The strong voice of a great community
2019

Ο Ford δλωσε τι θα αποφασσει μετ απ τις ομοσπονδιακς εκλογς για την αντιμετπιση της απφασης του δικαστηρου για τον φρο του νθρακα

TORONTO - Ο Νταγκ Φορντ λει τι θα αποφασσει μετ τις ομοσπονδιακς εκλογς για την αντιμετπιση της πρκλησης του δικαστηρου για τον φρο του νθρακα του Οντριο, αυξνοντας την πιθαντητα η κυβρνησ του να καταλξει στην εγκατλειψη της νομικς δρσης.
ταν ρωτθηκε τι θα κνει εν οι Φιλελεθεροι του πρωθυπουργο Justin Trudeau επανεκλεγον στις 21 Οκτωβρου, ο πρωθυπουργς δλωσε τι θα πρπει να επανεξετσει τη θση του Οντριο.
«Θα καθσουμε και θα συμβουλευτομε την γενικ εισαγγελα ... Θα συμβουλευτομε το υπουργικ συμβολιο και στη συνχεια θα προχωρσουμε απ εκε», επε
Ο ομοσπονδιακς συντηρητικς ηγτης Andrew Scheer δλωσε τι θα καταργσει τον εθνικ φρο νθρακα εν το κμμα του σχηματσει κυβρνηση.
Οι ψηφοφροι, δλωσε ο Ford, θα χουν τον απλυτο λγο.
 «Για αυτν τον φρο νθρακα, δεν πρκειται να εναι τα δικαστρια που πρκειται να αποφασσουν. Οι νθρωποι πρκειται να αποφασσουν  ταν θα διεξαχθον οι εκλογς», επε. "Μλις αποφασσει ο λας, πιστεω στη δημοκρατα, σβομαι τη δημοκρατα, θα κινηθομε ανλογα».
Η κυβρνηση των Προοδευτικν Συντηρητικν του Οντριο, χασε την υπθεση εναντον του φρου της ομοσπονδιακς τιμς του νθρακα στο αντατο δικαστριο της επαρχας τον Ιονιο και δλωσε τι θα προσφγει στο Αντατο Ομοσπονδιακ Δικαστριο.
Η κυβερνητικ εκπρσωπος της επαρχας, Ιβνα Γλιτς, δλωσε την Παρασκευ τι η κυβρνηση πιστεει τι ο φρος νθρακα εναι μια "αρπαγ μετρητν με το πρσχημα της περιβαλλοντικς πολιτικς" και θα κνει , τι μπορε για να την καταπολεμσει.
λλες επαρχες, συμπεριλαμβανομνων των Saskatchewan, Alberta και Manitoba, αμφισβητον επσης την τιμ του νθρακα στο δικαστριο.
νας εκπρσωπος του πρωθυπουργο της Saskatchewan Scott Moe δλωσε την Παρασκευ τι η νομικ δρση της επαρχας θα συνεχιστε, ανεξρτητα απ το αποτλεσμα των εκλογν.
"Η κυβρνησ μας πιστεει τι οι ομοσπονδιακς εκλογς παρχουν μια σημαντικ ευκαιρα στους ψηφοφρους στην Saskatchewan και σε λη την Καναδικ επικρτεια να απορρψουν σωστ τον επιβλαβ και αναποτελεσματικ ομοσπονδιακ φρο νθρακα", ανφερε ο Jim Billington σε δλωση του.
"Ωστσο, αναγνωρζουμε τι να σημαντικ ζτημα δικαιοδοσας θα συνεχσει να υφσταται ανεξρτητα απ το ποιο ομοσπονδιακ κμμα θα εκλεχθε τον ερχμενο Οκτβριο".
Ο πρσινος ηγτης του κμματος Mike Schreiner δλωσε τι η αγωγ της κυβρνησης Ford υπρξε πντα "πολιτικ θατρο".
"Αυτ που πραγματικ προκαλε τον πρωθυπουργ να εξετσει τη υποστριξη εναι η συντριπτικ επιθυμα των ανθρπων για ηγεσα που θα ενδιαφρεται για το κλμα", ανφερε σε δλωσ του. "Κανες δεν θλει ναν πρωθυπουργ που θα σπαταλσει δολρια φρων σαμποτρουν τις λσεις ταν οι τοπικς και παγκσμιες επιπτσεις της αλλαγς του κλματος γνονται λο και πιο κακς".
Η Greenpeace Canada δλωσε τι η Ford πρπει να εγκαταλεψει αμσως την υπθεση.
"Αν ο Premier Ford θλει να σταματσει να σπαταλει τα χρματ μας στις προσπθειες να σταματσουν οι λλες κυβερνσεις να γεμζουν την τρπα που χει δημιουργσει στην απντηση του Καναδ για την κλιματικ κρση, ττε θα πρπει να μεισει τις απλεις του και να το κνει τρα", δλωσε ο αντερος ενεργειακς στρατηγικς , Keith Stewart.
Η κυβρνηση του Οντριο χει δεσμευτε να δαπανσει περπου 30 εκατομμρια δολρια για την καταπολμηση της ομοσπονδιακς τιμς του νθρακα στο δικαστριο.
Χρησιμοποιε επσης μερικ απ αυτ τα κεφλαια για να διεξγει μια μχη δημοσων σχσεων ενντια στην ομοσπονδιακ Φιλελεθερη κυβρνηση, η οποα περιλαμβνει την συμμετοχ των κατχων των βενζινδικων της επαρχας με το να κολλσουν αυτοκλλητα ενντια στην φορολογα του νθρακα στις αντλες μχρι το τλος του Σεπτμβρη.
Ο Ford δλωσε τι οι ιδιοκττες βενζινδικων που δεν βζουν τα αυτοκλλητα στις αντλες τους θα αντιμετωπσουν πρστιμα, αλλ τνισε τι θα ταν λιγτερα απ το μγιστο ποσ των 10.000 δολαρων την ημρα.
Ο νμος επιτρπει στην κυβρνηση Tory να στελει επιθεωρητς για να διαπιστσει εν τα βενζινδικα εμφανζουν σωστ τα αυτοκλλητα και ορζει κυρσεις για μη συμμρφωση.
Σε μεμονωμνα τομα θα μποροσαν να επιβληθον πρστιμα απ $ 500 κθε μρα ως και $ 1.000 την ημρα για τα επμενα αδικματα. Στις εταιρεες θα μποροσαν να επιβληθον πρστιμα απ 5.000 δολρια ημερησως, ως 10.000 δολρια ημερησως για τα επμενα αδικματα.
"Θα τους επιβλουμε αυτ τα πρστιμα αν αυτ τα βενζινδικα δεν τα εμφανζουν και δεν πρκειται να εναι 10.000 δολρια, θα εναι λιγτερα απ $ 500", δλωσε ο Ford.

Τα μπλε αυτοκλλητα δεχνουν τον ομοσπονδιακ φρο νθρακα προσθτοντας 4,4 σεντ αν λτρο στην τιμ του φυσικο αερου τρα, ανεβανοντας σε 11 σεντς αν λτρο το 2022.

Το αυτοκλλητο σχδιο χει καταδικσει τα κμματα της αντιπολτευσης, τις επιχειρηματικς ομδες και την απειλ μιας νομικς πρκλησης απ την νωση Καναδικν Πολιτικν Ελευθεριν.