The strong voice of a great community
Μάρτιος 2011

Πίσω στο ευρετήριο

              

  Ο «Μακεδονισμός» στα Βαλκάνια.

Του Γιάννη Σ. Σαραϊδάρη

Στα πλαίσια της 2ης ημερίδας της νεολαίας του ΣΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνοκαναδικό επιμελητήριο και τους φοιτητικούς συλλόγους των Πανεπιστημίων Τορόντο Γιόρκ και Ράερσον  οργανώθηκε και δόθηκε σειρά ομιλιών με θέματα επιλεγμένα από την σύγχρονη πραγματικότητα σε αίθουσα του Hart House του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Μία από αυτές τις ομιλίες  προκάλεσε το ενδιαφέρον  μελών της οργάνωσης « Διασπορά των Ενωμένων Μακεδόνων» με έδρα τις ΗΠΑ που μέλη της παρακολούθησαν την παρουσίαση.

  Ο « Μακεδονισμός» στα Βαλκάνια.

Μια ανάλυση του ζητήματος δια μέσου της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής που παρουσιάσθηκε μέσα από εικονογραφημένα στοιχεία όπου και φάνηκε πώς οι οργανωμένες ομάδες πίεσης, το διαδίκτυο και τα μαζικά μέσα ενημέρωσης έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπαραγάγουν και να αλλοιώσουν όλα αυτά τα στοιχεία.  

 Παρουσιαστής ο Δρ. Χρήστος Καράτζιος Βοηθός καθ. του τμήματος Παιδιατρικής και μεταδοτικών ασθενειών του Νοσοκομείου Παίδων  του Μοντρεάλ.

 

Ο Δρ. Καράτζιος όπως άλλωστε δήλωσε, γεννήθηκε στο Μοντρεάλ άλλά η καταγωγή του είναι από την Καστοριά  όπου και οι δύο γονείς του γεννήθηκαν.

Ο προ πάπους του από την πλευρά του  πατέρα του υπήρξε προσωπικός αγγελιαφόρος του επισκόπου Καραβαγγέλη και ήταν αυτός που έκλεψε και έφερε κρυφά το αποκεφαλισμένο πτώμα  του Παύλου Μελά στην Καστοριά στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα.

Ο προ πάπος του από την πλευρά της μητέρας του υπήρξε ο πρώτος ιερέας που χειροτονήθηκε από τον Καραβαγγέλη στα χρόνια του  Μακεδονικού Αγώνα.

Η δε μητέρα του ήταν ένα από τα 28.000 παιδιά που απήχθησαν στο Σιδηρούν Παραπέτασμα  στην διάρκεια του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου.

Αφού οδηγήθηκε στην Ρουμανία παρέμεινε εκεί για μία ολόκληρη επταετία όπου και της έγινε προσπάθεια να αφελληνισθεί λέγοντάς της πως δεν είναι Ελληνίδα  αλλά Σλαβο μακεδόνα.

 

Έχει ακόμη συγγενείς που παρέμειναν στο σιδηρούν παραπέτασμα χωρίς τις οικογένειές τους και τώρα βρίσκονται στα Σκόπια όπου και πιστεύουν ότι οι Έλληνες διέπραξαν γενοκτονίες εναντίον των Σλαβομακεδόνων. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι συγγενείς του (ξαδέλφια του) αυτή την στιγμή θεωρούν τους εαυτούς τους ως γνήσιους Μακεδόνες και αυτοαποκαλούνται πολεμιστές Μακεδόνες άν και στην ουσία είναι Έλληνες εφόσον βρέθηκαν εκεί με τον  ίδιο τρόπο που είχε βρεθεί και η μητέρα του στην Ρουμανία.

 

Αρχίζοντας το κύριο τμήμα της παρουσίασής του εξήγησε πως η παρουσίασή του αυτή έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα αν  και δεν αντιπροσωπεύει κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα,όμως φέρνει προσωπικά βιώματα και  η κύρια πηγή πληροφοριών του υπήρξε το διαδίκτυο το οποίο και χαρακτήρισε ως κύρια μορφή παραπληροφόρησης.

Έτσι οπλισμένος με αυτές τις οικογενειακές εμπειρίες εξέτασε με σχολαστικότητα όλες τις παρουσιάσεις των Σκοπιανών

 

 

Το πρόβλημα του Μακεδονισμού είπε άρχισε από τις επιδιώξεις της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο θάλασσα και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που δεν παγώνει ποτέ από τον πολικό χειμώνα.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε την Βουλγαρία ώστε να φθάσει στον σκοπό της.

Στα πλαίσια του πανσλαβικού οράματος και με υποδείξεις της Ρωσίας η Βουλγαρία ζήτησε από την Μεγάλη Πύλη να της δοθεί το δικαίωμα ώστε να αποκτήσει αυτοκέφαλη εκκλησία πράγμα που έγινε.

Έτσι ξεκίνησε το δημιούργημα του Μακεδονικού Έθνους που είναι συνέχιση του αρχαίου Μακεδονικού και δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες που στην σημερινή τους μορφή δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα πρόσμιξης με Αιθιοπικές φιλές.

Ακολούθησε μία εκτεταμένη ιστορική ανάλυση έως την σύγχρονη εποχή  με το σιδηρούν παραπέτασμα την υιοθέτηση της στρατηγικής από τον Τίτο.

Παρουσίασε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης του κρατιδίου των Σκοπίων, που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται Μακεδονικό, με τις παρουσιάσεις ελληνικής γραφής στα μνημεία ως Σλαβικής γραφής. Παράδειγμα ημερολογίου που εκδόθηκε από το υπουργείο των  εξωτερικών του κρατιδίου και αναφέρεται σε αρχαία μνημεία που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.

Έγινε εκτεταμένη αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής όπου και απέδειξε ότι παντού κυριάρχησε η ελληνική γραφή και γλώσσα.

Ήρθε στην συνέχεια στην Βυζαντινή εποχή και στον τσάρο Σαμουήλ  που και τον παρουσιάζουν  ως τον πρώτο δημιουργό της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας.

Έφερε την αντιπαράθεση του βυζαντινού αυτοκράτορα Βασίλειου του Α του επονομαζόμενου Βουλγαροκτόνου και αναρωτήθηκε γιατί αυτή η ονομασία εάν πράγματι ο Σαμουήλ ήταν Μακεδόνας.

 

Γενκά ο Χρήστος Καράτζιος μέσα από τις παρουσιάσεις του αντέκρουσε όλα εκείνα τα ψευδοστοιχεία που θέλουν να παρουσιάσουν μια ξεχωριστή Μακεδονική εθνότητα.

 

Αν προσθέσουμε τα συμπεράσματα και καλέσματα της ομιλίας του Νίκου Μέρτζου που είχε προηγηθεί κατά μερικούς μήνες θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Κατά τον Μέρτζο  το πρόβλημα δεν είναι εθνικό παρά πολιτικό.

Και στην σύγχρονη και πολύπλοκη εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν είναι και τόσο φρόνιμο να περιορίζει κάποιος τους ορίζοντές του σε στενά εθνικιστικά πλαίσια. 

Η αυτογνωσία και αυτοκυριαρχία των λαών είναι το καλύτερο  όπλο και εφόδιο για πρόοδο και ευημερία.