The strong voice of a great community
2017

Το Game of Thrones της Σαουδικς Αραβας

Του Κστα Ρπτη

Πρκειται για την ηγτιδα δναμη του ΟΠΕΚ, τον εγγυητ της κυριαρχας του δολαρου ως διεθνος αποθεματικο, τον μεγαλτερο αγοραστ εξοπλισμν παγκοσμως και τον "εξαγωγα" της πιο συντηρητικς εκδοχς του Ισλμ. μως, τη στιγμ αυτ η Σαουδικ Αραβα βινει πραγματικ "αλλαγ καθεσττος" - αν ντως ευοδωθον οι υπρμετρες φιλοδοξες του 32χρονου διαδχου του θρνου πργκιπα Μοχμαντ μπιν Σαλμν (φωτογραφα). Διτι, παραμονεει πντοτε και το κακ σενριο της καταβθισης του βασιλεου στο χος.

Η σλληψη απ το Σββατο και εξς, με τις κατηγορες της διαφθορς, εκατοντδων προσπων, μεταξ των οποων περιλαμβνονται 11 πργκιπες, τσσερις υπουργο, καθς και οι ιδιοκττες των τριν ιδιωτικν καναλιν της Σαουδικς Αραβας αποτελε τομ με τις σταθερς που επικρατοσαν στη Σαουδικ Αραβα απ το 1979, αν χι απ το 1953.

Το τλος ενς μοντλου

Στα εξντα τσσερα χρνια που χουν μεσολαβσει απ τον θνατο του ιδρυτ του βασιλεου, Αμπντουλαζζ μπν Σαοντ, ο θρνος μεταβιβζεται μεταξ των 36 γιων του, απ αδελφ σε αδελφ, εν για τη διαχεριση της εξουσας επικρατοσε η λογικ της συνανεσης των διαφορετικν κλδων της βασιλικς οικογνειας, που συνθως ομαδοποιονταν σε ανταγωνιστικς φρξιες, ανλογα με το ποιοι προρχονταν απ την δια μητρα. Η προοπτικ, πντως, του περσματος στη γενι των περπου εκατ εγγονν του Αμπντουλαζζ μπν Σαοντ, δημιουργοσε ασφεια και ανασφλεια.

Ο υπργηρος βασιλις Σαλμν διαδχθηκε τον Ιανουριο 2015 τον επσης υπργηρο αδελφ του Αμπντουλχ, εν την προηγομενη διετα εχαν φγει απ τη ζω δο κατ σειρ πργκιπες διδοχοι που δινυαν την νατη δεκατα της ζως τους. Μα απ τις πρτες του κινσεις, τον Μιο του ιδου τους, ταν να αντικαταστσει απ τη θση του διαδχου τον αδελφ του Μουκρν με τον ανιψι του Μοχμαντ μπιν Νγιεφ, υπουργ Εσωτερικν και τακτικ συνομιλητ των δυτικν υπηρεσιν ασφαλεας, στο πλασιο του αγνα κατ της τρομοκρατας.

Παρλληλα, μως, ο βασιλις προγαγε σε αναπληρωτ διδοχο τον υστερτοκο γιο του Μοχμαντ μπιν Σαλμν, ο οποος επιπλον ηγεται του υπουργεου μυνας και της επιτροπς για τον εκσυγχρονισμ της οικονομας, που φιλοδοξε να πραγματοποισει τη μεγαλτερη δημσια εγγραφ στα παγκσμια χρονικ, εισγοντας στο χρηματιστριο την κρατικ πετρελακ εταιρεα Αramco.

Πορεα προς την κορυφ

Το γεγονς τι ο νεαρς πργκιπας αναδεχθηκε γργορα σε πραγματικ κυβερντη της χρας, ρθε να αποτυπωθε και θεσμικ με δο κινσεις: η πρτη ταν η παρατηση (και, κατ τις φμες, ο κατ' οκον περιορισμς) του Μοχμαντ μπιν Νγιεφ τον περασμνο Ιονιο. Η δετερη και πιο θεαματικ ταν οι εκκαθαρσεις του Σαββατοκριακου, επιφανστερα θματα των οποων εναι οι πργκιπες Μτεμπ μπιν Αμπντουλχ (γιος του προηγομενου βασιλι και επικεφαλς της Εθνοφυλακς, τρτου νοπλου πυλνα του καθεσττος μετ τα υπουργεα μυνας και Εσωτερικν) και Αλουαλντ μπιν Ταλλ, διεθνς γνωστο μετχου της Citi, του Twitter, της Apple κ.ο.κ.

Πρπει να σημειωθε τι με τις εκκαθαρσεις δεν συγκεντρνεται απλς η εξουσα στον κλδο του βασιλι και του διαδχου (με διαφαινμενη κατργηση του μοντλου της συνανεσης λων των πριγκπων), αλλ και ετοιμζεται να πραγματοποιηθε μια κολοσσιαα μεταφορ πλοτου (που θα μποροσε να φτσει το 7% του ΑΕΠ), καθς η περιουσα των συλληφθντων θα κατασχεθε, σε περπτωση καταδκης τους, ως προν διαφθορς.

Περιφερειακ νταση

λα αυτ αποτυπνουν το ανοικονμητο και χωρς αναστολς στυλ δρσης του διαδχου, ο οποος ως υπουργς μυνας εξαπλυσε τον φονικ πλεμο στην Υεμνη εν εμπνεστηκε τον αποκλεισμ του Κατρ απ τους γετονς του. Εναι χαρακτηριστικ τι σε λη του την πορεα ο Μοχμαντ μπιν Σαλμν συνδει την εμπδωση της εξουσας του στο εσωτερικ με την προβολ της στο εξωτερικ - με στχο την αναγνριση απ τα κρτη της περιοχς του ηγεμονικο ρλου του Ριντ και την ανσχεση της επιρρος του Ιρν που αναγορεεται σε κριο ανταγωνιστ.

τσι και στη φση αυτ, οι σαουδαραβικς εκκαθαρσεις συνπεσαν με δο λλα αξιοπερεργα γεγοντα: την υποβολ (με μνυμα απ σαουδαραβικο εδφους και προς σαουδαραβικ κανλι, στερα απ συνντηση με τον πργκιπα διδοχο) της παρατησης του Σαντ Χαρρι απ τη θση του πρωθυπουργο του Λιβνου, καθς και την εκτξευση απ το δαφος της Υεμνης πυραλου εναντον του αεροδρομου του Ριντ.

Εναι χαρακτηριστικ τι ο Χαρρι (που φρεται να εξαναγκστηκε στην παρατηση) συνδευσε το μνυμ του με μδρους κατ της Ισλαμικς Δημοκρατας και κατ της συμμχου της, σιιτικς λιβανικς οργνωσης Χεζμπολχ, η οποα συμμετχει με δο υπουργος στην κυβρνησ του. Ο Σαουδραβας υπουργς για θματα Περσικο Κλπου, Ταμρ αλ-Σαμπχν, ο οποος εχε προαναγγελει απ την προηγομενη εβδομδα "εντυπωσιακς εξελξεις", οτε λγο οτε πολ υποστριξε τι ο Λβανος κρυξε τον πλεμο στη Σαουδικ Αραβα, εφσον δεν αφοπλζει τη Χεζμπολχ.

Επιπλον, ο Σαουδραβας διδοχος κατηγρησε το Ιρν τι με το να χορηγε στους αντρτες Χοθι της Υεμνης πυραλους σαν αυτν που εβλθη το Σββατο, πραγματοποιε ευθεα στρατιωτικ επθεση εναντον του βασιλεου.

Ευνοκ αντιμετπιση

Παρ την κατακρυφη κλιμκωση της περιφερειακς ντασης, ο πργκηπας Μοχμαντ χαρει σε γενικς γραμμς ευνοκς αντιμετπισης χι μνο απ μρους του Ισραλ της Ουσιγκτον του Ντναλντ Τραμπ, αλλ και απ το Πεκνο, τη Μσχα τον δυτικοευρωπακ Τπο. Και αυτ, πιθαντατα, διτι αξιολογονται θετικ οι μεταρρυθμιστικς φιλοδοξες του.

Διλου τυχαα, η "επλαση” του Μοχμαντ μπιν Σαλμν ρχεται στον απηχο μιας διπλς ττας: η πρτη αφορ τις επιλογς του Ριντ στη Συρα και εν γνει στην περιοχ. Η δετερη αφορ τον ενεργειακ ανταγωνισμ με ΗΠΑ και Ρωσα, με μοχλ τη μεωση των τιμν του πετρελαου.

Η Σαουδικ Αραβα χει βρεθε στην πρωτοφαν θση να εφαρμζει μτρα λιττητας και να εξανεμζει τα συναλλαγματικ της αποθματα. Ο πργκιπας διδοχος αποβλπει σε μιαν απεξρτηση της οικονομας απ τους υδρογοννθρακες, που προποθτει την διαμρφωση καταρτισμνου ανθρπινου δυναμικο και ρα τον απεγκλωβισμ απ την επιρρο του ισλαμικο κλρου – η οποα χει γνει αποπνικτικ μετ το 1979, οπτε φανατικο που αμφισβητοσαν τη βασιλικ οικογνεια κατλαβαν το Τμενος της Μκκας.

δη οι αρμοδιτητες της θρησκευτικς οικονομας περικπηκαν, οι γυνακες απκτησαν δεια οδγησης και ο Μοχμαντ μπιν Σαλμν δλωσε σε επενδυτικ συνδριο τι προσβλπει σε να Ισλμ ανοικτ στον κσμο, ξνο προς τον εξτρεμισμ. Το πσο αυτ συμβαδζουν με τον δικ του απολυταρχισμ και αντισιιτικ σεκταρισμ, εναι μιαν λλη συζτηση...