The strong voice of a great community
2019

6 Σεπτεμβρου 1955:

Η λθη του κακο εναι δεια για την επανληψ του...

Γρφει ο Λεωνδας Κουμκης

Στο βθρο του Ελληνικο μνημεου που βρσκεται στο ναζιστικ στρατπεδο συγκντρωσης και εξντωσης Μαουτχουζεν – Γκοζεν (Konzentrationlager Mauthausen – Gusen) της Αυστρας, στο οποο βρκαν τραγικ θνατο 3.700 λληνες κατ την διρκεια του Δετερου Παγκσμιου Πολμου, εναι χαραγμνη η φρση «Εμες που θανατωθκαμε εδ, μην μας ξεχνς γιατ η λθη του κακο εναι δεια για την επανληψ του».

Πργματι, η λθη του κακο εναι ουσιαστικ η δεια για την επανληψ του. Για τον λγο ακριβς αυτν, οι απανταχο της γης λληνες της Κωνσταντινοπολης, αλλ και ολκληρος ο Ελληνισμς, δεν θα ξεχσουν ποτ το φονικ πογκρμ που εξαπλυσαν, την νχτα της 6ηςΣεπτεμβρου 1955, οργανωμνες ομδες του Τουρκικο παρακρτους, με την αρμονικ συνεργασα της Τουρκικς κυβρνησης και την νοχη σιωπ των μεγλων συμμχων μας, εναντον του χριστιανικο πληθυσμο της Κωνσταντινοπολης.

χι ββαια για να καλλιεργσουμε το μσος απναντι στους γετονες που βρσκονται στην απναντι χθη του Αιγαου, αλλ γιατ πως γραφε -μεταξ λλων- ο βραβευμνος Ακαδημακς και λογοτχνης Ηλας Βενζης στις 15 Σεπτεμβρου 1955 (Να Εστα Τεχος 677, σελδα 1184):

....Οι μρες του Σεπτεμβρου του 1955 μας γυρζουν στις μρες του 1922. Βλπουμε τρα πως εχαμε λθος λγοντας πως απ ' τη μια στιγμ στην λλη το θηρο γνεται νθρωπος. χι, φανεται πως δεν γνεται. Γι ' αυτ απ τη σκοπι τοτη εδ που εκφρζει το ελληνικ πνεμα, θλουμε να πομε την πικρα μας γιατ απατηθκαμε.

Θα πρπει τρα να ξανακοιτξουμε τον εαυτ μας. Δε θα αποφασσουμε να διδξουμε τρα στα παιδι μας το μσος. Αλλ θα αποφασσουμε πως το χρος μας, ως Eλλνων συγγραφων, εναι αυτ:να ξαναθυμηθομε πλι, να μην πψουμε να θυμμαστε, να μθουμε στα παιδι μας να θυμονται...

Το φονικ πογκρμ που εξαπλυσε η Τουρκικ κυβρνηση σε αρμονικ συνεργασα με το Βαθ Κρτος της Τουρκας (1) εναντον του Ελληνισμο της Κωνσταντινοπολης την νκτα της 6ηςΣεπτεμβρου 1955, υπρξε νας πολ καλ οργανωμνος τυφνας που εχε απστευταανατριχιαστικ απολογισμ, στο σαρωτικ πρασμα του:

·Χθηκαν τριντα επτ ανθρπινες ζως αθων Ελλνων χριστιανν (2),

·Τραυματστηκαν μσα σε ανεπωτο τρμο εκατοντδες ανυποψαστοι λληνες πολτες και γιναν εκατοντδες βιασμο,

·Κακοποιθηκαν δεκδες ορθδοξοι χριστιανο κληρικο,

·Πυρπολθηκαν73 ορθδοξες εκκλησεςμε ταυτχρονη καταστροφ εικνων, σκευν και αγιογραφιν ανεκτμητης ιστορικς αξας,

·Καταστρφηκαν ολοσχερς υπστησαν σοβαρς ζημις λα ταΕλληνικ σχολεατης Κωνσταντινοπολης. Ιδιατερα η Θεολογικ Σχολ της Χλκης, η Μεγλη του Γνους Σχολ και το Ζππειο Λκειο δχτηκαν την επθεση ενς μανιασμνου χλου με απστευτη σφοδρτητα.

·Πυρπολθηκαν, καταστρφηκαν απλ παραδθηκαν στο μνος ενς οργανωμνου χλου4.359 Ελληνικ καταστματα επιχειρσεις καθς και3.500 χριστιανικ σπτια.

·Ρημχτηκαν κυριολεκτικ και καταστρφηκαν ολοσχερς τα πιεστρια και τα γραφεα και των τριν ομογενειακν εφημερδων της Κωνσταντινοπολης.

·21 Ελληνικ εργοστσια καταστρφηκαν ολοκληρωτικ και σε σα βρσκονταν κοντ στα παρλια του Βοσπρου, οι μηχανς και τα εργαλεα τους πετχτηκαν στη θλασσα.

·110 Ελληνικ εστιατρια και ξενοδοχεακαταστρφηκαν, λεηλατθηκαν και παραδθηκαν στις φλγες.

· ΟιΠατριαρχικο Τφοι και τα σκηνματα των μεγλων ευεργετν, τα οποα απ το 1850 τοποθετονται στον αυλγυρο της Ιερς Μονς της Ζωοδχου Πηγς, δχτηκαν την επθεση ενς αρρωστημνου χλου που με κανιβαλικ μανα σπαγε τφους, ξθαβε οστ νεκρν και τα σκρπαγε στους δρμους. Στο μεγλο Ελληνικ νεκροταφεο του Σισλ ομδα διαδηλωτν επ ρες κατστρεφε τφους και σταυρος. Ορισμνοι διαδηλωτς μσα σε πλρη παρνοια, ψαχναν πρσφατους τφους, ξεθβοντας νεκρος προκειμνου να μαχαιρσουν και να τεμαχσουν πτματα!

Οι επσημες ββαια Τουρκικς αρχς, με την μοναδικ υποκρισα που τους διακρνει διαχρονικ, σπευσαν να αποδσουν τα γεγοντα στους ανπαρκτους ττε στην Τουρκα «κομμουνιστς».

Ο Ελληνισμς της Κωνσταντινοπολης κατατρομοκρατημνος, ρχισε πλον να ζει καθημεριν μια να περοδο φρκης με τις ψυχρ οργανωμνες ενργειες της Τουρκικς κυβρνησης που κορυφθηκαν το 1964 με τιςμαζικς απελσεις(3) των Ελλνων της Κωνσταντινοπολης, οι οποοι εγκατλειψαν πως-πως το βις ολκληρων γενεν μσα σε ασφυκτικς προθεσμες λγων εικοσιτετρωρων, με μια βαλτσα στο χρι και 20 δολρια Αμερικς!

Σαν νας απ τις δεκδες χιλιδες λληνες της Κωνσταντινοπολης που ζησαν λα τα γεγοντα, αξιθηκα να καταγρψω στο διαχρονικ μου βιβλο «Το Θαμα – Μια πραγματικ ιστορα», το οποο παραμνειεπκαιρο σο ποτ, λα σα ζσαμε στην Βασιλεουσα πριν εκδιωχτομε στην φιλξενη Ελλδα το φθινπωρο του 1964, για να ξεκινσουμε την ζω μας απ την αρχ και το απλυτο μηδν.Ολκληρηη τρτηΑγγλικκδοση του βιβλου που επανακυκλοφρησε το 2019 απ την πλατφρμα τηςAmazonβρσκεται δη στο διαδκτυο,μσα στην ηλεκτρονικ βιβλιοθκη του ΙΗΑ, στε να μπορον να την διαβσουν λοι -ιδως οι ξνοι, χωρς καμι επιβρυνση. Ελπζω πως σντομα θα γνει και η ανρτηση ολκληρου του κειμνου του βιβλου στην Ελληνικ γλσσα, στε να αποτελε κτμα λων σων θα θελαν να μθουν την απλυτα αναγκαα ιστορα μας που δεν διδσκεται πια στα σχολεα μας, χωρςκαμι απολτως οικονομικ επιβρυνση.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Η σημεριν,Ερντογανικ Τουρκα, εναιβαθι διχασμνη. Ο μισς Τουρκικς πληθυσμς εκφρστηκε στις πρσφατες δημοτικς εκλογς, κτω απ αφρητες πισεις και περιορισμος, εναντον του καθεσττος και των εξωπραγματικν νο-οθωμανικν φαντασισεων του, σε ποσοστ που ξεπερνει το 47%.

Με σμμαχο το ακραο φασστα Ντεβλτ Μπαχτσελ, ο Ρ. Τ. Ερντογν οδηγε σταθερ την Τουρκα σε εκρηκτικ αδιξοδα επιχειρντας να υλοποισει τους μεγαλεπβολους νο – οθωμανικος παραλογισμος του, βουτηγμνος ο διος, η οικογνεια και ολκληρο το καθεστς τουμσα στην διαφθορ.

να μεγλο μρος του Τουρκικο πληθυσμο αρνεται πεισματικ να εγκρνει την «κρυφ ατζντα» των ισλαμιστν να καθιερσουν μια απροκλυπτηισλαμικ δικτατορατων Αδελφν Μουσουλμνων και να επιδιξουν με τη βα και το αμα αθων νων ανθρπων την ανασσταση μιας αυτοκρατορας λλων εποχν που χει καταρρεσει προ πολλο.

Τοδυστχημαεναι πως οι παντουρκιστς και το βαθ κρτος της Τουρκας δεν χουν εδραιωθε μνο μσα στους ακραους φασστες του ξεμωραμνου «συγκυβερντη» Ντεβλτ Μπαχτσελ, αλλ σε λα τα κμματα που βρσκονται στο Τουρκικ κοινοβολιο μεμοναδικ εξαρεσητο Δημοκρατικ Κμμα των Λαν (Halklar?n Demokratik Partisi – HDP) λα τα στελχη και οι ηγτες του οποου σαπζουν στις φυλακς της Τουρκας με φανταστικς «κατηγορες». Ακμα και οι εκλεγμνοι σε δημοτικς εκλογς δμαρχοι των κουρδοκρατομενων περιοχν της Τουρκας, καταργονται με προεδρικ διατγματα αμσως μετ τις δημοτικς εκλογς – παρωδα και διορζονται μπιστοι του Τουρκικο καθεσττος!

Κατ τα λλα, η Ερντογανικ Τουρκα χνεικροκοδελια δκρυαγια δθεν «καταπεση» Ελλνων πολιτν, μουσουλμνων το θρσκευμα, μσα στην Ελλδα και που αλλο την βολεει, χαλντας τον κσμο με υποκριτικ τχνη που θα ζλευαν και πολυβραβευμνοι θασοι.

Την δια ακριβς στιγμ, η δια η σημεριν Τουρκα, χει αυθαρετα φιμσει εδ και 48 χρνιατην Θεολογικ Σχολ της Χλκης, ενντια σε λες τις διεθνες υποχρεσεις της και ενντια στους νμους της διας της Τουρκας. Απλνει τα αρπακτικ της χρια στην αμθητη εκκλησιαστικ περιουσα μη αναγνωρζονταςνομικ προσωπικτηταστο Οικουμενικ Πατριαρχεο Κωνσταντινουπλεως, να θρησκευτικ θεσμ που χει τις ρζες του στην Πλη του Κωνσταντνουδεκαεπτ ολκληρους αινες! Ενεργε με την φασιστικ νοοτροπα του συγκυβερντη της σε μια σειρ δεκδων θεμτων που απασχολον τον Ελληνισμ της Κωνσταντινοπολης που απμεινε εκε.

Με λλα λγια, η Τουρκα θορυβε διαρκς για δθεν «καταπεση» μουσουλμνων σε οποο σημεο του κσμου την βολεει, χοντας ανακηρυχθε αυτκλητος προαγωγς τους και κλενει τα μτια στα σημεα και τρατα που εφαρμζει η δια μσα στην Τουρκα.

πως ακριβς μια καμλα που δεν βλπει καθλου, μα καθλου την καμπορα της...