The strong voice of a great community
Μάιος 2022

Πίσω στο ευρετήριο

Ο εκλογικός αγώνας για τον Μητροπολιτικό Δήμο του Τορόντο ξεκινάει τη Δευτέρα. Εδώ είναι 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Χωρίς γνωστό αμφισβητία της εξουσίας του Δημάρχου Τζον Τόρι, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος αυτών των Δημοτικών εκλογών θα μπορούσε να επικεντρωθεί στον επί μέρους αγώνα των είκοσι πέντε περιφερειών

του David Rider  

Επιμέλεια Ι. Σ. Σ.

Στις τελευταίες εκλογές του Τορόντο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν 41 τοις εκατό, σε σύγκριση με 76 τοις εκατό ομοσπονδιακά και 58 τοις εκατό σε επαρχιακό επίπεδο.

Ο εκλογικός αγώνας ξεκινά τη Δευτέρα. Όχι, για τις άλλες εκλογές. Οι δημοτικές εκλογές, όπου οι Δημότες του Τορόντο θα εκλέξουν ή θα επανεκλέξουν έναν δήμαρχο και 25 δημοτικούς συμβούλους για να επιβλέπουν και να καθοδηγούν τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά για μια τετραετή θητεία.

Δεδομένης της συνύπαρξης με την πολύ πιο σύντομη εκστρατεία των επαρχιακών εκλογών — η οποία ξεκινά την Τετάρτη και λήγει στις 2 Ιουνίου — οι Δημότες του Τορόντο μπορούν να συγχωρεθούν εάν οι δημοτικές εκλογές στις 24 Οκτωβρίου δεν είναι στο μυαλό.

Και ακόμη. Οι υποψήφιοι θα παραταχθούν στη ουρά στο δημαρχείο της Δευτέρας το πρωί, πρόθυμοι να αρχίσουν να λένε σε αγνώστους πώς μπορούν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη σε μια ακμάζουσα πόλη που εξακολουθεί να τυλίγει από μια πανδημία που υπογράμμισε κραυγαλέα ανισότητες.

Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις δημοτικές εκλογές του Τορόντο:

1. Ποιος είναι υποψήφιος δήμαρχος;

Ο Τζον Τόρι ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία. Δεκάδες άνθρωποι θα τρέξουν εναντίον του. Στις τελευταίες εκλογές 35 άτομα έθεσαν υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου. Αυτή τη στιγμή δεν έχει γνωστό αντίπαλο. Η προοδευτική παράταξη του δημοτικού συμβουλίου είπε στο Star ότι δεν γνωρίζουν κανέναν αριστερό σημαιοφόρο που θα αμφισβητήσει τον πρώην ηγέτη των Προοδευτικών Συντηρητικών του Οντάριο. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει: το 2018, η πρώην επικεφαλής σχεδιασμού Jennifer Keesmaat μπήκε στην κούρσα του δημάρχου σχεδόν την τελευταία στιγμή.

2. Ποιος είναι — και δεν είναι — υποψήφιος για δημοτικό συμβούλιο;

Μετά από μια χαοτική εκλογή του 2018 που είδε τον αριθμό των τμημάτων να αλλάζει στη μέση της εκστρατείας, αυτή τη φορά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 25 έδρες για εκλογή. Θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο αγώνες χωρίς υφιστάμενους, αφού ο Joe Cressy στο Ward 10 Spadina—Fort York και η Kristyn Wong-Tam στο Ward 13 Toronto Center αποχωρούν από το δημαρχείο. Εάν ο Μάικλ Φορντ κερδίσει τον επαρχιακό του αγώνα, η έδρα του συμβουλίου του Ward 1 Etobicoke North θα είναι ανοιχτή. Ορισμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που έθεσαν υποψηφιότητα την προηγούμενη φορά, δεν περίμεναν την ημέρα εγγραφής για να ανακοινώσουν δημόσια τις προθέσεις τους. Τις τελευταίες εκλογές, 242 άτομα αγωνίστηκαν για τις 25 έδρες.

3. Τι συμβαίνει τη Δευτέρα;

Από τις 8:30 π.μ., άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που ζουν στο Τορόντο ή έχουν γη στο Τορόντο μπορούν να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους για το δημοτικό συμβούλιο ή  για την θέση του δήμαρχου. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επίσημες εγκρίσεις από 25 άτομα και να πληρώσουν ένα τέλος — $100 για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και $200 για τους υποψηφίους δημάρχους. Μόλις εγγραφούν, μπορούν να αρχίσουν να ζητούν χρήματα για την καμπάνια τους και επίσης να ξοδεύουν χρήματα σε αυτήν. Ενώ θα υπάρξει μια αρχική βιασύνη εγγραφών, ο κόσμος έχει προθεσμία έως τις 19 Αυγούστου για να γίνει υποψήφιος.

4. Ποια είναι μερικά βασικά ζητήματα σε αυτές τις εκλογές;

Αυτό είναι ένα υποκειμενικό ερώτημα, αλλά οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι πιθανό να λάβουν θέσεις σχετικά με το υψηλό κόστος στέγασης και την έλλειψη στέγης. βία με όπλα και άλλες ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια· τρόπους ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής· μεσά μαζικής μεταφοράς; φόροι ιδιοκτησίας; μέτρα κατά της φτώχειας και της ισότητας· πανδημική ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη· ασφάλεια πεζών και ποδηλατών· και την αποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών όπως η αποκομιδή σκουπιδιών. Τα ζητήματα θα ποικίλλουν σε επίπεδο θαλάμου, ανάλογα με το τμήμα της πόλης, αλλά οι ανησυχίες για την ανάπτυξη είναι μεγάλες σε πολλά μέρη του Τορόντο.

5. Γιατί να με νοιάζει;

Πολλοί Καναδοί που σημειώνουν ψηφοδέλτια σε ομοσπονδιακές και επαρχιακές εκλογές δεν ασχολούνται με τις δημοτικές εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές του Τορόντο η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 41 τοις εκατό, σε σύγκριση με 76 τοις εκατό ομοσπονδιακά και 58 τοις εκατό σε επαρχία. Ωστόσο, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους αγγίζουν περισσότερο τις ζωές των κατοίκων του Τορόντο, από τη συλλογή σκουπιδιών στη δημόσια υγεία, στους ποδηλατόδρομους μέχρι την αστυνόμευση έως τους οικοδομικούς κώδικες και την αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης, το συμβούλιο του Τορόντο δεν μοιάζει με την πόλη που εκπροσωπεί. Ο ποιητής Pier Giorgio Di Cicco έγραψε «Το Τορόντο είναι μια πόλη που δεν έχει ερωτευτεί ακόμη τον εαυτό της». Αυτή η πόλη μπορεί, και θα σας ραγίσει την καρδιά, αλλά οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να τη βελτιώσετε, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς.