The strong voice of a great community
Ïêôþâñéïò 2017

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

«Εßχα τρεις γιους. Σκοτþθηκαν και οι τρεις εκεß πÜνω. ΧαλÜλι της πατρßδας μου»: Γι’ αυτü νικÞσαμε…

ΓρÜφει ο ΔημÞτρης Νατσιüς.

"ΓιορτÜζουμε το ΟΧΙ, γιατß, αν γιορτÜζαμε το ΝΑΙ, θα εßχαμε κÜθε μÝρα γιορτÞ”

Aς ανασÜνουμε λßγο. Μας Ýπνιξαν οι αναθυμιÜσεις απü το αποτεφρωτÞριο της ιστορικÞς ευθανασßας, στο οποßο μας οδηγοýν οι λυσασμÝνοι εθνομηδενιστÝς. Ας αρωματιστοýμε απü την ευωδßα του ´40.

Το 1999 απü τις εξαιρετικÝς εκδüσεις «Γκοβüστης» μεταφρÜστηκε και κυκλοφορÞθηκε το βιβλßο του Ιταλοý στρατηγοý Βισκüντι ΠρÜσκα με τßτλο: «Εγþ εισÝβαλα στην ΕλλÜδα» (Το βιβλßο γρÜφτηκε το 1946). Ο συγγραφÝας του Þταν Ανþτερος ΔιοικητÞς των Ιταλικþν ΔυνÜμεων Αλβανßας απü τις 5 Ιουνßου Ýως τις 8 Νοεμβρßου του 1940, üταν λüγω αποτυχßας των σχεδßων του, αντικαταστÜθηκε απü τον στρατηγü Σοντοý, μÝχρι τüτε υφυπουργü Στρατιωτικþν. Το βιβλßο παρουσιÜζει εξαιρετικü ενδιαφÝρον, επÝχει θÝση ντοκουμÝντου, üχι μüνο για τους απλοýς φιλßστορες αναγνþστες, αλλÜ και για τους επßμονους ιστορικοýς ερευνητÝς.

Ως εßθισται, στα αυτοβιογραφικÜ κεßμενα ηττημÝνων σε πολÝμους πρωταγωνιστþν, ο ΠρÜσκα προσπαθεß να αποσεßσει τις ευθýνες του και αποδßδει την μη ευνοúκÞ εξÝλιξη των επιχειρÞσεων στις πρþτες κρßσιμες ημÝρες στου πολÝμου, πÝρα απü τις αντßξοες καιρικÝς συνθÞκες στην Ανþτατη ΣτρατιωτικÞ Ηγεσßα, καταλογßζοντας της ευθýνες για:

Α) ΑνεπαρκÞ αεροπορικÞ υποστÞριξη.

Β) ΚαθυστÝρηση της αφßξεως των προβλεπüμενων απü την Ιταλßα ενισχýσεων.

Γ) Ματαßωση της προκαθορισμÝνης καταλÞψεως της ΚÝρκυρας ταυτüχρονα με την Ýναρξη των εχθροπραξιþν.

ΚαταλÞγει üτι κανεßς δεν Þθελε τον πüλεμο, εκτüς απü τον Μουσολßνι, αποκαλýπτοντας την σαθρüτητα και την δουλοπρÝπεια που διÝτρεχε το φασιστικü καθεστþς, αποκρýπτοντας και τις ευθýνες του, αλλÜ και την Ýπαρση της τüτε ιταλικÞς ηγεσßας. ΜÝχρι την Ýναρξη του πολÝμου οι ποταποß υμνωδοß του Μουσολßνι, περιφρονοýσαν τους ¸λληνες, βαυκαλßζονταν με στρατιωτικοýς περιπÜτους των οκτþ εκατομμυρßων λογχþν, φοýσκωναν τον λαü τους με ρωμαúκÝς αυτοκρατορßες. Οι σημαντικüτερες, üμως, σελßδες του βιβλßου δεν εßναι οι ενδιαφÝρουσες εκμυστηρεýσεις του ΠρÜσκα, αλλÜ τα «ΠαραρτÞματα» και δη το 7ο. Εκεß διαβÜζουμε: (Εν περιλÞψει).

Η ιταλικÞ εφημερßδα « Il Tempo» στις 13 Ιουλßου 1944, δημοσßευσε τα πρακτικÜ της περßφημης σýσκεψης του ΑνωτÜτου Φασιστικοý Συμβουλßου που Ýγινε στις 15 Οκτωβρßου 1940, στο ΠαλÜτσο ΒενÝτσια και στο οποßο καθορßστηκαν οι γενικÝς γραμμÝς της εισβολÞς στην ΕλλÜδα. ΜετÝχουν: ο Μουσολßνι, ο ΤσιÜνο, γαμπρüς του και ΥΠΕΞ, ο ΠρÜσκα, ο Σοντοý, ο Μπαντüλιο, ο ΡοÜττα (üλοι στρατηγοß) και ο Τζακομüνι, τοποτηρητÞς του καθεστþτος στην Αλβανßα. Απü τις συζητÞσεις διαφαßνεται η κουφüτητα, η αθλιüτητα, η αλαζονεßα, η ασυνειδησßα αυτþν των ανθρþπων. ΜεταφÝρω κÜποιους διαλüγους:

«Μουσολßνι: Ποια εßναι η κατÜσταση του ηθικοý του ελληνικοý πληθυσμοý;

Τζακομüνι: Φαßνεται üτι εßναι σε πολý χαμηλü επßπεδο.

ΤσιÜνο: ΠαρουσιÜζεται μια σαφÞς, διαßρεση μεταξý του πληθυσμοý και μιας ηγετικÞς τÜξεως πολιτικþν και πλουτοκρατþν. Η τελευταßα διατηρεß ζωντανü το πνεýμα της αντιστÜσεως και την αγγλοφιλßα στη χþρα. ΑυτÞ εßναι μια ελÜχιστη τÜξη ανθρþπων πολý πλουσßων, ενþ η Üλλη (ο λαüς) εßναι αδιÜφορη για üλα τα συμβαßνοντα, συμπεριλαμβανομÝνης και της εισβολÞς μας….

Μουσολßνι: Ποιο εßναι το ηθικü των ΕλλÞνων στρατιωτþν;

ΠρÜσκα: Δεν εßναι Üνθρωποι που θα τους Üρεσε να πολεμÞσουν.

Μουσολßνι: Θα πρÝπει να δοýμε πως θα παρουσιÜσουμε τα προσχÞματα γι’ αυτÞν την επιχεßρηση…να σκηνοθετÞσουμε Ýνα επεισüδιο.

Τζακομüνι: Εγþ μπορþ να κÜνω κÜτι στα σýνορα, üπως επεισüδια μεταξý κατοßκων της ΤσαμουριÜς και των Ελληνικþν αρχþν. (ΕμφανÝστατος ο αεßδουλος και προδοτικüς ρüλων των ΤσÜμηδων. Αυτü πρÝπει να προβληθεß, για να κατανοÞσουν üλοι την ξεφτßλα των Αλβανþν üταν μιλοýν για ΤσαμουριÝς).

Μουσολßνι: ¼λα αυτÜ Ýχουν μια αμελητÝα αξßα για μÝνα και συνιστοýν μια κÜποια συγκÜλυψη. Μολαταýτα εßναι καλü να μπορÝσετε να τα δημιουργÞσετε σε τρüπο þστε να δοθεß αφορμÞ για το Üναμμα του φιτιλιοý…

ΤσιÜνο: Πüτε επιθυμεßτε να λÜβει χþρα το επεισüδιο;

Μουσολßνι: Στις 24 Οκτωβρßου.

ΤσιÜνο: Στις 24 να εßστε βÝβαιος üτι θα συμβεß.

Μουσολßνι: Πþς βλÝπετε την πορεßα προς την ΑθÞνα, αφοý θα Ýχει καταληφθεß η ¹πειρος;

ΠρÜσκα: Δεν βλÝπω πολλÝς δυσκολßες. Αρκεß μια δýναμη 5 Þ 6 Μεραρχιþν επιπλÝον των υπαρχüντων. (Σýμφωνα με τον Ιταλü κριτικü Α. Τüστι και στο σýγγραμÜ του «ο πüλεμος που δεν Ýπρεπε να γßνει», η εκστρατεßα κατÜ της ΕλλÜδας: «Απορρüφησε και καταπüνησε 30 Μεραρχßες με 700.000 Üνδρες, 90.000 κτÞνη και 17.000 αυτοκßνητα και στοßχισε 14.000 νεκροýς, 51.000 τραυματßες και 25.000 αιχμαλþτους και αγνοουμÝνους και υπÝρ τους 12.000 αχρηστευθÝντες απü κρυοπαγÞματα»).

Απü τα πρακτικÜ της ιστορικÞς εκεßνης συσκÝψεως εξÜγονται κÜποια συμπερÜσματα:

Πρþτον: Οι υπερφßαλοι Ιταλοß υποτιμοýν και περιφρονοýν την αξßα (το αξιüμαχο) και την φιλοπατρßα του λαοý μας. ¼πως και οι τωρινοß οχτροß.

Δεýτερον: Διακρßνουν «μια διαßρεση» του απλοý λαοý και της ηγετικÞς τÜξης (πολιτικοß – πλουτοκρÜτες). ¼πως ακριβþς συμβαßνει και σÞμερα. Μüνο που ο αδιÜφορος για τους Ιταλοýς αυτüς λαüς, κατασκοτþθηκε στην Βüρειο ¹πειρο, δεßχνοντας στην γονατισμÝνη Ευρþπη üτι οι Þρωες πολεμοýν σαν ¸λληνες. (Οι απþλειες του Ελληνικοý Στρατοý σýμφωνα με το Γ.Ε.Σ. Þταν: 13.752 νεκροß, 62.663 τραυματßες – απü τους οποßους περßπου 25.000 παγüπληκτοι – 3.955 αγνοοýμενοι και αιχμÜλωτοι).

Τρßτον: ΦασιστικÜ (Þ κεμαλοφασιστικÜ) καθεστþτα θεωροýν τους λαοýς «κρÝας για μακÝλεμα». Και σÞμερα που γειτνιÜζουμε με τÝτοια τυχοδιωκτικÜ κρÜτη, οφεßλουμε να καλλιεργÞσουμε το πνεýμα αυτοθυσßας και αντßστασης του λαοý μας. ¼λοι μαζß οι ¸λληνες, πλην της ηγετικÞς τÜξης των κηφÞνων και των ποικιλþνυμων Γραικýλων.

Κλεßνω μ’ Ýνα ηρωικü γεγονüς που διασþζει ο Σ. ΜυριβÞλης και το ανÝφερε κατÜ την πανηγυρικÞ ομιλßα του στην Ακαδημßα Αθηνþν, το 1960:

«Πολýς κüσμος Ýτρεχε να δþσει αßμα τις ημÝρες του πολÝμου. ¹ταν εκεß νÝοι, κοπÝλες, γυναßκες, μαθητÝς, παιδιÜ που περßμεναν τη σειρÜ τους. Μια μÝρα, ο επß της αιμοδοσßας φßλος μου γιατρüς, εßδε στη σειρÜ των αιμοδοτþν που περßμεναν, να στÝκεται και Ýνα γεροντÜκι.

Εσý παπποýλη τι θÝλεις εδþ; ¹ρθα, κι εγþ, γιατρÝ, να δþσω αßμα. Ο γιατρüς τον κοßταξε με απορßα και συγκßνηση. Ο γÝρος παρεξÞγησε το δισταγμü του. Η φωνÞ του Ýγινε πιο ζωηρÞ. Μη με βλÝπεις Ýτσι, γιατρÝ μου. Εßμαι γÝρος, το αßμα εßναι καθαρü, και ποτÝς μου δεν αρρþστησα. Εßχα τρεις γιους. Σκοτþθηκαν και οι τρεις εκεß πÜνω. ΧαλÜλι της πατρßδας. Μου εßπαν πως οι δýο πÞγαν απü αιμορραγßα. Λοιπüν, εßπα στη γυναßκα μου, θα ‘ναι κι Üλλοι πατερÜδες, που μπορεß να χÜσουν τα παλληκÜρια τους, γιατß δεν θα ‘χουν οι γιατροß μας αßμα να τους δþσουν. Να πÜω να δþσω κι εγþ το δικü μου. ¢ιντε, πÞγαινε γÝρο, μου εßπε κι ας εßναι για την ψυχÞ των παιδιþν μας. Κι εγþ σηκþθηκα και Þρθα».

Γι’ αυτü νικÞσαμε, γιατß πολεμοýσε üλος ο λαüς. Την πιο μεγαλειþδη μÜχη την κÝρδισαν οι…Üμαχοι.

ΥΓ. Να υπενθυμßσω üτι στο βιβλßο γλþσσας της Ε’ Δημοτικοý, στο σχετικü αφιÝρωμα για την εθνικÞ επÝτειο, περιÝχεται κεßμενο με τον εξÞς τßτλο: « Η Ιταλßα μας κÞρυξε τον πüλεμο» και υπüτιτλο«και εμεßς πÞγαμε στο υπüγειο». Την ημÝρα της 28ης Οκτωβρßου του 1940 ξÝρουμε üτι ο λαüς ξÝσπασε, πανηγýριζε, ξεχýθηκε στους δρüμους ανεμßζοντας γεμÜτος χαρÜ, την γαλανüλευκη. Οι καντιποτÝνιοι του αφελληνισμοý μαγαρßζουν την γιορτÞ με κεßμενα δειλßας, φüβου και ηττοπÜθειας…

ΔημÞτρης Νατσιüς

δÜσκαλος-Κιλκßς