The strong voice of a great community
2018

Ο Τσπρας κνει τον Γερμαν

Γ Παπαδπουλος- Τετρδης

Τελικς, χρωστνε οι Γερμανο αποζημισεις στην Ελλδα; Μλιστα. Με απφαση της Δισκεψης των Παρισων (1946) 7δις 100 εκ δολρια αγοραστικς αξας 1938 (σημεριν 108 δις χωρς τους τκους) και 3,5 δις δολ. του 1938, σημερινς αξας 54 δις χωρς τους τκους. Αυτ, στο Δημσιο. Και γιατ δεν τα δνουν, εν χουν πληρσει σε λα τα λλα κρτη; Γιατ μπορον!

Και μπορον για ναν και μνο λγο. Επειδ λες οι ελληνικς κυβερνσεις απ το 1947 μχρι και τη σημεριν δεν χουν τολμσει να διεκδικσουν αποφασιστικ τα χρωστομενα. λλες, οι πρτες, γιατ δεν εχε υπογραφε σμφωνο ειρνης. λλες, γιατ η Γερμανα κρυβταν πσω απ τη δισπασ της και στελνε την υποχρωση για ταν θα ενωνταν πλι. Και λλες απ το φβο μη διαταρξουν τις σχσεις της Ελλδας με τη Γερμανα. Δηλαδ, απ ατολμα και φβο. Σαν τη σημεριν.

Το γεγονς τι ο Τσπρας δεν ψλλισε καν τη λξη αποζημισεις χτες στον Γερμαν πρεδρο και φησε στον Παυλπουλο να θσει το θμα, αποδεικνει την παρατηση και αυτς της κυβρνησης απ μια σοβαρ διεκδκηση. Γιατ, ο Παυλπουλος, ως πρεδρος της Δημοκρατας, δεν χει καμι αρμοδιτητα να χειρζεται το θμα! Δεν εναι η κυβρνηση. Εναι διακοσμητικς και τα λγια του ανσχυρα. Για να νομζει το ππολο τι χει κυβερντες με θρρος. Εν χει, με θρσος.

Η Γερμανα μπορε να παριστνει τι εναι κρτος σεβασμο στη νομιμτητα και στην τξη, αλλ αυτ αφορον μνο στους κατοκους της Γερμανας. Για λο τον λλο κσμο η Γερμανα ταν και εναι η πιο αυταρχικ, καβαλημνη και υπερπτης χρα μαζ με τη Βρετανα. χι μνο το παρελθν της, αλλ και η τιμωρητικ (!) στση της απναντι σ αυτος που σωσαν τις τρπεζς της, χρεωνμενοι τα κωλχαρτ τους μετ τη διασπορ τους το 2008 μσω ΗΠΑ, αρκε για να δει κανες το πραγματικ της πρσωπο.

Η ιστορα υπεκφυγς της να πληρσει τις αποζημισεις που οφελει στην Ελλδα, εδ και 70 χρνια εναι η πιο μεγλη απδειξη ενς κρτους υπερπτη και αυταρχικο, που σβεται μνο το δκαιο που το συμφρει. Εν απ την λλη χει το θρσος να κουνει το δαχτυλκι, παριστνοντας τον καθηγητ της νοικοκυροσνης με τα λφυρα των λλων νοικοκυριν.

Η ιστορα των αποζημισεων, που αποκαλπτει και λη τη γερμανικ αναξιοπρπεια και μιζρια, εναι μακρ αλλ θα αποπειραθομε να τη συμπτξουμε.

πως επαμε, η Δισκεψη των Παρισων επιδκασε στην Ελλδα το 1946 τα 10 δις 600 εκ. δολρια για δο ζημις στην Ελλδα. Στο κρτος:

1. Για τις καταστροφς σε υποδομς και δημσιο πλοτο και
2. Για το δνειο που εξανγκασαν την κατοχικ ελληνικ κυβρνηση να τους δσει, προκειμνου να τασουν τα στρατεματα στη Β Αφρικ και στην ΕΣΣΔ.

Στη συνχεια, η συμφωνα του Λονδνου το 1953 πγωσε ρητ τις αποζημισεις χωρς να τις χαρσει, μχρι να υπογραφε συμφωνα ειρνης μεταξ Γερμανας και νικητν και να ορθοποδσει η χρα.

Για να χει ο αναγνστης μια μικρ εικνα των γερμανικν καταστροφν στην Ελλδα, που αποτιμθηκαν σε 7 δις. 100 εκ δολρια (!) παραθτουμε τον επσημο συνοπτικ πνακα:

- καψαν ολοσχερς πνω απ 100 πλεις και χωρι.

- Εκτλεσαν 56.225 αθους πολτες.

- Πραν ομρους πνω απ 105.000 ανθρπους, οι οποοι κατληξαν στα στρατπεδα συγκντρωσης και στα κρεματρια.

- Προκλεσαν μεγλες καταστροφς σε 1.770 χωρι.

- Πυρπλησαν πνω απ 400.000 σπτια.

- Κατστρεψαν το 70% των λιμενικν εγκαταστσεων, το μεγαλτερο μρος του οδικο και σιδηροδρομικο δικτου και το σνολο των σιδηροδρομικν γεφυρν και τονελ.

- Βθισαν το 75% του ελληνικο εμπορικο στλου.

- ρπαξαν το 80% των μσων μεταφορς και το 51% των δημσιων και ιδιωτικν επιχειρσεων.

- Οι μισς ελληνικς οικογνειες εχαν θματα.

- Το 10% του συνολικο πληθυσμο υπστη αναπηρα.

- Το 75% των παιδιν προσβλθηκε απ ασθνειες, οι οποες τα ταλαιπρησαν και μετ την απελευθρωση.

- Οι συνολικς απλειες λγω των εκτελσεων, της πενας, των ασθενειν και της υπογεννητικτητας κατ τη διρκεια της Κατοχς χουν υπολογιστε σε 1.106.000 ανθρπους, στο 13,5% του ελληνικο πληθυσμο. Εναι το υψηλτερο ποσοστ σε ολκληρη την Ευρπη.

- Απ τη λεηλασα μουσεων και αρχαιολογικν χρων, καθς και απ παρνομες ανασκαφς οι κατακτητς μετφεραν στη Γερμανα 8.500 αρχαιολογικος θησαυρος. Χαρακτηριστικ της νοοτροπας μονοφαγ εναι τι το Βερολνο ζητει απ τη Μσχα να επιστρψει τα ργα τχνης που ρπαξε ο Κκκινος Στρατς το 1945, αλλ αρνεται να συζητσει την επιστροφ στην Ελλδα των αρχαιολογικν θησαυρν που κλεψε!

 

Αυτ τα λγα επφεραν στην Ελλδα οι Γερμανο, που δεν περιλαμβνουν τον μεγαλτερο παργοντα: Τον πνο και την αγωνα.

Τα κατορθματα των πολιτισμνων αυτν Ευρωπαων, που και ττε κουνοσαν το δαχτυλκι στους λλους λαος υπεροπτικ, λαμπρνθηκαν και στον οικονομικ τομα.

Το 1942, η ιταλογερμανικ δισκεψη της Ρμης αποφσισε (,τι θελε κανε!) να πληρνει η Ελλδα στις γερμανικς και ιταλικς δυνμεις κατοχς 1,5 δις δρχ. το μνα για τη συντρηση των στρατευμτων. Το 1,5 δις γινε 8 το μνα και σντομα το ριο καταργθηκε! Παρλληλα αποφσισαν να παρνουν αναγκαστικ δνεια απ την Τρπεζα Ελλδος για τα στρατεματα Αφρικς και ΕΣΣΔ.

Το πρτο αποτλεσμα της ληστεας του ελληνικο λαο και πλοτου ταν ο λιμς τον Χειμνα του 1942, που πθαιναν κθε μρα απ πενα περπου 500 μαχοι και παιδι.

Το σνολο των δανεων αναγνρισε το 1944 ο πληρεξοσιος του Βερολνου στην Ελλδα Φον Γκρβενιτς με επιστολ του στον πρωθυπουργ Ι Ρλλη.

Οι αστεες γερμανικς δικαιολογες.

Οι γερμανικς κυβερνσεις επαναλαμβνουν μοντονα τι δεν χρωστνε τποτε και τι το θμα χει κλεσει. Ψματα.

Πρτα προσπθησαν να αποφγουν την πληρωμ με τη γελοα δικιολογα τι δεν υπρχε μα Γερμανα και θα ταν δικο να πληρσει η Δυτικ και για χρη της Ανατολικς! Επομνως, υποσχταν τι θα δει το θμα μλις ξαναενωθε η χρα.

Η χρα ξαναενθηκε και με τη Συνθκη Ειρνης του 1990 (2+4) ο δρμος για να πληρσει η Γερμανα εναι νομικ ανοιχτς. Για κρτη που εναι ντιμα και τιμον την υπογραφ τους. χι για τη Γερμανα. Η οποα, εν καμνεται τι χει τελεισει το θμα κθε αποζημωσης, επ Σρντερ αποζημωσε εκατοντδες χιλιδες Εβραους για το Ολοκατωμα, και το 2013 επ Σιμπλε αποζημωσε επιπροσθτως με 772 εκ μρκα Εβραους για τον διο λγο. Οι Εβραοι, χουν λλη αξα απ τους λληνες για την τσπη και, κυρως, την πολιτικ τσπη της τχα μετανοιωμνης Γερμανας.

Αλλ, οι Γερμανο κρβονται πσω και απ λλα παραμθια. τι ο Κ Καραμανλς εχε δεχτε να πρει 115 εκ μρκα το 1960 και να κλεσει το θμα. Ψματα.

Η Γερμανικ κυβρνηση πλρωσε 115 εκ μρκα ττε για να αποφυλακσει τον δμιο των 54.000 Εβραων της Θεσσαλονκης Μαξ Μρτεν (!), που εχε καταδικαστε σε 25 χρνια φυλακ. Και πλρωσε ως αποζημωση ακριβς για να αποζημιωθον τα θματα και οι συγγενες τους.

Για να μην υπρξει μλιστα παρεξγηση, και επειδ το κρτος ττε ταν κρτος, η ελληνικ κυβρνηση με επσημη επιστολ της ξεκαθρισε στην κυβρνηση της Βννης τι επιφυλσσεται για νες απαιτσεις απ τις καταστροφς και τις διξεις κατ τη διρκεια του πολμου και της κατοχς.

Το λλο παραμθι εναι τι μετ απ 7 δεκαετες οι ελληνικς διεκδικσεις χουν χσει κθε νομιμοποιητικ βση. Η Γερμανα του Δικαου και της νοικοκυροσνης δεν ξρει τι σμφωνα με το Διεθνς Δκαιο τα εγκλματα κατ της ανθρωπτητας δεν παραγρφονται!

Ειδικ για το αναγκαστικ δνειο υπρχει σμβαση απ ττε, που δεσμεει τη Γερμανα. Και απδειξη της δσμευσης εναι τι η ναζιστικ κυβρνηση εχε αρχσει να πληρνει τις δσεις για το δνειο! Τα γγραφα υπρχουν.

Το 1995 υπρξε ρηματικ διακονωση του Ανδρα Παπανδρου πρς τη Γερμανα, με την οποα βαζε στο τραπζι τις γερμανικς αποζημισεις. Στις αρχς του 2000 ο ρειος Πγος, με αμετκλητη απφαση διταξε την κατσχεση περιουσιακν στοιχεων του γερμανικο δημοσου στην Ελλδα. Η κυβρνηση Σημτη, με απφαση του υπουργο Δικαιοσνης Μ Σταθπουλου στειλε δικαστικ κλητρα στο Ινστιτοτο Γκατε για να εκτελσει την απφαση του ρειου Πγου. Με παρασκηνιακς παρεμβσεις, μως, ο υπουργς ανακλεσε την εντολ του. Σατανικ σμπτωση: Ττε ακριβς συνανεσε το Βερολνο στην νταξη της Ελλδας στην ΟΝΕ!

κτοτε, και σε επσημο εππεδο δεν υπρχουν παρ πυροτεχνματα και ηρωικοφανες δηλσεις πολιτικν για το θμα. Μεταξ των οποων και του κ Τσπρα. Ο οποος, πως και οι προκτοχο του, δεν τολμει να θσει επσημα το θμα στο Βερολνο. Με λο το δικαστικ φκελο και τον λεπτομερ φκελο της Επιτροπς της Βουλς, που συμπεριλαμβνει και τον λογαριασμ απ το Γενικ Λογιστριο του Κρτους. Αν αυτ εναι κρτος.

Αν εναι κρτος, γιατ η Ελλδα, αν και υπστη τις μεγαλτερες καταστροφς σε αναλογα με τον πληθυσμ της, με εξαρεση την ΕΣΣΔ, εναι η μνο χρα που δεν πληρθηκε τις αποζημισεις απ τη Γερμανα. Η μνη!

Και σε λα τα παραπνω δεν αναφρονται και δεν υπολογζονται οι αποζημισεις που οφελονται και που αρνεται να πληρσει η Γερμανα στους ιδιτες κατοκους των ελληνικν χωριν. Που εξαφανστηκαν απ το χρτη, που σφαγιστηκαν, που εξανδραποδστηκαν. Και οι οποοι τα διεκδικον πεισματικ εδ και χρνια, προσκροοντας στη γερμανικ αναισθησα. Που μεταβλλεται αφνης σε ευαισθησα και σε επισκψεις Γερμανν επισμων και σε γονυκλισες στους τπους του μαρτυρου. Και οι οποες αποδεικνονται πσο υποκριτικς εναι μλις καλονται οι επσημοι να βλουν το χρι στην τσπη.

Πσα εναι τα οφειλμενα σμερα με τους τκους; Μεταξ 162δισ και 300 δις ευρ. Συμπεριλαμβανομνων και των αποζημισεων των ιδιωτν, κατ το πρτυπο της αποζημωσης των Εβραων. Και γιατ δεν εγερεται η απατηση απ τις κυβερνσεις και απ ετοτη, που μας εχε ταρξει στις απειλς και τις υποσχσεις και στα προσκυνματα σε Καισαριαν, Χαδρι, Μακρνησο, Καλβρυτα; Εκμεταλλευμενοι τους νεκρος για ψηφαλκια;

Η απντηση εναι απλ. Γιατ οι ελληνικς κυβερνσεις ταν και εναι δειλς. Και ανξιες εκενων των αγωνιστν που δεν υπολγισαν το μγεθος του αντιπλου και πολμησαν. Οι λληνες που υπφεραν απ τη γερμανικ μπτα δεν χουν δυστυχς ξιους να υπερασπιστον οτε τον αγνα τους οτε την ακοσια εκοσια θυσα των διων, των οικογενειν τους και της περιουσας τους. πως αυτο υπερασπστηκαν την πατρδα τους. Κι αυτ εναι η ντροπ των σημερινν νεοελλνων και των κυβερνσεν τους. πως αυτ.

Γ Παπαδπουλος- Τετρδης