The strong voice of a great community
2017

Με «iνδικ κνναβη» αλλζει η κυβρνηση την ατζντα, μπροστ στα… να αδιξοδα

Του Γιννη Κ. Τρουπ

Και ξαφνικ προκυψε θμα χρσης ινδικς κνναβης για φαρμακευτικος λγους. να θμα που ρθε απ το πουθεν. Το ζτημα «σκασε» σε πηγαδκι στη Βουλ ανμεσα στο Γιργο Σταθκη και σε κοινοβουλευτικος συντκτες. να πηγαδκι, στο οποο κυριρχησε η ΔΕΗ, η ΔΕΣΦΑ και κπου εκε μπκε «σφνα» και η χρση της ινδικς κνναβης.

Μσα σε ελχιστες ρες το συγκεκριμνο θμα «κανε» το γρο της χρας. Μλιστα παρατηρθηκαν και οι πρτες «δθεν» ενδοκυβερνητικς κντρες μεταξ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το αν θα πρπει να γνει χι μα ττοια κνηση.

Ο συνθης ποπτος Κστας Κατσκης διατπωσε με «σθεναρ» τρπο την ρνηση του, την οποα λγο αργτερα πρε πσω αποδδοντας το λο θμα σε παρεξγηση, διατυπνοντας τελικ την συμφωνα του για  χρση κνναβης αποκλειστικ μως για ιατρικος λγους.  Τελικ μπορε κποιος να μας πει τι πραγματικ γνεται δε γνεται με το θμα αυτ;

Η απντηση εναι απλ. Απολτως τποτα. Το θμα αποτελε στην ουσα «μη θμα». Η επιβεβαωση μλιστα ρθε απ τα πλον επσημα χελη, του υπουργο Υγεας Ανδρα Ξανθο.

«Η διυπουργικ συντονιστικ ομδα χει δη καταλξει σε να πρτο σχδιο νομοθετικς ρθμισης, το οποο θα επιτρπει την παραγωγ, επεξεργασα και εξαγωγ σκευασμτων φαρμακευτικς κνναβης εκτς κρατικο μονοπωλου, σμφωνα πντα με την ισχουσα νομοθεσα που ρυθμζει τους ελγχους και τις αδειοδοτσεις που πραγματοποιε ο ΕΟΦ και διατηρντας τους περιορισμος του κρατικο μονοπωλου για την πρσβαση των ασθενν στη χρα στα σχετικ σκευσματα» τνισε ο αρμδιος υπουργς, συμπληρνοντας με νημα. « Προφανς κποια στιγμ θα χουμε μα τελικ ρθμιση»…

Παρακαλ προσξτε τις λξεις που χρησιμοποιε ο κ.Ξανθς. « Πρτο σχδιο νομοθετικς ρθμισης». Μπορε εκολα λοιπν κποιος να βγλει το συμπρασμα τι το «πρτο σχδιο» μχρι την «τελικ νομοθετικ ρθμιση» απχει τη φωτς.

Συμπρασμα: Για  ακμα φορ η κυβρνηση επιχειρε να αποπροσανατολσει την κοιν γνμη, «ρχνοντας» στην αρνα της επικοινωνας, μια δθεν επικεμενη νομοθετικ αλλαγ, που αναμφβολα ταν και εφσον συμβε θα προκαλσει πολλς συζητσεις ενδεχομνως και  εντς των κοινοβουλευτικν ομδων που την στηρζουν. Συζητσεις μως που θα πρπει να γνουν με εξαιρετικ σοβαρτητα και χι με ρους καφενεου.

Στην ΝΔ τηρον στση αναμονς και περιμνουν τις επσημες ανακοινσεις ταν και εφσον αυτς υπρξουν.

Η Πειραις πντως φρντισε να στελει το μνυμα της με ιδιατερα σκωπτικ τρπο. «Μια Κυβρνηση που: Υπερφορολογε τους πντες και τα πντα,φυλλορροε  υπ το βρος της πεσης των οικονομικν αδιεξδων που η δια προκλεσε, αδυνατε  να προσελκσει επενδσεις, χει  εγκαταλεψει στην τχη τους τα νοσοκομεα και τη δημσια υγεα, φρνει  στη Βουλ να νομοσχδιο για την κνναβη. Εναι αυτονητο τι η Να Δημοκρατα θα εξετσει το νομοσχδιο, αφο προηγουμνως συμφωνσουν για το περιεχμεν του τσο οι κυβερνητικο εταροι, σο και οι τσεις τους που αδυνατομε να παρακολουθσουμε. Μχρι ττε ας απαντσει τουλχιστον η Κυβρνηση στο ελογο ερτημα των πολιτν «τι πνετε και δεν μας δνετε».

 Η επιλογ  του Μεγρου Μαξμου να «ανοξει» στω και με ναν πολ πιο τρπο ,το θμα της ινδικς κνναβης για φαρμακευτικος λγους  ρχεται σε μια δσκολη για την κυβρνηση χρονικ συγκυρα. Σε μα περοδο που η κουβντα για το ενδεχμενο λψης νων μτρων επσπευση των σων χουν δη συμφωνηθε χει φουντσει.

Τη Δευτρα ο κ. Τσπρας συναντ την επικεφαλς του Δ.Ν.Τ. Christine Lagarde στις ΗΠΑ.

Το τετ α τετ  συμππτει με την αρνητικ για την χρα μας κθεσ του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου,  η οποα στους δεκτες της ανπτυξης, εμφανζει την Ελλδα ως το «μαρο πρβατο» μεταξ λων των αναπτυγμνων χωρν, μια και σε λες τις προηγμνες χρες οι προβλψεις για ανπτυξη αναθεωρονται προς τα πνω, για την Ελλδα  αναθεωρονται προς τα κτω.

Αξζει να σημειωθε τι η δια η Κυβρνηση εχε παραδεχθε την αδυναμα της να εκπληρσει το στχο που εχε βλει στον προπολογισμ του 2017 για ανπτυξη 2,7% του Α.Ε.Π., χαμηλνοντας τον πχη στο 1,8%, και αναγνωρζοντας τσι την αποτυχα της με απκλιση στχων περπου στο μισ.

Για λλειψη αξιοπιστας και για ψετικες υποσχσεις κατηγορε η ΝΔ τον πρωθυπουργ. «στερα απ 3 χρνια ανατιας οπισθοδρμησης με αποκλειστικ ευθνη των κ. Τσπρα και Καμμνου και των Υπουργν που επλεξαν, ο πρωθυπουργς ισχυρζεται για μια ακμη τι φορ τι η πολυαναμενμενη ανπτυξη θα ξεπερσει ακμη και τις διες τις προβλψεις του. Δεν πεθει μως κανναν. Διτι ανπτυξη με αυξημνους φρους, αυξημνες εισφορς, μειωμνη ρευσττητα, 100 δις ληξιπρθεσμες οφειλς ιδιωτν προς το Δημσιο και βαλτωμνες επενδσεις, δεν γνεται. Η Κυβρνηση πλανθηκε το 2015,  διαψεσθηκε το 2016, αποτυγχνει το 2017, και θλει να μας πεσει τι το 2018 θα ρθει το θαμα» τονζουν πηγς της ΝΔ, που συμπληρνουν τι η αλθεια εναι μια και απλ: «σο ο κ. Τσπρας συνεχζει την δια πολιτικ τσο θα αποτυγχνει στους στχους του και θα δνει νες ψετικες υποσχσεις. Και η ζω των Ελλνων μχρι να εγκαταλεψει την εξουσα θα χειροτερεει».