The strong voice of a great community
Νοέμβρης, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

 Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Μια ζωή απολύτως φυσιολογική, χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς μπορούν πλέον να χαίρονται τα παιδιά και οι νέοι με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Η άθληση, η διασκέδαση και όλες εκείνες οι δραστηριότητες που παραδοσιακά αποτελούν «προνόμιο» της νεανικής ηλικίας, σήμερα είναι απολύτως εφικτές και για τα περίπου 30.000 παιδιά και νέους κάτω των 30 ετών με νεανικό διαβήτη που ζουν στη χώρα μας.

 

Αδιάψευστος μάρτυρας για αυτό είναι και δύο από τα υψηλότερα βουνά της χώρας μας, ο Όλυμπος και τα Λευκά Όρη στη Κρήτη, τις πλαγιές των οποίων «κατέκτησαν» παιδιά αυτής της ομάδας. Την ανάβαση στα δυο πανέμορφα αυτά βουνά οργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του Ιδρύματος Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (JDRF Hellas), σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων γεμάτο ενέργεια, αθλητική δραστηριότητα και πάθος για ζωή.

 

Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα ο Σακχαρώδης Διαβήτης αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας σήμερα το 7-8% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000-800.000 συμπατριώτες μας πάσχουν από την πάθηση, εκ των οποίων τα 30.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών. Εάν στα νούμερα αυτά συνυπολογιστεί περίπου ένα 5% ατόμων που δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση, τότε το πρόβλημα λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις.

 

Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 10.000 άτομα με νεανικό διαβήτη δεν παρακολουθούνται για τη νόσο τους με συνεπακόλουθες επιπλοκές για την υγεία τους. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής περίπου 1.000 παιδιά αντιμετωπίζουν θεραπευτικά την πάθηση με αντλίες ινσουλίνης. Σε ετήσια βάση ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως 3%, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκδηλώνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στο διαβητικό πληθυσμό της χώρας μας προστίθενται περί τα 35.000-40.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων περισσότερα από 500 αφορούν σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών.

 

Αυτό τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Υμηττού, Επιστημονικός Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου, Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ» κ. Χρ. Ζούπας, η  Επίκουρος Καθηγήτρια Παν.Αθηνών-παθολόγος-διαβητολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος Ιδρύματος Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη κα Α. Μητράκου, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) κα Σ. Μανέα και ο Αντιπρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Ν. Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» και Β’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κ. Χρ. Δαραμήλας. Τη συνέντευξη προσφώνησε και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Ιδρύματος Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (JDRF Hellas) κα Α. Παπανικόλα.

 

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Η εφετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά και εφήβους με νεανικό διαβήτη που δεν έχουν πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα ενώ, εκτός όλων των άλλων, αντιμετωπίζουν και προβλήματα στο σχολείο τους. Μάλιστα, ο Δήμος Υμηττού σε συνεργασία με το JDRF Hellas προγραμματίζουν για φέτος πορεία από το Θέατρο Βράχων του Δήμου Υμηττού με ενδιάμεσο σταθμό την ιστορική Μονή της Καισαριανής και τελικό προορισμό το 1ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού όπου και θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση από τα παιδιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

 

Αναφερόμενος στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ο κ. Ζούπας τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στην καλή ποιότητα ζωής των νέων ασθενών παίζει η Πολιτεία, με τη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών που παρέχει. Μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι ακόμη και σε προηγμένα κοινωνικά κράτη, όπως είναι οι Σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία, υπάρχει πλημμελής φροντίδα των διαβητικών παιδιών τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον τους, όσο και στο σχολείο.

 

Όπως έδειξε η έρευνα, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς δεν ενημερώνουν τους δασκάλους για το φόβο περιθωριοποίησης του παιδιού, ενώ και οι εκπαιδευτικοί στην πλειονότητα τους αγνοούν τα βασικά για την αντιμετώπιση ενός υπό ή υπεργλυκαιμικού επεισοδίου. Μάλιστα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις - δυστυχώς και στη χώρα μας - όπου σχολεία αρνήθηκαν να εγγράψουν μαθητές όταν ενημερώθηκαν από τους γονείς τους ότι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Ο κ. Ζούπας τόνισε ακόμα ότι οι γνώσεις μας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% ο Σακχαρώδης Διαβήτης οφείλεται σε κάποια ανοσοβιολογική αιτία. Η κληρονομικότητα δεν φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο και κυμαίνεται γύρω στο 4% για παιδιά με διαβητικό πατέρα και 2% για παιδιά με διαβητική μητέρα. Βέβαια, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 20% εάν τα παιδιά έχουν και τους δύο γονείς διαβητικούς.

 

Όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, είπε ο κ. Ζούπας, ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι πιο συχνός στα αστικά κέντρα σε σχέση με την περιφέρεια ενώ φαίνεται ότι παρουσιάζει και εποχιακές διακυμάνσεις καθώς περισσότερα περιστατικά καταγράφονται μετά την παρέλευση του χειμώνα και των συνεπακόλουθων λοιμώξεων του. Τέλος, αυξημένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν νεανικό διαβήτη αντιμετωπίζουν τα μωρά που γεννιούνται υπέρβαρα, δηλαδή πάνω από 4,5-5 κιλά, καθώς επίσης και τα ελλιποβαρή κάτω από 2,5 κιλά.

 

Από την πλευρά της η κα Μητράκου αναφέρθηκε στις δράσεις του JDRF και ιδιαίτερα του ελληνικού τμήματος του, καθώς και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 2008. Συγκεκριμένα, μέσα στη χρονιά που διανύουμε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι εξής εκδηλώσεις.

 

  • Ανάβαση Γκίγκιλου
    2 - 4  Μαϊου 2008

30 παιδιά ηλικίας από 15 έως 25 ετών, από την Κρήτη, ανέβηκαν ως τη κορυφή του όρους Γκίγκιλου, σε υψόμετρο 2100μ., το οποίο αποτελεί το τέλος Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας καταλήγει στην Κρήτη. Η ανάβαση αυτή είχε ως σκοπό τη εκπαίδευση τους  όσον αφορά τις υπογλυκαιμίες και πώς να τις αντιμετωπίζουν με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

 

  • Ανάβαση στον Όλυμπο...
    12 - 14 Σεπτεμβρίου 2008

Το ψηλότερο βουνό μας, η κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαιότητας. Στη κορυφή αυτή έφτασαν παιδιά με διαβήτη τύπου 1, από την Θεσ/νίκη, τη Λάρισα και τον Βόλο, για να αποδείξουν τις αντοχές τους και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

  • Adventure Park... 
    3 - 4 Οκτωβρίου 2008, Μαλακάσα

Νεαρά παιδιά με διαβήτη τύπου 1 πέρασαν τη μέρα στο παιδότοπο όπου εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας στα καθημερινά τους παιχνίδια.

 

  • Τρέξαμε στον Μαραθώνιο...
    9 Νοεμβρίου 2007

30 παιδιά από την Ελλάδα και 30 από την Ολλανδία, έτρεξαν στον Κλασσικό Μαραθώνιο για να αποδείξουν ότι τα παιδιά με διαβήτη καλά ρυθμισμένα και σωστά εκπαιδευμένα, βγαίνουν ΝΙΚΗΤΕΣ

 

§         Δενδροφύτευση στον Υμηττό...
15 Νοεμβρίου 2008

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Hμέρας Διαβήτη και με την υποστήριξη του Δήμου Υμηττού, παιδιά με διαβήτη τύπου 1, θα ανέβουν στο μοναστήρι του Υμηττού για να φυτεύσουν δενδρίλια και να μεταφέρουν στο κόσμο το μήνυμα: ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΊΑΣΗ

 

Στη συνέχεια η κα Μανέα αναφέρθηκε στην καθημερινότητα ενός παιδιού με διαβήτη, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα απαιτητική. Η κα Μανέα αναφέρθηκε και τους στόχους της ΠΕΑΝΔ, οι οποίοι είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων. Επίσης, πραγματοποιεί εκδηλώσεις, εκδρομές (μια εκ των οποίων είναι η συμμετοχή μέσω του JDRF Hellas στις ορεινές αναβάσεις ΟΜΑΛΟΥ και ΟΛΥΜΠΟΥ) και κατασκήνωση προκειμένου αυτά να εκπαιδευτούν, να ψυχαγωγηθούν αλλά και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

 

Επιπρόσθετα, προσφέρει οικονομική στήριξη σε άπορες οικογένειες. Τέλος, προάγει την έρευνα (μέλος του JDRF) για την ανεύρεση οριστικής θεραπείας και την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη, ενώ συνεργάζεται με κρατικούς φορείς με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με διαβήτη.

 

Τέλος, την εμπειρία του από την ανάβαση του Ολύμπου κατέθεσε και ο κ. Δαραμήλας. «Ήταν μια πραγματικά θαυμάσια εμπειρία, αρχικά γεμάτη φόβο, για το πώς θα μπορέσω να κρατήσω το σάκχαρο μου σταθερό, αποφεύγοντας τις υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες και το άγχος γιατί δεν ήμουν σίγουρος αν θα κατάφερνα να ολοκληρώσω την ανάβαση. Το διήμερο αυτό συνειδητοποίησα πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Κατάφερα με την βοήθεια των γιατρών και της τεχνολογίας, στην οποία οφείλουμε πολλά, αφού μας προσφέρει μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, να εκπαιδευτώ ακόμη καλύτερα και να πετύχω αυτό που άκουγα να αποκαλούν ¨καλά ρυθμισμένος διαβήτ稻.

Ο κ. Δαραμήλας μίλησε και για το έργο που επιτελεί η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., που σκοπό έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την εκπαίδευση τόσο των ανθρώπων μας με Διαβήτη όσο και των ιατρών και όλων όσων εμπλέκονται σ’ αυτόν, διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα και εκδίδει το διμηνιαίο περιοδικό μας την «ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ».