοσπονδιακ κυβρνηση δνει στις επαρχες 19 δισεκατομμρια δολρια για να τις βοηθσει να αντιμετωπσουν τις επιπτσεις απ την πανδημα COVID-19, συμπεριλαμβανομνων περπου 10 δισεκατομμυρων δολαρων για την υγειονομικ περθαλψη.

Οι Λεγρτ  και Φορντ  υποστριξαν  τι η πρσθετη της ομοσπονδιακς χρηματοδτησης εναι απαρατητη για την αντιμετπιση της αξησης του κστους της παροχς υγειονομικς περθαλψης πρα απ το οικονομικ βρος που επιβλλεται απ την πανδημα.
"Οι επαρχες, βρσκονται στην πρτη γραμμ της υγειονομικς περθαλψης και εναι επμενο να γνωρζουν  καλτερα τον  καθορισμ  των αναγκν των κατοκων τους", ανφεραν οι πρωθυπουργο σε λεπτομερς γραπτ ανακοινωθν μετ την ομιλα τους.

"Οι ομοσπονδιακς επενδσεις πρπει να εναι νευ ρων για να παρχουν τη μγιστη ευελιξα για τις επαρχες και τις περιφρειες του Καναδ να επενδσουν σε τι αυτο θεωρον ως απλυτες προτεραιτητες  για την επαρχα τους."

Η ομιλα του θρνου αναμνεται να περιλαμβνει τρεις κριες προτεραιτητες: μτρα για την προστασα της υγεας των Καναδν και την αποφυγ ενς λλου εθνικο κλειδματος· οικονομικς ενισχσεις που θα βοηθσουν  να κρατηθον οι Καναδο οικονομικ και να επιπλεσουν, εν η πανδημα συνεχζεται? και πιο μακροπρθεσμα μτρα για την ανοικοδμηση της οικονομας.

Ειδικτερα, αναμνεται η κυβρνηση να υποσχεθε μεγαλτερα ποσ χρηματοδτησης της υγειονομικς περθαλψης - συμπεριλαμβανομνων των σπιτιν μακροπρθεσμης υγειονομικς φροντδας που χουν υποστε το βρος των περισστερων απ 9.000 θαντων απ COVID-19 στον Καναδ - και για τη φροντδα των παιδιν, τσι στε οι γυνακες, που πλττονται περισστερο απ το κλεσιμο της οικονομας, να  μπορον να επιστρψουν στην εργασα τους.