The strong voice of a great community
- Ιολιος 2019

«Στο Ισραλ η αριστεα επιβραβεεται»

Η κ. Ιρτ Μπεν-Αμπα, πρσβειρα του Ισραλ στην Ελλδα, στην μορφη εκδλωση που φιλοξνησε στην οικα της, την περασμνη Πμπτη, για την ενσχυση της ελληνοσραηλινς συνεργασας στην αντατη εκπαδευση.

Της Τασολας Επτακολη

Η Ξανθππη Δωματιτη, με πτυχο Πολιτικν Επιστημν και Διεθνν Σχσεων απ το Πανεπιστμιο Πελοποννσου και δο μεταπτυχιακ –στο Σεντ Αντριους της Σκωτας και στο ΕΚΠΑ–, κνει αυτν τον καιρ, με υποτροφα της ισραηλινς κυβρνησης, το διδακτορικ της στη Γεωπολιτικ στην πλη Ραμτ Γκαν. Δεν χει εβρακς ρζες, δεν εχε επισκεφθε ποτ πριν το Ισραλ, μαθε για το πργραμμα υποτροφιν μσω Facebook, πρασε απ συνντευξη και επελγη βσει των προσντων της.

Πολλ την χουν εντυπωσισει στο νο περιβλλον της, ακαδημακ και μη: το υψηλ εππεδο σπουδν, οι υποδομς, η μφαση στην καινοτομα, η ζεστασι των ανθρπων. «Οπου και ποτε κι αν χρειστηκα κτι, λοι σπευσαν να με βοηθσουν. Και οι Βρετανο εναι πολ ευγενες, μως στα μτια των Ισραηλινν βλπεις τι δεν το κνουν επειδ πρπει, αλλ επειδ το νιθουν».

Η σγκριση

Ειδικ σον αφορ τα δημσια ισραηλιν πανεπιστμια, η σγκριση με τα αντστοιχα δικ μας εναι αναπφευκτη: «Εχουμε πολ καλ μυαλ –και καθηγητς, και φοιτητς– αλλ μας λεπουν η οργνωση και η μεταξ μας συνεννηση. Ελπζω κποια στιγμ να αφσουμε πσω μας αντιλψεις και συμπεριφορς που ανκουν στο παρελθν και να γνουμε μια γροθι – στα δσκολα που περνμε, λλος τρπος δεν υπρχει».

Μνο την τελευταα δεκαετα, 155 Ελληνες λαβαν βζα σπουδν για το Ισραλ – το 1/5 με υποτροφα απ το ισραηλιν υπουργεο Εξωτερικν. Η Ξανθππη εναι μα απ αυτος. «Δυστυχς δεν χουμε ακριβ στοιχεα για το πσοι Ισραηλινο φοιτον στα ελληνικ πανεπιστμια. Ελπζω στο μλλον αυτς ο δρμος να γνει... διπλς κατεθυνσης, η σχση να εναι αμφδρομη», δλωσε η κ. Ιρτ Μπεν-Αμπα, πρσβειρα του Ισραλ στην Ελλδα, στην μορφη εκδλωση που φιλοξνησε στην οικα της, την περασμνη Πμπτη, για την ενσχυση της ελληνοσραηλινς συνεργασας στην αντατη εκπαδευση.

Τα εννα δημσια ισραηλιν πανεπιστμια –απ το φημισμνο Technion της Χιφα ως το Ben Gurion του Νγκεβ– χοντας πλον καθιερσει προγρμματα σπουδν και στα αγγλικ, προσελκουν ολονα και περισστερους νους απ την Ευρπη, την Ασα και τη Βρεια Αμερικ. Η ευελιξα που επδειξαν στο θμα της γλσσας εναι ο πρτος λγος που τα χει καταστσει ιδανικ επιλογ για 12.000 ξνους φοιτητς απ λον τον κσμο. Ο δετερος εναι οι επιδσεις τους, σε εππεδο σπουδν και ρευνας, που τα κατατσσουν ανμεσα στα καλτερα διεθνς.

Ολο και περισστεροι Ελληνες φοιτητς επιλγουν τα πανεπιστημιακ ιδρματα του Ισραλ για να πραγματοποισουν τις μεταπτυχιακς σπουδς τους. Ο Εμμανουλ Σεμιδαλς (αριστερ) και ο Νικλαος Σταθκης βρθηκαν εκε για τα μεταπτυχιακ τους και η Ξανθππη Δωματιτη για το διδακτορικ της. Οι τρεις νοι μλησαν για την εμπειρα τους σε εκδλωση για την ενσχυση της ελληνοσραηλινς συνεργασας στην αντατη εκπαδευση.

Αυτ ταν βασικ κνητρο του Νικλαου Σταθκη, που επλεξε το Πανεπιστμιο του Τελ Αββ για το μεταπτυχιακ του στην Εθνικ Ασφλεια και Διπλωματα – το ολοκλρωσε το 2017. Μνο ωραες αναμνσεις χει απ τη ζω του εκε: «Βρκα να φιλξενο περιβλλον, που με ενθρρυνε να δουλψω με κφι και δημιουργικτητα. Και δεν μιλ μνο για το πανεπιστμιο. Δεν υπρχει περπτωση να πεις σε ταξιτζ στο Τελ Αββ τι εσαι Ελληνας και να μη βλει ελληνικ τραγοδια στη διαπασν!».

«Μα οικογνεια»

Ο Εμμανουλ Σεμιδαλς, με πτυχο Χημεας απ το ΕΚΠΑ, βρσκεται με υποτροφα για μεταπτυχιακς σπουδς στο Ινστιτοτο Επιστμης Weizmann, στη Ρεχοβτ. «Ενιωσα τι μνο εκε μποροσα να εκπληρσω τις επιστημονικς μου επιδιξεις, σε να ττοιο ακαδημακ δρυμα, που αποτελε σημεο αναφορς για την Οργανικ Χημεα και απ το οποο χουν βγει τσοι νομπελστες», εξηγε. Αυτ που βρκε εκε δεν διψευσαν τις προσδοκες του. Κθε λλο. «Εμαστε λοι, καθηγητς και φοιτητς, μια μεγλη οικογνεια. Στο εργαστριο που δουλεω, ζητομενο εναι να ανακαλψουμε την προλευση της ζως. Εκε δεν χει σημασα αν εσαι απ την Ινδα, τις Ηνωμνες Πολιτεες την Ελλδα. Το μνο που μετρει εναι οι ικαντητς σου. Στο Ισραλ η αριστεα επιβραβεεται». Σημειωτον τι ο νεαρς Ελληνας παρνει μηνιαως απ το Weizmann 5.900 σκελ –περπου 1.430 ευρ– για τα ξοδ του.

Το Ισραλ εναι η τρτη χρα με τη μεγαλτερη αναλογα αποφοτων αντατης εκπαδευσης στον πληθυσμ της, στη σχετικ κατταξη του Οργανισμο Οικονομικς Συνεργασας και Ανπτυξης. Επσης, διαθτει τον μεγαλτερο «επιστημονικ στρατ» παγκοσμως: 140 επιστμονες αν χλιους κατοκους, ταν η αναλογα στην Ιαπωνα και στις Ηνωμνες Πολιτεες εναι 100 και 85 επιστμονες αν χλιους κατοκους, αντιστοχως.

Οι «βετερνοι»

Παρντες στην εκδλωση ταν και αρκετο «βετερνοι» των ισραηλινν πανεπιστημων, πως ο Δανιλ Μπεναρδοτ, διευθνων σμβουλος της εταιρεας ΣΙΔΜΑ, που ρχισε να σπουδζει στο Technion το 1970. «Και επιστημονικ, και κοινωνικ, η εμπειρα ταν πολτιμη ττε – πσο μλλον σμερα, για τους Ελληνες φοιτητς, που θα βρεθον σε να ττοιο πανεπιστμιο και σε να ασφαλς περιβλλον, με ανθρπους που λατρεουν τη χρα μας», λει.

«Τελικ, χεις αρχσει να μιλς εβρακ;», ρτησε η κ. Ιρτ Μπεν-Αμπα την Ξανθππη Δωματιτη, στο τλος της εκδλωσης. «Προς το παρν χω μθει μνο το “Σαλμ”», απντησε εκενη γελντας. «Δεν πειρζει, εναι μια πολ καλ αρχ», σχολασε η Ισραηλιν πρσβειρα. Σαλμ, ως γνωστν, σημανει ειρνη...

kathimerini