The strong voice of a great community
Ïêôþâñéïò 2017

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

¸να Οδοιπορικü αφιÝρωμα στην ΜεγÜλη  Σοφßα ΒÝμπο.

Φωτογραφßες

Του Ι. Σ. ΣαραúδÜρη

Την Τρßτη στις 24 του Οκτωβρßου η ΠαμμακεδονικÞ του ΟντÜριο φιλοξÝνησε μια εκπληκτικÞ εκδÞλωση - αφιÝρωμα στην ζωÞ και το Ýργο της Σοφßας ΒÝμπο.

Η αßθουσα της ΠαμμακεδονικÞς Ýζησε μεγαλεßα με την συρροÞ του ακροατηρßου που την γÝμισε τουλÜχιστον μισÞ þρα πριν απü την Ýναρξη.

Η εκδÞλωση που Þταν αποτÝλεσμα σκληρÞς προετοιμασßας της ΕιρÞνης Στοýμπου, πραγματοποιÞθηκε με την συνεργασßα της ΑντιπροÝδρου της ΟργÜνωσης κ. ΤερÝσσας Νικολαúδη.
¹ταν Ýνα πρüγραμμα που εßχε σαν αντικειμενικü βασικü στüχο την νοητÞ μεταφορÜ του κοινοý σε παλιÝς εποχÝς μÝσα απü τις παρουσιÜσεις και εκτελÝσεις της Σοφßας και φυσικÜ να δþσει την ευκαιρßα σε ολüκληρο το ακροατÞριο να συμμετÜσχει στο  τραγοýδι.

Η ΒÝμπο που γεννÞθηκε το 1910 στη Καλλßπολη της ΑνατολικÞς ΘρÜκης αλλÜ το 1914 η οικογÝνειÜ της μετακüμισε στην Κωνσταντινοýπολη.  Στην ΕλλÜδα Þρθε μετÜ απü την ΜικρασιατικÞ ΚαταστροφÞ με την ανταλλαγÞ πληθυσμþν. Η ΤσαριτσÜνη της ΛÜρισας Þταν ο πρþτος τüπος που κατοßκησε η οικογÝνειÜ της καθþς Þταν τüπος καταγωγÞς του πατÝρα της. Σýντομα η οικογÝνεια μετακüμισε στον Βüλο. Η Σοφßα καθþς εßχε μεγÜλη αγÜπη για την μουσικÞ κατüρθωσε να μÜθει να παßζει κιθÜρα απü μüνη της.
Το 1933 ταξßδεψε στην Θεσσαλονßκη με πλοßο. Εκεß στην διÜρκεια του ταξιδιοý Üρχισε να τραγουδÜει με την κιθÜρα της. Δεν χρειÜστηκε πολýς χρüνος για να συγκεντρωθοýν üλοι οι επιβÜτες του πλοßου γýρω της για να την ακοýσουν. ΑνÜμεσÜ τους Þταν και Ýνας καλλιτεχνικüς διευθυντÞς ο οποßος και της πρüτεινε εργασßα στην Θεσσαλονßκη.
Απü την Θεσσαλονßκη δεν χρειÜστηκε να περÜσει περισσüτερο απü εβδομÜδα για να της γßνει προσφορÜ να συμμετÜσχει στην θεατρικÞ επιθεþρηση στην ΑθÞνα στο ΘÝατρο του Αντþνη ΣαμαρτζÞ «ΠαπαγÜλος 33». Το πρþτο της τραγοýδι Þταν η «üμορφη τσιγγÜνα».
Η Σοφßα μεταμορφþθηκε σε τσιγγÜνα και Ýχοντας την κιθÜρα της στον þμο βγÞκε στην σκηνÞ και εκτÝλεσε το τραγοýδι. Το αποτÝλεσμα Þταν εκπληκτικü. Οι θεατÝς χειροκροτοýσαν απαιτþντας την επανÜληψη του τραγουδιοý. Το τραγοýδησε τÝσσερις φορÝς.
Το ΑστÝρι της Σοφßας ΒÝμπο μεσουρÜνησε απü τα χρüνια του ΜεσοπολÝμου Ýως και τα πρþτα μεταπολεμικÜ στην δεκαετßα του 1950.

¹ταν μια ακοýραστη καλλιτÝχνης. Ηθοποιüς και τραγουδßστρια. …

Η εκδÞλωση πραγματοποιÞθηκε με την συμμετοχÞ των εξÞς καλλιτεχνþν.
ΕιρÞνη Στοýμπου και Παναγιþτα Δüγδου στην αφÞγηση (παρουσßαση).
Σοφßα Σμυρνιþδη ΠιÜνο – τραγοýδι.
ΑθηνÜ ΜÜλλη κιθÜρα τραγοýδι.
Γιþργος Συντουλßδης  κιθÜρα τραγοýδι.
ΜιχÜλης ΠαπαúωÜννου ΣυντονιστÞς (φροντιστÞς) βßντεο.