The strong voice of a great community
2020

Με ττοια ηγεσα και παιδεα νικον οι λαο…

Δημτριος Νατσις/

 Γιορτζουμε την Εθνικ Επτειο του «ΟΧΙ», τρα γρμματα, μια ελαχισττατη λξη που περικλεει μσα της το μεγαλεο της ελληνικς ιστορας!! Με τα «ΟΧΙ» ανλθαμε στις κορυφς της δξας!! Με τα «ΝΑΙ» και τις προδοσες των διαχρονικν Νενκων που κυβερνον τον τπο, καταντσαμε περγελως της Οικουμνης. Σεργιανζουν αμριμνα τα καρβια των Μωχαμετνων στο Αιγαο και αναπολομε τους Κανρηδες και τους Κουντουριτηδες που στελναν τις ναυαρχδες τους στον πτο της γαλανλευκης πατρδας μας. Οι τρομερο ναυμχοι μας δεν γνριζαν απ «επακουμβσεις» και λοιπς κουτοπονηρις που επινοον οι τζιτζιφιγκοι του κατευνασμο, αλλ τναζαν στον αρα τις φρεγτες των θρασδειλων Τορκων.

 Θα ξεδιπλωθον και οι σημαες στα μπαλκνια των σπιτιν-σων καγονται απ αγπη για το ιερ σμβολο του θνους μας και χι σων τις κανε- θα ακοσουμε και τον Εθνικ μας μνο, που δεν εναι μνος εις την Ελλδα, αλλ «μνος εις την Ελευθεραν». Για τον εθνικ μας ποιητ εναι αξεδιλυτα-να αυτ τα δο. Και λγεται πως, ταν το 1826 ο ττε πρωθυπουργς της Αγγλας, Κνιγκ, διβασε τον μνο του Σολωμο, συγκλονστηκε και συνταξε το Πρωτκολλο με το οποο αναγνριζε τον αιμφυρτο τπο μας ως κρτος. Γιατ οι μεγλοι του κσμου συναγγουν συμπερσματα για την πολιτικ τους, χι με κριτριο την «ετοιμτητα υποκλσεων και …επακουμβσεων», αλλ με κριτριο την αποφασιστικτητα των λαν και των κυβερνσεν τους, να υπερασπσουν την εθνικ τους αξιοπρπεια με θυσες και με το αμα τους, αν χρειαστε!

Το ’40 νικσαμε γιατ ο λας και οι μαχητς του μθυσαν με τ’ αθνατο κρασ του ’21. Γιατ βλεπαν την Παναγα να περπατ πνω στα χινια, γιατ ντρπονταν να ντροπιαστον!

Διασζει ο συγγραφας Χρ. Ζαλοκστας στο βιβλο του «Το περιβλι των θεν», (σ. 13), κτι εκπληκτικ. Περιγρφει την επσκεψη του πρωθυπουργο Ιωννη Μεταξ στο στρατιωτικ νοσοκομεο «Ευαγγελισμς» και την στιχομυθα με πληγωμνο στρατιτη:
«-Πο πληγθηκες εσ, παιδ μου;
-Στο Ιβν!
-Ε, το Ιβν το τιμωρσαμε! πεσε χθες το βρδυ.
-Ναι, πεσε κ. Πρεδρε. Θα μποροσε μως να εχε πσει εδ και πντε μρες. ταν βρκαμε την πρτη αντσταση, πρεπε να μας θυσισει ο συνταγματρχης μας. Θα το παρναμε απ ττε».
Τι να πει κανες ενπιον ττοιου μεγαλεου; 

Το ’40 νικσαμε γιατ εχαμε παιδεα, ηγεσα και εκκλησα αντξιες της Ιστορας και της Παρδοσς μας.

Η Παιδεα της εποχς εκενης, με τους ηρωικος δασκλους των πολυπληθν τξεων, που κρατοσαν γερ στους μους τους την ιστορα του θνους, που αμεβονταν με ψχουλα, μρφωναν γενις παιδιν, που καμρωναν γιατ εναι λληνες. Παιδι που στα λιγοστ βιβλα τους, καταταλαιπωρημνα απ την πολυχρησα -ττε δεν τα καιγαν στο τλος της σχολικς χρονις, απ σβας, γιατ ταν γεμτα με εικνες αγων και ηρων- αντκριζαν τον ανθ της λογοτεχνας μας, βιβλα με ταυττητα ελληνικ.Γιατ σμερα η βλακεα, η προδοσα και η δειλα κυριαρχον στα «περιοδικ ποικλης λης», που τα ονομζουν ευφημιστικς βιβλα Γλσσας! Και εναι η πρτη φορ απ ιδρσεως του νεοελληνικο κρτους, που δεν σβονται οι συγγραφικς ομδες και παρες του υπουργεου πρην εθνικς και νυν νεοταξικς εκπαδευσης τους αγνες, τις επετεους του λαο μας!

Στην Γ’ Δημοτικο, στο α’ τεχος του βιβλου Γλσσας, σελ.79, το αφιρωμα στο πος του ’40, περιορζεται στη εξς αναφορ: «Απ το ημερολγιο της Ροζνας, μιας δεκχρονης εβραιοπολας απ τη Θεσσαλονκη. Οκτβριος 1940: Τη Δευτρα 28 Οκτωβρου 1940 δεν πγαμε σχολεο. Εχε κηρυχτε ο Ελληνοταλικς πλεμος. Αναστατωμνα μασταν εμες τα παιδι. Οι Ιταλο βομβρδισαν τη Θεσσαλονκη. Στο μαγαζ του πατρα μου γνηκαν πολλς καταστροφς». Και τλος! Τποτε λλο! Αυτ μαθανουν χιλιδες Ελληνπουλα για το Σαρντα! Ανασττωση (πως λμε «συνωστισμς») και καταστροφ ενς μαγαζιο! Σε λλες πλεις της Ελλδας, πως στην Πτρα, σκοτθηκαν πολλο νθρωποι και παιδι απ ιταλικ βομβαρδιστικ. γραψαν γι’ αυτ οι εφημερδες της εποχς. Γιατ δεν συμπεριλαβαν να ττοιο συμβν; (Στην δε δημοτικο γραψα σε προηγομενο ρθρο για το θλιο κεμενο που τιτλοφορεται «Η Ιταλα μας κρυξε τον πλεμο και εμες κρυφτκαμε στα υπγεια»).

Τι λογς ταν οι δσκαλοι του ’40; Αντιγρφω: «Η εχθρικ αντεπθεση του Μαρτου χει εκδηλωθε. Το 731 χει μεταβληθε σε ηφαστειο. Οι φαντροι μας, πεσμνοι με την κοιλι στους λκκους των οβδων, πυροβολον, χωρς διακοπ, για να συγκρατσουν το εχθρικ πεζικ. Ο δσκαλος –τσι χει βαφτσει τον διοικητ του ο λχος, γιατ δημοδιδσκαλος εναι το επγγελμ του– με προβις και επιδσμους, γρω απ τα κρυοπαγημνα πδια του, αντ για παποτσια, χωρς να προφυλγεται, τρχει νευριασμνος απ διμοιρα σε διμοιρα και δνει οδηγες.
– Μην πυροβολετε στα στραβ, παιδι! Μην ξοδεετε ασκπως τις χειροβομβδες σας, τους λει. Κι ταν ο ταγματρχης του φωνζει να μην εκθτει τσο τον εαυτ του, ο δσκαλος του απαντει:
– Φοβμαι μπως χσουμε σμερα το ψωμα. Και τι θα δικαιολογηθ στερα εγ στους μαθητς μου, μα γυρσω στο σχολεο;». (Χρ. Ζαλοκστα, «Πνδος», εκδ. «Εστα», σελ. 194).

Εχαμε ηγεσα με φιλοπατρα. Για τον Μεταξ που ακμη και σμερα δεν τον αφνουν οτε στο μνμα του να αναπαυτε, να σημεισω τι  λγο μετ το νδοξο «ΟΧΙ» στον Μουσολνι, στο πρτο υπουργικ συμβολιο, που γινε το πρω της 28ης Οκτωβρου του 1940, αφο, κνοντας τον σταυρ του, υπγραψε τα διατγματα γενικς επιστρτευσης, ζτησε απ τους υπουργος του την γκριση νμου με μνο ρθρο του το εξς:

«Ουδες λλην καθσταται πλουσιτερος εκ του πολμου».

(Απ το βιβλο, «1940-Ο γνωστος πλεμος: Η ελληνικ πολεμικ προσπθεια στα μετπισθεν», εκδ. «Πατκης», σελ. 106, της Μαρνας Πετρκη). Πθανε πμφτωχος. Πσοι και πσοι πρωθυπουργο και υπουργο ιδως των τελευταων δεκαετιν μπκαν πμφτωχοι και βγκα πμπλουτοι απ την πολιτικ; Και το μνο που φησαν στην ιστορα εναι κουτσουλις και προδοσες.

Εχαμε ηγεσα στην εκκλησα με θος Παπαφλσσα. Σμερα ακομε «ιερς μουρμορες» και κηργματα υποταγς στα κελεσματα των ανκανων πολιτικν. Αρχιεπσκοπος Αθηνν εναι ο Χρσανθος ο απ Τραπεζοντος, ο πολ σπουδαος, ασυμββαστος και λαμπρς Ιερρχης, που «ευλογε τα πλα τα ιερ και καλε πντας να αποδυθον εις γιον υπρ Πστεως και Πατρδος αγνα». Ανδροπρεπς και απτητος αντιστκεται και στους Γερμανος, εκδικεται και αντικαθσταται απ τον Δαμασκην. Το 1943, τον Μρτιο, ο αρχιεπσκοπος Δαμασκηνς ηγθηκε διαδηλσεως για την ματαωση της πολιτικς επιστρατεσεως, που εχαν εξαγγελει οι Γερμανο. ταν νας Γερμανς αξιωματικς τον απελησε με εκτλεση, ο Αρχιεπσκοπος ατραχος απντησε: «Ακοστε καλ και να μην με απειλετε. Σε τοτον τον τπο εναι συνθεια, τους δεσποτδες οι εχθρο να μην τους τουφεκζουν, αλλ να τους κρεμνε». (Εννοντας το μαρτριο του αγου Γρηγορου του ‘Ε).

 Την επομνη το διταγμα που θα μετφερε χιλιδες λληνες στα εργοστσια-κρεματρια της Γερμανας, αποσρθηκε.

Με ττοια ηγεσα και παιδεα νικον οι λαο…

Δημτρης Νατσις

δσκαλος-Κιλκς – Μλος INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION