The strong voice of a great community
2017

Ρουμανα, Startup Nation 2017: 9.500 επιχειρηματικς ιδες χρηματοδοτθηκαν σε… 3 μνες!

Του Ηλα Παπαγεωργιδη*

Στο τλος Μαρτου του 2017 εχαμε παρουσισει απ αυτ εδ τη στλη το πργραμμα Startup Nation, για τη χρηματοδτηση νων επιχειρηματικν προσπαθειν στη Ρουμανα. Ττε δεχθκαμε πολλ μηνματα απ ανθρπους που δεν πστευαν πως λα αυτ μπορον να συμβον, χοντας μενει στην εικνα της Ρουμανας πως την κουσαν / ζησαν πριν απ πολλ χρνια. Για να δομε λοιπν τι γινε στην πρξη...

Απ την κατθεση των αιτσεων ως την ναρξη πληρωμν: 3 μνες...

Το πργραμμα νοιξε στις 15.06.2017, με 44 μρες καθυστρηση απ την αρχικ ημερομηνα ναρξης που ταν στις 02.05.
κλεισε στις 14.07.2017, στις 20.00.
Κατατθηκαν 19.296 προτσεις.
δη μσα στον Ιολιο να μεγλο μρος των αιτοντων πληροφορθηκαν τη βαθμολογα τους, ετε μαθαν τους λγους για τους οποους απορρφθηκε η πρτασ τους
Τον Αγουστο μαθαν λοι* οι αιτοντες τα παραπνω στοιχεα
Στις 16 Αυγοστου (!) ρχισαν να υπογρφουν οι πρτοι δικαιοχοι τα συμβλαια χρηματοδτησης
Τον Σεπτμβριο υπγραψαν 3.000 δικαιοχοι
Τον Οκτβριο υπγραψαν λλες 6.000
δη μσα στον Οκτβριο (!) το υπουργεο ρχισε να διαθτει τα σχετικ κονδλια σε αυτος που θλουν να αρχσουν να υλοποιον την ιδα τους
χουν κατατεθε οι πρτες αιτσεις πληρωμς, που το Κρτος θα πληρσει μετ απ 45 ημρες (πως λλωστε εχε υποσχεθε)
Μσα στον Νομβριο υπογρφουν και οι τελευταοι περπου 500
Η πλρης αξιολγηση κλενει στις 15 Νοεμβρου
δη οι 3 τρπεζες / συνεργτες του προγρμματος προσφρουν δνειο ισποσο της επιδτησης σε σους προτιμον να πληρσουν μεσα και να περιμνουν μετ την εκταμευση απ το Κρτος
Παρθυρο για διορθσεις / ενστσεις αναμνεται να υπρξει ως το τλος του τους. Κποιοι (ανμεσ τους και αρκετο λληνες, πως μαθανουμε) θα μενουν εκτς χρηματοδτησης μιας και το κονδλι τελικ ταν αρκετ για 9.500 περπου αιτσεις και χι 10.000 πως εχε αρχικ ανακοινωθε. «Το κονδλι ταν συγκεκριμνο, λοι ζτησαν το μξιμουμ του ποσο και τσι τελικ θα χρηματοδοτσουμε λγο λιγτερες προτσεις» επε ο αρμδιος υπουργς.
Σημειωτον πως κανες δεν χει αμφισβητσει τη διαδικασα, που ταν πολ αυστηρ και κοψε λους σους καναν «εξυπνδες» και γραψαν υπερβολς. Στο διαδκτυο αναρτθηκαν πνακες βαθμολγησης, τα ονματα κθε εταιρας που κπηκε χι, πσους πντους πρε κλπ.

Πς υπγραψαν οι δικαιοχοι. Το παρδειγμα του κ. Γιννη Παπαδπουλου

χοντας γνωστος και πελτες που συγκντρωσαν την απαρατηση βαθμολογα και κρδισαν τη χρηματοδτηση, παρακολουθσαμε απ κοντ τη διαδικασα (μλιστα ο υπογρφων συνδεψε τον πρτο εκ των πελατν μας, κ. Γιννη Παπαδπουλο, για να χει προσωπικ ποψη για το θμα).

Η αρμδια αρχ ζτησε στοιχειδη, ελχιστα χαρτι της εταιρας, σφραγδα και διαβατριο ταυττητ της. Επσης πρεπε να ανοιχτε λογαριασμς σε μα απ τις 3 τρπεζες συνεργτες του προγρμματος.
Πγαμε στο Ploiesti στα τλη Σεπτεμβρου, που βρσκονται τα γραφεα της αρμδιας αρχς που καλπτει 8 νομος, που υπχθη η ατηση του κ. Παπαδπουλου.
Μπκαμε σε να κτριο γραφεων και ανεβκαμε στον 2ο ροφο. Εκε περιμναμε σε καρκλες περπου 15 λεπτ.
νας χαμογελαστς κριος μας υποδχθηκε. ταν εδε πως εμαστε λληνες, ρχισε να μας μιλει για τις διακοπς του στην Ελλδα και να εξασκε τα λγα ελληνικ του. Εχαμε μαζ μας και επσημη μεταφρστρια, που τελικ δεν χρειστηκε. Εντς 10 λεπτν ο κ. Παπαδπουλος υπγραψε και αποχωρσαμε.
Ενημερθηκε πως θα μποροσε ετε να αρχσει να υλοποιε αμσως την ιδα του, σε συνεργασα με μα απ τις τρπεζες, ετε να περιμνει μχρι το Κρτος να αρχσει τις εκταμιεσεις. Επλεξε τη δετερη λση.
Φεγοντας αποροσε πς λα γιναν τσο γργορα και απλ
Η επιχειρηματικ ιδα του κ. Παπαδπουλου αφορ την παραγωγ τροφμων, συγκντρωσε 100 / 100 πντους και θα χρηματοδοτηθε με περπου 45.000 Ευρ. Πρπει να απορροφσει τα χρματα μχρι τον Σεπτμβριο του 2018

Τα οφλη για τη Ρουμανικ οικονομα

Μσα σε 10 μνες «θα πσουν στην αγορ» περπου 450 εκ. Ευρ.
Αυτ θα χρηματοδοτσουν τις 9.500 εταιρες, που θα δημιουργσουν περπου 20.000 θσεις εργασας.
Το Κρτος αναμνεται να εισπρξει απ φρους (αυτος τους χαμηλος... με 1% επ του τζρου για τζρο ως 500.000 Ευρ που θα γνει 1.000.000 Ευρ το 2018) και ασφαλιστικς εισφορς το σνολο των χρημτων που θα πληρσει, 450 εκ. Ευρ.
Αν το 1/3 των εταιριν μενουν ζωντανς μετ απ 3 χρνια, χοντας ναν μσο τζρο της τξης των 100.000 Ευρ / χρνο, θα προστεθον 300 – 400 εκ. Ευρ τζρος στη χρα, +0,2% του ΑΕΠ, καθς και κποιες χιλιδες θσεις εργασας
Οι περισστερες ιδες που χρηματοδοτθηκαν αφορον βιοτεχνες παραγωγ λογισμικο (ακολουθον οι υπηρεσες, πιο πσω το εμπριο). Αυτς οι κατηγορες προσδδουν προστιθμενη αξα σε μα οικονομα.
Το μεγαλτερο πρβλημα σων κρδισαν τη χρηματοδτηση: Που θα βρουν προσωπικ...

σως ακογεται παρδοξο, αλλ το μεγαλτερο πρβλημα λων σων κρδισαν τη χρηματοδτηση εναι κτι που ακογεται αστεο στην Ελλδα: Το που θα βρουν να προσλβουν προσωπικ! Με ανεργα 5,5% στη χρα και κτω του 1% στις μεγλες πλεις, η πρκληση θα εναι μεγλη, εν οι παντες προπολογζουν μισθος απ 500 Ευρ / μνα και νω (καθαρ). Σε διφορους κλδους τα business plans στθηκαν στα 800 – 1.000 Ευρ, εν για την παραγωγ λογισμικο τα ποσ υπερβανουν τα 1.500 – 2.000 Ευρ, πντα καθαρ.

Η Ρουμανα εναι παρδεισος; χι, μως προσπαθε να βελτιωθε...

λα τα παραπνω δεν σημανουν πως η Ρουμανα εναι παρδεισος. μως εναι ξεκθαρο πως προσπαθε να βελτιωθε και κνει λματα προς το μλλον. Δεν εναι τυχαο πως φτος η βιομηχανικ της παραγωγ τρχει με +7%.

Αλθεια, θυμμαστε στην Ελλδα κποιο πργραμμα χρηματοδτησης επιχειρσεων που νοιξε με (μνο) 40 μρες καθυστρηση, κλεισε στην ρα του και ρχισε να πληρνει τους δικαιοχους εντς 3μνου;

* Εκτιμται πως υπρξε πρβλημα με περπου το 10% των δικαιοχων, στους οποους φανεται πως δεν φτασε η ενημρωση της γκρισης. Η εταιρα μας (πως και λλες σοβαρς) επικοιννησε σες φορς χρειστηκε με την αρμδια αρχ, για να ενημερσει και να προστατψει τα συμφροντα των πελατν της.

ilias@more-group.eu

*Ο κ. Ηλας Π. Παπαγεωργιδης εναι διευθνων σμβουλος στη MORE Real Estate Services και της MORE Solutions, με εμπειρα στη Ρουμανα απ το 2004.

 

liberal.gr