The strong voice of a great community
Νοέμβρης 2012

Πίσω στο ευρετήριο

Τα φετινά βραβεία του Εθνικού Συμβουλίου Συντακτών του Ξενόγλωσσου Τύπου του Καναδά.

Τέσσερις Ομογενείς μεταξύ των βραβευμένων  

                                            Του Γιάννη Στεφ. ΣαραΙδάρη

Εκπληκτική επιτυχία  είχε και φέτος η διοργάνωση της τελετής απονομής των βραβείων που απονέμει ετησίως το Εθνικό Συμβούλιο Συντακτών του Ξενόγλωσσου Τύπου του Καναδά.  

Την τελετή, όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, και φέτος διοργάνωσε το γραφεί πρωτόκολλου του Υπό-κυβερνήτη της επαρχίας του Οντάριο,  Εντ. David C. Onley στην αίθουσα μουσικής των διαμερισμάτων στέγασης των γραφείων του, στο κτιριακό συγκρότημα του επαρχιακού κοινοβουλίου του Οντάριο. Τα βραβεία παρουσίασε στους τιμηθέντες ο ίδιος ο εκπρόσωπος της βασίλισσας ο οποίος και τους συγχάρηκε για την τιμητική διάκριση που δέχτηκαν, ευχόμενος να συνεχίσουν το σπουδαίο φιλανθρωπικό τους έργο και στο μέλλον. Σε απάντηση του εντιμότατου Onley, ο πρόεδρος του συμβουλίου συντακτών Θωμάς Σάρας, αφού ευχαρίστησε τον ίδιο και τις υπηρεσίες του γραφείου του για την μεγάλη τιμή της διοργάνωσης της τελετής από το γραφείο του, για δωδέκατη κατά σειράν χρονιά, τόνισε την σημασία αυτής της εκδήλωσης και ζήτησε από τους τιμώμενους να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Ένα έργο το οποίο αναγνωρίζει και η ίδια η πολιτεία η οποία μάλιστα σήμερα με την διοργάνωση της τελετής αποδεικνύει το σεβασμό και την εκτίμησή της σε εκείνους οι οποίοι εργάζονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της χώρας. Κλείνοντας τέλος την ομιλία του ο κ. Σάρας ζήτησε από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό προς τα μέλη του κλάδου τα οποία εργάζονται τόσο σκληρά για την επιτυχία των στόχων τους.  

 Φέτος οι τιμηθέντες ήταν 37 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν 14 εκδότες εφημερίδων, ένας από κάθε διαφορετική γλωσσική κοινότητα. Πέντε περιοδικά, επίσης από διαφορετικές γλωσσικές κοινότητες, καθώς επίσης ένας κινηματογραφιστής, τρείς εκδότες ηλεκτρονικών εφημερίδων, τρείς παραγωγοί προγραμμάτων τηλεόρασης και δύο διευθυντές ραδιοφώνου των εθνικών μειονοτήτων του Καναδά. Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου για την συγγραφή της ειδικής μελέτης της σχετικής με τον ξενόγλωσσο τύπο του Καναδά και τις ανάγκες των μελών του, καθώς επίσης για το μέλλον και τις προοπτικές του κλάδου. Και επτά μέλη των διαφόρων γλωσσικών κοινοτήτων της χώρας τα οποία διακρίθηκαν για τις σπουδαίες υπηρεσίες τους προς την κοινότητα στην οποία ανήκουν και τον Καναδά γενικότερα. Από τα τιμηθέντα έντυπα τα τρία κυκλοφορούν στον Δυτικό Καναδά με έδρα το Βανκούβερ, τρία στον Γαλλόφωνο Καναδά με έδρα το Μόντρεάλ , ένα από την Μανιτόμπα και τα υπόλοιπα από την επαρχία του Οντάριο.

Μεταξύ των τιμηθέντων βραβεύθηκαν ο συν-εκδότης και αρχισυντάκτης της ομογενειακής επιθεώρησης “Τα Νέα” της Ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ Γιώργος Γκούζμας, και ο κινηματογραφιστής Τόνη Ασημακόπουλος, για την υπέροχη παραγωγή του “Τυχερό Παιδί”.  

Από το Τορόντο τιμήθηκαν η κ. Νάνση Αθαν-Μυλωνάς, για την πολύχρονη και συνεχή συμβολή της στην πρόοδο της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, την μακρόχρονη υπηρεσία της στην υπόθεση της προβολής του θεάτρου και των τεχνών και την επιτυχή της συμβολή στην διατήρηση των παραδόσεων του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου και τεχνών, και τέλος ο γνωστός ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος (TED), Μαντζιάρης για την μεγάλη ανθρωπιστική του προσφορά, όχι μόνον στην ομογένεια και τις Ελληνικές τέχνες και επιστήμες, μα ακόμη περισσότερο στην ανθρωπότητα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του διπλωματικού σώματος, πολιτικοί και φίλοι και συγγενείς των τιμηθέντων.  

Η φετινή εκδήλωση, εξ άλλου, ολοκληρώθηκε με μια δεύτερη εκδήλωση την οποία διοργάνωσε προς τιμήν των τιμηθέντων η κεντρική διεύθυνση της τράπεζας Τορόντο Dominion, στις υπέρ-πολυτελείς αίθουσες των κεντρικών της γραφείων στο κέντρο της πόλης του Τορόντο. Ήταν μια θαυμάσια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν πάνω των τριακοσίων ατόμων και κατά την διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν για άλλη μια φορά οι βραβευθέντες από την οργάνωση. Την εκδήλωση αυτή χρηματοδότησε αποκλειστικά η διεύθυνση της Toronto-Dominion/ Canada Trust, την οποία και ευχαριστεί η διοίκηδη του Συμβουλίου Συντακτών του Ξενόγλωσσου Τύπου του Καναδά.