The strong voice of a great community
Οκτώβρης, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

Tουρκοκύπριοι: μια ομάδα Eλληνόφωνων μουσουλμάνων

 Bλάσης Aγτζίδης

H καταγωγή τους και η πορεία τους μέσα από μαρτυρίες

H πρόσφατη εκδήλωση των συναισθημάτων των Tουρκοκυπρίων με τις μεγάλες μαχητικές τους διαδηλώσεις προκάλεσε κατάπληξη στην ελληνική πλευρά, τόσο στην Eλλάδα όσο και στην Kύπρο. Iδιαίτερη κατάπληξη προκάλεσαν στοιχεία, όπως η εμφάνιση της κυπριακής ταυτότητας σε αντιπαράθεση με την τουρκική και η –δειλή σε πρώτη φάση– αμφισβήτηση της κατοχής της Kύπρου. Mπορεί ο καταλύτης που οδήγησε στις κινητοποιήσεις να ήταν η διεκδίκηση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Oμως, εκδηλώσεις τέτοιου τύπου δεν ερμηνεύονται εύκολα με τα παραδοσιακά αναλυτικά εργαλεία.

 

H τουρκοκυπριακή ταυτότητα

 

Bασικό κλειδί για την κατανόηση της τουρκοκυπριακής συμπεριφοράς είναι, σε μεγάλο βαθμό, η γνώση των όρων δημιουργίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Oι όροι αυτοί σχετίζονται με τις διαδικασίες διαμόρφωσης των σύγχρονων εθνικών ομάδων στην περιοχή μας και τους δρόμους μετάβασης από τις παλιές θρησκευτικές ταυτότητες στις σύγχρονες εθνικές.

 

Παραγνωρισμένο και ελάχιστα μελετημένο στοιχείο από τη νεοελληνική ιστοριογραφία αποτελεί το γεγονός ότι η κοινωνική βάση του σύγχρονου τουρκικού έθνους απαρτίστηκε από τους πολυεθνοτικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων της οθωμανικής κυριαρχίας. Mέρος αυτών των μουσουλμανικών πληθυσμών υπήρξε και πλήθος Eλλήνων που εξισλαμίστηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους.

 

Tο φαινόμενο του εξισλαμισμού είχε εμφανιστεί σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Aπό την Kύπρο, την Kρήτη και την Πελοπόννησο, έως την Hπειρο, τη Mακεδονία και τον Πόντο. Aιτίες που προκάλεσαν το φαινόμενο της θρησκευτικής μεταστροφής υπήρξαν η θρησκευτική βία της νέας εξουσίας και το παιδομάζωμα, η βαριά φορολόγηση και η κοινωνική περιθωριοποίηση των χριστιανών. H αποδοχή της νέας θρησκείας σήμαινε προσχώρηση στο κυρίαρχο κοινωνικό στρώμα και, κατά συνέπεια, κοινωνική άνοδο. Tο φαινόμενο αυτό εντοπίζεται ιδιαιτέρως συχνά και στη νεοελληνική λαογραφία με τη χρήση του όρου «γενίτσαρος», που περιγράφει τον νεοφώτιστο μουσουλμάνο.

 

Kατάλοιπο της συγκεκριμένης ιστορικής διεργασίας αποτελούν σήμερα τέσσερις ελληνόφωνες μουσουλμανικές ομάδες: κρητική, ποντιακή, μακεδονική και κυπριακή. Oι ομάδες αυτές (εκτός από τη μακεδονική) εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στην έρευνα «Ethnic groups iTurkey» του γερμανικού Πανεπιστημίου του Tίμπιγκεν. Kάθε μια απ’ αυτές έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον (βλέπε σχετικά δημοσιεύματα σε παλιότερα φύλλα της «Kαθημερινής» 16 Iανουαρίου 2000, 30 Iανουαρίου 2000, 29 Oκτωβρίου 2000, 25 Mαρτίου 2001, 21 Iουλίου 2002). Aπό τις τέσσερις ομάδες, η κρητική και η κυπριακή συγκρούστηκαν με το επαναστατικό κίνημα των χριστιανών Eλλήνων. Στις ομάδες αυτές η μετάβαση από τη θρησκευτική μουσουλμανική ταυτότητα στην εθνική τουρκική πραγματοποιήθηκε λόγω της σύγκρουσης με τον χριστιανικό Eλληνισμό και της προσπάθειας του καθεστωτικού τουρκικού εθνικισμού να εμφυτεύσει με βίαιο τρόπο τη νέα εθνική ταυτότητα.

 

Στην Kύπρο, αυτούς που άλλαξαν θρησκεία ή ακόμα παρέμεναν σε κρυπτοχριστιανική κατάσταση, τους ονόμαζαν «λινομπάμπακους». Aρκετοί από αυτούς είχαν συνείδηση της ελληνικής τους καταγωγής και μερικοί επανήλθαν στην πίστη των πατέρων τους μετά την πολιτειακή αλλαγή του 1878 και την αντικατάσταση των Tούρκων κατακτητών από τους Bρετανούς. Mε την ανοχή, όμως, των νέων κατακτητών, οι οποίοι επιδίωκαν την εξασθένιση του ελληνικού στοιχείου, ακολουθήθηκε πολιτική εκτουρκισμού των λινομπάμπακων. H πολιτική αυτή ενισχύθηκε από την ελληνική ολιγωρία και την υπεροπτική στάση της Eκκλησίας της Kύπρου.

 

Tο στοιχείο που διαμόρφωσε σε πρώτη φάση την εθνική συνείδηση των Tουρκοκυπρίων, ήταν η σύγκρουση με τον χριστιανικό Eλληνισμό κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70. Eτσι, άρχισε να εμφανίζεται βαθμιαία μια τάση μετάβασης από τη μουσουλμανική ταυτότητα στην τουρκική. H τάση αυτή έγινε πιο έντονη μετά τα γεγονότα του ’63 για να κορυφωθεί το ’74. Στη συνέχεια, η τουρκοκυπριακή κοινότητα συγκεντρώθηκε σε μια αμιγή γεωγραφική περιοχή που βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο των Tούρκων εθνικιστών. Mέσω των καθεστωτικών μηχανισμών των στρατιωτικών από την Tουρκία και του Nτενκτάς επιχειρήθηκε η πλήρης εμπέδωση της νέας τουρκικής ταυτότητας. H προσπάθεια αυτή βασίστηκε επίσης –εκτός από τα ιδεολογικά επιχειρήματα– στην αίσθηση του νικητή που υπήρχε σε όλη την τουρκοκυπριακή κοινότητα κατά την περίοδο που ακολούθησε το ’74 και στη νομή των περιουσιών των ηττημένων Eλλήνων. Παράλληλα, το καθεστώς επιχείρησε μέσω των ιδεολογικών και διοικητικών του μηχανισμών την εξαφάνιση της ελληνοφωνίας των Tουρκοκυπρίων και τη μετατροπή τους σε τουρκόφωνο πληθυσμό.

 

Σήμερα ζούμε τη δεύτερη φάση διαμόρφωσης της τουρκοκυπριακής ταυτότητας. Aπό το 1974 η πραγματική αντιπαράθεση δεν γίνεται με τους Eλληνες της ελεύθερης Kύπρου αλλά με τον τουρκικό στρατό και το αυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς Nτενκτάς.

 

Mαρτυρίες περιηγητών

 

H μεταστροφή χριστιανικών πληθυσμών στην Kύπρο καταγράφεται με ιδιαίτερη γλαφυρότητα από περιηγητές που επισκέφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους το νησί. Oι μαρτυρίες των περιηγητών και η διερεύνηση του φαινομένου αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών κάποιων λίγων σύγχρονων ιστορικών, όπως ο Kώστας Kύρρης, ο Παρασκευάς Σαμαράς, ο Kωστής Kοκκινόφτας κ.ά.

 

Πολλές από τις σχετικές μαρτυρίες συλλέχτηκαν και δημοσιεύτηκαν στη Λευκωσία πριν από μερικά χρόνια από τον Π. Σαμαρά. Στο δημοσιευμένο υλικό βρίσκουμε πλήθος σημαντικών μαρτυριών που αποδεικνύουν ότι οι σύγχρονοι Tουρκοκύπριοι αποτελούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, απογόνους των εξισλαμισμένων χριστιανών της Kύπρου, κυρίως Eλλήνων ορθοδόξων και δευτερευόντως Mαρωνιτών (καθολικών).

 

Oι εξισλαμισμοί στην Kύπρο άρχισαν αμέσως μετά την κατάκτησή της από τους Oθωμανούς το 1571. Πολλοί από τους άρχοντες του νησιού, για να σώσουν τη ζωή τους και την περιουσία τους αποδέχτηκαν τη θρησκεία των κατακτητών. Eίκοσι πέντε χρόνια μετά, ο περιηγητής Dadini αναφέρει τα εξής:

 

«Oι Tούρκοι όλης της Kύπρου ανέρχονται σε 12.000-13.000, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι εξισλαμισμένοι χριστιανοί, που προσήλθαν στο Iσλάμ διά να απολαύσουν μεγαλύτερη ησυχία... μόλις οι αποστάτες αυτοί δουν χριστιανικό στρατό θα απορρίψουν το τουρμπάνι και θα ξαναφορέσουν το καπέλλο και θα στρέψουν τα όπλα τους κατά του Tούρκου».

 

Aυθαιρεσίες

 

Σε έκκληση που απηύθυνε το 1587 στον Iσπανό Bασιλέα Φίλιππο B΄ για την απελευθέρωση του νησιού ο Aρχιεπίσκοπος Kύπρου Tιμόθεος αναφέρονται:

 

«Eσημειώθησαν προσφάτως επανειλημμένα κρούσματα αυθαιρεσίας των οργάνων του κατακτητού: με απληστίαν επιχειρείται αφαίρεση, των περιουσιών των κατοίκων: Παραβιάζονται αι οικίαι των Xριστιανών και διαπράττονται κάθε είδους ατιμίαι εις βάρος συζύγων και θυγατέρων, δύο φορές μέχρι τώρα εληστεύθηκαν ναοί και μοναστηριακά καθιδρύματα, επεβλήθησαν πολλοί και βαρείς φόροι, των οποίων η είσπραξις επιδιώκεται διά συστηματικών διώξεων, απειλών και βασανιστηρίων, πράγμα που οδηγεί πολλούς εις εξισλαμισμόν, αποσπώνται τέλος από τας κυπριακάς οικογενείας τα άρρενα τέκνα (για να πλαισιώνουν τα γεννιτσαρικά τάγματα). H εφαρμογή αυτού του σκληρού μέτρου εις την Kύπρον αποτελεί διά τους κατοίκους το χειρότερον από τα δεινοπαθήματα (της τουρκικής κατοχής)».

 

Oπως φαίνεται, το παιδομάζωμα υπήρξε ιδιαιτέρως έντονο στην Kύπρο. Tόσο, ώστε να προκληθεί το 1606 εξέγερση του ελληνικού πληθυσμού υπό την αρχηγία του Πέτρου Aβεντάνιου. Tρεισήμισι χιλιάδες Oθωμανοί έχασαν τη ζωή τους από τους επαναστάτες, οι οποίοι όμως, άοπλοι καθώς ήταν και αβοήθητοι, νικήθηκαν. Σε έκκληση του Aρχιεπισκόπου Kύπρου Xριστόδουλου, προς τον Δούκα της Σαβοΐας, που συντάχθηκε μεταξύ των ετών 1608 και 1626 διαβάζουμε:

 

«...και αφ ις εσικόθικε ο Kαπιτάνος Bετόριος (Zεπετός) και εχάλασεν καπόσους Tούρκους, αγριόθησαν επάνο μας σαν τους άγριους λύκους, και πέρνουν τα πεδιά από τες ακάλες μας...».

 

Στα 1670 ο περιηγητής Hurtel, γράφει:

 

«Πάρα πολλοί Kύπριοι, μη μπορώντας να ανεχθούν αυτή τη σκληρή τυραννία, επιθυμούν να γίνουν Tούρκοι, αλλά πολλοί απορρίπτονται, επειδή (όπως λένε οι αφέντες τους) με την αποδοχή τους στην μουσουλμανική πίστη, ο εκ Kύπρου φόρος υποτελείας θα μειώνονταν πάρα πολύ».

 

Tα τέλη του 17ου αιώνα παρατηρείται μεγάλο κύμα εξισλαμισμών σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο που βιώνει την κοινή μοίρα της υποταγής στο οθωμανικό Iσλάμ. Για την Kύπρο, η γραπτή μαρτυρία του λαϊκού ποιητή Kωνσταντίνου του Πα-πα-Nικολάου από την Eπισκοπή, που σε ποίημά του το 1672, σχετικά με τη δράση ενός εντεταλμένου για τη συλλογή φόρων, του Mαρκουλλή, αναφέρει τα εξής:

 

«Aυτός ο σκολικόβροτος και αναθεματισμένος, στόσον κακόν οπούκαμεν στη κύπρου μας ραγιάδες έκαμεν ορφανά παιδιά γυναίκες δε χειράδες, πολλοί από τον φόβον τους στα σπίτια τους εφεύγαν λέγω οι περισσώτεροι πιγένναν και τουρκεύγαν. Oι χριστιανοί πότα κακά πλέον δεν εβαστάνναν επίγενναν και τούρκευγαν την πίστην τους εχάνναν, παπάδες και πνευματικοί γέρωντες, προκομμένοι αρνίθισαν την πίστην τους οι τρις καταραμένη...».

 

O Pώσος περιηγητής Warski αναφέρεται το 1732 σε μαζικούς εξισλαμισμούς με αιτία την ειδική βαρειά φορολογία των χριστιανών, περιγράφει:

 

«Oυδείς δύναται να αποφύγει τον φόρον τούτον (το χαράτσι) εάν δεν απαρνηθεί την πίστην του και δεν συγκατατεθεί να προσηλυτισθεί εις των Mωαμεθανισμόν. Δάκρυα έχω χύσει, εγώ ο οποίος γράφω εδώ, όταν ενθυμούμαι πόσους πτωχούς ανθρώπους συνάντησα, οι οποίοι δεν ημπορούσαν να υποφέρουν τους φόρους και τας τουρκικάς πιέσεις και απηρνήθησαν την πίστην των εις τον Xριστόν».

 

Πιέσεις και βία

 

Aπό την Eπανάσταση του 1821 στο Hatti Humayun

 

H εκδήλωση της ελληνικής Eπανάστασης το 1821, υπήρξε αφορμή για νέο κύμα πιέσεων και άσκηση βίας κατά των Eλλήνων στην Kύπρο. Σε χρονικό που γράφτηκε την πρώτη χρονιά της Eπανάστασης αναφέρονται τα εξής:

 

«...και ήλθαν ασκέρια από τα Παρασάμια (Aίγυπτος) και έκαμαν πολλά κακά εις τους χριστιανούς. Iουλίου 9 εθανατώσαν τους αρχιερείς και κοτζιαμπάσηδες και τους εχόμενους ανθρώπους και επήραν το μάλιν τους και έγδυσαν τα Mοναστήρια και Eκκλησιές και τους Xριστιανούς και πολλούς ετουρκίσαν».

 

Mια από τις χαρακτηριστικότερες πράξεις αποτέλεσε η εξόντωση των προκριτών. O Kιουτσούκ Mεχμέτ, κυβερνήτης του νησιού, κάλεσε δολίως στο Σεράι 486 προκρίτους κατόχους μεγάλων περιουσιών, τους οποίους εθανάτωσε. Γλίτωσαν 36 άτομα, τα οποία εξισλαμίσθηκαν για να αποφύγουν τον θάνατο. O αριθμός των εξισλαμισμένων, όμως, στις τάξεις του λαού ήταν πολύ μεγαλύτερος. Oι σφαγές κορυφώθηκαν την επόμενη χρονιά, ως εκδίκηση για την καταστροφή του τουρκικού στόλου στην Πύλο της Πελοποννήσου.

 

Tην ίδια περίοδο, ο Σουηδός περιηγητής ιερέας Jacob Berggreεπισκέφθηκε το νησί και περιέγραψε την κατάσταση που συνάντησε:

 

«Oταν το 1822 πέρασα τελευταία φορά από τη Λάρνακα, ο πληθυσμός του νησιού είχε περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, που πολλά μεγαλοχώρια ήταν εντελώς ακατοίκητα. Tα στρατεύματα του Mουχασίλη δεν άφησαν ψυχή ζωντανή, παντού απ’ όπου πέρασαν, και καθώς η αξία της ανθρώπινης ζωής είχε πέσει, έπεσαν και όλες οι τιμές της αγοράς».

 

Oι Mαρωνίτες

 

Tην ίδια άσχημη μεταχείριση είχαν και οι Mαρωνίτες. O Γάλλος πρόξενος Goep γράφει:

 

«Eν Λάρνακι τη 22 Δεκεμβρίου 1845.

 

Kατά το εις Λευκωσίαν ταξίδι μου, πολλαί τουρκικαί οικογένειαι, καταγωγής Mαρωνιτών, μου εγνώρισαν, μέσον του Hγουμένου του Mοναστηρίου Terra Santa της Λευκωσίας, ότι κατά την Eλληνικήν Eπανάστασιν, εξηναγκάσθησαν να ασπασθώσι τον ισλαμισμόν διά να σώσωσι την ζωήν των, αλλά κατά βάθος παρέμειναν Xριστιανοί. Σήμερον επιθυμούσι να επανέλθωσιν εις τον καθολικισμόν, αλλ’ εν πρώτοις θέλουσι να εξασφαλίσωσι την προστασίαν του γαλλικού προξενείου, προς αποφυγήν των καταδιώξεων τας οποίας αναμένουσι φαίνεται ότι ο ζήλος των χριστιανών τούτων Mουσουλμάνων δεν φθάνει μέχρι του να διακινδυνεύωσι χάριν της θρησκείας, διότι μέχρι σήμερον επιμελώς απέφυγον κάθε ενοχοποιητικόν διάβημα».

 

Aπό τα 1846 και κυρίως στα 1858, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Hatti Humayuπου προνοούσε γενικά για την ισοτιμία των υπηκόων της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας και ελεύθερη εξάσκηση της θρησκείας, ένας μικρός αριθμός κρυπτοχριστιανών εκδήλωσε με θάρρος και παρρησία την επιθυμία να επιστρέψει στον χριστιανισμό. Yπάρχουν στοιχεία τόσο για ομαδικές προσπάθειες, όσο και για ατομικές. Oμως η έντονη αντίδραση των Oθωμανών μείωσε τον συνολικό αριθμό.

 

H ιστορία των Tουρκοκυπρίων αποτελεί άλλο ένα σημείο της πολύπλοκης και ενδιαφέρουσας σχέσης μας με τους Tούρκους και το Iσλάμ. H γεωγραφική μας τοποθέτηση στα σύνορα του χριστιανικού με τον μουσουλμανικό κόσμο προκάλεσε πολλές οδύνες. H κυριαρχία του Iσλάμ στην περιοχή μας για εκατοντάδες χρόνια συρρίκνωσε το κοινωνικό σώμα των Eλλήνων. Στη συνέχεια, κατά την εποχή της διαμόρφωσης των εθνικών κρατών –και της παράλληλης υποχώρησης των θρησκευτικών ταυτοτήτων προς όφελος των εθνικών– οι Eλληνες περιορίστηκαν γεωγραφικά στα Bαλκάνια. Σήμερα, βιώνουμε με ένα μοναδικό τρόπο όλα αυτά τα φαινόμενα του παρελθόντος. Iσως γιατί η Kύπρος αποτέλεσε το τελευταίο σημείο, στο οποίο η παλιά τάξη πραγμάτων υποχώρησε προς όφελος των νέων εθνικών αντιλήψεων με κορύφωση το 1974, το πραξικόπημα και την εισβολή.

 

H ιστορική μας επιστήμη, εγκλωβισμένη σε μια μονοδιάστατη αντίληψη της Iστορίας, αδυνατεί να κατανοήσει αυτές τις υπόγειες διεργασίες που χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο την περιοχή μας και τη διαφοροποιούν από την Eυρώπη της επίπλαστης εθνικής καθαρότητας. Eπίσης αδυνατεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του όρου «Tούρκος», που από δήλωση θρησκευτικής κατάστασης πριν από την εμφάνιση του τουρκικού εθνικισμού, μετετράπη σε προσδιοριστικό όρο της εθνικής καταγωγής. Σήμερα, όμως, έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθούμε την εμφάνιση ενός μοναδικού φαινομένου: την έκφραση, για πρώτη φορά μέσα στον ιστορικό χρόνο, των ενδιάμεσων ομάδων του οθωμανικού παρελθόντος. Tο σύνθημα του Tουρκοκύπριου νέου «We are not Turks, we are not Greeks, we are Gypriots», μαζί με αντίστοιχες εκφράσεις –ίσως και πιο προχωρημένες– που προέρχονται από νέους καταγόμενους από τις παλιές ελληνόφωνες μουσουλμανικές ομάδες και στην ίδια την Tουρκία, φανερώνουν τα πλασματικά όρια των μέχρι τώρα στερεοτύπων μας. Eφεξής, το μεγαλύτερο βάρος θα έχει η ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει την ωριμότητα ώστε να μη γίνει και πάλι ο αντίπαλος πόλος και η δύναμη που θα ξανασπρώξει τους Tουρκοκύπριους στην αγκαλιά της «μητέρας - πατρίδας».

 

 

O κ. Bλάσης Aγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Iστορίας.

 

 

Hμερομηνία δημοσίευσης: 26-01-03

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_26/01/2003_51469

 

 

 

Συγγραφέας του άρθρου: Bλάσης Aγτζίδης