The strong voice of a great community
2019

Ανταλλαγ του Δρομα με γαλμα του Μ. Αλεξνδρου απ τα Σκπια θελε η Μ. Ζορμπ

Της Αγγελικς Κττη

Μνο ντροπ μπορε να αισθανθε κανες  για την στση της υπουργο Πολιτισμο Μυρσνης Ζορμπ η οποα αφο πρτεινε στον Κστα Βαρτσο να ανταλλαχθε ο «Δρομας» του με γαλμα του Μεγλου Αλεξνδρου απ τα Σκπια, δεν χει το θρρος και την παρρησα να το παραδεχτε.

Αφο λοιπν κανε- η μετφερε- στον διεθνος φμης καλλιτχνη την εξοργιστικ πρταση, η υπουργς επιχειρε τρα να διαψεσει το γεγονς. Με ποια λογικ και κυρως με ποια ηθικ; Κυβερνητικ παργων και να θλει να βγλει… τρελ ναν νθρωπο τον οποο εκενη εχε καλσει στο γραφεο της; Μνο θλψη προκαλον λα αυτ.

Την προηγομενη Παρασκευ ο γλπτης και καθηγητς του ΑΠΘ πγε στο γραφεο της υπουργο μετ απ πρσκλησ της. Η κα Ζορμπ θελε να συζητσουν πρταση σμφωνα με την οποα ο εμβληματικς «Δρομας» του θα μεταφερταν σε κεντρικ πλατεα στα Σκπια και στη θση του, απναντι απ το Χλτον θα μπαινε γαλμα του Μγα Αλξανδρου.

Καταφανς η πρταση εχε σχση με τη Συμφωνα των Πρεσπν. Σμφωνα με τον καλλιτχνη, που ταν ιδιατερα φειδωλς στο να περιγρψει τη συζτηση, το θμα της συζτησης εξαντλθηκε πντε λεπτ μετ την ανακονωση της ιδας. Η επσκεψη ολοκληρθηκε σντομα και ο κ. Βαρτσος αναχρησε. Στη συνχεια, το θμα εμφανστηκε απ τρτους στο facebook.

Ωστσο, την εδηση διψευσε μσω του ethnos.gr η κ. Ζορμπ: «Δεν υπρχει ττοια πρταση, οτε γινε ττοια συζτηση. Δεν χει βση λο αυτ. λλωστε οφελουμε να λβουμε υπψιν και το εξς: μια ττοια πρταση δεν θα μποροσε να προλθει απ το ΥΠΠΟΑ καθς αφορ σε γλυπτ που γινε κατ παραγγελα του Δμου Αθηναων επ Εβερτ, ανκει στον Δμο Αθηναων και βρσκεται τοποθετημνο σε δημσιο χρο. Ως εκ τοτου το ζτημα εμππτει στις αρμοδιτητες του Δμου Αθηναων».

Απαντντας στην κ. Ζορμπ, ο γλπτης Κστας Βαρτσος επμεινε μιλντας στο ethnos.gr τι η υπουργς του κανε την εν λγω πρταση. «Καταλαβανω τι μετ την κταση και τη δημοσιτητα που πρε το θμα η υπουργς βρσκεται σε δσκολη θση και προσπαθε να τα μαζψει, αρνομενη τι μου γινε οποιαδποτε πρταση. Δεν εναι μως τσι. Εναι γνωστ το θος μου και δεν θα βγαζα κτι ξαφνικ απ το μυαλ μου».
Και επειδ μνο φαντασιπληκτος δεν εναι ο κ. Βαρτσος, η ερτηση εναι απλ: γιατ η υπουργς, εν συνελφθη κλπτουσα οπρας τολμ να επιχειρε διψευση; Ποιος χει την ευθνη για την προσβλητικ πρταση στον Κ. Βαρτσο; Πς, ντως, χωρς γνση  και γνμη του Δμου Αθηναων, η κυβρνηση αποφασζει και διατζει; Τι θος χουμε να αντιμετωπσουμε;

Και τι  αποφσισε και διταξε; να εμβληματικ ργο της Αθνας να ανταλλαχθε με να ργο που γινε με αλυτρωτικς βλψεις απ τους γετονες. Πρκειται επομνως για προπαγανδιστικ κατασκεασμα. Απορομε και εξιστμεθα.

Ο δρομας, δημιουργθηκε τον Αγουστο του 1988 στο πλασιο της καλλιτεχνικς δρσης «Δρμενα» που οργνωνε ο δμος Αθηναων επ δημαρχας Μιλτιδη βερτ και αντιδημαρχας πολιτισμο Σταρου Ξαρχκου. να χρνο νωρτερα, ο Βαρτσος εχε εκπροσωπσει την Ελλδα στην ΧΙΧ Biennale του Σο Πολο.

Το γλυπτ, απ γυαλ και σδερο, σχεδιστηκε αρχικ με πρθεση να τοποθετηθε, πως και τα ργα των υπλοιπων καλλιτεχνν που συμμετεχαν στη συγκεκριμνη δρση, σε επιλεγμνα σημεα της πλης και να παραμενει εκε περπου για να μνα, δηλαδ σο θα διαρκοσαν τα «Δρμενα». Εγκαταστθηκε αρχικ στην Ομνοια, πριν αποφασιστε η μεταφορ του στο Χλτον, λγω των εργασιν του μετρ.