The strong voice of a great community
Νοέμβρης 2012

Πίσω στο ευρετήριο

Μακεδονικός Μήνας 2012. Τα ελευθέρια.

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Μακεδονίας.

  Φωτογραφίες

 του Ι. Σ. Σαραϊδάρη

Ο Οκτώβρης είναι σημαδιακός μήνας για την πολυτάραχη περιοχή της Βαλκανικής. Είναι ο μήνας ο απελευθερωτής. Στις εννιά του Οκτώβρη εκατό χρόνια πίσω άρχισε να φυσά ο άνεμος της ελευθερίας στους σκλαβωμένους από τους Οθωμανούς πληθυσμούς της Βαλκανικής χερσονήσου με το ξέσπασμα του πρώτου Βαλκανικού πολέμου καθώς οι γείτονες της Βαλκανικής Ελλάδα Σερβία και Βουλγαρία συμμάχησαν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με σκοπό να πάρουν πίσω τις περιοχές που τους ανήκαν.

 Η ομογένεια του Τορόντο έζησε ζωντανεμένες τις μνήμες από τις μέρες του αγώνα και των επιτυχιών της ελληνικής πλευράς μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τους βορειοελλαδίτικους Μακεδονικούς πολιτιστικούς Συλλόγους της παροικίας κάτω από τη συλλογική ευθύνη της Παν Μακεδονικής Ένωσης Οντάριο.

 

Οι εκδηλώσεις άρχισαν  με τη χοροεσπερίδα που διοργάνωσε η Παμακεδονική Ένωση το βράδυ του Σαββάτου στις 6 του Οκτώβρη όταν η παρουσιάστρια της βραδιάς κ. Τερέζα Νικολαΐδη άρχισε να παρουσιάζει στην κατάμεστη αίθουσα τους ομιλητές.

Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Δημήτρης Κάρας ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του γιατί με την παρουσία τους βοήθησαν στην επιτυχία της βραδιάς, αναφέρθηκε στο σκληρό και επίπονο έργο όλων εκείνων των εθελοντών που προσφέρθηκε ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τις παρουσιάσεις των εκδηλώσεων του Μακεδονικού μήνα.

Αθού καλωσόρισε το χορευτικό που ήρθε απόν την Ελλάδα από τον Νέο Παντελεήμονα Κατερίνης  για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις του μήνα έθεσε επιγραμματικά τον σκοπό της εκδήλωσης λέγοντας «σήμερα γιορτάζουμε, γιορτάζουμε αυτά που μας ενώνουν, γιορτάζουμε το ελληνικό έπαθλο που είναι μέσα μας, γιορτάζουμε την ελληνική μας καρδιά, γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Μακεδονίας η οποία άρχισε ανήμερα πριν από εκατό χρόνια.»...

 

Στην συνέχεια ο λόγος ήλθε  στον επίσκοπο Ανθίδων  Χριστοφόρο ο οποίος αναφέρθηκε στην διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη δια μέσου της Μακεδονίας. Φίλιπποι Θεσσαλονίκη.

Στην οργάνωση των πρώτων χριστιανικών κοινωνιών της Μακεδονίας σε Μητροπόλεις και κατόπιν στην απήχηση που είχε ο χριστιανισμός στον πληθυσμό της Μακεδονικής γης.

 

   Φωτογραφίες

Ο λόγος στη συνέχεια ήλθε στον ομοσπονδιακό βουλευτή των Φιλελευθέρων κ. Δημήτρη Καρύγιαννη ο οποίος και τόνισε ότι η Μακεδονική γή είναι Ελληνική.

 

Ο Γεν. Πρόξενος της Κύπρου άρχισε τον χαιρετισμό του απευθύνοντας τα συγχαρητήριά του προς το προεδρείο των διοργανωτών των εκδηλώσεων  τονίζοντας την διαχρονική  σημαντικότητα των γεγονότων δια μέσου των χρόνων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θυσίες των Κυπρίων αδελφών οι οποίοι  έτρεξαν να βοηθήσουν στον αγώνα προτάσσοντας τα στήθη τους εθελοντές στον αγώνα της ελευθερίας. Κοινοί οι αγώνες της Μακεδονίας και της Κύπρου όσο αφορά την ελευθερία.

Η Κύπρος αν και διαφορετικό κράτος από την Ελλάδα όμως είναι ίδιο έθνος.

 

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αζεμόπουλος.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα μετά από εκατό χρόνια, είπε, ώστε να τιμήσουμε αυτούς πού έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Μακεδονίας. Που με κύριο εφόδιο την πίστη στον εαυτό τους ξεπέρασαν την καθημερινότητα και ενώθηκαν σαν έθνος πιστεύοντας στο πεπρωμένο του....

 

Συνέκρινε το Τότε με το Τώρα.

Τότε υπήρχε η πίστη το όραμα και πέρα από αυτά η ενότητα του έθνους.

Πίστη στον τριαδικό θεό, πίστη στα ιερά της Πατρίδας.

Στοιχεία θετικά και ουσιαστικά για την επιβολή αίσιου τέλους σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Σήμερα έχουμε αποστασιοποιηθεί από τις αρχές εκείνων των ημερών αφεθήκαμε έρμαια στα κελεύσματα ξένων πηγών ξεχνώντας τις αξίες που μας ένωναν και χάνοντας την πίστη στο Έθνος, στον ίδιο τον εαυτό μας...

  Φωτογραφίες

Ακολούθησαν χορευτικές επιδείξεις από το χορευτικό του Αγ. Παντελεήμονα.

Η επιτυχημένη βραδιά έκλεισε με τοπικούς χορούς με την συμμετοχή όλων.