The strong voice of a great community
Νοέμβρης 2012

Πίσω στο ευρετήριο

Η Πρώτη Κυρία στη μάχη των εκλογών.

            Του Γιάννη Στεφ. Σαραϊδάρη

"Πόλεμο κατά των γυναικών" διεξάγουν οι Ρεπουμπλικανοί κατήγγειλαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών περίπου 24 γυναίκες -μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων .

Με επικεφαλής την Νάνσι Πελόζι της Καλιφόρνια, την μοναδική γυναίκα που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξαν το επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι το κόμμα θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους κατά των επιθέσεων των Ρεπουμπλικανών.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν την γυναικεία ψήφο "κλειδί" για τις εκλογές του Νοεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στην προτίμηση των γυναικών ψηφοφόρων και έπεται σε εκείνη των ανδρών.

Ο κατάλογος με τις ομιλήτριες χθες το βράδυ περιελάμβανε ακόμη την Νάνσι Κίναν, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Δράσης για το Δικαίωμα στην Άμβλωση, την Τάμι Ντάκγουορθ, η οποία πολέμησε και τραυματίστηκε στο Ιράκ και σήμερα είναι υποψήφια για την Βουλή στο Ιλινόις, την Λίλι Λέντμπετερ, ο δικαστικός αγώνας της οποίας για την ισότητα στις εργασιακές απολαβές ενέπνευσε έναν νόμο που πήρε το όνομά της και την Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος που ξεκίνησε χθες στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ απέτισε φόρο τιμής στον αμερικανικό στρατό χαρακτηρίζοντάς τον επιτομή του "αμερικανικού πνεύματος" και περιέγραψε πως οι εμπειρίες που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα ως παιδί του χάρισαν τις αξίες που καθοδηγούν το έργο του στην προεδρία.

Η Μισέλ Ομπάμα ηγείται προσπάθειας για την στρατολόγηση εθελοντών με στόχο τη στήριξη όσων υπηρετούν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και των οικογενειών τους και συχνά επισκέπτεται τραυματίες πολέμου.

Η ίδια περιέγραψε ακόμη πώς ο πρόεδρος "'απομάκρυνε την οικονομία μας από το χείλος της καταστροφής" και πίεσε για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας αρνούμενος "να ακούσει όλους εκείνους που του έλεγαν να αφήσει το θέμα για αργότερα, για άλλον πρόεδρο".

"Δεν τον ένοιαζε αν ήταν το ευκολότερο πράγμα για να κάνει από πολιτικής πλευράς--έτσι μεγάλωσε. Τον ένοιαζε που ήταν το σωστό", είπε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι, παρά τις ανησυχίες της για το πόσο θα άλλαζε η ζωή τους με την εκλογή του συζύγου της στην προεδρία, συνειδητοποίησε ότι η ανατροφή του, που τον έκανε εργατικό και έντιμο, τον στήριξε όταν χρειάστηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις.

"Ύστερα από τόσους αγώνες και θριάμβους και στιγμές κατά τις οποίες ο σύζυγός μου δοκιμάστηκε με τρόπους που ποτέ μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ, είδα από πρώτο χέρι ότι το να είσαι πρόεδρος δεν αλλάζει αυτό που είσαι--αποκαλύπτει ποιός είσαι", είπε η Μισέλ Ομπάμα.

Ερωτηθείσα για το αν η προεδρία έχει αλλάξει τον Μπαράκ Ομπάμα, η ίδια είπε ότι "σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα του, στις πεποιθήσεις και στην καρδιά του, ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει ο ίδιος άνδρας που ερωτεύτηκα τόσα χρόνια πριν".

"Για τον Μπαράκ η επιτυχία δεν σημαίνει πόσα χρήματα κερδίζεις, αλλά αφορά την διαφορά που κάνεις στις ζωές των άλλων", είπε η δημοφιλής Μισέλ Ομπάμα με έναν σαφή υπαινιγμό στην περιουσία του Ρόμνι.