The strong voice of a great community
Σεπτέμβριος, Οκτώβριος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού – Σ.Α.Ε.

Μετά από 12 χρόνια «εκπροσώπησης» του ελληνισμού έχει λόγους  ύ π α ρ ξ η ς …;

Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας

 

Η διαδικασία των εκλογών του ΣΑΕ για την ανάδειξη Προέδρου και την ανανέωση εκ βάθρων του Παγκόσμιου Οργανισμού έχει ήδη ξεκινήσει και των πρώτων τεσσάρων υποψηφίων τα πορτρέτα και βιογραφικά ποζάρουν στα ΜΜΕ και ΟΜΜΕ, που κι αυτά καλούνται να παίξουν το ρόλο τους.

Θεωρώντας ότι, ο Ελληνισμός της Διασποράς χρειάζεται ένα δικό του Όργανο που έχει να διαδραματίσει έναν τεράστιο ρόλο, απαντούμε πως ναι, έχει λόγους ύπαρξης. Παρά το εντυπωσιακό γεγονός ότι εκ των τεσσάρων υποψηφίων, οι τρεις είναι από την «μητρόπολη»-Αμερική κι ο ένας από την Αφρική, (σίγουρα εκεί παίζονται τα μεγάλα παιχνίδια και καλά θα ήταν η έδρα να πάει κάπου αλλού έτσι που να μη δείχνει το μονοπωλιακό χαρακτήρα του και την αντιδημοκρατική δομή του) παρά λοιπόν αυτού του γεγονότος, σαν Πολίτες αυτού του ξεχαρβαλωμένου κόσμου μας και των ανήθικων συστημάτων που έχει περιέλθει, αν και δεν γνωρίζουμε τα πρόσωπα των τεσσάρων υποψηφίων, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ή λανθασμένων ερμηνειών (δυστυχώς, η μακρά παραμονή στο χώρο της ξένης και η ποικίλη εμπειρία μάς λέει πως τα έχει εισπράξει αυτά ο Ελληνισμός της Διασποράς: βιασύνη και ανευθυνότητα, επιπολαιότητα και υποταγή σε συγκεκριμένα φερέφωνα και αμέλεια ή αδιαφορία σε θέματα που του αφορούν, και βεβαίως να προσθέσουμε και το Εγώ -φαινόμενο κατασταλτικό που διαλύει πολλά!!) έτσι που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι δε φταίνε πάντα και σε όλα οι ελληνικές κυβερνήσεις και λοιποί Οργανισμοί, όπως το Σ.Α.Ε. στην προκειμένη περίπτωση, αλλά φταίμε και οι ίδιοι που έχουμε εγκαταλείψει τη μαχητικότητα και τη διεκδίκηση σε θέματα που άμεσα μας αφορούν. Δεν είναι του παρόντος να κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε λίγο τους «ίσκιους» μας, πώς διακινούνται ή πώς διαμορφώνονται σε περιόδους, όπως αυτή της εκλογής του νέου Σ.Α.Ε.

Λοιπόν, πέρα από πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρία και δεν επιθυμούμαι τη «φωτογράφησή» τους, υπάρχουν και κατεστημένα κάθε μορφής. Αυτά τα κατεστημένα, που οι ελληνικές κυβερνήσεις για δικούς της λόγους δημιούργησε και εγκατέστησε και, όπως προαναφέρθηκε, οι Απόδημοι αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν, είχαμε το αποτέλεσμα ενός Σ.Α.Ε. των ολίγων και «εκλεχτών» και όχι των πολλών.

Στην καινούρια φάση που ήδη διαμορφώνεται για την εκλογή του νέου Προέδρου, ο Ελληνισμός θα πρέπει να δει και να επιλέξει δυο, τρία απλά πραγματάκια: Ο Πρόεδρός μας να είναι κοινής αποδοχής, δοκιμασμένος και «τριμμένος» στα ανώμαλα σταυροδρόμια των πέντε Ηπείρων, υπερκομματικός παν απ’ όλα, οραματιστής με δείγματα καλής γραφής και με αγνά ιδεώδη. Αυτά είναι τα κριτήρια επιλογής για ένα Σ.Α.Ε. με κύρος και ανάστημα, με υπευθυνότητα, συνέπεια και συνέχεια για τον απεγκλωβισμό του ελληνισμού και την πρόοδό του.

Ας επιτραπεί στο γράφοντα να παραθέσει ένα μικρό απόσπασμα με αναφορά στο Σ.Α.Ε από ένα Συνέδριο, που είχα τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπήσω την «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων», που πρόσφατα έλαβε χώρα στα Τρίκαλα θέτοντας δυο όρους, τους οποίους, ως Παγκόσμιος Έλληνας  Πολίτης επαναλαμβάνω: 

«Α` Το ΣΑΕ να καταστεί όντως ένα αντιπροσωπευτικό όργανο όλων των Ελλήνων της Διασποράς. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να εξορθολογιστεί εκ βάθρων η οργανωτική δομή πολλών Συλλόγων και φορέων, που είναι μόνο Σύλλογοι-σφραγίδες ή Σύλλογοι-φαντάσματα. Πρέπει να εκτιμηθεί αντικειμενικά σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο η προσφορά καθενός Συλλόγου των Ελλήνων της Διασποράς.

Β` Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Δεύτερη, Τρίτη και Τέταρτη γενιά Αποδήμων Ελλήνων, οι οποίοι, δυστυχώς, είτε αγνοούν εντελώς την ύπαρξη των συλλογικών οργάνων των Ελλήνων της Διασποράς, είτε ακόμα και αν τη γνωρίζουν, διαφωνούν εν τούτοις, τόσο με τη μεθοδολογία όσο και με τον τρόπο οργάνωσής της. Οι τωρινές οργανωτικές μορφές των συλογικοτήτων της ελληνικής Διασποράς αφορούν, συνήθως, τους Έλληνες Αποδήμους της Πρώτης Γενιάς, οι οποίες δεν μπορούν να διεισδύσουν στον τρόπο ζωής των Αποδήμων που έχουν  γεννηθεί πλέον στην ξενιτιά». (Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να δει ολόκληρο το κείμενο στη σελίδα μου: www.fasoulas.de. Κρίμα που τα ΟΜΜΕ κι εδώ αδιαφόρησαν).

Εν κατακλείδι όσο αφορά την ελληνική κυβέρνηση καλά θα είναι να βοηθήσει μεν το Σ.Α.Ε. αλλά να «τραβήξει» τα χέρια της. Δεν θέλουμε ένα Σ.Α.Ε. «Δούρειο Ίππο» αλλά ένα Σ.Α.Ε. άσπιλο και αποτελεσματικό από μας για μας. Για την επιτυχία του σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το νέο Πρόεδρο που θα προκύψει από τις επιλογές του διάσπαρτου Ελληνισμού.

 

Ε.Ε. Ελλάδα - Τρίκαλα – Σεπτέμβρης 03 2006   Web: www.fasoulas.de   pelasgos@fasoulas.de