The strong voice of a great community
Νοέμβρης 2012

Πίσω στο ευρετήριο

Τορόντο 2012. Τόπος πραγματοποίησης της τρίτης ανοιχτής παγκόσμιας συνδιάσκεψης των ελληνόβλαχων.

  Η Τρίτη Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία.  

 Ι.Σ.ΣΑΡΑΪΔΑΡΗΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας στις 8 του Οκτώβρη, ημέρας  των Ευχαριστιών στο Μητροπολιτικό Κέντρο του Τορόντο πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Αμφικτιονία των Βλάχων παρουσία πολλών Βλαχόφωνων ομογενών αλλά και Ελλήνων που ταξίδεψαν στο Τορόντο για να συμμετάσχουν στην συνδιάσκεψη.

Ο πρόεδρος της ένωσης Βλάχων Καναδά και αντιπρόεδρος της παγκόσμιας αμφικτιονίας, κ. Ζήσης Μίχας, αμέσως μετά την απαγγελία του εθνικού ύμνου από τον Έλληνα Γεν. Πρόξενο έδωσε το εναρκτήριο άγγελμα στην συνδιάσκεψη με το καλωσόρισμα από μέρους των μελών του συνδέσμου Βλάχων Καναδά των παρευρισκόμενων εκπροσώπων του ελληνικού κράτους και επισκεπτών από την Ελλάδα.

Ο κύριος ομιλητής της συνδιάσκεψης ήταν ο κ. Μιχάλης Μαγειρέας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών ενώσεων βλάχων Ελλάδας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Αμφικτιονίας, (Ένωσης) Βλάχων.

 

Διαίρεσε την ομιλία του σε τρεις ενότητες.

Με τη πρώτη ενότητα αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των εκατόν είκοσι Ελληνικών Βλάχικων Σωματείων όπου και παρουσιάσθηκαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό από παλιές συγκεντρώσεις, που έδειξαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη  παράδοση να ακολουθούντε με ζωντάνια και δυναμισμό. Οι Βλάχοι είναι φορείς μιας διαχρονικής παράδοσης, δεν αποτελούν απλά ένα ιστορικό αλλά ένα από τα πιο δυναμικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και διασποράς.

 

Τη δεύτερη ενότητα την αφιέρωσε στους ψευτομακεδονοαρμάνους και το συμβούλιό τους

Οι Μακεδονοαρμάνοι είναι μία ομάδα αυτονομιστών Ρουμάνων και Σκοπιανών που συνέστησαν το συμβούλιο των Μακεδονοαρμάνων με απώτερο σκοπο τη δημιουργία του ψευδεπίγραφου  διαβαλκανικού Αρμάνικου Έθνους. Όμως παρόλες τις προσπάθειες αυτών των ομάδων ο κύριος κορμός του Λατινόφωνου Στοιχείου που κατοικούν στον ελληνικό χώρο οι Ελληνόβλαχοι έχουν μείνει μακριά από αυτά τα κελεύσματα θεωρώντας εαυτούς σαν αναπόσπαστο στοιχείο του Ελλαδικού χώρου.

   

Η Τρίτη ενότητα αναφέρθηκε στους λόγους της δημιουργίας της Βλάχικης Αμφικτιονίας.

Ξεκίνησε σαν ιδέα να αγκαλιάσει όλους λατινόφωνους Έλληνες με Βλάχικες καταβολές στα όρια της Ελλάδας αλλά σύντομα ξεπέρασε τα στενά σύνορα της γενέτειρας και επεκτάθηκε σε όλες τις Ηπείρους και ήταν η ζωντανή απάντηση στις προκλήσεις των Μακεδονοαρμάνων. Δείχνει ότι ο κύριος κορμός των Βλάχων (της βλαχουριάς) είναι αναπόσπαστο στοιχείο του μητρικού Ελληνικού κορμού. Και η μεγαλύτερη και πιο περίτρανη απόδειξη είναι η επιτυχημένη παρούσα εκδήλωση που συγκέντρωσε όλους αυτούς τους ζωντανούς εκπροσώπους του Βλαχόφωνου στοιχείου της αλλοδαπής.  

Η πρώτη ανοιχτή συνδιάσκεψη της Βλαχικής Αμφικτιονίας έγινε στο Δημαρχείο του Μετσόβου κατά την διάρκεια του 27ου ανταμώματος των Βλάχων.

  

Ο Έλληνας γεν. Πρόξενος αφού αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Αμφικτιονίας και ευχαρίστησε τον κ. Κουτίνα για την τιμή που του έκανε να τον καλέσει να παραβρεθεί στη  συνδιάσκεψη έδωσε χαρακτηριστικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που όχι μόνο τεκμηριώνουν την Ελληνικότητα του βλαχόφωνου στοιχείου αλλά και προβάλλουν την ζωντάνια και  υπεροχή του στην άμιλλα των Ελληνικών φύλων. Θεμέλιο στις απόψεις του παρουσίασε τον πρόλογο του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κανελλόπουλου, στο τετράτομο έργο του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Στέργιου Κουκούδη «Μελέτες για τους Βλάχους».  

Ακολούθησε συζήτηση όπου αντηλλάγησαν απόψεις και λύθηκαν απορίες.

Η εκδήλωση έκλεισε με ελαφρά εδέσματα.  

Στις 13 του Οκτώβρη οι Βλάχοι έδωσαν την ετήσια χοροεσπερίδα τους στο Μητροπολιτικό κέντρο. Ήταν μια ζεστή ξεχωριστή εκδήλωση με πολύ κέφι, πολύ  χρώμα.

Οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Σωματείων κατά κύριο λόγο, ξεχώριζαν  μέσα στις πολύχρωμες τοπικές φορεσιές τους. Εκπρόσωποι του Γεν. Προξενείου του Τορόντο συνόδευσαν τον Έλληνα Πρέσβη κ. Αγγελόπουλο που ήρθε για αυτόν τον σκοπό από την Οτάβα καλεσμένος του προεδρείου των Βλάχων.

Ο κ. Αγγελόπουλος στον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία της Βλάχικης παρουσίας στην Πορεία του Ελληνικού Έθνους κάνοντας μνεία στους μεγάλους ευεργέτες του. Το Έθνος οφείλει πολλά σε αυτό το ζωντανό φύλλο του Ελληνισμού είπε.

Η χοροεσπερίδα σήμανε και το κλείσιμο των εργασιών της Τρίτης Αμφικτιονίας των Ελληνόβλαχων απανταχού της γης.