The strong voice of a great community
2017

 

Το υπβαθρο του αμερικανο-τουρκικο "πολμου της βζας"

Του Κστα Ρπτη

Η "διπλωματα των ομρων” χει γνει ιδιατερα προσφιλς στην κυβρνηση της Τουρκας – ιδως μετ το αποτυχημνο πραξικπημα της 15ης Ιουλου 2016. μως, αφ' ς στιγμς στρφηκε απ ευρωπακος σε αμερικανικος "στχους”, οι παρενργειες που προκλεσε ταν οδυνηρς.

Η σλληψη συνολικ 55 Γερμανν πολιτν (και ενς Γλλου δημοσιογρφου) με την κατηγορα της "τρομοκρατικς δρσης”, σε μιαν εμφαν προσπθεια της γκυρας να εκβισει πολιτικς παραχωρσεις (αλλ και να κολακεσει τα αντιδυτικ αντανακλαστικ του εσωτερικο της ακροατηρου), ταν ο κριος λγος της ραγδαας επιδενωσης των σχσεων Ε.Ε.-Τουρκας το τελευταο διστημα.

μως η απντηση της ευρωπακς πλευρς υπρξε διστακτικ. Οι διμερες οικονομικς σχσεις και η ευρωτουρκικ συμφωνα του 2016 για το προσφυγικ περιορζουν τα περιθρια κνησης της Ε.Ε. και δη της Γερμανας της Angela Merkel.

Με τις ΗΠΑ, τα πργματα δεχνουν διαφορετικ. Η κρτηση εδ και ναν χρνο του 48χρονου Πρεσβυτεριανο πστορα Andrew Brunson, τον οποο η Τουρκα κατηγορε για κατασκοπεα, χει καταστε ζτημα πρτης γραμμς για την αμερικανικ διπλωματα. Ο Αμερικανς αντιπρεδρος Pence απστειλε επιστολ στην οικογνεια του πστορα, εν ο επικεφαλς του State Deparmtnet, Rex Tillerson συναντθηκε με τη σζυγο του Brunson στην γκυρα και θεσε το ζτημα στο Τορκο ομλογ του. Ο Tayyip Erdogan, πντως, χει ανοικτ προτενει σε ομιλα του στην αστυνομικ ακαδημα την ανταλλαγ του Brunson με τον εγκατεστημνο στις ΗΠΑ μεγλο αντπαλ του, ιεροκρυκα Fethullah Gülen.

Η συνχεια γρφτηκε με την σλληψη προ μηνν, ως μλους του εκτς νμου ΡΚΚ, ενς εργαζμενου στο αμερικανικ προξενεο των Αδνων. Την δε περασμνη εβδομδα ακολοθησε η σλληψη ενς Τορκου εργαζμενου στο προξενεο της Κωνσταντινοπολης, με την κατηγορα της συμμετοχς στο αποτυχημνο πραξικπημα και της διασνδεσης με δκτυο του Gülen. Παρλληλα, ο φιλοκυβερνητικς τπος της Τουρκας ζητ και λλες συλλψεις αυτο του τπου.

Επ των ημερν του Donald Trump, η κατεξοχν μθοδος με την οποα καταδεικνεται τι μα χρα χει χσει την ενοια της Ουσιγκτον εναι η μερικ ολικ ρνηση εισδοχς των πολιτν της στο αμερικανικ δαφος. Η αρχ γινε με την πολυσυζητημνη απαγρευση εισδου των πολιτν επτ μεσανατολικν κρατν, με το πρσχημα της καταπολμησης της τζιχαντιστικς τρομοκρατας, αν και το Ιρν που εχε συμπεριληφθε στον κατλογο αποτελε στχο της και εχθρ της.

Η Βρειος Κορα και η Βενεζουλα αποτελον πλον και αυτς μλη της "μαρης λστας”, στο πνεμα και της ανδειξς τους (μαζ με το Ιρν) σε μλη του νου "ξονα του κακο” κατ Trump, εν οι ψυχροπολεμικς σχσεις με τη Ρωσα αποτυπθηκαν και στην απφαση των ΗΠΑ να κλεσουν τα περιφερειακ κντρα βζας στην αχαν ρωσικ επικρτεια, υποχρενοντας κθε επδοξο Ρσο επισκπτη να ταξιδψει πρτα μχρι την αμερικανικ πρεσβεα στη Μσχα.

Απ την Κυριακ, η Τουρκα χει ενταχθε στην δια, διλου ζηλευτ, κατηγορα κρατν, μετ την απφαση της αμερικανικς πλευρς να διακψει την κδοση μη μεταναστευτικς βζας στις εγκαταστσεις της στην γετονα, διτι θλει να "επαναξιολογσει" τη δσμευση των τουρκικν αρχν στην ασφλεια του προσωπικο της. Η τουρκικ πλευρ απντησε σταματντας την κδοση βζας για Αμερικανος (και ηλεκτρονικ στα σνορα) εν οι χρηματαγορς αντδρασαν με υποχρηση της λρας κατ 4% ναντι του δολαρου.

Το φλερτ της γκυρας με τη Ρωσα και το Ιρν (πρβ. τις τελευταες ημρες τη συμφωνα για την προμθεια απ την Τουρκα ρωσικν συστημτων S-400 καθς και την επσκεψη Erdogan στην Τεχερνη), καθς και οι αμερικανοτουρκικς τριβς για τον ρλο που επιφυλσσεται στο κουρδικ στοιχεο σε Συρα και Ιρν, δνουν την ευρτερη εικνα, που κθε λλο παρ αντιστοιχε σε σχσεις μεταξ συμμχων στο ΝΑΤΟ. μως η τουρκικ "διπλωματα των ομρων” δωσε στην Ουσιγκτον μια καλ ευκαιρα να εκδηλσει με τρπο ανεπδεκτο παρερμηνειν την γενικτερη δυσαρσκει της με τον Erdogan.

capital.gr