The strong voice of a great community
2018

Μακεδονικ: Μνοι χαμνοι οι μεσα ενδιαφερμενοι

Του Κστα Ρπτη

Η εναλλακτικ πρταση για το μακεδονικ την οποα παρουσασε ο υπουργς μυνας Πνος Καμμνος κατ τη συνντησ του με τον Αμερικαν υφυπουργ Ευρωπακν Υποθσεων Ουες Μτσελ, συζητθηκε δη πολ, πως εναι λογικ - ωστσο μνο υπ το πρσμα της εγχριας πολιτικς σκηνς: δηλαδ σε σχση με την ευστθεια της συγκυβρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το εκλογικ ημερολγιο κ.ο.κ.

Κρισιμτερο ωστσο εναι το ερτημα τι σημανει αυτ η φιλολογα για την εξωτερικ πολιτικ της χρας.

Απ αυτ την ποψη, το θμα δεν εναι τσο το αν εμπνεστηκε "σχδιο Β” ο Πνος Καμμνος, ο οποος ουδποτε υπρξε θιαστης της Συμφωνας των Πρεσπν, σο το αν διαθτει "σχδιο Β" ο Νκος Κοτζις που τη συνυπγραψε.

Και πρα απ το αν ταν ενμερο το Μαξμου για τις πρωτοβουλες του υπουργο μυνας, ενδιαφρον χει το ερτημα αν ταν ενμεροι οι Αμερικανο οικοδεσπτες του.

Ο προβληματισμς για τις εξελξεις στην πΓΔΜ μετ το δημοψφισμα εναι διχυτος -και πληροφορες θλουν τη σνοδο των υπουργν μυνας του ΝΑΤΟ την προηγομενη εβδομδα να χει ασχοληθε ανεπισμως με το ερτημα των εναλλακτικν σεναρων, στα οποα Ελλδα και Βουλγαρα θα κληθον ως μλη της Συμμαχας να χουν κομβικ ρλο.

Εξ ου και ο πρεδρος των ΑΝΕΛ, προσπαθντας και να απευθυνθε καθησυχαστικ στο δικ του ακροατριο, σπεδει πρτος να ανοξει δημσια τη σχετικ συζτηση. Και το πρττει απ αμερικανικο εδφους, εν μσω συζητσεων για πολλαπλασιασμ των ελληνικν στρατιωτικν διευκολνσεων στον υπερατλαντικ σμμαχο, στε να υπενθυμσει τι και η δικ του θση ως συνομιλητ τον ΗΠΑ εναι προνομιακ.

Υπενθυμζεται τι η πρταση Καμμνου προβλπει (προεξοφλντας την απρριψη της Συμφωνας των Πρεσπν απ τα Σκπια) την υπογραφ διακρατικς αμυντικς συμφωνας ανμεσα στην Ελλδα, την πΓΔΜ, την Αλβανα, τη Βουλγαρα και σε μεταγενστερο εππεδο και τη Σερβα, με στχο τη δημιουργα ενς "τξου σταθερτητας" στα βρεια σνορα της χρας. Με τον τρπο αυτ, πως ανφερε ρητ ο υπουργς, θα αναχαιτιστε η ρωσικ διεσδυση στα Βαλκνια και θα θωρακιστε η σταθερτητα στην πΓΔΜ – με το ονοματολογικ να μνει εκκρεμς και ρα την Αθνα να συνεχζει επ' αυτο τη μχη οπισθοφυλακς απ δυσμενστερο δαφος.

Οι νεοψυχροπολεμικς προτεραιτητες στις οποες προσχρησε η Ελλδα, προσδοκντας ως αντλλαγμα την επλυση ενς θματος που χρονζει 27 χρνια, μπορον τσι να υλοποιηθον. μως αντλλαγμα δεν θα υπρξει.

πως αντστοιχα δεν θα υλοποιηθον οι ευρωατλαντικς φιλοδοξες της γετονος, με τον τρπο που φαντζεται. Παρλληλα, αντ να βγει απ τη δοκιμασα αυτ περισστερο σταθεροποιημνη, η πΓΔΜ βλπει τις πολιτικς και εθνοτικς διαιρσεις της να οξνονται - την δια ρα που η φιλολογα περ ανταλλαγς εδαφν μεταξ του γειτονικο Κοσβου και της Σερβας ρχεται (με την ενθρρυνση της κυβρνησης Τραμπ) να ανοξει τον "ασκ του Αιλου” στην περιοχ.

Οι σχεδιασμο των τρτων μερν μπορον να υλοποιηθον απ πολλος δρμους: μως οι μεσα ενδιαφερμενες χρες κινδυνεουν να εναι οι μνες που δεν κερδζουν.

Τουλχιστον, η πΓΔΜ, παρ τον σαφ προσανατολισμ της προς τη Δση, δεν απαξινει τα ποια διπλωματικ αντβαρα: εναι χαρακτηριστικ η προσπθεια του Ζραν Ζεφ να πεσει για τις φιλικς σχσεις που η χρα επιθυμε με τη Ρωσα, διασκεδζοντας τις εντυπσεις απ τις νεοψυχροπολεμικς δηλσεις του υπουργο μυνας Τζιμς Μτις κατ την επσκεψ του στα Σκπια. Αντιθτως, η τοποθτηση Καμμνου κθε λλο παρ διευκολνει την φιλοδοξα του Αλξη Τσπρα να γνει δεκτς στη Μσχα.