The strong voice of a great community
2018

Η πτση του Αφρν και η σημασα της

Του Κστα Ρπτη

Στην τριγωνικ αναμτρηση που εκτυλσσεται την τελευταα διετα με αφορμ την συριακ κρση, η μεν Μσχα προσπαθε να διευρνει τα ργματα στην παραδοσιακ αμερικανοτουρκικ συμμαχικ σχση, η δε Ουσιγκτον προσπαθε να δηλητηρισει την φιλα που αιφνιδως αναπτχθηκε μεταξ του Ταγπ Ερντογν και του Βλαντμιρ Ποτιν, εν η γκυρα, κινομενη διαρκς σε δο ταμπλ, επιχειρε να κατοχυρσει διευρυμνο ρλο για την επμενη μρα.

Στην μση αυτο του τριγνου βρσκονται οι Κορδοι της βρειας Συρας, οι οποοι αξιοποιονται για την τροποποηση των συσχετισμν και την ανταλλαγ μηνυμτων μεταξ των πρωταγωνιστν.

Οι διοι παρερμνευσαν τον ρλο τους και υπερτμησαν τις δυναττητς τους. Εξο και πλον χουν στη διθεσ τους μνο σενρια ττας.

Η κατληψη του Αφρν το επιβεβαινει αυτ. Αν και θα πρπει να υποσημεισει κανες τι η Τουρκα βρσκεται (για λλη μα φορ, μετ την κατληψη της αλ Μπαμπ στο πλασιο της επιχερησης "Ασπδα του Ευφρτη”) να χει στα χρια της μια στρατιωτικ επιτυχα που της χαρστηκε, παρ που την κατκτησε. Χιλιδες Κορδοι μαχητς εγκατλειψαν το Αφρν, αποφεγοντας μια μχη σε αστικ τοπο η οποα ασφαλς θα διαρκοσε αρκετς εβδομδες, αλλ εντλει θα φηνε την πλη ισοπεδωμνη.

Πρκειται για μα εξλιξη η οποα δεν θα μποροσε να αποφευχθε. Παρ τις υστερσεις του (με κυριτερη την ανθεση του ρλου του πεζικο στους αναξιπιστους τζιχαντιστς του λεγμενου "Ελεθερου Συριακο Στρατο”, λγω πολιτικο περιορισμο στην χρση Τορκων κληρωτν), ο τουρκικς στρατς σαφς υπερτεροσε. Το Αφρν δεν υπρξε Κομπνι του 2014, διτι οι υπερασπιστς του δεν αντιμετπιζαν αυτ τη φορ μα επθεση ατκτων δχως αεροπορα.

Βεβαως το Αφρν αποτελε τμμα της συριακς επικρτειας, της οποας τον εναριο χρο προστατεουν ρωσικς δυνμεις. μως τσο ο συριακς κυβερνητικς στρατς σο και οι ρωσικς δυνμεις παρμειναν χαρακτηριστικ απαθες, πρα απ τις καταδικαστικς δηλσεις της Δαμασκο, καθ' λη τη διρκεια της τουρκικς επιχερησης "Κλδος Ελαας”. Ακριβστερα: η ρωσικ πλευρ φρντισε να αποσρει το απσπασμ της που προηγουμνως στθμευε για συμβολικος λγους στην περιοχ του Αφρν, στε να ξεκινσει η τουρκικ επθεση.

λα αυτ διτι γκυρα, Μσχα, Δαμασκς (αλλ και Βαγδτη και Τεχερνη) συμππτουν στο τι προχει να αντιμετωπισθε ο κνδυνος δημιουργας μιας νας αυτονομημνης κουρδικς ονττητας στην περιοχ με αμερικανικ στριξη. Πρκειται για το εφεδρικ (σε σχση με την αλλαγ καθεσττος στη Δαμασκ) σχδιο το οποο, με την απσχιση των βορειοανατολικν συριακν εδαφν αποβλπει στην διακοπ της εδαφικς συνχειας του απειλητικο για το Ισραλ ξονα Ιρν-Ιρκ-Συρας-Χεζμπολλχ, αλλ και στην διηνεκ αποσταθεροποηση της φυσικς εξδου του κινεζικο νου "δρμου του μεταξιο”. Επιπλον, η εκτεταμνη περιοχ που φθασαν να ελγχουν οι Κορδοι μαχητς μετ την κατρρευση του Ισλαμικο Κρτους εναι πετρελαιοπαραγωγς, ρα κρσιμη για το καθεστς σαντ.

Διλου τυχαα, η επιχερηση "Κλδος Ελαας” ξεκνησε ταν ο ττε επικεφαλς του Στιτ Ντιπρτμεντ, Ρεξ Τλερσον ανακονωσε τι οι ΗΠΑ θα στηρξουν τη δημιουργα μιας "συνοριοφυλακς” 30.000 εντοπων στη βορειοανατολικ Συρα. Ο Ρσος υπουργς Εξωτερικν Σεργκι Λαβρφ κανε λγο για τη δημιουργα δομν ψευδοκρτους.

Η τουρκικ πλευρ επιχερησε επιτιθμενη να εκβισει την αλλαγ της αμερικανικς στσης. Το γεωγραφικ απομονωμνο Αφρν ταν μια "μετωνυμα” για τα συμπαγ κουρδοκρατομενα εδφη ανατολικτερα, που μως φιλοξενονται τουλχιστον 2.000 Αμερικανο κομντος. Το μνυμα που θα πρεπε να αφομοισουν οι Κορδοι ταν τι η συμμαχα με τις ΗΠΑ δεν αρκε.

Για τη Δαμασκ και τους συμμχους της, πλι, ταν καταρχν μεγαλτερος ο κνδυνος που αντιπροσπευε το ενδεχμενο απσχισης ενς γηγενος πληθυσμο, με αμερικανικ στριξη, απ' ,τι η παρνομη εισβολ ενς ξνου στρατο. τσι, η τουρκικ εισβολ αντιμετωπσθηκε ως μοχλς πεσης για την εκ νου υπαγωγ του Αφρν στη δικαιοδοσα της συριακς κυβρνησης.

Ωστσο, οι επανειλημμνες μεσολαβητικς προσπθειες που φρεται να ανλαβε η ρωσικ πλευρ δεν ευοδθηκαν. Οι Κορδοι ιθνοντες της πλης προτμησαν να ρισκρουν την πτση του Αφρν, παρ τον συμβιβασμ με την Δαμασκ. Αντιθτως, ο συμβιβασμς που εντλει φανεται πως υπρξε ταν με την Τουρκα για την εκκνωση της πλης απ τους υπερασπιστς της.

Μπορε η εξλιξη αυτ να θεωρηθε και τι συμπυκννει συμβολικ λη τη στρατηγικ μυωπα του κουρδικο στοιχεου. Οι οργανσεις του πως το PYD, χουν να επιλξουν ετε την περιορισμνη αυτονομα που μπορε να τους παραχωρσει, με ρωσικ συνηγορα, η Δαμασκς ετε την αναζτηση μιας πση θυσα απσχισης, η οποα μπορε προς το παρν να εξυπηρετε τους αμερικανικος και ισραηλινος σχεδιασμος, αλλ προοιωνζεται συμφορς για το διο το κουρδικ στοιχεο.

Μλις λγους μνες νωρτερα η προσπθεια λλων κουρδικν πολιτικν δυνμεων στο βρειο Ιρκ να επιτχουν την απσχιση κατληξαν σε χαρακτηριστικ ττα. Δεν εναι ρεαλιστικ το να περιμνει κανες να υπερισχσει της αντισυσπερωσης λων των κρατν της περιοχς.

Το διο το ΡΚΚ μπρεσε να υπρξει, ως προστατευμενη οργνωση της Δαμασκο μχρι τη σλληψη Οτσαλν το 1999, αξιοποιντας τις διακρατικς αντιπαραθσεις. Η δια η δημιουργα των αυτνομων κουρδικν καντονιν στη βρεια Συρα προκυψε με την ανοχ του σαντ, απ την επιλογ του να συγκεντρσει τον στρατ του γρω απ κρισιμτερους για το καθεστς στχους.

Η κατληψη του Αφρν ασφαλς ανογει το δρμο για εθνοκθαρση της περιοχς απ την γκυρα και τους τζιχαντιστς συμμχους της, αλλ και θτει το θεμλιο νων συγκροσεων, αυτ τη φορ με τη Δαμασκ και τους προσττες της. Παρτι ονομσθηκε "αντιτρομοκρατικ” η επιχερηση "Κλδος Ελαας” πρκειται, πως και η επιχερηση "Ασπδα του Ευφρτη” με την αλ-Μπαμπ, να οδηγσει σε κατοχ με μονιμτερα χαρακτηριστικ και επκταση του τουρκικν κρατικν δομν σε συριακ εδφη. Τα "υλικ” για τις μελλοντικς τριβς Ρωσας-Τουρκας βρσκονται εδ.

capital.gr