The strong voice of a great community
2020

Ο «Ιερς πλεμος» του κυρου Ερντογν και τα ρια ανοχς της Δσης

 

Του Νκου Μελτη

Στην ανδειξη του αποσταθεροποιητικο ρλου της Τουρκας στην ευρτερη περιοχ και στο επικνδυνο παιχνδι του Ταγπ Ερντογν να χρησιμοποισει το χαρτ του Ισλμ για να επιτχει τις πρωσικς επιδιξεις του βζει στο τραπζι η Αθνα, απναντι σε μια διεθν κοιντητα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ ακμη και την Ρωσα η οποα πλον δεν μπορε να γυρσει την πλτη  στο «Τουρκικ Πρβλημα».

Η αναφορ του Ν. Δνδια στις δηλσεις του με τον Ρσο ομλογο του  Σ.Λαβρφ τι η Τουρκα χει μετατραπε σε «γραφεο ταξιδων για τζιχαντιστς», αλλ και η αναφορ του πρωθυπουργο Κ. Μητσοτκη   στην συνντηση του με τον Ρσο ΥΠΕΞ τι  η Τουρκα εναι «σε ρλο ταραξα που καταπατ τη διεθν νομιμτητα, ναρκοθετντας την ειρνη σε πολλ ευασθητα σημεα του χρτη» δωσαν το στγμα της νας επιχειρηματολογας που χει υιοθετσει η Αθνα.

Και φυσικ  ο Ρσος  ΥΠΕΞ δεν θα μποροσε να διαφωνσει  με την επισμανση του Κ. Μητσοτκη  τι  η Τουρκα «περιβλλει αυτν την επιθετικ της δρση με ναν θρησκευτικ μανδα, καθιστντας τσι ορατ τον κνδυνο για την αρμονικ συνπαρξη λαν και θρησκειν». Καθως ο κ.Λαβροφ σπευσε να προσθσει τι «οι προσπθειες να χρησιμοποιηθε ο θρησκευτικς παργοντας στα γεωπολιτικ παιχνδια εναι κτι πολ επικνδυνο».

Στην Ευρπη το κλμα που με ευθνη του και επιλογ του πυροδτησε ο Τ.Ερντογν  εναι «πολεμικ» απναντι στις απροκλυπτες προσωπικς επιθσεις εναντον του Γλλου Προδρου  Εμ. Μακρν που αφορον ακριβς την ρνηση της Γαλλας να υποκψει στον «εκβιασμ του ισλαμικο φονταμενταλισμο  που επιδικει να επιβλλει δια των απειλν  των τρομοκρατικν χτυπημτων την δικ  του αντληψη  περ «ευρωπακν αξιν», εν συγχρνως ο κ. Μακρν δεν δεχνει διατεθειμνος να αποδεχθε την εργαλειοποηση της  θρησκεας απ την Τουρκα.

Ο Τορκος πρεδρος  αυτοαναγορεεται ηγτης του Ισλμ, καθς τσι  θεωρε τι θα μετατρψει τον μουσουλμανικ κσμο σε «ασπδα» προστασας του διου και του καθεσττος του, στε η κθε διεθνς αντδραση στους  τυχοδιωκτισμος του  να μεταφρζεται αυτομτως ως επθεση στο… Ισλμ.

Επσης ο κ. Ερντογν με την σγκρουση αυτ που στνει στο νομα του Ισλμ, θλει να προσδσει θρησκευτικ χαρακτηριστικ και περβλημα  στην αναθεωρητικ και επεκτατικ πολιτικ του.

Βεβαως, η ανακρυξη του σε τυπο ηγτη της Μουσουλμανικς Αδελφτητας και παρλληλα η συγκυριακ και ευκαιριακ συμπρευση με το στικο Ιραν, τον χει μετατρψει σε «δαμονα» για τον  Αραβικ κσμο, που διαβλπει ως απειλ για τις διες τις χρες του  Κλπου, την Αγυπτο και τις  αραβικς χρες της Β. Αφρικς  την προσπθεια του Ερντογν να ηγεμονεσει στον σουνιτικ κσμο.

Και φυσικ αυτ η επιλογ του Ερντογν στρφεται και εναντον του Ισραλ την ρα μως που οι ΗΠΑ προωθον και υποβοηθον την διαμρφωση μιας νας αρχιτεκτονικς ασφλειας στην περιοχ με την  αποκατσταση των σχσεων του Ισραλ με αραβικς χρες που συμπωματικ εναι  εκενες  που εναι  σε σγκρουση με την Τουρκα. 

Η ακραα ρητορικ του  που δεν εξαντλεται μνο στις  βρεις εναντον του Μακρν, πυροδοτε  τον φανατισμ ακμη και σε μετριοπαθες μουσουλμανικς κοιντητες στην Ευρπη και πλον αυτ  συνιστ απειλ και για την Γαλλα αλλ, και για την Γερμανα, με τα 2,5 εκατομμρια Tορκων μεταναστν και λλες χρες, πως η Αυστρα και η Ολλανδα που επσης φιλοξενον σημαντικς τουρκικς κοιντητες.

Η πολιτικ που χει επιλξει ο κ.Ερντογν πρακτικ χρησιμοποιε ως πλο εκ των σω, ως «δορειο ππο», τους μουσουλμνους  των χωρν της Ευρπης εναντον των χωρν στις οποες ζουν και εργζονται.

Και  αυτ χει αρχσει να το αντιλαμβνεται ακμη και το Βερολνο, παρ την προσπθεια της κ.Μρκελ να διατηρσει ανοιχτος διαλους και να επιβλει στην Ευρπη την πολιτικ κατευνασμο της Τουρκας.

Πλον κανες δεν μπορε να παραβλψει αυτ την πολιτικ της Τουρκας που δεν στρφεται μνο εναντον της Ελλδας και της Κπρου αλλ της σταθερτητας σε ολκληρη την περιοχ και απειλε και την δια την Ευρπη στο πιο ευασθητο «σημεο». Εκενο των Ευρωπακν Αξιν, των ανθρπινων δικαιωμτων και βασικν ελευθεριν που κινδυνεουν να βρεθον στο στχαστρο του «ιερο πολμου» που  κηρσσει κθε μρα ο ανεξλεγκτος κριος Ερντογν.