The strong voice of a great community
2018

Η εκτλεση του 35χρονου Βορειοηπειρτη και η Αλβανικ Κυβρνηση...

- Γρφει ο ΑΝΤ. ΦΟΥΣΑΣ, Δικηγρος Αθηνν - πρην Υπουργς

Σχετικ με την εκτλεση την 28/10/2018 στο χωρι Βουλιαρτες της Β. Ηπερου του ομογενος μας στη Β. πειρο Κων/νου Κατσφα, βρισκμουνα εκε κατ την ημρα του επεισοδου. Επσης, χω συνεχ ενημρωση απ παργοντες της ομογνειας στη Β. πειρο και επιπλον αυτ μου επιβλλει η ιδιτητα μου ως πρην Προδρου και για πολλ χρνια της Επιτροπς Ελληνοαλβανικς Φιλας στην Ελληνικ Βουλ.

Ο δολοφονηθες Κων/νος Κατσφας καταγταν απ το χωρι Βουλιαρτες της Β. Ηπερου στην Αλβανα. Εργαζταν παλαιτερα και για λγο καιρ στην Ελλδα και τα τελευταα χρνια εχε επιστρψει στο χωρι του στο Βουλιαρτι, που ζουν και οι γονες του. ταν πατρας μιας κρης 12 ετν, η οποα βρσκεται, με τη μητρα της στην Ελλδα. Επρκειτο για να νο νθρωπο ηλικας 35 ετν και λοι στο χωρι του τον θεωροσαν να πολ καλ νο, πατριτη και λεβντη στη συμπεριφορ του. Μλιστα κατ τις τελευταες τοπικς κοινοτικς εκλογς ταν υποψφιος Πρεδρος στο χωρι του (δημογεροντα) και ναι μεν λθε δετερος και δεν εξελγη Πρεδρος, αλλ η δναμ του ταν πολ μεγλη και αξιοπρσεκτη για την ηλικα του. Συνχιζε μως να ενδιαφρεται για το χωρι του και ν αγωνζεται για τα δικαιματα των Βορειοηπειρωτν.

Μσα στο χωρι Βουλιαρτι υπρχει να συγκεκριμνο μρος, το οποο θεωρεται ως σημεο αναφορς για τον Ελληνοταλικ πλεμο. Στο σημεο αυτ, προ ετν, ο νεαρς ττε Κων/νος Κατσφας τοποθτησε μια ελληνικ σημαα ως σμβολο της μεγλης συμβολς της Ελλδος το τος 1940 στον αγνα κατ του φασισμο και ναζισμο. Αυτ τη σημαα δεν την βλεπαν με «καλ μτι» οι Αλβανο και ιδως οι Αστυνομικο, που υπηρετοσαν στο Αστυνομικ Τμμα Βουλιαρατου και μλιστα πολλς φορς επιχερησαν να την κατεβσουν. Το γεγονς αυτ δημιουργοσε πολλ προβλματα και εντσεις στις σχσεις των εκε Βορειοηπειρωτν με την τοπικ Αλβανικ Αστυνομα και γενικτερα με την Αλβανα.

Για το λγο αυτ, εξλλου, ο Δμος Δρπολης ζτησε πολλς φορς απ την Αλβανικ Κυβρνηση στα Αστυνομικ Τμματα των μειονοτικν χωριν, πως και τους Βουλιαρτες να υπηρετον ως αστυνομικο πρσωπα απ την ελληνικ μειοντητα, στε να αποφεγονται κθε εδους παρεξηγσεις και εντσεις. Δυστυχς το ατημα αυτ δεν γινε δεκτ απ την Αλβανικ Κυβρνηση και γι αυτ ταν πολ τακτικ παρμοια επεισδια.

Την 28η Οκτωβρου, λγω της εθνικς επετεου, η Ελληνικ Πρεσβεα των Τιρνων οργνωσε δο εξαιρετικς εορταστικς εθνικς εκδηλσεις. Η μα το πρω στην Κλεισορα και η λλη το μεσημρι στους Βουλιαρτες, που υπρχει το μεγλο Νεκροταφεο με λληνες ρωες μαχητς του πους 1940 – 1941.

Κατ την ημρα αυτ της εθνικς επετεου οι Αλβανο Αστυνομικο επιχερησαν να κατεβσουν την παραπνω ελληνικ σημαα στους Βουλιαρτες, και μλιστα, στην αντδραση του Κων/νου Κατσφα, αυτο πρτοι πρτειναν τα πλα εναντον του, εν μεγλη αστυνομικ δναμη περικκλωσε το σπτι του. στερα απ αυτ, ο Κων/νος Κατσφας, μπκε μσα στο σπτι του, πρε να καλσνικοφ και βγκε ξω και ρχισε να πυροβολε στον αρα χωρς να τραυματσει καννα. στερα απ αυτ, πολλο χωριανο επαν στον Κων/νο Κατσφα να φγει προς το βουν, πως και γινε, για να αποφευχθον περαιτρω επεισδια.
μως, η Αλβανικ Αστυνομα για τη σλληψη του οργνωσε μα πρωτοφαν επιχερηση απ ειδικς δυνμεις, αστυνομικ οχματα και ελικπτερα. ταν τον εντπισαν σε μα αποθκη προς το βουν αντηλλγησαν μεταξ τους πυροβολισμο και, δυστυχς, εκτελστηκε με δο σφαρες στο στθος ο ομογενς μας, εν δεν κτυπθηκε καννας αστυνομικς, διτι ο Κων/νος ριχνε στον αρα και χι κατ των Αλβανν Αστυνομικν.

Εναι αυτονητο, τι σε μα δημοκρατικ και ευρωπακ χρα δεν εκτελεται απ την Αστυνομα νας πολτης της.

Καταβλλεται κθε δυνατ προσπθεια για τη σλληψ του και ποτ δεν εκτελεται εν ψυχρ. Οτε, επσης, ο Πρωθυπουργς της χρας, με δημσιες δηλσεις του, αποκαλε το νεκρ πολτη της χρας του «τρελ» «εξτρεμιστικ ανητο», κτι που αποτελε μεγλη ασβεια σ να νεκρ και στην οικογνει του.

Αντθετα, ο Αλβανς Πρωθυπουργς θα πρπει, με απλυτη αντικειμενικτητα, να ελγξει για ποιο λγο οι Αλβανο αστυνομικο θλησαν να κατεβσουν αυθαιρτως την ελληνικ σημαα, που, ως εθνικ μειοντητα, εχε κθε δικαωμα να ανεβζει και να τιμ τη σημαα της χρας της και μλιστα σε μα ημρα γιορτς ως εθνικς επετεου κατ του φασισμο, που οι λληνες παιξαν πρωταγωνιστικ ρλο για την ττα του και για λη την ανθρωπτητα.

Οτε εναι δυνατν η Αλβανικ Κυβρνηση να μην επιτρπει στον λληνα ιατροδικαστ και Καθηγητ, που νομμως διορστηκε, ν ασκσει τα νμιμα δικαιματ του.

Σε κθε περπτωση, οι αρμδιες Αλβανικς Αρχς θα πρπει, με απλυτη αντικειμενικτητα, να ερευνσουν την λη υπθεση και να καταλογσουν ευθνες σ εκενους που απαραδκτως θλησαν να κατεβσουν την ελληνικ σημαα, που πυροβλησαν αδικαιολγητα και που τελικς εκτλεσαν εν ψυχρ τον τυχο Κων/νο Κατσφα».

proinoslogos.gr