The strong voice of a great community
2018

Βρθηκε νος εχθρς: Ο Κστας Σημτης

Του Γιννη Σιδρη

Ο Κστας Σημτης εχε φανατικ κοιν ως εκσυγχρονιστς, αλλ και ορκισμνους εχθρος ακριβς για τον διο λγο. Σε πολλος επσης δεν ρεσε ο «ανμπνευστος» τρπος διοκησης, το γεγονς τι δεν ταν δημεγρτης και λαοπλνος, και τι προσπαθοσε να διοικσει δια της λογικς, η οποα παρλληλα με τον απξενο χαρακτρα του, του εχε προσδσει το προσωνμιο του «λογιστ».

Κατ ειρωνεα της τχης, τα κορυφαα λθη που κανε εντοπζονται στη διαχεριση ργων στα οποα ουδλως πστευε, αλλ τα κληρονμησε και ταν αναγκασμνος να τα διαχειριστε. Κορυφαο εξ αυτν οι εξοπλισμο και δευτερεον οι Ολυμπιακο Αγνες. Κοσμοπολτης και δυτικοευρωπακς νοοτροπας (ρα εκτς τπου και χρνου), δεν κατανοοσε το ιδιζον της γεωγραφικς μας θσης, τις κληρονομημνες αβαρες της ιστορας με τις αινιες βλψεις γειτνων μας, και την αναγκαιτητα ισχυρς στρατιωτικς αποτρεπτικς δναμης.

Ως προς αυτ εχε την δια αφελ (επιδερμικ «αντιμιλιταριστικ») νοοτροπα με τον Συνασπισμ. Αποτλεσμα ταν κατ την ψφιση των προπολογισμν να μην ψηφζει το εδφιο των εξοπλιστικν δαπανν (ο γρφων πντα τον ψεγε δριμως γι’ αυτ).

Το σοκ των Ιμων τον προσγεωσε στην ελληνοτουρκικ πραγματικτητα, και αποφσισε θηριδεις εξοπλισμος. Απ νοοτροπα και πλι, σως και απ την αδικαιολγητη πστη, τι επειδ ο διος ταν τμιος θα ταν και οι συνεργτες του, δεν εχε την υποψα τι απ τον πακτωλ χρημτων που θα περνοσε απ τα χρια τους, μικρ τμμα του θα ενθυλακωνταν δι’ ιδα χρση.

Το τερον ταν οι ολυμπιακο αγνες. Και σε αυτ δεν πστευε, και γι’ αυτ καθυστρησε την ναρξη των εργασιν με αποτλεσμα να ανβει το κστος των ργων. Δεν αναφερμαστε στη λειτουργα αυτν καθ’ εαυτν των αγνων που ταν ευθνη της οργανωτικς επιτροπς, και η οποα λειτουργα ταν τελικ ταν κερδοφρος - κτι που ουδες αναφρει (σημ: ο γρφων δεν δολεψε ποτ οτε στον μηχανισμ των Ολυμπιακν, οτε στην εφημερδα τη Γιννας - αυτ για να ξηγιμαστε με τυχν καλοθελητς). Υπρβαση σημειθηκε στα ργα υποδομς που δημιουργθηκαν, κποια για την μεση εξυπηρτηση των αγνων, πως γπεδα, και λλα για την διευκλυνσ τους, ργα γενικτερης υποδομς. Αυτ σαφς συνιστον πολιτικ ευθνη, αλλ ως εκε. Δεν δικαιολογον τη δαιμονοποηση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερταν να διερευνσει ντως «που πγαν τα λεφτ», πως και γιατ χρεοκοπσαμε, θα εχε αποδεχτε την πρταση της Γεννηματ, η εξεταστικ επιτροπ για την χρεοκοπα να ξεκινοσε απ το 2000. Μια ττοια επιτροπ θα γινταν η ακτινογραφα που θα απεικνιζε την πορεα εξπλωσης της νοσδους οικονομικς κακοδαιμονας μας. Φευ, για το ηθικ πλεονκτημα - αυτς - της Αριστερς προεχαν οι εντυπσεις, χι η αποκλυψη της αλθειας.

Οι εντυπσεις εξακολουθον και τρα να προχουν της αληθεας. Με αφορμ την περπτωση Παπαντωνου επιχειρεται εμμσως και εντχνως ου μνον να αποδοθε η χρεοκοπα στην περοδο Σημτη, αλλ και να την απογυμνσουν απ κθε ηθικ ρεισμα. Ποιος; Μα η γνωστ συμμαχα Συριζαων και Καραμανλικν. Σε αυτ την προσπθεια οικονομικς αποδμησης και ηθικς απαξωσης, συμμετχουν φυσικ δημσια πρσωπα και δημοσιολογοντες που ωφελθηκαν τα μλα κατ την εποχ Σημτη – και απ το ΠΑΣΟΚ γενικτερα (και μνουμε ενεο οι ττε επικριτς του, προσπαθντας μταια να αποδσουμε τα του Κασαρος).

Το πρβλημα που δημιουργεται και το οποο ενδιαφρει την στλη δεν εναι ο Σημτης (δικ του θμα η υστεροφημα του), αλλ η εκ νου προσπθεια παραπλνησης του λαο σχετικ με τα ατια της χρεοκοπας, και την εκτροπ της αγανκτησς του σε λθος ατραπος.

Το επιχερησε για παρδειγμα χθες ο Γιργος Βουλγαρκης με tweet στο οποο... αθα ρωτοσε: «Κατ τα λλα, η ΝΔ και ο Καραμανλς κατστρεψε το τπο… Μια ερτηση χω μνο, το τερστιο σκνδαλο των ολυμπιακν Αγνων, θα ερευνηθε κποτε;». Την δια μρα ο Καμμνος μιλοσε για «ορφαν του Σημτη». Εν χορ εναρμονστηκαν εφημερδες, site και εκπομπς, στην επθεση προς τον Σημτη, εγκαλντας τον για νοχη σιωπ (!) προτενοντς του να βγει να μιλσει(;).

Θεωρομε τι αυτ εναι εκ του πονηρο, ως προσπθεια εξλειψης παλιν ευθυνν και υποβοθησης της παροσης κυβρνησης. μως η ιστορα χει γρψει. Η αποτμησ της δεν εντρυφ στις πρσκαιρες εντυπσεις. Ερχεται εν καιρ και ρχεται ως Νμεσις.