The strong voice of a great community
Σεπτέμβριος, Οκτώβριος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 

 

ΓΙΑΤΙ HELLENICARE

 

Το hellenicare, ξεκίνησε αρχικά το 1997 με το όνομα Primary Health Care Initiative (PHCI), το μόνο ανθρωπιστικό πρόγραμμα οργανωμένο από τους Έλληνες της Διασποράς για το όφελος των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδα. Επιπλέον, είναι το μόνο μη-αιρετικό πρόγραμμα το οποίο  επιλαμβάνεται τις ειδικές ανάγκες των Ελλήνων της Διασποράς. Παρ’οτι υπάρχουν προγράμματα στις Ορθόδοξες κοινότητες διαφόρων εθνοτήτων το hellenicare είναι το μόνο που στοχεύει και ωφελεί αποκλειστικά τους Έλληνες. Το hellenicare ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμου (ΣΑΕ), Ανδρέα Α. Άθενς και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πολιτική καθώς και ανθρωπιστική ζωή των Ελλήνων εκτός Ελλάδας.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Διασποράς ζουν μέσα στη φτώχεια.  Πολλοί βρίσκονται χωρίς δουλειά, τροφή, ρουχισμό και στέγη και ακόμα χωρίς στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη.  Tον παγκόσμιο Τηλεμαραθώνιο που γίνεται από το hellenicare έχει σκοπό να βοηθήσει τους πάμπτωχους Έλληνες στη Διασπορά.

 

Ο Τηλεμαραθώνιος έχει προγραμματιστεί για μετάδοση το Σάββατο,

18 Νοεμβρίου και την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2006 σε συνεργασία με το παγκόσμιο δορυφορικό πρόγραμμα ΕΡΤ World.

 

Ανθρωπιστικη, Οικονομική βοήθεια- $120 εκατομμύρια σε εννέα χρόνια

 

Οι ιστορικές Ελληνικές κοινωνίες της Μαυρης Θάλασσας και των περιοχών της  Ανατολικής Ευρώπης με την πτώση του κομμουνισμού αντιμετώπισαν αβεβαιότητα. Τα ιατρικά και οικονομικά συστήματα σε διάφορες χώρες κατέρρευσαν σε σημείο που η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα έχει ουσιαστικά διακοπεί..

 

Οικονομικά, το πρόγραμμα έχει επιφέρει περισσότερες από 200 θέσεις για γιατρούς, νοσοκόμες και προσωπικό στις χώρες οπου υπάρχουν ιατρικά προγράμματα hellenicare. Πριν από το hellenicare, οι ιατρικοί επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να δουλεψουν στα κρατικά υγειονομικά προγράμματα και νοσοκομεία, δούλευαν ως ταξιτζήδες, υπηρέτριες και άλλες υποτιμιτικές για τα προσόντα τους εργασίες, ώστε να ταϊσουν τις οικογένειές τους. Οι Έλληνες γιατροί και νοσοκόμες, που έβρισκαν εργασία, πληρώνονταν λιγότερο από $150 το μήνα – πολύ λιγότερα από τα κέρδη τους πριν την πτώση του κομμουνισμού.

 

Πρώτα απ’όλα, οι υπάλληλοι του hellenicare είναι αρμόδιοι ιατρικοί επαγγελματίες. Η αμοιβή τους είναι υψηλή και λαμβάνουν επιπλέον προνόμια ώστε να μην αναγκάζονται να δουλεύουν σε ασυναφείς εργασίες για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους. Ακόμα, τα κέρδη τους, τους αποθαρρύνουν από το να δέχονται «φακελάκια» για τις υπηρεσίες τους.

 

Εκτός από την ιατρική πρόνοια που έχει προσφέρει στους Έλληνες το hellenicare, έχει συνεισφέρει πάνω από $120 εκατομμύρια (ΗΠΑ) σε φάρμακα, τροφή και ρουχισμό καθώς και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια τα τελευταία εννέα χρόνια. Επίσης, έχει προσφέρει χρηματικά ποσά για να εκπαιδεύσει τους ιατρικούς επαγγελματίες στα έξι ιατρικά κέντρα του και το ιατρικό προσωπικό σε άλλα κυβερνητικά ιατρικά κέντρα. Μερικά επιπλέον υγειονομικά προγράμματα του hellenicare είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την καταπολέμηση του ΑΙDS, της καρδιακής νόσου και του καρκίνου του μαστού.

 

Από την αρχή του προγράμματος περισσότεροι από 1,000,000 έχουν προσλάβει ιατρικές υπηρεσίες του ύψους των 2.6 εκατομμυρίων στην Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία και Αλβανία. Επιπρόσθετα με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις κλινικές, κινιτές ιατρικές μονάδες ειδικών ταξιδεύουν σε απόμερα χωριά τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Μία ομάδα γιατρών του hellenicare εκτέλεσε την πρώτη εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στην Γεωργία και εκπαίδευσε τοπικούς γιατρούς στο δημόσιο νοσοκομείο να εκτελούν αυτές τις επεμβάσεις, που ακόμη συνεχίζονται σήμερα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Tbilisi.

 

Εξι ιατρικά κέντρα βρίσκονται σε λειτουργία από το hellenicare. Tρία από αυτά είναι στην Γεωργία: ένα μεγάλο κέντρο στην πρωτεύουσα Tbilisi, ένα μέτριου μεγέθους στην ιστορική κοινότητα της Tsalka και ένα μικρό κέντρο ασθενοφόρου στο απόμακρο χωριό Tsikhisjvari.  Yπάρχουν τρεις μικρές κινιτές μονάδες, η μία συνδεδεμένη με ένα από τα ιατρικά κέντρα. Περισσότερα  από 48 Ελληνικά χωριά στην Γεωργία λαμβάνουν ιατρική φροντίδα από αυτες τις τρεις κινιτές μονάδες. Σε πέντε πόλεις γύρω από το Tbilisi, το hellenicare έχει θέσει σε λειτουργία σταθμούς νοσοκόμων οι οποίοι πρεσφέρουν άμεση φροντίδα σε περίπτωση εκτάκτης ανάγκης και επίσης οργανώνουν τις επισκέψεις των κινιτών ιατρικών μονάδων.

 

Στο Alaverdi, το hellenicare έχει καθιερώσει μια μεσαίου μεγέθους κλινική στο Alaverdi City Polyclinic η οποία θα προσφέρει βασικές ιατρικές και εργαστηριακες υπηρεσίες καθώς και διαγνωστικά τεστ. Σήμερα, υπάρχουν 12 σταθμοί νοσοκόμων στα χωριά γύρω από το Alaverdi και μια ιατρική κινιτή μονάδα που εξυπηρετεί 20 χωριά. Το ιατρικό κέντρο στο Alaverdi έχει το μόνο γαστροσσκοπικό πρόγραμμα για γαστροεντερικά προβλήματα.

 

Το ιατρικό πρόγραμμα στην Ουκρανία ξεκίνησε το 1998 με τη λειτουργεία 15 νοσοκομειακών σταθμών στα χωριά γύρω από το Mariupol. Το 2001, ιδρύθηκε ένα ιατρικό κέντρο  με σχέδια να κατασκευαστεί ένα καινούριο διαγνωστικό κέντρο. Το διαγνωστικό κέντρο άρχισε να λειτουργεί το 2003 και είναι αφιερωμένο στην γυναικεία υγεία. Δύο κινιτές ιατρικές μονάδες λειτουργούν στα χωριά του Mariupol και του Donetsk.  Η κάθε κινιτή μονάδα ταξιδεύει τέσσερις φορές την εβδομάδα και παρέχει ιατρική βοήθεια στους φτωχούς και ηλικιωμένους οι οποίοι κατοικουν σε αυτές τις Ελληνικές κοινότητες.

 

Το Νοέμβριο του 2003, το hellenicare επέκτάθηκε και στην Αλβανία οπου ίδρυσε ένα ιατρικο κέντρο στο χωριό Georgoutsates με τη συνεργασία του Μακαριότατου Αρχιεπσκόπου Αναστάσιου των Τυράνων, Ντούρες και πάσης Αλβανίας. Το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο έχει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και εξυπηρετεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων την περιοχή του Αργυρόκαστρου.

 

Τον Οκτώβριο του 2006, το hellenicare θα αρχίσει να παρέχει εργαστηριακές υπηρεσίες στο κυβερνητικό ιατρικό κέντρο της Χιμάρας. Το hellenicare θα παρέχει επίσης ένα κινιτό ιατρικό κέντρο που θα εξυπηρετεί τα απόμερα χωριά στην περιοχή Vlore και θα διεξάγει κοινωνικά εκπαιδευτικά προγράμματα υγείας και εκπαίδευση στους τοπικούς γιατρούς και νοσοκόμες.

 

Στο εγγύς μέλλον, το hellenicare σχεδιάζει να ανοίξει ένα ιατρικό κέντρο στη Νότια Ρωσία στην περιοχή του Καύκασου οπου ο Ελληνικός πληθυσμός έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία δέκα χρόνια.

 

Το hellenicare επίσης απηύθυνε το θέμα της φτώχειας στην Πρώην Σοβιετική Ένωση και την βία που έχει ξεσπάσει πρόσφατα εναντίον των Ελλήνων.

 

Διανομή Τροφής – Σε συνεργασία με την τοπική Ελληνική Ομοσπονδία, πακέτα τροφών διανέμονται σε 1,500 Ελληνικές οικογένειες κάθε περίπου τρεις μήνες. Μικρότερα φορτία τροφής και ρουχισμού στέλλονται στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.  Η πείνα παραμένει σοβαρό πρόβλημα σε αυτές τις χώρες.

 

Ασφάλεια και Κοινωνική Διάκριση – Όταν άνθρωποι ερχόμενοι από τα βουνά άρχισαν να δολοφονούν Έλληνες και να παίρνουν με τη βία τα Ελληνικά σπίτια και την γη στην Tsalka της Γεωργίας, το hellenicare έφερε στο φως τα γεγονότα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και στην Κυβέρνηση της Γεωργίας. Σαν αποτέλεσμα, έστειλαν ασυνομική βοήθεια. Η Γεωργιανή κυβέρνηση έχει καθιερώσει μία θέση ενός μεσολαβητή μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής κοινότητας.

 

Προγράμματα αποκατάστασης – Το hellenicare έχει αποκαταστήσει ιατρικές υπηρεσίες σε 25,000 άτομα στην Αρμενία και την Γεωργία οπου τα ιατρικά κέντρα των χωριών ήταν σε απελπιστική κατάσταση και δεν λειτουργούσαν. Το hellenicare αποκατάστησε αυτά τα ιατρικά κέντρα και τα αποθέματα νερού σε δύο μεγάλα χωριά της Αρμενίας επισκευάζοντας τους αγωγούς νερού. Ακόμα, το hellenicare επισκευάζει τις τουαλέτες και τα μπάνια στο οικοτροφείο του Kodjori στην Γεωργία. Το οικοτροφείο είναι σπίτι για εγκαταλειμμενα  παιδιά με ηλικίες 6-15 ετών.

 

Αντίκτυπος

 

Οι συνεισφορές του hellenicare και το ενδιαφέρον που έχει δείξει τα τελευταία εννέα χρόνια για τις Ελληνικές κοινότητες στην Αλβανία, τη Γεωργία, την Αρμενία και την Ουκρανία έχουν πολύ μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο και επιρροή.

 

Το hellenicare είναι το μόνο Ελληνικά-χορηγημένο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που απευθύνει βασικά θέματα επιβίωσης. Τα προγράμματά του προσφέρουν ιατρική πρόνοια, φάρμακα, τροφή, ρουχισμό, εργασία, διάφορα εκπαιδευτικα και κοινωνικά προγράμματα ενώ επίσης απευθύνει σοβαρά ανθρωπιστικά προβληματα και παραβιάσεις θρησκευτικών δικαιωμάτων. Σε αυτές τις Ιστορικές Κοινότητες, το hellenicare είναι η μόνη εστία βοήθειας.

 

Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί αυτών των κρατών έχουν αναγνωρίσει στο παρελθόν και συνεχώς αναγνωρίζουν το hellenicare ως τον οργανισμο όπου «Οι Έλληνες βοηθάνε τους κατοίκους μας».

 

Ο Τηλεμαραθώνιος δίνει στους Έλληνες, την Ελληνική Κυβέρνηση και τους Έλληνες της Διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στο να γίνουν σύντροφοι με το hellenicare σε αυτή την ανθρωπιστική προσπάθεια.

 

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι οτι οι Ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες -ξεχασμένες πριν - που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα εδάφη από τα χρόνια των Αργοναυτών μέχρι το Βυζάντιο και τον Ποντιακό Πολιτισμό, να νιώσουν στις καρδιές τους οτι η Ελλάδα και οι Έλληνες της Διασποράς νοιάζονται γι’αυτούς. Εν όψει των δυσμενών συνθηκών που κυριαρχούν δε θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε.

 

 Donations should be mailed to:  hellenicare, 980 North Michigan Avenue, Suite 1210, Chicago, IL 60611, Telephone:  (312) 337-7243, www.hellenicare.org/telethon