The strong voice of a great community
2019

Ο Μητσοτκης κανε γκφα κλενει το μτι στον Τσπρα;

Γιργος Παπαδπουλος Τετρδης

Με μια τοποθτηση, που για πολλος εναι ακατανητη , ο πρωθυπουργς, χτς Τρτη απ το βμα του ΟΗΕ αθωσε ουσιαστικ την κυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πυρκαγι στο Μτι, χαρακτηρζοντς την αποτλεσμα της κλιματικς αλλαγς, θση που εξφραζε και ο ΣΥΡΙΖΑ πρυσι, προκειμνου να αποσεσει απ πνω του τις ευθνες για την εκατμβη αθων ανθρπων.

Η χτεσιν δλωση Μητσοτκη ρχεται να προστεθε στν διορισμ του τως αρχηγο της αστυνομας κ Τσουβλα στη θση του γενικο γραμματα του υπουργεου Προστασας του πολιτη πριν απ 2 μνες.

Θυμζουμε τι ο κ Τσουβλας διχτηκε απ τη θση του απ τον κ Τσπρα ως συνυπεθυνος για τους νεκρος στο Μτι, αφο ταν προστμενος των δυνμεων που στειλαν τον κσμο στα στενοσκκακα της περιοχς, που και κηκε, περιοχ την οποα αγνοοσαν κι λας οι αστυνομικο.

Για να ακριβολογομε, η αναφορ του πρωθυπουργο στον ΟΗΕ για τν τραγωδα εναι η ακλουθη:

«Νωρς το απγευμα της 23ης Ιουλου πρυσι μα μικρ πυρκαγι ξσπασε σε λφο ξω απ την Αθνα. Οι πυροσβεστικς υπηρεσες αντιμετωπζουν χιλιδες ττοιες φωτις κθε χρνο. Αυτ μως ταν διαφορετικ. Οδηγημνη απ ισχυρτατους ανμους, εξαπλθηκε γργορα και φθασε στην προαστιακ κωμπολη του Ματιο. Μλις μπκε στην πευκφυτη οικιστικ περιοχ κατστη ανεξλεγκτη. Οι νθρωποι τρεχαν για να σσουν τη ζω τους πριν δοθε οιαδποτε εντολ εκκνωσης», τνισε ο Μητσοτκης και πρσθεσε:

«Εκατν δο δεν τα κατφεραν. Πθαναν σε μια πρινη κλαση. λα γιναν σε λιγτερο απ τσσερις ρες. Η καταστροφ του Μτι συγκλνισε βαθτατα την ελληνικ κοινωνα. Τα ακραα καιρικ φαινμενα εναι η μεση συνπεια της κλιματικς αλλαγς. Δεν εναι πρβλημα που μπορομε να μεταθσουμε για λγες δεκαετες."

Να μας συμπαθ ο πρωθυπουργς, αλλ η μικρ πυρκαγι δεν "ξσπασε". Σμφωνα με το ανακριτικ της πυροσβεστικς και με το εισαγγελικ πρισμα τη φωτι την βαλε νας 60χρονος που καιγε ξερκλαδα.

Και να μας συμπαθ, αλλ η φωτι αυτ δεν "ταν διαφορετικ, οδηγομενη απ ισχυρτατους ανμους, που εξαπλθηκε γργορα και φτασε στην προαστιακ κωμπολη του Ματιο".

1. Η φωτι εξαπλθηκε αργ στν αρχ στο σημεο που την βαλε ο 60χρονος, που εναι και ο χρος που φειλε να εναι πυροσβεστικ χημα, το οποο δεν ταν εκε!

2. Η φωτι εξαπλθηκε γργορα χι εξ αιτας των ισχυρν ανμων, αλλ εξ αιτας της πλρους απουσας πυροσβεστικν δυνμεων, επγειων και εναριων, οι οποες εχαν το νο τους στη φωτι στην Κινττα, που ειχε ελεγχθε! Αυτ καταθτουν οι κτοικοι, οι εμπειρογνμονες με το πρισμ τους και οι εισαγγελικς αρχς.

Η φωτι, λοιπν, "κατστη ανεξλεγκτη μλις μπκε στν πευκφυτη οικιστικ περιοχ". Μνο που:

1. λη η περιοχ εναι πευκφυτη απ τη Νταο Πεντλη, απ που ξεκνησε, μχρι το Μτι και, το κυριτερο:

2. Απ τη μικρ φωτι στη Νταο μχρι να μπε στο Μτι "που κατστη ανεξλεγκτη" δεν υπρχε καννας κρατικς μηχανισμς για να την ελγξει, πως μαρτυρον οι κτοικοι, το πρισμα των εμπειρογνωμνων και το εισαγγελικ πρισμα.

Απ λα τα παραπνω, που εναι γεγοντα και δεν αμφισβητονται και πως οφελει να ξρει και ο διος ο πρωθυπουργς, ο οποος πρυσι εχε πλρη πληροφρηση για την τραγωδα, πουθεν δεν μεσολβησε η κλιματικ αλλαγ.

Τη φωτι δεν την βαλε το κλμα, αλλ νας ανητος.

Η φωτι δεν εξαπλθηκε εξ αιτας των ανμων, αλλ εξ αιτας της απουσας πυροσβεστικν δυνμεων και, τλος,

Οι νθρωποι δεν κηκαν εξ αιτας του κλματος, αλλ εξ αιτας της απουσας κρατικο μηχανισμο, που δεν πρβλεψε, δεν επενβη και δεν προνησε για εκκνωση της περιοχς.

Θυμζουμε τι εκκνωση καναν οι καλγριες στο εκε ορφανοτροφεο και ο δμος Αθηναων στς εκε κατασκηνσεις. Αυτο εχαν λο το χρνο που δυνητικ εχαν λοι για να σωθον. Η φωτι ταν η δια και οι νεμοι επσης.

Η να θση του κ Μητσοτκη για την τραγωδα στο Μτι μπορε να χει δο εξηγσεις:

1 Ο πρωθυπουργς, οι σμβουλο του και ο λογογρφος του καναν μια τερστια γκφα. Θλοντας να εντυπωσισουν το κοιν με μια χειροπιαστ τραγωδα. Δεν υπολγησαν τι:

α. απ χτς δωσαν το καλτερο πλο στον ΣΥΡΙΖΑ να φωνζει τι εναι τυμβωρχος και απατενας επειδ κατηγοροσε την κυβρνηση πρυσι για τη φωτι και τους νεκρος, εν τρα συμπλει με ,τι λεγε και ο κ Τσπρας πρυσι: τι για την τραγωδα φταιγε η κλιματικ αλλαγ. Επιχερημα, με το οποο λη η Ελλδα- πλν συριζαων- γελοσε και αντιδροσε εξοργισμνη.

β. η χτεσιν τοποθτηση αθωνει πολιτικ κθε υπεθυνο, συμπεριλαμβανομνης της κ Δορου και του κ Ψινκη, εναντον των οποων κατηθηνε τα βλη της η ΝΔ.

γ. η χτεσιν τοποθτηση ρχεται σε πλρη αναντιστοιχα με το πρισμα των ξνων εμπειρογνωμνων, το πορσμα της πυροσβεστικς και το πορλσμα των εισαγγελων, που ενοχοποιον τους υπεθυνους κρατικος λειτουργος για την αβελτηρα τους.

δ. η τοποθτηση αδειζει τον μνο πιστ φιλικο στη ΝΔ σταθμ ΣΚΑΙ, ο οποος υπστη σχεδν ετσιο εμπργκο απ την συγκυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και λοιδωρθηκε αντιστοχως, επειδ αποκλυψε τι θα καρατομηθε ο ττε αρχηγς της αστυνομας κ Τσουβαλκης -πργμα που 'εγινε- ως υπεθυνος για την τραγωδα. Γιατ υπερασπστηκε την ενοχ της κυβρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο σταθμς; Για την κλιματικ αλλαγ;

ε. η τοποθτηση προσβλλει τους 102 που βρκαν φρικτ θνατο, τους συγγενες τους και λους σοι καταστρφηκαν απ τη φωτι. Φταει η κλιματικ αλλαγ για τη συμφορ τους;

Ο κ Μητσοτκης, μως, δεν εναι Τσπρας. Συνθως ξρει τα πργματα, για τα οποα μιλει. Επομνως, η πιθαντητα να χει κνει γκφα στον ΟΗΕ εναι μικρ.

Πιο μεγλη εναι η πιθαντητα να θλει να αθωσει τον κ Τσπρα, στε να εξασφαλσει μια μεγλη χρονικ περοδο δικομματισμο στη χρα. Τον οποο θα μοιρζονται οι δυ τους. Εναι λλωστε νοι. Πιθανς θεωρε τι αυτ θα μεισει τις εντσεις, πως την περοδο 1996- 2009. Δεν εναι τυχαο που αθωσε τον κ Τσπρα a priori για την Novartis.

Αν ισχει το πρτο σενριο, της γκφας, ο πρωθυπουργς πρπει να εξετσει σοβαρ το επιτελεο προπαγνδας που χει. Το οποο δνει πολλ και εκολα πλα στην αντιπολτευση για να ορθνει ανστημα καθημεριν. Εν, κανονικ, θα πρεπε να μην ξρει πο να κρυφτε. Και θα πρεπε να προσχει και ο διος τι τον συμβουλεουν και τι του γρφουν.

Αν ισχει το δετερο σενριο, που θεωρ πιθαντερο, ο πρωθυπουργς θα πρπει να δεξει μεγαλτερο σεβασμ σε λα τα θματα στο Μτι, στ λα που υπστη τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, σε σους πιστεουν και υπερασπζονται ακμα μια πατρδα, στη χρα, που δεν αξζει να κυβερνιται απ ανδεους, λακιστς, οπαδος μιας δικτατορας, αμρφωτους και εμφυλιοπολεμικος.

Γιατ, ο κ Μητσοτκης πρπει να χει υπ ψιν του τι ο λκος δεν γνεται οτε σκλος οτε πρβατο. Εαν χει κατ νου να λεινει το πολιτικ σκηνικ θα πρπει να βρε τις αντστοιχες πολιτισμνες δυνμεις για να το επιχειρσει. Με πλουραλισμ. Αφο πρτα λεινει τις κρες εντς του κμματς του. Η χρα χει ανγκη απ μια σοβαρ κυβερνσα αριστερ. Δεν χει ανγκη απ ναν δετερο γρο αντιδημοκρατας απ Τσπρες και Πολκηδες.