The strong voice of a great community
2018

Μπκαμε στο κολασμνο πεντμηνο

 

Του Γιννη Σιδρη

Ο ευπροσρμοστος πρωθυπουργς που το 2011 γραφε στο twitter «Στους δρμους βγανουμε για να περπατσουμε να διαδηλσουμε. χι για να παρελανουμε», χθες βρθηκε «στων Ψαρν την ολμαυρη ρχη», επιβεβαινοντας  τη ειδικτητ του ως σπεσιαλστα των τακτικισμν.

Ωστσο, η αντικειμενικτητα επιβλει να πομε τι ο λγος του ρθη στην σοβαρτητα του αξιματς του, ασχτως τι πιστεει προσωπικ, χαρακτηρζοντας το 21 ως εθνικοαπελευθερωτικ - και χι ταξικ, πως θα λεγε κποτε -  αγνα. Ορθολογικς ταν και προς την Τουρκα, ζητντας να σταματσει τις παρνομες ενργειες στο Αιγαο, να σεβαστε τα κυριαρχικ δικαιματα της Ελλδας και τη Κπρου, και τους καννες που απορρουν απ το διεθνς Δκαιο.

Παρμοια, στο πλασιο του ρλου του, ταν η αναφορ του στους δο κρατομενους στρατιωτικος μας, διαβεβαινοντας τι «η σκψη μας καθημεριν εναι μαζ τους. Και κνουμε ,τι πρπει και ,τι χρειζεται προκειμνου σντομα να επιστρψουν στην πατρδα».

Αντιθτως σε λλο μκος ντασης ταν οι δηλσεις του υπουργο μυνας Πνου Καμμνου, που μεταξ εκενων που πρπει να λει νας υπουργς μυνας, γινε και προσβλητικς νευ λγου, λγοντας τι  για την Τουρκα «ττοιου εδους συμπεριφορς την απομοννουν, και τη στλνουν πσω απ εκε που ξεκνησε, στα βθη της Ανατολς». Πολ διπλωματικ γλσσα, ,τι πρπει για τις περιστσεις, ταν ο Erdogan κρατει δυο «ομρους», που λει και ο διος.

Αυτ η εκφραστικ διαφορ, σημειολογικς εναι ενδεικτικ αυτο που γνωρζουμε και χουμε ξαναγρψει, τι σε αυτ τη λεπτ στιγμ, δεν υπρχει ενιαο κντρο το οποο να καθορζει την πολικ μας συμπεριφορ ναντι της Τουρκας (η οποα θα αντανακλοσε και στο πνεμα και το γρμμα των ομιλιν). Ο καθνας λει ,τι θλει, με βση  το οξθυμο του χαρακτρα του, την κουλτορα του, τον αυθορμητισμ του, τις εσωτερικς πολιτικς σκοπιμτητες και κυρως το εκλογικ ακροατριο στο οποο απευθνεται.

Η κρσιμη Βρνα

Ωστσο επτειος ταν και πρασε, καλ το αναποληθν κλος, αλλ πλον η κυβρνηση μπανε σε να κολασμνο πεντμηνο, αρχς γενομνης απ σμερα που στη Βρνα της Βουλγαρας συνρχεται η κρσιμη σνοδος Ε.Ε. –Τουρκας για το μεταναστευτικ. Στχος να ανανεωθε η συμφωνα, απ την οποα η Τουρκα θα εισπρξει λλα 3 δις ευρ.

Φυσικ θα τεθον ευρτερα θματα. Απ την πλευρ της Τουρκας ο Erdogan θα θσει το θμα της κατργησης θεωρσεων  για τους Τορκους πολτες, εν θα ζητσει το νοιγμα των παγωμνων ενταξιακν κεφαλαων.

Εθε να ισχσει αυτ που επε ο κ. Καμμνος, να συμβλουν οι φλοι και σμμαχοι «με πρξεις χι με λγια» στην επιστροφ των δο Ελλνων  στρατιωτικν, αλλ η Ε.Ε. ενδιαφρεται πρωτστως για το μεταναστευτικ. Να μην ξαναδον στις πλατεες τους στρατις εξαθλιωμνων. Αφενς για να μην κλονισθε περεταρω η εντητα της Ε.Ε. με την ρνηση κποιων  χωρν να αποδεχτον τις κατανομς, αφετρου γιατ το μεταναστευτικ εναι η αιτα να κλονιστον περεταρω οι θσεις των πολιτικν της νωσης, υπρ της επελανουσας ακροδεξις.

Οι επμβαση στο Αφρν, παρ την καταγγελα της Merkel στη γερμανικ Βουλ και παρ τα καταδικαστικ συμπερσματα του  Ευρωπακο Συμβουλου, καθς και οι λληνες στρατιωτικο, εκφρζονται φβοι τι θα περσουν σε δετερη μορα. Εθε, αλλ δεν υπρχει εντπωση τι θα τεθε απαιτητικ και δεσμευτικ το ατημα απελευθρωσης των δο. Οτε φυσικ θα ζητηθε καμα δσμευση  για το μακλεμα των Κορδων.

Οι μεγλες Δυτικς χρες χουν οικονομικς διασυνδσεις με την Τουρκα, τις οποες δεν θα χαραμσουν χριν ιδεν και ζων (των λλων), εν η Ε.Ε. δεν χει την ονττητα και την συνεκτικτητα να συμμετσχει στη διαμρφωση γεωπολιτικν συσχετισμν.

(Εντπωση πντως κνει το γεγονς τι η λαλστατη κατ τα λλα Ελληνικ κυβρνηση, δεν χει θσει στη Βρνα θμα σεβασμο της Λωζνης εκ μρους της Τουρκας, οτε σεβασμο των ελληνικν και κυπριακν κυριαρχικν δικαιωμτων και των ΑΟΖ!).

Απ Βρνας… ρξασθαι για να ζσουμε να κολασμνο πεντμηνο. Θρλερ κυριολεκτικ στην Οικονομα, καθς θα διαπραγματευτομε την ρθμιση του χρους, θα ζσουμε την «καθαρ» ξοδο απ το μνημνιο αλλ και την  γκριση του μεταμνημονιακο προγρμματος απ τους δανειστς, εν την δια στιγμ τα εθνικ μας θματα θα οξνονται.

Στην Σνοδο του Ιουνου θα ψηφσουμε υπρ κατ της Αλβανας και της ΠΓΔΜ, εν χει υπρξει συμφωνα και αν η κυβρνηση δεν χει εσωτερικ πρβλημα και κνδυνο δισπασης και πτσης (θαρρομε πως χι, αλλ ο διβολος κρβεται στις λεπτομρειες). Κορφωση θα αποτελσει η Σνοδος Κορυφς του ΝΑΤΟ στις 9 και 10 Ιουλου, που θα κριθε το «αν» και το «πς» της εισδου της ΠΓΔΜ στον Οργανισμ, αλλ και της στσης αυτο απναντι στην επιθετικτητα της Τουρκας και την συμπρευσ της με την Ρωσα.

Παρλληλα κθε μρα που περνει η σχση μας με την Τουρκα αναμνεται λο και πιο δσκολη, εν υπρχει προβληματισμς τι κποιες στιγμς σως βρεθομε στην κψη του ξυραφιο.

Και μετ απ αυτ, χριν του Συριζαικου εντυπωσιασμο, θα μπει στην ατζντα και η αναθερηση του Συντγματος και οι σχσεις με την εκκλησα θα οξυνθον.

Η πτση αρχζει σμερα. Προσδεθετε και… καπνζετε