The strong voice of a great community
2019

Οι ασιατικς φιλοδοξες του Ερντογν

Του Κστα Ρπτη

Η Τουρκα και το Πακιστν εναι δο μεγλες μη αραβικς χρες του ισλαμικο κσμου. Εναι επσης τα τελευταα χρνια δο "κρτη-μπαλαντρ" (swing states), τα οποα απ στεντατοι σμμαχοι των ΗΠΑ παλαιτερα (συνιδρυτικ μλη του Συμφνου της Βαγδτης δη το 1955, με την Τουρκα και μλος του ΝΑΤΟ απ το 1952) χουν περσει σε μα πιο περπλοκη σχση, που διακρνεται απ μεγαλτερη καχυποψα, αλλ και μεγαλτερη δεκτικτητα στο δλεαρ της ευρασιατικς ολοκλρωσης, πως την απεργζονται η Ρωσα και η Κνα.
Η Μαλαισα, πλι, εναι μια μουσουλμανικ (αλλ και με ισχυρ κινεζικ μειοντητα) χρα της πω Ανατολς, που αναπτσσεται δυναμικ, αλλ και προβλλει ντονη διθεση να διατηρσει την αυτονομα της και την ιστιμη σχση με τους οικονομικος και πολιτικος εταρους της.

Ο ηγτης της, Μαχαθρ Μοχμαντ υπρξε ο μνος στην περιοχ, ο οποος αψφησε τις υποδεξεις του ΔΝΤ κατ την ασιατικ κρση του 1998, εν υπρξε και δριμς επικριτς της εξωτερικς πολιτικς του Τζορτζ Μπους τζονιορ, χωρς πντως να διαρρξει τις σχσεις του με τις ΗΠΑ.

Καταγγελλμενος διεθνς ως αυταρχικς, υπρξε πντως πρωταγωνιστς ενς απ τα πιο θεαματικ comeback, καθς επστρεψε πρσι στην εξουσα, σε ηλικα 93 ετν.

Δεν εναι τυχαο, που και αυτς βρσκει κοιν βηματισμ με τον Ταγπ Ερντογν και τον φιλδοξο και νο στην εξουσα πρωθυπουργ του Πακιστν, Ιμρν Χαν.

Η τριμερς συνεργασα Τουρκας-Μαλαισας-Πακιστν χει παρελθν και, ως φανεται, και μλλον. Εξ ου και μετ την συνντηση των τριν υπουργν Εξωτερικν στις 30 Μαου στο περιθριο της 14ης Συνδου του Οργανισμο Ισλαμικς Συνεργασας στη Τζντα, η σχση αναβαθμστηκε σημειολογικ με την τριμερ συνντηση κορυφς που συγκλθηκε την Πμπτη στο περιθριο της 74ης Γενικς Συνλευσης του ΟΗΕ στη Να Υρκη.
Συγκολλητικ λη της συνεργασας αυτς αποτελε σε μεγλο βαθμ η "soft power", καθς Τουρκα, Μαλαισα και Πακιστν κατεξοχν επενδουν στην ισλαμικ ταυττητ τους και διεκδικον τον ρλο συνηγρου των ομοδξων τους αν τον κσμο.

Διλου τυχαα, ανμεσα στα τσα δυνατ πεδα συνεργασας, πρωτεουσα θση κατλαβε στην συνντηση Ερντογν-Μαχαθρ-Χαν η συγκρτηση "πρωτοβουλας κατ της ισλαμοφοβας", με την δρομολγηση της δρυσης σχετικο αγγλφωνου τηλεοπτικο δικτου.

"Στρεβλς αναπαραστσεις που συσπειρνουν ανθρπους ενντια στο Ισλμ θα πρπει να διορθωθον. Το ζτημα της βλασφημας [η ποινικοποηση της οποας στο Πακιστν καταγγλλεται διεθνς ως εργαλεο διωγμο των μειονοττων] θα πρπει να εξεταστε στα κατλληλα συμφραζμενα. Τηλεοπτικς σειρς και κινηματογραφικς ταινες θα πρπει να παραχθον σχετικ με την ιστορα των Μουσουλμνων στε να εκπαιδευτε και να ενημερωθε ο λας μας και ο κσμος. Οι Μουσουλμνοι θα πρπει να χουν διακριτ μιντιακ παρουσα" δλωσε χαρακτηριστικ ο Ιμρν Χαν.

Ο Ερντογν, απ την πλευρ του, δωσε οτως ειπεν τα διαπιστευτρι του με την αγρευσ του στη Γενικ Συνλευση των Ηνωμνων Εθνν, που στηλτευσε (προς μεγλη ικανοποηση, αναμφβολα, των Πακιστανν ακροατν του) την πολιτικ της Ινδας ναντι των Μουσουλμνων του Κασμρ.

Το "μοντλο" φαντζει δη εξαγγιμο: αναβαθμισμνος αυτνομος διεθνς ρλος, συνεργασες απ τον πλανητικ Ντο προς τον Ντο χωρς παρεμβολ δυνμεων του Βορρ, οικονομα της αγορς, κοινοβουλευτισμς, αλλ και διαρκς επκληση (ιδως απναντι στους "ισλαμφοβους" ανταγωνιστς), του "ιστορικο μεγαλεου", των "πολιτιστικν ιδιαιτεροττων" των μουσουλμανικν λαν και των ιδιατερων "αξιν" τους, που δεν φανεται να προβλπουν πολλ για τις θεσμικς δικλεδες ασφαλεας και τα δικαιματα των μειοψηφιν.