The strong voice of a great community
2017

 

«Ο Γρπας Πολεμιστς της Πλου»

2η ετσια διλεξη αφιερωμνη στη τχνη και την αρχαιολογα του Ελληνικο κσμου, στο Βασιλικ Μουσεο του Οντριο (ROM)

Του Ιωννη Σ. Σαραδρη

Στις 3 Οκτωβρου δθηκε η δετερη ετσια διλεξη αφιερωμνη στη τχνη και την αρχαιολογα του Ελληνικο κσμου στο αρχαιολογικ Μουσεο του Οντριο οργανωμνη απ την Ελληνικ Πολιτεα ,με την συμπαρσταση μελν της Ελληνικς παροικας.
Σαν συνδετικς αντιπροσωπευτικς φορας αυτν των δο πρωταγωνιστν εμφανσθηκε το Γενικ Προξενεο της Ελλδας στο Τορντο παρνοντας το βρος της οργνωσης της παρουσασης της εκδλωσης.Το πργραμμα της εκδλωσης ανφερε ως κριο ομιλητ τον καθηγητ κλασσικς αρχαιολογας του Πανεπιστημου του Cincinnati των Η. Π. Α. Τζακ Ντιβις. Λγω μως κποιου κτακτου κωλματος του στο βμα του ομιλητ βρθηκε η αρχαιολγος καθηγτρια κ Σρον Ρ.  Στκερ επσης του Αμερικανικο Πανεπιστημου του Cincinnati, συνεργτης του Τζκ Ντιβις στις ανασκαφς της Πλου αλλ και σντροφς του στην ζω.
Ο Τζακ Ντιβις ξεκνησε απ τη δημοσιογραφα προτο στραφε στις κλασικς αρχαιολογικς σπουδς.

Σποδασε στο Πανεπιστμιο του Σινσιντι και ως φοιτητς συμμετεχε σε ανασκαφς στην Κνωσσ και την Κα. μεινε πολλ χρνια στην Ελλδα, μαθητεοντας στην Αμερικανικ Αρχαιολογικ Σχολ, πριν επιστρψει στην Αμερικ για να διδξει....
Ο πρλογος και η παρουσαση των ομιλητν γινε απ τον Josh Basseches Director & CEO του ROM


Μετ απ τον σντομο χαιρετισμ του Γενικο Προξνου της Ελλδας στο Τορντο κ. Αλξανδρου Ιωαννδη ταν πλον η σειρ του κυρου ομιλητ να αναπτξει το θμα του.
Η κυρα Στουν επικντρωσε την ομιλα της στο Νοτιοδυτικ κρο της Πελλοπονσου, στην Περιοχ της Πλου, που το1939 πρτος ο αρχαιολγος και μλος της Ακαδημας Αθηνν Κωνσταντνος Κουρουνιτης επεσμανε την παρξη του Ανκτορου και ολοκλρωσε τις ρευνες ο αρχαιολγος καθηγητς του Πανεπιστημου του Cincinnati των Η.Π.Α Carl Blegen. Επαναλφθηκαν το 1952 και συνεχζονται μχρι και τις μρες μας.

Ο αρχαιολογικς χρος του Ανακτρου του Νστορος, εναι μια απ τις σημαντικτερες θσεις της Μυκηνακς εποχς σε ολκληρη την Ελλδα.
Πρκειται για το καλτερα σωζμενο Μυκηνακ ανκτορο. Εναι να συγκρτημα απ διφορα κτρια με να σνολο 105 ισογεων διαμερισμτων λλων χρων. Αποτελεται απ τσσερα κρια κτρια (νοτιοδυτικ, κεντρικ, βορειοανατολικ, αποθκη ονου), καθς και ορισμνα μικρτερα κτσματα. Τα σημαντικτερα διαμερσματ του εναι η μεγλη ορθογνια "αθουσα του θρνου" με την κυκλικ εστα, το λουτρ με τον πλινο λουτρα και οι αποθκες με τα πολυριθμα αποθηκευτικ αγγεα.
Το ανκτορο ταν διροφο και διακοσμετο με πολχρωμες τοιχογραφες.
Η ακμ του καλπτει την περοδο απ το 1300 π.Χ. ως το 1200 π.Χ. περπου που και καταστρφηκε απ μια μεγλη πυρκαγι στα τλη του 13ου αινα π.Χ. στις αρχς του 12ου αινα π.Χ..


Απ τη μελτη των κειμνων των 1100 και πλον πινακδων της Γραμμικς Β που βρθηκαν στο συγκρτημα του Ανακτρου επιβεβαιθηκε η ορθτητα της αποκρυπτογρφησης της Γραμμικς γραφς Β απ τον Michael Ventris και προκυψαν φθονα στοιχεα για την ντονη βιοτεχνικ και εμπορικ δραστηριτητα που εχε αναπτυχθε με κντρο το ανκτορο.
Το καλοκαρι του 2015 η αρχαιολογικ σκαπνη υπ την επβλεψη των Τζκ Ντιβις και Σρον Στκερ εχε μια αναπντεχη επιτυχα. Συνντησε ναν λακκοειδ τφο ασλητο τοποθετημνο μερικς μνο εκατοντδες μτρα απ το Παλτι του Νστωρα, με ευρματα ανεκτμητης αξας. Αυτ δε η ανακλυψη χαρακτηρσθηκε απ το υπουργεο Πολιτισμο και Αθλητισμο ως «η πιο εντυπωσιακ περπτωση επδειξης προστορικο πλοτου σε ταφικ μνημεα της Ηπειρωτικς Ελλδας, που χει ρθει στο φως τα τελευταα 65 χρνια».


 Τα ευρματα συνηγοροσαν και με το παραπνω σε αυτ: 4 χρυσ σφραγιστικ δαχτυλδια και κπελλα, να χλκινο σπαθ με επιχρυσωμνη ελεφαντοστινη λαβ, μια σπνια χρυσ αλυσδα, ασημνια κπελλα -ορισμνα με χρυσ χελη-, χλκινα αγγεα και κπελλα, νας χλκινος αμφορας, χλκινες πρχοι και λεκανδες, 50 και πλον σφραγιδλιθοι, περισστερες απ 1.000 ψφους απ πολτιμους λθους και λλα εντυπωσιακ.
Καθς πολλ απ τα ευρματα ταν ργα μινωικς τεχνοτροπας και εφσον η χρονολγηση κατασκευς του τφου τοποθετεται γρω στο 1450 (250 τη πριν απ την καταστροφ του κτσματος του Ανακτρου) Εναι εμφανς η επρεια του Μινωικο πολιτισμο στην ηπειρωτικ Ελλδα.


Ποια, μως, εναι αυτ τα μινωικ θματα που απεικονζονται στα ευρματα και δη στα χρυσ σφραγιστικ δαχτυλδια; «Εναι πολλ» εξηγε η κ. Στκερ. «χουν να κνουν με τελετς που σχετζονται με μα θε και με την εμφνισ της, εν συχνς εναι και οι σκηνς με τα ταυροκαθψια» συμπληρνει. Η ερεση τεσσρων χρυσν σφραγιστικν δαχτυλιδιν με εικονογραφα ττοιου τπου εναι κτι ιδιατερα σπνιο και ασυνθιστο. μπως μοναδικ; «Ειδικ το μεγαλτερο χρυσ δαχτυλδι χει χαραχτε με ττοια λεπτομρεια που δεν υπρχει πουθεν παρλληλ του μεταξ των χρυσν σφραγιστικν δαχτυλιδιν που γνωρζουμε ως σμερα. Οι σκηνς των γυναικν σε αυτ το δαχτυλδι επαναλαμβνονται και σε λλες γνωστς σφραγδες της Κρτης, μως το δαχτυλδι της Πλου συνεννει μικρτερες γνωστς παραστσεις σε μια μεγαλτερη και πιο σνθετη τελετουργικ σκην» σημεινει.


Στον τφο υπρχαν κι λλα απρσμενα ευρματα, πως χτνες και νας καθρπτης. Ποια η σημασα τους σε ναν τφο νδρα; «Χτνες και καθρπτες χουν μια γενικτερη σχση με τις ταφς πολεμιστν», εξηγε η κ. Στκερ, που συμπληρνει τι σως αντανακλον να θιμο στολσματος πριν απ τη μχη. Και το νημα που υπρχει πσω απ την απεικνιση γρπα σε δυο απ τα ευρματα (κομμτια ελεφαντοστο, με το να να απεικονζει γρπα με μεγλα φτερ και το λλο λοντα που επιτθεται σε γρπα), τα οποα δωσαν και την ονομασα στον πολεμιστ; «Ο γρπας αντανακλ να πολ γνωστ σστημα εξουσας, που πλαισινει τον θρνο της Πλου, πως και του Μνωα της Κνωσο» επισημανει.
σο για τη σημασα των ευρημτων, πρα απ την τχνη και τον πλοτο τους, η αρχαιολγος τονζει τι «σε ρους χρονολγησης, η ανακλυψη τσων διαφορετικν τπων αντικειμνων μσα σε ναν τφο με μα μοναδικ ταφ εναι ψιστης σημασας», αναφερμενη προφανς στην εξαιρετικ ευκαιρα που δνει μια ττοια αδιατρακτη ταφ τσο για τη μελτη των ταφικν εθμων στην Πριμη Μυκηνακ εποχ σο και για τη σχση του φλου με τα κτερσματα και την ταφικ γνση, που δεν θα μποροσε να αποκτηθε μσα απ τη μελτη περισστερων τυπικν ομαδικν τφων.
Την διλεξη τμησαν με την παρουσα τους μεταξ λλων η κοσμτωρ της G. Raymond Chang School of Continuing Education στο Πανεπιστμιο Ryerson Μαρ Μπουτρογιννη, ο Αντνης Αρτεμκης πρεδρος της Ελληνικς Κοιντητος Τορντο, ο Στηβ Μιρκπουλος των Cinespace Film Studios o Γιννης Δγωνας με την σζυγ του, ο επιχειρηματας Πτερ Ηλιπουλος.