The strong voice of a great community
Μάιος 2022

Πίσω στο ευρετήριο

Γιατί το σχέδιο της Οττάβα να αυξήσει τις κατασκευές ενδέχεται να μην μειώσει τις αυξανόμενες τιμές των κατοικιών

Οι ξυλουργοί εργάζονται σε ένα σπίτι υπό κατασκευή στο Airdrie, Alta. την Παρασκευή, Ιαν. 28, 2022

Επιμέλεια: Ι. Σαραϊδάρη

Η υποσχεθείσα  νέα προμήθεια υπεραπλουστεύει μια περίπλοκη κρίση οικονομικής πρόσβασης, λένε οι ειδικοί


:. Η Οτάβα λέει ότι ο Καναδάς πρέπει να προσθέσει 3,5 εκατομμύρια νέα σπίτια τα επόμενα 10 χρόνια για να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές.

Το τεράστιο στοίχημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για νέες κατασκευές είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών των κατοικιών, προειδοποιούν ορισμένοι οικονομολόγοι και ειδικοί στη στέγαση.

Η στρατηγική για μαζική ενίσχυση της κατασκευής νέων κατοικιών σε ολόκληρο τον Καναδά είναι το επίκεντρο της ενημερωμένης στρατηγικής στέγασης της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, η οποία ήταν το επίκεντρο του προϋπολογισμού του 2022.

Το σχέδιο δαπανών προβλέπει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός Ταμείου Επιτάχυνσης Στέγασης, ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη που προορίζεται να βοηθήσει τις δημοτικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα νέα στεγαστικά έργα.

Η Οτάβα λέει ότι το ταμείο θα συμβάλει στην κατασκευή των 3,5 εκατομμυρίων νέων κατοικιών που υποστηρίζει ότι χρειάζεται ο Καναδάς τα επόμενα 10 χρόνια.

«Η λύση για την οικονομική προσιτή στέγαση είναι η προσφορά στέγης», είπε ο υπουργός Στέγασης Αχμέντ Χουσέν στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε παρερμηνευμένα δεδομένα και στην τάση των πολιτικών να υπεραπλουστεύουν πολύπλοκα προβλήματα.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι περισσότερα σπίτια σημαίνουν χαμηλότερες τιμές: ειδικός
«[Η κυβέρνηση] φαίνεται να έχει αποδεχτεί την πρόταση ότι οποιαδήποτε προσφορά είναι καλή και αν πλημμυρίσουμε την αγορά με προσφορές θα μειωθούν οι τιμές», δήλωσε ο Steve Pomeroy, ερευνητής στο Canadian Housing Evidence Collaborative στο Πανεπιστήμιο McMaster.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία που θα συμβεί στην πραγματικότητα», είπε ο Pomeroy, ο οποίος περιέγραψε το επιχείρημα της υποπροσφοράς σαν «μύθο».

Η Christine Whitehead, ομότιμη καθηγήτρια στο London School of Economics, είπε ότι ο προσδιορισμός της υποπροσφοράς ως αιτίας για τις υψηλές τιμές ήταν «απόλυτα συνεπής» μεταξύ των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

Η Whitehead - η οποία είπε ότι έχει μελετήσει τα οικονομικά της στέγασης για "πολλές δεκαετίες" - είπε ότι η στενή εστίαση στην επιτάχυνση των νέων κατασκευών δημιουργεί ένα ελκυστικό πολιτικό βήμα, αλλά σπάνια προκαλεί μείωση στις τιμές.

«Οι περισσότεροι κανονικοί άνθρωποι θα πίστευαν ότι πολύ περισσότερη στέγαση θα έκανε τα πράγματα καλύτερα», είπε στο CBC News.

«Απλώς η κατασκευή 100.000 κατοικιών το χρόνο ή 200.000 κατοικιών το χρόνο δεν πρόκειται να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά, από μόνη της, στις τιμές των κατοικιών».

Ο Pierre Poilievre έχει κάνει την οικονομικά διαθέσιμη στέγαση κεντρικό θέμα της εκστρατείας του για την ηγεσία των Συντηρητικών. Έχει επίσης εντοπίσει την έλλειψη προσφοράς ως τον κύριο ένοχο που οδηγεί στην αύξηση των τιμών.

Το NDP έχει ζητήσει την κατασκευή νέων κατοικιών, με την επιφύλαξη ότι τα νεόδμητα σπίτια πρέπει να προορίζονται για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Πόσα σπίτια χρειάζεται ο Καναδάς;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν τα τελευταία χρόνια ότι ο Καναδάς δεν έχει αρκετά σπίτια για τον πληθυσμό του.
Έγγραφο του 2021 από τη Scotiabank ανέφερε ότι ο Καναδάς έχει τα λιγότερα σπίτια ανά 1.000 κατοίκους από οποιαδήποτε χώρα της G7, κάτι που η τράπεζα περιέγραψε ως «δομική έλλειψη στέγης».

Ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει μια παρόμοια ανάλυση που δείχνει ότι ο Καναδάς είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για κατοικίες ανά 1.000 κατοίκους — πίσω από τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά μπροστά από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ο Pomeroy είπε ότι στατιστικά όπως αυτά δεν υποστηρίζουν επαρκώς το επιχείρημα της κυβέρνησης για την υποπροσφορά, καθώς άλλοι σημαντικοί παράγοντες παραλείπονται - όπως το γεγονός ότι ο Καναδάς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μέσο μέγεθος νοικοκυριού στην G7.

Είπε ότι ο πρόσφατος ρυθμός έναρξης νέων κατοικιών στον Καναδά συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού - ακόμη και όταν οι τιμές των κατοικιών έχουν φτάσει σε νέα υψηλά ρεκόρ.
"Όταν εξετάζετε τα δεδομένα, δεν υποστηρίζεται αυτή η ιδέα ότι έχουμε έλλειψη προσφοράς, σίγουρα σε εθνικό συνολικό επίπεδο", δήλωσε ο Pomeroy.

Ο Καναδάς πρόσθεσε περισσότερα από 271.000 νέα σπίτια το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canada Mortgage and Housing Corporation.

: Ο Υπουργός Στέγασης και Διαφορετικότητας και Ένταξης, Ahmed Hussen, έχει πει επανειλημμένα ότι η έλλειψη προσφοράς είναι πίσω από την κρίση προσιτών κατοικιών στον Καναδά.

Ο Ρόμπερτ Κάβτσιτς, ανώτερος οικονομολόγος στην Τράπεζα του Μόντρεαλ, αμφισβήτησε επίσης την ικανότητα της κυβέρνησης να τονώσει περισσότερες κατασκευές.

«Η πρόκληση εδώ είναι ότι βλέπουμε ήδη έναν αριθμό ρεκόρ μονάδων υπό κατασκευή και ο κλάδος πιέζει ενάντια στους περιορισμούς εργασίας και παραγωγικής ικανότητας όπως είναι», έγραψε σε μια απάντηση στον προϋπολογισμό.

Ο Κάβτσιτς σημείωσε επίσης ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να επιταχύνει τις νέες κατασκευές, θα μπορούσε να αποτύχει αυξάνοντας το κόστος υλικών και επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό, ωθώντας τις τιμές των κατοικιών υψηλότερα.

Η Οτάβα λέει ότι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στις υψηλές τιμές

Σε ένα email στο CBC News, ένας εκπρόσωπος του Hussen πρόσθεσε μια απόχρωση στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ανεπαρκής προσφορά έχει αυξήσει τις τιμές.
«Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που κάνουν τη στέγαση πιο ακριβή, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η προσφορά», έγραψε ο Daniele Medlej.

"Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που παίζουν, γι' αυτό και εφαρμόζουμε πολλαπλά μέτρα για τον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών στην αγορά κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ξένων αγοραστών κατοικιών, της θέσπισης ενός φόρου κατά της ανατροπής και της απαγόρευσης των τυφλών προσφορών."
Ο Γουάιτχεντ είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει τους νέους κανονισμούς προσφοράς και να αλλάξει τους κανονισμούς υπονομεύονται από τις δυνάμεις της μακροοικονομίας, όπως τα επίπεδα εισοδήματος και τα επιτόκια.

Εκτός από τη θέσπιση πολιτικά τοξικών μέτρων, όπως τα κέρδη κεφαλαίου ή οι φόροι κληρονομιάς, είπε, η καναδική κυβέρνηση θα έχει ελάχιστο άμεσο έλεγχο στις τιμές.
«Μακάρι να μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος για αυτό», είπε ο Whitehead. "Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι κακό να χτίζεις σπίτια. Πρέπει να συνεχίσεις να χτίζεις τα σπίτια και να προσπαθείς να τα διαθέσεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη".