The strong voice of a great community
2017

 

Τα θλουν «λα» τα Τρανα – Εθνικιστικ κρεσντο απ τον Αλβαν ΥΠΕΞ

Του Νκου Μελτη

Στην σκληρ γραμμ του Εθνικισμο  και του μεγαλοδεατισμο επιμνει η κυβρνηση ντι Ρμα στα Τρανα, καθς ο υπουργς εξωτερικν της χρας Ντμτρι Μπουστι σε συνντευξη του την Πμπτη στο περιθριο της Συνντησης Ελλδας-Βουλγαρας-ΠΓΔΜ-Αλβανας που γινε στην Θεσσαλονκη επανφερε λη την αλυτρωτικ και εχθρικ προς την Ελλδα ατζντα της αλβανικς εξωτερικς πολιτικς.

Με την Αθηνα να αποφεγει συστηματικ να ασκσει πεση προς τα Τρανα σε διμερς εππεδο, που υπρχουν σημαντικ και… πειστικ «πλα» και εγκαταλεποντας την πρωτοβουλα στις Βρυξλλες που μως δδουν περισστερο ενδιαφρον στην μεταρρθμιση του δικαστικο συστματος και στην καταπολμηση της καλλιργειας και εμπορου ναρκωτικν, η αλβανικ πλευρ δεν δεχνει καμα συμβιβαστικ διθεση στε να επιλυθον σοβαρς εκκρεμτητες στις διμερες σχσεις, αλλ και ζητματα που αφορον την δια την υπσταση της Ελληνικς Εθνικς Μειοντητας.

Αντιθτως προκαλε καθς εμφανζεται σταθερ στην διατρηση του «Τσμικου ζητματος» αλλ και στην παραπομπ στις ελληνικς καλνδες του σημαντικτατου αν και συμβολικο θματος, της απδοσης της ελχιστης τιμς στους χιλιδες νεκρος λληνες στρατιτες του αλβανικο Μετπου. Που εναι σως οι τελευταοι νεκρο του Β’ Παγκοσμου Πολμου οι οποοι παραμνουν ταφοι και χωρς να τιμηθον στω με μια επιτμβια πλκα…

Η  συνντευξη του κ. Μπουστι (ΕΡΤ3) εχε τον διο ξονα με σα εχε αναφρει πριν μερικς ημρες σε αλβανικ τηλεοπτικ σταθμ ( Top Channel) και αποτελον μια συγκροτημνη  απολτως ανελαστικ ατζντα στις διμερες σχσεις.

Ο κ. Μπουστι χι μνο επμεινε στο «Τσμικο ζτημα» αλλ με πρωτοφαν τρπο σπευσε να συνδσει την εκπλρωση της υποχρωσης της Αλβανας για την δρυση των 2 στρατιωτικν νεκροταφεων για τους λληνες στρατιτες πεσντες του Β Παγκοσμου Πολμου, με την επδειξη σεβασμο στους… Τσμηδες.

«Ακμη δεν χουμε κλεσει την συζτηση για τις εκκρεμτητες του Β Παγκοσμου Πολμου, την ρση του Εμπολμου και τον σεβασμ στους Τσμηδες» επε ο κ. Μπουστι παραπμποντας στην γνωστ θση των ακραων του κμματος των Τσμηδων για δρυση των δυο στρατιωτικν νεκροταφεων με αντστοιχη δσμευση της Ελλδας για δρυση νεκροταφεου και μνημεου στο ελληνικ δαφος για την «γενοκτονα» των… Τσμηδων.

Ο Αλβανς Υπουργς Εξωτερικν μλιστα ουσιαστικ καταργε την συμφωνα του 2009 για την δρυση των δυο νεκροταφεων, δηλνοντας τι πρπει τρα να «ξεκαθαρσει η Συμφωνα» σε τι αφορ: την τοποθεσα των νεκροταφεων, τον αριθμ των πεσντων, την ταυτοποηση τους κλπ». Η Συμφωνα για την «αναζτηση, εκταφ και τον ενταφιασμ των Ελλνων πεσντων» εχε επικυρωθε απ την Αλβανικ Βουλ τον Μρτιο του 2010 και προβλεπε την δρυση των δυο νεκροταφεων στην Κλεισορα και στους Βουλιαρτες .

Αυτ εναι η δετερη συμφωνα την οποα αρνεται να υλοποισει η Αλβανα και ζητ πρσθετα ανταλλγματα προκειμνου να… συζητσει απ την αρχ το θμα των νεκροταφεων, εν για την λλη ιδιατερα σημαντικ συμφωνα οριοθτησης των θαλασσων συνρων, την οποα χει ακυρσει το Συνταγματικ Δικαστριο της Αλβανας (μετ απ προσφυγ του ττε αρχηγο της αντιπολτευσης ντι Ρμα) ο κ. Μπουστι συνχισε την τακτικ της κωλυσιεργας. Ωσν να υιοθετε μλιστα την τουρκικ θση (εξλλου δημσιες υπρξαν οι επικρσεις στην Αλβανικ Βουλ τι η κυβρνηση Ρμα ακρωσε την Συμφωνα, μετ απ συνεννηση με την Τουρκα) ο κ. Μπουστι κανε λγο «για περπλοκο ζτημα και αλυσδα διαμαχν στην Μεσγειο για τα θαλσσια σνορα και τις ΑΟΖ», τονζοντας τι η χρα του θλει μια «δκαιη και τμια λση στα πρτυπα της συμφωνας με την Ιταλα», αν και φυσικ με την Ιταλα δεν υπρχει πρβλημα στην οριοθτηση καθς δεν παρεμβλλονται στην οριοθτηση μεταξ των δυο χωρν,νησι, πως συμβανει  μεταξ Ελλδας και Αλβανας.

Αμετακνητος ταν ο κ. Μπουστι και στο θμα των περιουσιν των Ελλνων μειονοτικν στην Χειμρα, αναφρθηκε σε γενικ σχδιο ανπλασης που δεν περιορζεται μνο στην κατεδφιση ορισμνων παρνομων μη κτιρων για τα οποα θα δοθον πως επε αποζημισεις, αποφεγοντας φυσικ το βασικ πρβλημα που εναι η απαλλοτρωση ελληνικν  περιουσιν σε περιοχς που σχεδιζεται χι μνο πολεοδομικ ανπλαση αλλ και ιδιωτικς τουριστικς επενδσεις.

Στην Αλβανικ Βουλ στις αρχς της εβδομδας εχε υπρξει μια ακμη σγκρουση της αλβανικς κυβρνησης με τους εκπροσπους της ελληνικς μειοντητας και συγκεκριμνα τον πρεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνδα Παππ, ο οποος καταθτοντας στην επιτροπ της  Αλβανικς Βουλς που ο κ. Μπουστι εισηγθηκε τον νο νμο περ μειονοττων εξφρασε ντονες διαφωνες της Ελληνικς Εθνικς Μειοντητας, η οποα επιχειρεται  να εξουδετερωθε με την εξομοωση της με λλες πραγματικς και φανταστικς μειοντητες πως η «μακεδονικ, η αιγυπτιακ, η βλχικ, η  μαυροβουνια κ.α.)». Στον νο νμο δεν φανεται επσης να εναι σαφς η κατργηση της χοτζικς προλευσης αντληψης για παρξη «μειονοτικν ζωνν», οτε αποτελεσματικ προστασα του δικαιματος εκπαδευσης στην μητρικ γλσσα, εν η σκηση  των δικαιωμτων ανατθεται ετε στο Υπουργικ Συμβολιο ετε στην Τοπικ Αυτοδιοκηση!

Καθς στην συνεδραση αυτ της Επιτροπς επικρτησε νταση εναι χαρακτηριστικς ο τρπος που αντδρασε ο κ. Μπουστι στις παρεμβσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, συστνοντας στους εκπροσπους των μειονοττων να μεταφρουν στα μητρικ τους θνη, την παραδειγματικ στση της Αλβανας ναντι των μειονοττων».

liberal.gr