The strong voice of a great community
Νοέμβρης 2012

Πίσω στο ευρετήριο

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ…ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Του ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Διευθυντή του ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Λένε πως ο γυναικολόγος είναι ο εξομολογητής των γυναικών. Δεν ξέρω εάν είναι έτσι, αλλά θεωρώ ότι μια σειρά καλοκαιρινών συμβουλών από ένα διακεκριμένο μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Γιάννη Αργυρό, θα ήταν χρήσιμες στις αναγνώστριές μας.

Του υποβάλαμε λοιπόν, με τη βοήθεια συνεργάτιδός μας, 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και πήραμε 10  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ:                        

                                                        

 

1.     Αλλάζει ο κύκλος της γυναίκας το καλοκαίρι;

ΑΠ. Ο σταθερός κύκλος των 28-30 ημερών της γυναίκας είναι πιθανόν να διαταραχθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είτε προς τα πάνω (αραιομηνόρροια), είτε προς τα κάτω (συχνομηνόρροια).

Αυτό οφείλεται σε γεωγραφικά και κλιματολογικά αίτια, αν η γυναίκα βρίσκεται σε διακοπές, αλλά και στη γενικότερη αλλαγή της ψυχοσωματικής κατάστασης εξ αιτίας της συγκεκριμμένης περιόδου. Επίσης είναι συχνή η μεγαλύτερη ποσότητα αίματος τις ημέρες της  περιόδου.

Οι μεταβολές αυτές σε λογικά πλαίσια είναι απόλυτα φυσιολογικές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόνο αν η γυναίκα υποψιάζεται εγκυμοσύνη και σε καθυστέρηση πάνω από 10 μέρες, ας κάνει ένα απλό test εγκυμοσύνης.

 

2.     Επιτρέπεται το κολύμπι της μέρες της περιόδου;

     ΑΠ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθεί η γυναίκα την απόλαυση του μπάνιου της, κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Για λόγους και μόνο καθαρά αισθητικής και άνεσης, η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει tampon, αρκεί να το αλλάζει συχνά, προς αποφυγή λοιμώξεως.

 

3.     Είναι αυξημένες οι γυναικολογικές μολύνσεις το καλοκαίρι;

ΑΠ. Γενικά παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος το καλοκαίρι και στους άνδρες και στις γυναίκες, Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας έρχεται σε άμεση επαφή με το καθαρό ή όχι νερό της θάλασσας ή της πισίνας και είναι λογικό να κολλήσει κάποιο μικρόβιο.

Αν το νερό επίσης είναι κρύο ταλαιπωρεί την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδες), ή τα έσω γεννητικά όργανα (ενδομητρίτις, σαλπιγγίτις κλπ.).

Τέλος η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, με διαφορετικούς μάλιστα σεξουαλικούς συντρόφους, αποτελεί σημαντική επίσης αιτία.

Προσοχή καραδοκούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, κονδυλώματα, HPV, AIDS κλπ).

 

 

4.     Μύθος ή πραγματικότητα ότι αποτελούν εστία μολύνσεως, η άμμος και οι πετσέτες;

ΑΠ. Είναι αδύνατο να μολυνθεί μια γυναίκα από την άμμο και τις πετσέτες της παραλίας. Παλαιότερα είχε γίνει λόγος για μετάδοση μυκήτων και πρόκληση μυκητιάσεων από την άμμο και τις λερωμένες πετσέτες.

Οι απλοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητος, είναι δυνατό και αρκετό όπλο κατά της μετάδοσης μικροβιακών παραγόντων στο ευαίσθητο γυναικολογικό σύστημα.

Η χρήση κοινής πετσέτας μετά το μπάνιο στο ντούς, δεν είναι καλή τακτική.

 

5.     Είναι αυξημένη η σεξουαλική διάθεση το καλοκαίρι;

ΑΠ. Είναι λογικό και απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει αυξημένη σεξουαλική διάθεση και δραστηριότητα το καλοκαίρι και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η αλλαγή κλίματος, η απουσία του άγχους της καθημερινότητος και η καλύτερη ψυχοσωματική κατάσταση, αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα. Είναι ο καιρός, που ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας.

Προσοχή μόνο στα μέτρα προφύλαξης, ιδιαίτερα όταν ο σεξουαλικός σύντροφος είναι άγνωστος ή και εναλλασσόμενοι.

Παρατηρείται αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και ας μην ξεχνάμε και το  AIDS.

 

6.     Πόσο επικίνδυνος είναι πια ο ήλιος του καλοκαιριού;

ΑΠ. Μην πανικοβάλλεσθε. Ο ήλιος, ιδιαίτερα της πατρίδος μας είναι χαρά και ευλογία. Άλλωστε για τον ήλιο και τη θάλασσά μας, μας έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου.

Χρειάζεται απλά μια προσοχή στην απότομη και υπερβολική έκθεση. Η χρήση αντιηλιακών Spray και Lotion ασφαλώς μας προφυλάσσει από τα εγκαύματα και δερματολογικές παθήσεις, ιδιαίτερα το μελάνωμα.

Προσοχή στα παιδιά. Σε σχέση με τους ενήλικες έχουν περισσότερο και πιο ευαίσθητο δερματάκι.