The strong voice of a great community
Σεπτέμβριος, Οκτώβριος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΔΥΣ», ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, 1-3 Σεπτεμβρίου 2006

Η μελέτη της ιστορίας και η αναγκαιότητα της ανάδειξης της τοπικής κληρονομιάς στους άλλους τομείς των θεωρητικών επιστημών έχουν στρέψει, τα τελευταία χρόνια, την έρευνα προς την τοπική κοινωνία, η οποία μέχρι πρότινος παρέμενε πολλές φορές στη σκιά του επιστημονικού ενδιαφέροντος χάρη του γενικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σαμοθράκης διοργάνωσε Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με σκοπό να αναδείξει πτυχές της ιστορίας, της αρχαιολογίας και του πολιτισμού στο νησί. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε  στη Χώρα της Σαμοθράκης μεταξύ 1-3 Σεπτεμβρίου 2006, στο Πνευματικό Κέντρο που φέρει το όνομα του μεγάλου Σαμοθρακίτη ιατροφιλόσοφου Νικόλαου Φαρδύ, με στόχο μέσα από τις ανακοινώσεις να αναδειχτεί η ιστορία του νησιού, να παρουσιαστούν τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως έως σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη, να φωτιστούν πτυχές του ιδιαίτερου πολιτισμού, που σχετίζονται με τη λαογραφία, αλλά και να διατυπωθούν σκέψεις και προτάσεις για την ανάδειξή του, την τουριστική προβολή και αξιοποίησή του, τη διάσωση του φυσικού του κάλλους, το περιβάλλον και την οικολογία, τα πολιτιστικά δρώμενα κ.α.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, η 1η Σεπτεμβρίου  η οποία συνέπεσε με την  ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος του νησιού την 1η Σεπτεμβρίου 1821, έγιναν χαιρετισμοί από το ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, το Δήμαρχο της Σαμοθράκης Γ. Χανό, ο οποίος στήριξε μαζί με το όλο το προσωπικό του Δήμου του νησιού το συνέδριο, και ο βουλευτής Έβρου Α. Φωτιάδης. Στη συνέχεια έγιναν ανακοινώσεις από τον Η. Μαριολάκο για τον κατακλυσμό του Δορδάνου στη Σαμοθράκη, από τον Γ. Λεκάκη για τη Βασιλεία ως πρόδρομο των Καβείρων και από τον Δ. Μάτσα για τη νεότερη αρχαιολογική έρευνα. Στη συνέχεια η Μ. Μπάφα Γκιρτζή, μίλησε για τις δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Παλιάπολης Σαμοθράκης, η  Π. Ηλίεβα Βελίτσκοβα,  για την υπογεωμετρική κεραμική παράδοση του βορειοανατολικού Αιγαίου και ο Π. Δεληγιάννης  για την Καβειρική λατρεία στη Σαμοθράκη και τη σχέση της με το βόρειο Εύξεινο Πόντο.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Ε. Παπαθανασίου για τον «(Ε)φκά» την τοποθεσία του ολοκαυτώματος, η Ι. Μαλτέζου για τις μαρτυρίες και το εικαστικό υλικό εμπνευσμένο από τη συμμετοχή των Σαμοθρακιτών στον αγώνα του ΄21, ο Π. Αργυρόπουλος για τον Όσιο Θεοφάνη τον Ομολογητή, τον  εξόριστο στη Σαμοθράκη, ο Ν. Σιώκης για τους   Άγιους Πέντε Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης και η Χ. Βαμβούρη για τα μετόχια του Αγίου Όρους στη Σαμοθράκη.

Στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης ημέρας μίλησαν ο Β. Καλογριάς, για την  στρατιωτική κατάληψη της  Σαμοθράκης το 1941, ο Σ.  Δορδανάς για τους πολιτικούς εξόριστους  και ο Φ.  Μαλκίδης για τη μεταπολεμική μετανάστευση.

Τη δεύτερα ημέρα του συνεδρίου μίλησαν ο Ν. Ζάικος για  το νομικό καθεστώς της Σαμοθράκης από την άποψη του διεθνούς δικαίου, οι Η. Ντίνας  και Κ. Γεμενής για τη διερεύνηση της τοπικής πολιτικής κουλτούρας μέσα από την μελέτη των Σαμοθρακιτών της Θεσσαλονίκης, ο Ε. Αυδίκος για τους Αγριοκουρνάτους και την υπαλληλία των χώρων και ο Θ. Πολίτης για τις  κατάρες της Σαμοθράκης.

Ο Θ. Κούγκουλος έκανε την ανακοίνωση «Κυρκοραδος ο τσαρλατανος εν Σαμοθρακη»: Μία ανέκδοτη ηθογραφική σάτιρα του Νικολάου Β. Φαρδύ, η Ζ. Δούκαινα μίλησε για την ηθογραφία Σαμοθρακιτών και ο Λ. Φλιτούρης για τη  Σαμοθράκη στον κινηματογράφο, η Κ. Σκαναβή Τσαμπούκου για την Προστασία του Περιβάλλοντος, ο Α. Πανταζής, για τη λειτουργία, δομή και διαχείριση της περιοχής Θερμών, ο Η. Μαριολάκος για το γεωμυθολογικό πάρκο και  ο Μ. Μαργαρίτης για τη  Σαμοθράκη μέσα από τον φωτογραφικό φακό.