The strong voice of a great community
2019

ταν η αριστερ κυβρνηση αγπησε την αστυνομα…

Του Γιννη Σιδρη

Η παραδοσιακ «ανειρνευτη» αντθεση της ελληνικς αριστερς με την αστυνομα πγαζε απ δο πηγς. Αφενς την παραδοσιακ αντληψη της παγκσμιας αριστερς (σο αυτ ββαια δεν ταν στην εξουσα) τι η αστυνομα εναι ο σιδηρος βραχων του καπιταλιστικο συστματος για την καταστολ των εργατικν αγνων.

Αφετρου στην ελληνικ της εκδοχ, συμπληρωνταν απ τις συνθκες που ζησαν οι αριστερο και οι «συνοδοιπροι» τους στο μετεμφυλιακ κρτος (παρμοιες χειρτερες θα ζοσαν ββαια οι αντπαλο τους εν εχε κερδσει η Αριστερ, αλλ αυτ για τη μεταπολιτευτικ Ελλδα, θεωρετο ανοσιοργημα, εν ετθετο στον δημσιο διλογο).

Η διαρκς καταγγελιολογα των αριστερν κατ της αστυνομας, ακμη και στις οφθαλμοφανες περιπτσεις που διαπρττοντο αδικματα και πρεπε να επμβει, οι καταγγελες των - υπαρκτν - ξυλοδαρμν, της χρσης χημικν, οι υποσχσεις για διλυση των ΜΑΤ, η απαγρευση οπλοφορας, η ανθεση της εποπτεας των αρμοδων υπηρεσιν για τη Δημσια Τξη σε διακομματικ της Βουλς, δημιοργησαν την ασθηση στους οπαδος του, τι με την νοδο του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαθιδρετο το καθεστς της απλυτης δημοκρατικς ελευθερας – αυτ που φαντζονταν στο μυαλ τους ως απλυτη δημοκρατικ ελευθερα.

Φυσικ υπρχαν δεγματα γραφς για το πς χρησιμοποησε η Αριστερ την αστυνομα που γης. Απ την Αλβανα του Χτζα και τη Ρουμανα του Τσαουσσκου, απ τη Γερμανα του Χνεκερ και τη Ρωσα του Μπρζνιεφ, ως την σκληρ της Κνας και της Κοβας και τη φρικιαστικ του Πολ Ποτ.

Ζομε εντς Ε.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χει σχση με αυτ τα καθεσττα, ρα και η Αστυνομα δεν θα μποροσε να γνει τσι. χει μως με αυτ τον συνδετικ πρωταρχικ κρκο της μεταφυσικς ποψης τι η Αριστερ εναι η μνη που ενδιαφρεται για το λα. ρα δικαιοται να χρησιμοποισει τους μηχανισμος καταστολς για να τον υπερασπσει . Και φυσικ αφο η αριστερ κυβρνηση - και μνο αυτ - τον εκπροσωπε, κατευθνει τη δρση των μηχανισμν αυτν προς υπερσπιση των στχων της, αφο εναι κυβρνηση του λαο.

τσι, σαρανταπντε χρνια μετ τη χοντα, ρχισαν να δημιουργονται τα σπρματα ενς λιτ αστυνομικο κρτους – που αστυνομικ κρτος εναι εκενο που χρησιμοποιε την αστυνομα ως μηχανισμ ελγχου των πολιτν που αντιτθενται στην πολιτικ της, πριν αυτο παρανομσουν, και φυσικ ελγχου των πολιτικν αντιπλων της.

Η πρτη σοκαριστικ νδειξη ταν η κλση του πρην συντρφου τους Παναγιτη Λαφαζνη απ το Τμμα Προστασας του Κρτους και του Δημοκρατικο Πολιτεματος! Τι κανε ο πρην υπουργς - και νυν… σαμποτρ του δημοκρατικο πολιτεματος; Ακουσον κουσον, διαμαρτυρταν για τους πλειστηριασμος – τα δια δηλαδ που καναν και οι Συριζαοι σντροφο του που ραξαν σε εξουσιαστικς καρκλες και τρα ανακαλπτουν εχθρος στους πρην συντρφους τους !

(Το πιο λυπηρ εναι τι η υπθεση Λαφαζνη πρασε αβρχοις ποσ στους οπαδος του ΣΥΡΙΖΑ και για αρκετο6ς δθεν αριστερτερα αυτν. Δεν ντρπηκαν για το γεγονς, δεν ψωσαν φων αντδρασης...).

Ακολοθησαν, ενδεικτικ:

γριο ξλο, ακμη και σε μικρ παιδι, και ργιο χημικν, στο Πισοδρι Φλρινας, επειδ διαδηλωτς προσπθησαν να πλησισουν τις Πρσπες προκειμνου να διαμαρτυρηθον για τη μειοδοτικ Συμφωνα.

Προσαγωγς πολιτν που κρατοσαν ελληνικς σημαες και διαμαρτρονταν για τη συμφωνα των Πρεσπν, κατ την ομιλα του Πρωθυπουργο στο Παλαι ντε σπορ στη Θεσσαλονκη.

Στη Δρμα απομακρνθηκαν απ τις θσεις τους λοι οι αστυνομικο της Ομδας Κρατικς Ασφλειας του τμματος Ασφαλεας Δρμας, γιατ πολτες διαμαρτυρθηκαν («χλιαρ» κατ τους συνδικαλιστς αστυνομικος) κατ του δημοκρτη Ευκλεδη Τσακαλτου, για τις Πρσπες. Καταλογστηκε στους αστυνομικος μειωμνη επαγγελματικ απδοση γιατ δεν τσκισαν στο ξλο τους πολτες!

Αστυνομικς δυνμεις στην Κατερνη δεν επτρεψαν σε διαδηλωτς να προσεγγσουν το χρο που μιλοσε ο κυβερνητικς εκπρσωπος Δημ. Τζανακπουλος, εν γιναν προσαγωγς και συλλψεις.

Προσαγωγς γιναν ξω απ το μγαρο Μουσικς, σε τομα εκενη την στιγμ δεν διαδλωναν (σκπευαν μως), τη μρα που ο Πρωθυπουργς θα μιλοσε στους πρθυμους, και μετπειτα γεφυροποιος του ΣΥΡΙΖΑ… με τον εαυτ του.

Στα Γιαννιτσ αστυνομα προχρησε σε συλλψεις ανποπτων πολιτν με την υπνοια τι μπορε να διαταρξουν την ομιλα των Φτη Κουβλη, Θεοδρας Τζκρη και Ιωννη Σηφκη.

Ευτυχς οι προσαχθντες των πολιτν ρχισαν να αντιδρον. Οι 11 εκ των 16 των Γιαννιτσν κατθεσαν μηνυτρια αναφορ κατ παντς υπευθνου, για την ακραα αστυνομικ συμπεριφορ εναντον τους.

Η υποδρια και σταδιακ μετατροπ της δημοκρατας σε υβρδιο αστυνομικο κρτους, ταν ο λας ρχεται σε αντθεση με τις δοξασες και τα πολιτικ συμφροντα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρπει να περσει.